Reklama

Reklama

Jak jsme hráli čáru

  • Slovensko Rukojemník
Trailer
Komedie / Drama / Rodinný / Historický
Slovensko / Česko, 2014, 97 min

Režie:

Juraj Nvota

Předloha:

Peter Pišťanek (kniha)

Kamera:

Diviš Marek

Hrají:

Richard Labuda, Milan Lasica, Libuše Šafránková, Ondřej Vetchý, Szidi Tobias, Milan Ondrík, Ady Hajdu, Ondřej Malý, Miroslav Noga, Robert Roth (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Malý Petr (Richard Labuda, vnuk Mariána Labudy) vyrůstá v péči prarodičů (Milan Lasica, Libuše Šafránková), protože jeho rodiče emigrovali do Vídně a od té doby se ho prostřednictvím úřadů marně snaží získat. I proto Petr vymýšlí nejrůznější způsoby, jak se přes čáru dostat, pro což má čím dál menší pochopení velitel místních pohraničníků (Ondřej Vetchý). Mnohem větší problémy má ale Petr s partou černogardistů, kteří si libují v trápení slabších dětí. Třeba i jejich občasným přivazováním k mučednickým kůlům. Mezi ty, kteří jsou na Petrově straně, patří „pomalejší" spolužák a velmi sympatická kamarádka, kvůli nimž se s černogardisty neváhá opakovaně a důkladně poprat. Jak se šedesátá léta chýlí ke konci a poměry v zemi se dramaticky mění, otevře se nakonec i před Petrem vysněná cesta přes hranice. Vyrazit na ni ale znamená ztratit prarodiče, kamarády a nezapomenutelná dobrodružství. Když je vám „náct", máte v životě přece jen jiné priority. (CinemArt)

(více)

Recenze (244)

sgt.paper 

všechny recenze uživatele

Proč máme my češi a i oni slováci pořád potřebu se navzájem předabovávat? Jinak absolutní tragédie české filmografie. Přišlo mi to jak film pro děti o tématu pro dospělé s vyvrcholením, které se bálo samo sebe. Nepřesvědčivý podprůmerný film, kterých je tisíc. Musím vyzdvihnout Ondřeje Vetchého, kterého mi je upřímně líto. ()

Ombak▼Penari 

všechny recenze uživatele

Film vlastně velmi pěkný a dobře zahraný s dobře provedenou dobovou atmosférou, ale na můj vkus příliš neradostný a těžký jakožto film dětský či klukovský. Neradostných a složitých aspektů tam bylo příliš mnoho oproti těm krásným a typicky klukovsky dobrodružným. Páni kluci nebo třeba Obecná škola přeci jen jsou mému srdci z tohoto důvodu bližší, dokáží více rozptýlit či rozveselit svou rozpustilostí a nostalgií. ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Zbytočný nasledovník Obecnej školy či Pelíškov. Jedno výborná klobáska druhé skvelá šľahačka. Tak vezmeme kúsok od každého a bude. Aj bolo.. ()

moviechecker 

všechny recenze uživatele

Po zaujímavých traileroch s televízie som myslel, že konečne nejaký dobrý slovenský film? Bohužial, po zhliadnutí musím povedať, že úplne zbytočný film. Žiaden poriadny dej a celých 90 minút som čakal, že sa aj niečo bude diať. ()

mardun 

všechny recenze uživatele

Skvělý československý film, jen nechápu proč musí být film dabován do češtiny. Skvěle herecké výkony dětských rolí samozřejmě i Lasici a Šafránkové. ()

Ozzy2 

všechny recenze uživatele

Bože, to byla kravina!Rodiče zdrhnou do Rakouska a oni celou rodinu nechají žít přímo na čáře.Chlapec podleze dráty, je zadržen, ale čestný velitel!!!!!!!to zamete pod koberec!!!!Dabing byl legrační, když tam Šafránková dabuje sama sebe a přechází z češtiny do maďarštiny......ten opilec v putyce, co tam PSákům nadává do bolševických kurev, to je taky případ. Ten by za to, co tam vyváděl seděl ještě dneska! ()

