Reklama

Reklama

Ptačí svět

  • Francie Le Peuple migrateur (více)
Trailer

Obsahy(1)

Obdobný tvůrčí tým, který si získal pozornost uměleckým dokumentem o tajemných obyvatelích hmyzí říše MICROCOSMOS (1996), natočil podobně laděný snímek věnovaný ptákům a jejich obdivuhodné schopnosti migrace. Ta je nejen důkazem výjimečné orientační schopnosti a téměř nekonečné životaschopnosti opeřenců, ale i metaforou naděje na návrat. Pro řadu druhů znamená životní nezbytnost podmiňující úspěšnou reprodukci a umožňuje jim přežití v často extrémních podmínkách. Pro člověka se však může stát poetickým obrazem života odhodlaného přetrvat navzdory nepřízni počasí, podnebí i osudovým náhodám. Ve filmu, který ke svým divákům hovoří prostřednictvím poetických obrazů a hudby a především obraznosti samotné přírody, se průvodního slova ujal režisér Jacques Perrin. Snímek získal v roce 2001 Césara za nejlepší střih a nominaci na Césara pro režiséry a autora hudby. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (95)

Romario 

všechny recenze uživatele

Uvažoval jsem o čtyřech hvězdičkách, ale za tu kameru si plný počet tento skvost zaslouží. Přemýšlel jsem nad tím,jak jsou záběry z ptačí perspektivy natočené, což mi osvětlil až bonus na dvd, v kině jsem si s tím marně lámal hlavu a podezíral jsem autory z nějakých triků- křivdil jsem jim...Oslava krásy a dokonalosti přírody. ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Zaujímavý dokument o obrovských vzdialenostiach, ktoré vtáci každoročne prekonávajú, aby si zabezpečili potrebné podmienky pre život svoj a svojich potomkov. Obdivuhodná práca kamery vťahuje diváka do kŕdľa migrujúcich vtákov a k tomu znie príjemná, krásne obrazy nerušiaca, hudba. Veľmi dobrý pocit z filmu mohol byť znásobený komentárom približujúcim zvláštnosti života jednotlivých druhov, neškodilo by viac dejových vsuviek (nielen na krabov likvidujúcich zraneného vtáka a babku kŕmiacu žeriavov) a takisto zvýraznenie leitmotívu celého filmu. Pohľad na odstreľované husi nezapadal do kontextu rovnako, ako záverečné zábery na papagájov, ktorí nemigrujú a ani nepatria medzi druhy, ktoré vo filme dominovali. Myslím, že strihači na rozdiel od kameramanov neodviedli dokonalú prácu. Celkový dojem je napriek tomu veľmi dobrý. ()

Reklama

demovka 

všechny recenze uživatele

Můžete vidět neuvěřitelné záběry částí Zeměkoule z ptačí perspektivy, které neustále vyvolávaly otázku v jaké výšce vlastně lítají. Takový záběr Grónska, Islandu a části Evropy se nezapomíná. Většinu ptáků se dalo poznat, žijí i u nás. I si divák spoustu informací zopakuje nebo se dozví. Např. to, že i když nikdy cestu nepodnikly, protože se zrovna vylíhly, jsou schopni uletět poprvé správně tisíce kilometrů. ()

InfernaL 

všechny recenze uživatele

Možná je plné hodnocení přehnané, já však mám pro dokumentární snímky slabost. A když je v něm navíc toliko krásných záběrů, které se nedají nazvat jinak než "pastva pro oči", mé srdce plesá. Moje původní obavy, že koukat 90 min na ptáky s minimálním komentářem příliš zábavné nebude, byly vyvráceny. A po tomto snímku také k ptákům chovám veliký respekt. Jsem rád, že nejsem jedním z nich, putovat tolik tisíc kilometrů 2x do roka a s rizikem smrti na každé cestě by se mi asi nechtělo:-) ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Onehdá jsem měl velmi blbou náladu a rozhodl jsem se ji odstranit podíváním se na přírodopisný dokument. To byla největší chyba. V tom dokumentu se zvířata navzájem jen žrala nebo pářila, prala a jakýsi nesympatický hlas ještě dovysvětloval, co že se tam vlastně děje, kdyby někdo náhodou při pohledu na lva žeroucího antilopu nevěděl, že se dívá na lva žeroucího antilopu. Měl jsem tenkrát smůlu, že jsem narazil na nějaký obyčejný dokument a ne na Ptačí svět. Takhle nadpozemsky krásný film jsem totiž neviděl od Amélie z Montmartru. Jediné co mě mrzí je to, že jsem neměl tu čest vidět ho na velkém plátně. Film Ptačí svět mě obohatil o velmi cennou věc - teď už vím, že, ač to zní sebepatetičtěji, až příště budu mít špatnou náladu, stačí se podívat na oblohu... ()

Galerie (22)

Zajímavosti (6)

  • Natáčelo se ve 40 zemích světa. Na filmu se podílelo 14 kameramanů, 7 asistentů režie, 11 asistentů kamery a 350 dalších pracovníků. (EMMY)
  • Kvůli natáčení se muselo vyrobit několik speciálních ultralehkých letadel, na kterých doprovázel štáb ptáky ve vzduchu. (EMMY)
  • Nejplašší ptáci byli natáčeni pomocí nehlučných maskovaných robotů. (EMMY)

Reklama

Reklama