Reklama

Reklama

Ptačí svět

  • Francie Le Peuple migrateur (více)
Trailer

Obsahy(1)

Obdobný tvůrčí tým, který si získal pozornost uměleckým dokumentem o tajemných obyvatelích hmyzí říše MICROCOSMOS (1996), natočil podobně laděný snímek věnovaný ptákům a jejich obdivuhodné schopnosti migrace. Ta je nejen důkazem výjimečné orientační schopnosti a téměř nekonečné životaschopnosti opeřenců, ale i metaforou naděje na návrat. Pro řadu druhů znamená životní nezbytnost podmiňující úspěšnou reprodukci a umožňuje jim přežití v často extrémních podmínkách. Pro člověka se však může stát poetickým obrazem života odhodlaného přetrvat navzdory nepřízni počasí, podnebí i osudovým náhodám. Ve filmu, který ke svým divákům hovoří prostřednictvím poetických obrazů a hudby a především obraznosti samotné přírody, se průvodního slova ujal režisér Jacques Perrin. Snímek získal v roce 2001 Césara za nejlepší střih a nominaci na Césara pro režiséry a autora hudby. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (95)

POMO 

všechny recenze uživatele

Svet podzemných chodbičiek a trávy v Mikrokozme sa zmenil v pláne nádhernej prírody po celom svete. Len škoda, že sú všetky zábery vo filme tak krátke a tie najlepšie z nich si nemôžeme vychutnať tak, ako v pomalšej, plynulejšej a hypnotickejšej Barake. Každopádne to treba vidieť na veľkom plátne a kvôli pádu ľadovca minimálne v Dolby Digital! ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Když jsem před zhlédnutím Ptačího světa napsal o Putování tučňáků, že natočit jej bylo uměním, pak mi zde nezbývá než použít výraz UMĚNÍ. Mnoho let přípravy, tři roky natáčení ve čtyřiceti zemích světa, 14 kameramanů, 7 asistentů režie, 11 asistentů kamery a přes 350 dalších spolupracovníků – už jen tato čísla by Ptačímu světa zaručila vysoké hodnocení, ale on je to navíc mimořádné nádherný film. Nejsem žádný estét, ale rád se rozplývám nad kýčovitými obrázky vzbuzujícími dojem čehosi krásného, povznášejícího. A film odehrávající se z podstatné části vysoko v oblacích skutečně povznášející je. Pěkná hudba, úchvatná kamera (podobné záběry bych očekával v trháku Michaela Baye, ale v dokumentárním filmu?) a do toho neustálé mávání křídly – překvapivě ani po hodině a půl nenudící. Na Ptačím světě je zajímavá velmi tenká hranice mezi filmem dokumentárním a hraným, někteří ptáci byli totiž speciálně vycvičeni pro pozdější účely filmařů, nicméně nečekané a nemilosrdné zásahy lovců nahrané nebyly. Díky minimálnímu doprovodnému komentáři to není film natolik poučný jako již zmíněné Putování tučňáků, ale tvůrci si moudře uvědomili, že podobné záběry nám žádná encyklopedie nenabídne, tak proč je rušit nezáživnými fakty. Jsem na vážkách, zda-li filmu ohromujícímu svou prázdnou nádherností dát hodnocení nejvyšší. Jako relax pro libovolný večer, kdy máte chuť na něco lehko stravitelného, u čeho případně vyřídíte pár jiných nezbytností, ideální. Při ignorování často silných emocí, které ve mně Ptačí svět vzbuzoval, vlastně nejde o film ničím obohacující. Pětaosmdesát procent je vlastně docela fajn, když vezmu v potaz, že opeřence zrovna nemiluji. :-) 85% Zajímavé komentáře: Douglas, DaViD´82, Machrovic, Honza dAve, Cimr ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Úžasné záběry z míst vesměs vysoko nad našimi hlavami a z oblastí, kam se běžný člověk ve svém životě nikdy nedostane. Jedinečná práce s kamerou umožnila nahlédnout do ptačího světa a spatřit jej v podobě, v jaké jej dosud znali jen jeho opeření obyvatelé. ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Filmu sice chybí dokonalost a zábavnost Microcosmu, ale přesto se jedná o nadprůměrný dokument, jemuž filmové plátno nadmíru sluší. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Mít tak křídla... Takřka sto minut záběrů na ptactvo bezjakéhokoli doprovodného komentáře. Přesto to Ptačí svět ani na moment nenudí. V mnoha scénách je dokonce tak nabitý emocemi, že leckterý film může jen tiše závidět. Chybí tu sice onen příjemný satirický nadhled Microcosmu, ale i tak se jedná o záležitost kterou z hlavy nedostanete. Dechberoucí záběry, které by obstály i bez hlavních objektů - totiž ptáků. Unikátní technika snímání vás zcela pohltí a budete se cítit, že jste tam nahoře jako jeden z členů hejna. Spolu s mnoha druhy procestujete svět křížem krážem a to vše za fenomenálního hudebního doprovodu, který nechá znít teskné tóny při záběrech na osamělého orla a neváhá rozeznít mohutné chorály při vzletu mnohatisícihlavého hejna... Ač to může u "pouhého" dokumentu překvapit, tak nevidět toto na co nejlepší sestavě s perfektním prostorovým zvukem je neodpustitelný hřích. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Tři roky, 25 zemí, 44 ptačích druhů = 98 minut pohledu na náš svět, potažmo život, z potřebného odstupu a především kloudného nadhledu! ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

"______________!!!!" (tichý údiv) Ptáci jsou úžasná překrásná stvoření. Majestátní a vznešení ve vzduchu, komičtí a neohrabaní na zemi. Tenhle film obsahuje hromadu těch nejúžasnějších záběrů, jaké jsem kdy viděl. Kdyby k tomu ještě hrála hudba formátu Glassových Qatsi symfonií, bylo by to za 200%. Mám jedinou výtku k několika patetickým mluveným vsuvkám. Je jich sice jen pár vět, ale i tak je to velmi rušivý element. Ale to je jen malá vada na kráse téhle nádherné věci. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Ptačí svět, to je obrazově nádherná mozaika záběrů, která má tvořit úchvatnou směs příběhů ptáků z nevšedního pohledu, což se však tvůrcům bohužel nepovedlo. Jeden nádherný, až magický, záběr střídá druhý, což ovšem nijak nezachraňuje nudu, která se začne rozlévat už po pár minutách. [TOP 19/6 77%] ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Pokud vás nudil "Microcosmos" tak u tohohle nejspíš usnete. Udržet divákovu pozornost se tady daří tvůrcům ještě o trochu méně, díky téměř naprosté absenci alespoň drobného příběhu. Místy mi vadil trošku necitlivý střih, k filmu si také dokážu představit i jinou hudbu (Serra, Glass), ale na druhou stranu jsou tady záběry, které patří snad k tomu nejkrásnějšímu, co jsem kdy na filmovém plátně viděl. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Pri celej tej nadhľadovej paráde, často ako z nejakého plagátového predvádzacieho katalógu, príjemne prekvapilo, že tvorcovia nezabudli upozorniť na negatívne zásahy človeka do života operencov. Zábery odstreľovania členov husieho kŕdľa a bezmocného pádu strelených vtákov do vody. Pohľad na mamutie priemyselné komplexy, chŕliace kúdoly dymu, vybudované na miestach rokmi stanoveného oddychu vtáčích kŕdľov. Tie sú potom nútené brodiť sa odporne mazľavo-olejovitými sračkami z výroby vypúšťanými priamo do vody. Neveselé výjavy završujú smutné pohľady z klietok odchytených obyvateľov amazonských pralesov - opíc a papagájov. ()

castor 

všechny recenze uživatele

V závěru sic mírně stereotypní, přesto značně působivý pohled na život ptactva!! Už jenom ten pohled na nejrůznější scenérie tají dech. Elegantním opeřencům navíc k tomu všemu "hraje" skvostný hudební doprovod!! Esteticky vznešená záležitost!! ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je pastva pro oči. Estetický klenot. Záběry na ptáky z boku jsou úchvatné. V člověku budí závist, protože neumí lítat. Tohle je opravdová nádhera. Škoda, že takhle extrémně dobrých filmů je málo. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Popravdě mě tento snímek nikterak neuchvátil...oceňuji záběry kamery, které jsou dokonalé a umožňují nám neskutečný pohled do ptačího světa, ovšem ani tento fakt mě nedonutí zvednout hodnocení...Jednou se to zhlédnout dalo... ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

Úchvatné jak někdo mohl něco takového natočit, Francouzi se stávají mistři světa ve zvířecích dokumentech, v řadě Mikrokosmos, Ptačí svět a Putování tučnáků (( :: ()

nunka 

všechny recenze uživatele

To bol snáď najmilší dokumentárny pohľad na animálny svet!!! Prenádherné!!!!!!!!!! Réžijné komando má môj veľký obdiv, keď si predstavím ako urputne sa museli prispôsobovať svojim "hercom" a prírodným neovplyvnitelným okolnostiach.Tak pútavo a zároveň realisticky nasnímaný svet vtákov je naozaj majstrovským veľdielom... ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Dobrý dokumetnt, zaujímavo nakrútený, len ho tvorcovia mohli o takých 15 minút skrátiť, lebo IMHO 100 minút sa pozerať na bandu vtákov je trochu veľa. ()

Rosomak 

všechny recenze uživatele

dokument, který si nesnaží na nic hrát a čistě pouze sleduje, skrze dokonalé záběry, život ptáků. Velmi příjemný zážitek, který vám zvedne náladu a vnitřně "očistí"... A navíc super soundtrack! ()

Reklama

Reklama