Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh plukovníka Kuklińského, jednoho z nejvýznamnějších špiónů studené války... Jack Strong bylo krycí jméno plukovníka Polské lidové armády Ryzsarda Kuklińského – údajně největšího škůdce komunismu. Jako člen generálního štábu Polské lidové armády byl styčným důstojníkem mezi polskou armádou a velením vojsk Varšavské smlouvy, což mu umožňovalo přístup k nejtajnějším dokumentům vojenského charakteru. V roce 1971, tedy krátce po Gdaňských krvavých událostech a vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa se Ryzsard Kukliński rozhodl začít spolupracovat se CIA. Údajně jim dodal kolem 35 000 stran přísně tajných materiálů... Polská společnost je v pohledu na Kuklińského rozdělena. Někteří ho považují za národního hrdinu, který možná zabránil invazi Sovětského svazu do Polska tím, že vynesl plány invaze SSSR do západní Evropy, přičemž Polsko mělo být obětováno ve smyslu bojiště. Část Poláků ho považuje za zrádce, protože porušil vojenskou přísahu. V nepřítomnosti byl odsouzen k trestu smrti, ale po pádu komunismu byl jeho rozsudek zrušen... Film nazvaný Jack Strong, podle krycího jména Ryzsarda Kulińského, je strhující podívanou – špičkový politický thriller s hvězdným obsazením, který nám zároveň připomene područí států Východního bloku pod diktátem Sovětského svazu, dusivou atmosféru života za železnou oponou a hrdinství těch, kteří se komunistickému zlu dokázali postavit. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (118)

Dont 

všechny recenze uživatele

Čím více mám za sebou polských filmů s historickou tematikou, nebo prostě jen pozadím nějaké doby (Růžena, Ida, Štvanice), tím jasněji vnímám, že Polákům jde tento typ filmů v posledních letech mnohem lépe než nám. My si z toho už jen dokážeme dělat legraci, a ani v tom poslední dobou nevynikáme. Jack Strong je velmi zdařilý špionážní film podle skutečných událostí s výborným Marcinem Dorocińskim v hlavní úloze důstojníka polské lidové armády, který za studené války navázal kontakty s americkou tajnou službou. Jenom se mi fakt nelíbilo, jak ho ke konci namaskovali, aby vypadal starší. To bylo jak z nějaké divadelní maškarády. :-) ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Tak Poláci celkem překvapení :-) Jedinné co vedu v paměti z jejich tvorby je Sexmise a Čtyři z tanku a pes a to teda opravdu bůhvíco nebylo. Jack Strong je úplně z jiného soudku a rozhodně se tvůrci nemají naprosto za co stydět. Filmu nechybí akce, zápletka, drama ani děj. Je to napínavá podívaná, pohled za železnou oponu a rozhodně s filmem zažijete zajímavý večer. Mohu jedině doporučit! ()

Reklama

kulyk 

všechny recenze uživatele

Výborná práce, Jackové a Malgorzaty. Bůra sice dávám z pravidla jen tehdy, když to chci zdecydowanie zobaczyć ponownie, ovšem chyběl tákhle malilinkatej kousek. A pak, že propagandu v ten správný čas zvládá jenom Savětskyj čelavěk. Dobře nakrouceno, jsem překvapen jako spermie v tlustém strevě. Klučičím. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Oslněn hereckým projevem Michaliny Olszanske ve filmu Já, Olga Hepnerová, jsem si vyhledal jediný film, který je tady k sehnání a dal se do něj.Michalinu jsem tam málem nepoznal a roli tam taky nemá zrovna velkou, ale ono to už bylo jedno. Proč ? Protože Polsko ! Nevím jak to dělaj, ale jejich filmy ze mě pravidelně udělaj smaženici. Učebnicová ukázka postupné gradace která se konci mění v dechberoucí finále. Velmi zajímavej je tady ovšem i epilog, včetně titulkovýho dodatku, který staví celý příběh do úplně jiného vyznění. Jinak se budu asi už o každýho polskýho opakovat, ale ona je to prý matka moudrosti, tak tedy : Režie - výborná; Herci - výborný; atmosféra - výborná; napětí - výborné; scénář - výborný no a fim jako celek ? Fakt musím to slovo zase opakovat ? ()

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

Sympaticky polsky spy/drama pokus o vyrovnani se s svlastni historii - zlehka filozofujici na tema vlastnenectvi. Obsah je mozna o neco zajimavejsi nez forma, ale hlavni herecky vykon a souvisejici pribeh me moc bavily. Urcite stoji za videni... Nebyli jsme jediny evropsky narod, ktery se v tom ruskem tlakovem rybnicku tak bezmocne placal... ()

Galerie (30)

Zajímavosti (5)

  • Ryszard Kukliński (Marcin Dorociński) upozorňuje policajtov, ktorí prišli oznámiť nehodu jeho syna, že ako dôstojník armády môže byť odvedený iba vojenskou políciou. Vojenská polícia však v poľskej armáde v tej dobe neexistovala. (tiradentes)
  • Skutečný Ryszard Kukliński zemřel v roce 2004. Je pohřben na čestném místě na varšavském hřbitově Powazki. (morgos)
  • Na niektorých záberoch varšavského Paláca kultúry je vidieť hodiny, ktoré na ňom boli inštalované až v roku 2000. (tiradentes)

Související novinky

3Kino - filmem proti ruské agresi

3Kino - filmem proti ruské agresi

27.02.2022

3Kino chce společně s organizátory Ukrajina film fest vyjádřit podporu a solidaritu Ukrajině. V několika pražských kinosálech budou postupně promítnuty filmy, které reflektují katastrofální dopady… (více)

Reklama

Reklama