Reklama

Reklama

Mikrokosmos

  • Francie Microcosmos : Le peuple de l'herbe (více)
Trailer

Obsahy(1)

Hlavními hrdiny filmu jsou mravenci, včely, berušky, motýli, brouci, šneci a další hmyz, který se k nám dostane jen zřídka. Unikátní snímek, který je antropologickou metaforou lidské evoluce, vyžadoval patnáct let výzkumu, dva roky příprav a tři roky natáčení. Jeho hlavní složkou jsou fascinující záběry a zvuky z malého světa, jenž se nachází mimo obzor běžného lidského vnímání. Vstoupíte do paralelního vesmíru, ovládaného odlišnými fyzikálními zákony. Vejděte do Microcosmu... (Cinemax)

(více)

Recenze (214)

Ghoulman 

všechny recenze uživatele

Nikdy bych si nebyl pomyslel, že i ve světě hmyzu může člověk objevit poezii. Do té doby, než jsem shlédl Mikrokosmos… ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Dokument monumentálně malých rozměrů, který nám smrtelníkům přiblíží svět plný úžasných stvoření, jejichž velikost vůbec nehraje roli. Obdivuji velké odhodlání, obrovskou tpělivost a největší kvalitu. A ta lehká francouzská písnička tomu dodala ještě něco navrch. ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Moc pěkné záběry, díky kterým mě už ani nenapadne dupat po mravencích a zase jednou si připomněla, že Země je nádherné místo. Spider-Man mě vyléčil k averzi vůči pavoukům, Mikrokosmos vůči broučkům. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Svým způsobem akční/komediální/dobrodružný/romantický film trochu jinak - skvěle. Pohled na svět z tak trochu jiné perspektivy. Ani mi tam ten člověk vůbec nechyběl. Pravda, po padesáté minutě to nějak ztratí koule, ale scéna s hovniválěm a déšť jsou naprosto parádní. ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

Podle mě nejdokonalejší přírodopisný dokument. Úchvatné záběry, chvilkami jsem si připadal jako jeden z nich. Celý dokument je slyšet jen zvuk hmyzu a chvilkami trocha melodie a to dokonale vytvoří atmosféru a donutí vás to začít přemýšlet a lépe pozorovat přírodu i ve skutečnosti. Už vím skoro všechno o světě pod nohami. Z mé výšky 174 cm vidím mravence a další hmyz jako černé tečky, ale nyní si je budu prohlížet pečlivěji a dávat pozor ať jich moc nezašlápnu. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

V porovnání třeba s Barakou ale i Ptačím světem je Microcosmos přeci jen o něco chudší příbuzný co se vizuálu týče, ale svým poselstvím k zamyšlení i hudební složkou je určitě na pět. A dodnes si občas vzpomenu, jak jsem kdysi před dávnými věky po jeho zhlédnutí měl sto chutí fláknout v práci se sekačkou na trávu a stát se džinistou, když jsem si v plné síle uvědomil, kolik živých bytostí povraždím každým jedním pitomým sekáním každé jedné pitomé louky na Petříně. Tak jsem si tenkrát vsadil sportku a řekl si, že kdyby Osud nechtěl abych to dělal dál, tak mě nechá vyhrát a já nebudu muset chodit do práce masakrovat broučky. Ale Osud se na mě z vysoka vykadil, no a tak sekám trávu a kácím stromy dodnes, ahimsa neahimsa... Vlastně jak si teď vzpomínám - trochu mě ještě zklidnilo, když jsem si všiml jaká spousta ptactva z té čerstvě posekané trávy vyzobává hmyz, takže moje masové vraždění bylo zase na druhou stranu aspoň někomu k užitku. ()

stub 

všechny recenze uživatele

Hezké obrázky, navíc přínosné z hlediska popularizace. Bohužel, od dokumentu očekávám i nějaký přísun informací, což v tomto případě naprosto nehrozí. Vlastně to vůbec není dokument, jenom taková vizuální atrakce. I tak je to ale dost dobrý. ()

sarume 

všechny recenze uživatele

Tam kde my potřebujeme celou planetu, Někdo jiný potřebuje louku. myslíte si , že jen člověk , prožívá příběhy a že živout broučků je monotonní a nudný. Koukněte se na tento film a budete okamžitě jiného názoru. Je to film s velkým příběhěm , který hrají malí herci . každý tento herec by si měl jít pro oskara, ale asi by ho neocenil:) Vynikající nápad, Uchvatná hudba, Dokonalá kamera a herecké výkony:) par exelant:) ()

rawen

všechny recenze uživatele

Vizuálně určitě povedené a pro někoho jistě i fascinující - já jsem si film pustil a po 50 minutách jsem tvrdě usnul (předtím jsem byl čilý, vážně!) - to se mi u filmu stalo naposledy ve 12 letech kdy jsem byl nemocný a měl horečku... Musím tedy náležitě zhodnotit, berte to klidně jako provokaci, ale pro mě (milovníka přírodopisných dokumentů!) tento film není - nehodnotím ()