GlamourCat 

všechny recenze uživatele

Krásný film! Konečně nějaký, který nepodcenil diváka (všechno nemuselo být doslova), skvělé herecké obsazení, roztomilý malý Richard Labuda. Viděné dětským okem a o to smutnější, ale velmi citlivě napsané! Je hrozné, co si děláme sami sobě navzájem, asi nikdy, nikdy mě to nepřestane šokovat. ()

anitae 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době jsem zas viděla docela normální film o nenormální době. Dětské role kamarádů byly moc fajn, konec mě vzal za srdce, a nejen ten ve vlaku s kloboukem, ale i chování Petra k malému bráškovi. Příhody dětí mě pohltily natolik, že mě z dospěláckých rolí potěšila jen Šafránková, Lasica a Vetchý - naprosto jsem nevnímala dobu a prostředí. ()

Torgal 

všechny recenze uživatele

Na to, že ten film vôbec nemal dej sa naňho pozeralo veľmi dobre. Rátali sa mi hlavne postavy babky a dedka v skvelom podaní Šafránkovej a Lasicu, ale aj deti boli v pohode. Ku koncu sa bohužiaľ film tvorcom riadne rozpadol pod rukami, lebo z väčšiny scén, čo sme videli dovtedy v závere nič nevyplynulo (pištoľ, ŠTB-ácke spisy, mentálne zaostalý spolužiak atď.). Ako obraz doby veľmi fajn a s príjemnou atmosférou, ako príbeh ale veľmi slabé. 6-/10 ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

Tři hvězdy především za sympatické herecké výkony (nejen) mladých představitelů. Také námět nebyl špatný, zato režie poněkud chaotická a nelogická. Škoda. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Škoda, že tak zajímavé, závažné a pro mladou generaci poučné téma nedostalo lepší zpracování. Těžkopádné s doslovnými, nepřirozenými dialogy a dost chaoticky vyprávěné. Přesto stojí za to film vidět. Už kvůli Milanu Lasicovi a pro připomenutí v jaké době jsme to žili. ()

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

Škoda, že existence filmu je podávána tak nenápadně. Díky tomu jsem si ani nic moc nesliboval a tím lepší byl výsledek. Nesrovnávat, prosím, s jinými filmy o této době nebo s podobným námětem. Je to svůj film, má své tvůrce a samozřejmě herce. Autoři ztvárnili dobu šedesátek v pohraniční vesničce dost dobře a příběh, pohledem hlavně dětí, byl natočen s citem ke všemu. Ne všechno musí být bomba, aby to bylo dobré. Tady stačilo, že všechno fungovalo, jak mělo. Milým překvapením byly výkony dětských herců. Příjemná podívaná s osobitým kouzlem. ()

E lan 

všechny recenze uživatele

Co tohle má znamenat?! Taková plejáda skvělých herců, nadějný námět a k tomu všemu domácí český kabát. A taková havárie z toho vzešla. Varovat člověka už měl nepochopitelně špatný dabing. Příběh je nulový a zpracování katastrofální. Brrr, nikdy více. ()

Slon Hotovson 

všechny recenze uživatele

Přesvědčivý film o životě v zadrátované zemi, o rozdělených rodinách a přitom bez patosu a zbytečné nostalgie. Ideální film pro dospělé, aby nezapomínali. A také pro děti, aby aspoň kousek z té doby lépe chápaly. A to i díky skvělým dětským výkonům. ()

Související novinky

Zemřel Milan Lasica

Zemřel Milan Lasica

19.07.2021

Ve věku 81 let včera večer zemřel slovenský herec, režisér, textař a humorista Milan Lasica. Rodák ze Zvolenu má k dnešnímu dni na svém kontě přes stovku filmových a televizních rolí. Umění se… (více)

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (více)

Reklama

Reklama