Reklama

Reklama

Letadla, která nikdy nevzlétla

(seriál)
  • USA Planes that Never Flew

Obsahy(1)

Poznejte svět zajímavých, krásných a někdy vyloženě podivných letadel, z nichž většina nikdy neopustila výkresy a jen některé se dočkaly prototypů. V tomto dokumentu s pomocí počítačové animace vzlétnou – mnohdy poprvé v historii. Fascinující jsou ovšem příběhy těchto nevšedních modelů... (oficiální text distributora)

Recenze (3)

Fox85 

všechny recenze uživatele

Nejsem fanoušek letectví, ale tento dokumentární seriál mě bavil a odnesl jsem si z něj hodně zajímavých informací (a to nejen o letadlech). ()

silicosis 

všechny recenze uživatele

1.díl - Poslední raketová stíhačka 2.díl - Americké nadzvukové dopravní letadlo 3.díl - První americká nadzvuková stíhačka 4.díl - Atomový bombardér ()

Reklama

borsalino 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavý dokument o vývoji letadel ve dvacátém století, které skončily ve fázi přípravy projektu. Celkem mě nepřekvapilo, jak hodně američani využili německé technologie a dokončené vývojové etapy letadel a proudových motorů (Fockewulf 183, Messerschmitt Me 262, Horten Ho 229 aj.). Konečně to samé udělali britové, frantíci a rusáci. V dokumentu je to přiznáno, což dodává dokumentu na věrohodnosti. Ve druhém díle o americkém největším nadzvukovém dopravím letadlu se naplno projevila charakteristická vlastnost Amíků - být první, mít největší a nejrychlejší stroj na světě a porazit evropský projekt Concorde. Docela zajímavé jsou politické souvislosti. Díl o americké nadzvukové stíhačce mě dost zklamal - je sice prezentován jako výjimečný, ale po konci války se výrazně prosadila šípová křídla (Mig 15 a F86 Sabre) a onen nedokončený projekt mi připadl jako pofoukání bebíčka, že Američani neposlali do vzduchu první stíhačku s proudovým motorem. To završuje i závěrečná scéna, kde se "vysněné" americké nadzvukové stroje s proudovými motory potkají ve vzdušném souboji s těmi německými (ovšem skutečnými) a Američani samozřejmě vyhrají... Až na tohle nadbytečné "outro" byl dokument opravdu zajímavý. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama