Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh plukovníka Kuklińského, jednoho z nejvýznamnějších špiónů studené války... Jack Strong bylo krycí jméno plukovníka Polské lidové armády Ryzsarda Kuklińského – údajně největšího škůdce komunismu. Jako člen generálního štábu Polské lidové armády byl styčným důstojníkem mezi polskou armádou a velením vojsk Varšavské smlouvy, což mu umožňovalo přístup k nejtajnějším dokumentům vojenského charakteru. V roce 1971, tedy krátce po Gdaňských krvavých událostech a vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa se Ryzsard Kukliński rozhodl začít spolupracovat se CIA. Údajně jim dodal kolem 35 000 stran přísně tajných materiálů... Polská společnost je v pohledu na Kuklińského rozdělena. Někteří ho považují za národního hrdinu, který možná zabránil invazi Sovětského svazu do Polska tím, že vynesl plány invaze SSSR do západní Evropy, přičemž Polsko mělo být obětováno ve smyslu bojiště. Část Poláků ho považuje za zrádce, protože porušil vojenskou přísahu. V nepřítomnosti byl odsouzen k trestu smrti, ale po pádu komunismu byl jeho rozsudek zrušen... Film nazvaný Jack Strong, podle krycího jména Ryzsarda Kulińského, je strhující podívanou – špičkový politický thriller s hvězdným obsazením, který nám zároveň připomene područí států Východního bloku pod diktátem Sovětského svazu, dusivou atmosféru života za železnou oponou a hrdinství těch, kteří se komunistickému zlu dokázali postavit. (Česká televize)

(více)

Recenze (118)

verbal 

všechny recenze uživatele

Jeszcze Polska nie zginęła, kiedy my żyjemy / Jeszcze wódka nie zkwaśnieła, kiedy jej pijemy! S oficiálními biografiemi je vždycky tak trochu problém, protože jsou oficiální. A tak v této polská guma Jacek Mocny hrdinně přechcává neschopnou partičku vodkochlemtů z důstojnického sboru Armii krajowej a bandu tupých ruských goril, aby altruisticky zachránil vlast před americkým ozářením místních lihovarů. Prostě dokonalý morální obrat jednoho ze strategických plánovačů Pražského jara, který vše dělá nezištně a z hlubokého přesvědčení, a jehož po převratu poslala do piczie i samotná Solidarita, přičemž o běžném důchodovém bonusu CIA pro zahraniční agenty – domku na Floridě a míči v dolarech (což byla v osmdesátkách slušná darda) – nepadlo ani slovo. Prostě takové slušně zdramatizované a hezky natočené retro fantasy typu Opowiadaj (Vyprávěj), o kterém může nablít áčtyřku srovnávacích polemik o národní hrdosti snad pouze velezkušený pamětník, ostřílený odbojář, hustý špión a zarytý posluchač Rejč egeinst dz Mašín - Zadek99, jenž, počítám, v životě viděl jediného živého Poláka, když si v pětaosmdesátém kupoval na burze v Bielsko – Bialej apartní mrkváče vietnamské provenience. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Oslněn hereckým projevem Michaliny Olszanske ve filmu Já, Olga Hepnerová, jsem si vyhledal jediný film, který je tady k sehnání a dal se do něj.Michalinu jsem tam málem nepoznal a roli tam taky nemá zrovna velkou, ale ono to už bylo jedno. Proč ? Protože Polsko ! Nevím jak to dělaj, ale jejich filmy ze mě pravidelně udělaj smaženici. Učebnicová ukázka postupné gradace která se konci mění v dechberoucí finále. Velmi zajímavej je tady ovšem i epilog, včetně titulkovýho dodatku, který staví celý příběh do úplně jiného vyznění. Jinak se budu asi už o každýho polskýho opakovat, ale ona je to prý matka moudrosti, tak tedy : Režie - výborná; Herci - výborný; atmosféra - výborná; napětí - výborné; scénář - výborný no a fim jako celek ? Fakt musím to slovo zase opakovat ? ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Kolikrát mě Poláci za posledních deset let přesvědčili svými filmy o tom, že jejich země skrývá obrovské množství příběhů, která si filmová plátna jednoznačně zaslouží? Osobně bych to nedokázal spočítat už ani na prstech tří rukou. Takže teď již mohu říct, že i Jack Strong je další z těch vydařených námětů, které si pozornost rozhodně zaslouží. Špionážní film je záležitost, která umí být poměrně složitá na vysvětlení. Tady ale vše ve spojení s tehdejším Československem dává logiku a myslím si, že český divák nebude mít důvod být mimo. Škoda, že děj burcoval hlavně v závěru filmu. Kdybych se osobně dočkal nějaké vysloveně wow scény jako v Mostu špionů od Spielberga, tak bych snad ani neměl problém tento film přirovnat k tomu nejlepšímu špionskému, co jsem kdy viděl. Takhle tedy „jen“ takřka, což je na polský film stále jev úchvatný. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Bardzo dobre! Tenhle opravdu vynikající a strhující špionážní thriller přesně definuje rozdíl mezi českou a polskou kinematografií, potažmo obecně mezi našimi dvěma národy. My, Češi, nejenže nejsme schopni a neumíme takovýhle film natočit, hlavně asi proto, že v naší národní historii nedisponujeme podobnými příběhy. My se dojímáme nad vlastní zbabělostí při sovětské okupaci v tragikomediích, zatímco Poláci mohou točit vážně míněný film o aktivním odporu. Ono to celé výstižně ilustruje rozdílnost našich národních povah, zatímco Poláci zpívají ve své hymně ,,Ještě Polsko nezhynulo / Dokud ještě žijeme / Co nám cizí moc vzala / Šavlí si zpět vezmeme", my se dojímáme nad krásami své domoviny a o tom, že budeme za vlast bojovat, nepadne ani slovo. Paušálně akceptujeme jen pasivní odpor, prototypem široce akceptovaného národního hrdiny je Jan Palach, kdežto aktivně bojující národní hrdinové, kupříkladu bratři Mašínové a jejich odbojová skupina, jsou Čechy opomíjeni, ostrakizováni a dokonce nenáviděni. Přitom právě jejich příběh (hlavně ta část útěku přes celou tehdejší NDR) by byl nejsilnějším a nejnapínavějším politickým thrillerem celé studené války. (Škoda, že už to Miloš Forman nestihne natočit, románová předloha Jana Nováka Zatím dobrý bylo dokonalá!) A analogii k postavě Ryszarda Kuklińského / Jacka Stronga máme přece v osobě jejich otce, generála Josefa Mašína, příběhu odboje o dekádu staršího. Režisér a scénárista Władysław Pasikowski se na podobné typy příběhů zaměřuje (mimo své režijní tvorby se podílel třeba i na až příliš akademicky vyznívající Katyni Andrzeje Wajdy) a je to znát, navíc je schopen natočit opravdu fungující špionážní thriller, chápe pravidla žánru, zvládá akční scény (třeba opravdu strhující a dobře natočená zimní oldschoolová honička ve finále snímku), výborně dávkuje napětí a díky tomu byl tenhle žánrový film skutečně napínavý, což je gro žánru...a hlavně uvěřitelný (až na těch několik otřepaných žánrových klišé). Výborný casting a práce s herci, zvlášť ruské postavy byly přesvědčivé, konkrétně maršál Kulikov v podání Olega Maslennikova (zde na čsfd zatajeného) byla herecká kreace s tím nejsilnějším fyzickým herectvím. Osobně jsem měl ale rozporuplné pocity z postav amerických, zvláště těch z centrály tajné služby, všichni tihle americkou angličtinou hovořící herci mi přišli o třídu níže než herci ostatní... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Pražské jaro jako příslovečná poslední kapka, po které polský plukovník Kukliński jednou provždy ztrácí veškeré ideály o SSSR a v průběhu několika let vynese na Západ několik desítek tisíc stran zásadních spisů od technických specifikací až po operační plány. Zfilmování jeho pohnutých osudů je sice v první řadě žánrovka se vším všudy, v druhé jedno velké vzdání cti a až ve třetím plánu snaha o rekonstrukci tehdejších událostí, ale těžko to brát jako zápor, jelikož napětí se tu většinu stopáže dá krájet; typicky skrze zdánlivý rozhovor o ničem, ale pod povrchem se hraje hra "ten ví, že ten ví, ale támten jen tuší zatímco támhleten ani netuší". Škoda že se Poláci při všech těch žánrových i produkčních kvalitách nevyhnuli žánrovým klišé. Jsou tu snad všechna, co se kdy ve špionážních filmech objevila. Většina je sice podána s grácií a svůj účel plní, ale stejně to zamrzí. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

NAD SVĚTEM VISELA HROZBA DALŠÍ SVĚTOVÉ VÁLKY - ATOMOVÉ VÁLKY… /// V Praze po ,,jaru“ přichází léto, v Gdaňsku je vzpoura potlačena ,,po bolševicku“ a probudí-li se v někom svědomí, může to být spíš známka totálního zoufalství. Zvlášť, jedná li se o vysokýho důstojníka totalitního státu… ,,PÍT JAK RUSÁCI, ŽÍT JAK RUSÁCI“. Zatím co my masturbujem nad Hořícím keřem (zajímavý, že režisérka je …), pějeme ódy Ve stínu, Poláci točí. O Gdyni, pak taky o tý všelijaký minulosti, a teď vo tom, kterak slušnej člověk nenáviděl ruský peklo. Film plnej politickejch souvislostí a ve kterým jde hlavně vo člověka. Sedím, přemejšlím a hlavně – fandím mu! Protože mu moc hezky chčije do bot a na povrch vylejzá ta kurevská nesmyslnost toho všeho… Super drama, ve kterým se moc hezky klame (filmovým) tělem. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen kusy podle skutečnosti. 2.) Vím co byla Solidarita, kdo je Wojciech Jaruzelski a ,,za studena“ jsem toužil dělat špicla. 3.) Thx za titule ,,Zelva_CZ“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Jack Strong není vůbec špatným filmem. Ale už úvodní scéna u pecí mi ukázala sice prakticky jedinou, ale o to podstatnější slabinu snímku, která se mi po zbytek projekce sem tam připomínala (někdy s menší, jindy větší naléhavostí). Tu bych nazval 2 slovy, a to „přehnanou démonizací“ (událostí, atmosféry a především některých postav). Pak občas dochází např. k momentům, ve kterých se tvůrci snaží násilným způsobem vyjevit určité osobnosti jako div ne zrozence pekel a na zasvěcenější publikum to působí „poněkud“ úsměvně (i když věřím, že nejeden zahraniční divák tohle řešit opravdu nebude). Nebýt této vady, nemám Jacku Strongovi vlastně moc co vytknout. Označení „akční“ je sice scestné (tomu by více odpovídala jen automobilová honička), ale zato má film spoustu napětí a sem tam atmosféru tak hustou, že by se dala krájet. A co je důležité, s hlavním hrdinou sympatizujete natolik, že si toho ústředního podtónu zase tolik nevšímáte. Z technického hlediska je film na velmi slušné úrovni. Celkově to vidím na slušné 4*. No, v Praze už je po všem, po jaře.“ – „Léto?“ ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Je třeba mít důvěru v milosrdné bohy..“ Byl jím i Ryszard Kukliński, plukovník Polské lidové armády, co jednou nohou v Langley a druhou v hutní peci zásobuje Západ přísně tajnými informacemi? O kontroverzi v podobě možného dvojitého agentství „prvního polského důstojníka v NATO“ se Pasikowski ani neotře a nabízí věcný, solidně gradovaný thriller z atraktivního historického soudku (útěk ze stahující se smyčky podobně využil i Herbigův Ballon). Stačí to. Akurátnost tentokrát nechme ve stínu filmové řeči a mysleme na mantru, vztahující se k jisté ideologii (co slovo, to lež, co čin, to zločin).. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Veľká vec od severných susedov, poctivý špionážny thriller z obdobia studenej vojny, natočený na tej najvyššej úrovni. Režisérsky vycibrené, atmosféra mrazivo vypätá napriek tomu, že dej neponúka ktovieaké dramatické momenty. Skôr je to celé rozložené na pocite napätia počas celého filmu, dej diváka drží v napätí, nasleduje jedna nepredvídateľná scéna za druhou, čo napokon potrdzuje aj záver. Poliaci si od koprodukcie so západom vzali to lepšie, naozaj to má po technickej stránke taký feeling západnej produkcie, ale zas ostali verní nehollywoodskemu prejavu, najmä hereckému. Oceňujem aj to, že pri strete troch jazykov (poľský, ruský a anglický) každý hovorí tým svojim, všetko je natočené na reálnych miestach, nekazia to zbytočné kulisy, dookabijúce CGI, či umelý sneh. 80%. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Výborná práce, Jackové a Malgorzaty. Bůra sice dávám z pravidla jen tehdy, když to chci zdecydowanie zobaczyć ponownie, ovšem chyběl tákhle malilinkatej kousek. A pak, že propagandu v ten správný čas zvládá jenom Savětskyj čelavěk. Dobře nakrouceno, jsem překvapen jako spermie v tlustém strevě. Klučičím. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Špionážní filmy jsou speciální kategorie. Často si ne moc neužiju, protože se celou dobu bojím, že bude odhalen (tedy pokud je to sympaťák) nebo je mi to jedno (pokud je to nesympaťák.) Tenhle byl zrovna zajímavý a nenudila jsem se. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Ďalší veľmi kvalitný zárez z poľskej strany. Dokonca s účasťou známej holywoodskej hviezdy P. Wilsona! Pravou hviezdou v mojich očiach je pre mňa už i nás pomerne známy a skutočne hviezdny poľský herec M. Dorocinski, ktorý ma o svojich kvalitách presvedčil vo filmoch Róza či Oblawa . Špionážny film z obdobia studenej vojny má všetko, čo mám dobrý film mať. Posúvať dôležité informácie na západ v čase, keď vám ruské komunistické svine dýchajú na krk prináša zo sebou veľké riziká. Kto to nezvláda, končí v peci! Jack Strong to dokázal, hoci mal na mále a vďaka tomu, že prežil a prehovoril sme si m ohli vychutnať tento film. Pre diváka z Československa môže byť jeho postava zaujímavá tým, že ide o človeka, ktorý vypracoval plán obsadenia Československa v 68 roku. Poľaci, barzo dobre! 80%. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak předně chi poděkovat gogovi76, že mi dal na Jacka echo. Tohle by mi asi uteklo. A teď k filmu. Bylo to skvostné. Už jen ten brutální úvod, který však byl nezbytný pro to aby divák viděl co čeká toho kdo hraje na dvě strany pomáhajíc té západní. Polsko sedmdesátých let bylo uděláno perfektně a ta dusivá atmosféra na mně přímo ležela. A ta hudba!!! --- Jak už psal gogo76, Dorocinskiho jsme už párkrát viděli a vždy to byla lahůdka! On je typově předurčen pro chlapské role a tato byla z dalších co mu na míru sedla. Film mne do sebe skvěle vtáhl a i když už jsem pár infarktových přejezdů hranic jinde a jindy už viděl (vzpomeňme třeba na skvělé Volání svobody z roku 1987), dokázalo mi to opět nervy napnout k prasknutí. Neznám podrobnosti kolem plukovníka Kuklińského, takže nemohu posudit jak moc pevně se filmaři drželi historické osnovy, ale nebudu do toho vrtat, já byl nadšen. Poláci umí, točí skvělé filmy o svých hrdinech a já se jen ptám, kdy začneme také? Kdo bude první a natočí film o Mašínech? Dnes, kdy ruský medvěd mlsně obchází svá bývalá loviště jsou tyto filmy aktuálnější než kdy jindy protože jak se zdá Cold War tak úplně neskončila... Dávám 5 mikrofotografií. * * * * * ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Nečekaně povedený špionážní film. Tajné služby nejsou vševědoucí předvídavostí obdařené kreatury, stejně jako špioni nejsou supermani. Na celém hřišti se pohybují normální chybující lidé, občas mají světlé chvilky, ale občas jsou hloupější, než jejich funkce vyžadují. Uvěřil jsem tomu a užil si to. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Životopisný, verne spracovaný špionážny príbeh, mapujúci osudy plk. Kuklinského alias Jacka Stronga. Nesporné pozitívum snímku je veľké množstvo informácií, ako vtedy pracovala tajná služba a čo to všetko obnášalo. Niektoré scénky mi však prišli ak nie priamo smiešne, tak minimálne iracionálne. To ako sa napríklad Jack Strong pohyboval, alebo ako odovzdával správy... no neviem, na jeho mieste by som to určite nerobil vo vojenskej uniforme plnej vyznamenaní. Tomu sa povie nenápadný ako akné na nose :). Napätie a celková dramatizácia neboli zlé, ale pri niektorých scénach by som v tomto smere trochu pridal, niekedy to chcelo viac energie a možno aj hereckého nadšenia. Inak spokojnosť. 70/100 Videné počas Challenge Tour 2015: 30 dní so svetovou kinematografiou. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Nie každý príbeh o významnom agentovi môže byť úspešne prerozprávaný v podobe filmu. Príbeh plk. Kuklinského je nepochybne zaujímavý a významne prispel k behu udalostí v závere studenej vojny. Na filme mi trochu prekážal akýsi neporiadok v zobrazovaní udalostí a nevýrazná hlavná postava. Ale určitý amaterizmus v plukovníkovej činnosti chápem, pretože som čítal aj o významnom agentovi, pracujúcom pre Rusov a ten napriek tomu, že bol školským príkladom amatérizmu vydržal pomerne dlho a spôsobil značné škody. Nie je každý Jamesom Bondom. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Najprv si Jack Strong špióni jedna radosť, potom od polovice to naberá na sile a začne to byť veľmi nebezpečná hra. Nie je všetko také, ako sa zdá byť. Mňa osobne táto téma nie vždy baví, ale myslím si, že tento poľský kúsok je naozaj vydarený. Vďaka skvelému vizuálu to pôsobí naozaj skutočne. ()

Související novinky

3Kino - filmem proti ruské agresi

3Kino - filmem proti ruské agresi

27.02.2022

3Kino chce společně s organizátory Ukrajina film fest vyjádřit podporu a solidaritu Ukrajině. V několika pražských kinosálech budou postupně promítnuty filmy, které reflektují katastrofální dopady… (více)

Reklama

Reklama