maseer2 

všechny recenze uživatele

všechna čest tvůrcům, protože to muselo dát obrovskou práci, ale já se zkrátka někde asi v půlce začal spíš nudit.. přesto jde bez debat o hodně působivý výlet do světa hmyzu, který si zaslouží pozornost.. ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Fascinující pohled do života v trávě, kde se změní vnímání velikosti. Naprosto úchvatná kamera udrží vaše oči přišpendlené na obrazovce, přestože ve filmu nemůžeme mluvit o jakkémkoli příběhu a suma-sumárum padne jen několik slov uvaděče. Nezapomenu na záběry, kdy sluníčko sedmitečné sbírá rosu nebo kdy začne pršet. Podívat se na déšť z pohledu hmyzu je báječné...pět celých... ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Celkom fajn príbeh zo sveta prírody, dokument, ktorý vás zavedie do tých najminiatúrnejších svetov zvieratiek, ktoré tvoria začiatok a koniec potravinových reťazcov. Fascinujúce to pre mňa však nebolo, chce to trpezlivosť, je to skôr oddychovka a nanešťastie to chvíľami aj nudí, ale kamera je výborná a hudba ujde. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

Možno, že by sa tento film nedal považovať za najlepší prírodopisný dokument, určite však za najúchvatnejší, vďaka čomu prispieva dokonalá syntéza hudby, obrazu a zvuku. Hmyzia ríša nebola ešte nikdy predstavená tak neuveriteľne úžasne, pričom zábery nie sú vôbec upravované. Pochváliť treba aj dobre pasujúcu hudba a hlavne skvelé využitie zvuku, ktorý častokrát až šokuje. . Najviac potešia drobné epizódy ako láska slimákov, bažant pojedajúci mravce, valihnoj, ktorý si o slamku zapichol guľku trusu a snaží sa ju vytiahnuť alebo dážď. Ostatok filmu síce ponúka prekrásne zábery z iného sveta, avšak dejovo nijak neobstoja, takže v niektorých chvíľach je filme značne nudným, navyše tu chýba komentár, ktorý by mnohé scény lepšie priblížil a urobil by tak film zaujímavejší, nakoľko je síce úžasne sa na to dívať, avšak častokrát ani neviete o aké druhy sa jedná. 5 Cézarov je však rozhodne zaslúžených (produkcia, hudba, kamera, strih a zvuk), len škoda, že sa film aj napriek len hodine a štvrť zdá občas mierne nudným. ()

draggo odpad!

všechny recenze uživatele

Bezpochyby nejnudnější film co jsem kdy viděl. Co na tom že jsou to pěkný obrázky, ale po dvou minutách jsem se začal nudit a po pěti jsem začal trpět. O to horší, že jsem to musel dokoukat do konce. Aspoň vím, čemu se vyhýbat širokým obloukem. A to proti přírodovědným dokumentům žádnou averzi nemám, jen musí být natočeny aspoň trochu záživně, což Mikrokosmos není ani omylem. /viděno na DVD: 10% a odpad!/ ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Zajímavá sonda do života hmyzu mě dostala zejména svými záběry na jednotlivé živočichy. Chyběl mi snad jen komentář, který by vysvětloval, na co se zrovna koukám. Nejvíc mě zaujal asi vodní pavouk stavějící své vzduchové hnízdo a snad nikdy nezapomenu na milostnou scénu šneků, podbarvenou vážnou hudbou. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Fascinující meditativní zamyšlení nad jiným světem, který se ale skrývá blíž, než si myslíte. Nedivím se, že u toho lidé usínají. Jak už jsem řekl, je to hlavně film meditativní, uklidňující, zkrátka jeden z nejlepších filmů před spaním - to nemyslím ve zlém. Je na něm sympatické, že není edukativní, tedy nic nevysvětluje a obejde se bez komentářů ve stylu: "Tady vidíme samičku kudlanky nábožné, jak žere samečka." Dalším kladem, kterým Mikrokosmos disponuje, je GENIÁLNÍ soundtrack! Když se řekne "Mikrokosmos" vybaví se mi právě ta nádherná ústřední melodie a obrazy kudlanky před měsícem, námluvy šneků, zobání mravenců bažantem, skarabea s kuličkou. Nezapomenutelné! Pro entomology splněný sen a pro normálního smrtelníka snad dostatečná výzva, aby nešlapal na trávník. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Dokonalé ztvárnění mikrosvěta, který pulsuje pod našima nohama. Film vhodný nejen pro biology, psychology, sociology, ale určitě i pro nás ostatní, laiky. ()

Reklama

Reklama