Reklama

Reklama

Cyril a Metoděj – Apoštolové Slovanů

  • Slovensko Cyril a Metod - Apoštoli Slovanov (více)
Trailer
Česko / Slovensko / Srbsko / Slovinsko / Rusko, 2013, 80 min

Obsahy(1)

Příběh z 9. století ve strhujících obrazech líčí počátky šíření křesťanství na Velké Moravě a v našich zemích. Hlavními postavami  filmu jsou věrozvěsti Konstantin (později známý jako Cyril) a jeho bratr Metoděj, kteří byli prohlášeni za svaté a jsou označováni jako Apoštolové Slovanů. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Recenze (61)

Radko 

všechny recenze uživatele

Vierozvestcovia z Byzancie boli obklopení aurou šírenia vzdelanosti, zjavenia nového písma (hlaholiky) a novej liturgie. Tak kážu legendy, film sa im len prispôsobil. V svetskej oblasti zas panovali intrigy, kde synovec podrazil strýka, uzatvárali sa intrigánske účelové spojenectvá. No ani cirkev neostáva čistá: nemeckí kňazi sú totálne mrchy, snažiace si zdržať pozície a vplyv. Apoštoli Slovanov ničím novým neobohatia ani povrchného fanúšika histórie. Znalca môžu rozhorčiť až mytologickou aurou dvoch bratov, ktorí akoby zlých vlastností v sebe žiadnych nemali, len radosti tvoriť a hlásať pokoru, kresťanské dogmy a Božím prstom Slovanom reč i písmo zjaviť. Nič ani náznak spochybnenia. Aha, však boli svätí a film je taká multislovanská koprodukcia: Rusi v reálnej politike i štátnej filozofii vyznávajú pravoslávne slovianstvo hrubého strihu s bradatými popmi (v ľudovej slovesnosti - prisprostlých bájach a bylinách obdarení nevídanou pohlavnou aktivitou) a byzanco-byrokratickými spôsobmi; Slováci sú zaviazaní vazalskými Vatikánskymi zmluvami, pričom hneď v základnej sa Cyril a Metod spomínajú v preambule a jednom článku; sekulárni Slovinci od r. 2004 pritvrdili, keď prijali zákon prehlbujúci prepojenie cirkví a štátu; Srbi vždy velebili mytologické slovanské historky; a Česi, hoci s vlažným vzťahom k viere, sú štátotvorne hrdí a Veľká Morava je Veľká Morava je Veľká Morava: to sa nespochybňuje. V zásade ide o príjemné pozeranie, napriek gloriole. Daných faktov sa film drží a podáva ich cez príbeh, mapujúci misiu solúnskych bratov na slovenské polopohanské územia. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Na to jaký příběh má zkracený film ze seriálu vypravět, tak má vcelku dobrou atmosféru. Jinak ti dva, později svatí to měli s bavorsko-francko-německými biskupy těžké, i když jim možná v rámci jejich svatořečení chystali v jejich prospěch mučednickou smrt. ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

Poměrně chaotické vyprávění s nevýraznými hereckými výkony, bídnou výpravou a úsměvnými triky zachraňuje pár historických zajímavostí a vcelku bezbolestná stopáž. Za ten peníz by bylo skoro lepší natočit dobrý dokument než špatný film. 40% ()

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Cyril a Metoděj – Apoštolové Slovanů, aneb kterak se lež na Moravu dostala. Film podobného typu, který by pocházel z českých luhů a hájů jsem dosud neviděl, nebo jsem na něj zapomněl, takže jsem se rozhodl rozšířit si obzory. Na rovinu se přiznám, že to byla chyba. Národ ateistů se rozhodl udělat film o víře. Ono to ani dobře dopadnout nemohl. Když jsem zahlédl spousty tváří, které jsem spíše zvyklý tu a tam zahlédnout v doktorském mundúru v obleku knížat, tak to není pohled příliš hezký. On by to tedy nebyl pohled hezký, ať by si zvolili oblečení libovolné, neboť to nejsou herci příliš šikovní, dle mého úsudku. Příběh mě absolutně nezajímal, takže jsem jeho druhé polovině nevěnoval ani trošičku ze své pozornosti. Velmi jsem se nudil. Jestli tohle má být vážně best of ze stejnojmenného seriálu, tak to potěš pánbůh. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Každý někdy potřebuje vydělávat, a zakázka je jen zakázkou. Nebýt jména režiséra, nikdy bych k věrozvěstům nezabrousil. Podobná látka by potřebovala desetinásobný rozpočet a šikovnějšího střihače (anebo prostě nechat jen seriálovou verzi). Všechny ty dějové zkratky a násilné posuny degradují příběh z hlediska vypravěčského, ale i historického. Nedostatek peněz působí komicky a výsledek je tak navzdory kvalitní práci některých složek ryze amatérský. Pepa Abrhám se tam fakt nehodí. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Jedna z najvýznamnejších epoch našich dejín zobrazená vo veľmi komornom prostredí, mnohokrát som mal pocit, že pozerám Mahulienu zlatú pannu spred tridsiatich rokov. Tvorcovia si mohli viac záležať na kvalitnejšom spracovaní, mohli z toho urobiť na naše pomery veľkofilm. Práve na Svätoplukovej zrade a Rastislavovom osude sa dalo ešte viac stavať. Asi nepustil rozpočet alebo chýbala myšlienka. Ale historicky je to presné, škoda že sa to vtesnalo len do 80 minút, no neverím, že seriál je lepší. ()

Tommassi3 odpad!

všechny recenze uživatele

"Dovol nám, Bože, abychom Krista následovali v jeho utrpení.." A že to bylo utrpení.. Dík sestříhání série v jeden těžce televizní snímek vznikla ještě větší chaotická zrůdnost, než ta Nikolaevova původní líná a zbabělá břečka.. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Jedině písmo dokáže zachytit, jak to bylo. Slovo se dá překroutit.......... Film byl natočen k výročí 1150 let od příchodu Cyrila a Metoděje na území dnešní Moravy. Dialogy jsou šíleně strojové až skoro divadelní. Někdy mě to rozesmálo. Zvláště dramatické scény jsou hrány moc "nedramaticky". CITÁT - Piš, jak slyšíš....... Ostatně skoro všechno se tváří, jak telenovela. Herecké obsazení je nevýrazné, hudba průměrná a kulisy jsou hodně umělé. CITÁT - Déšť padá na všechny stejně........ Seriál jsem neviděl, ale pochybuji, že bude na lepší úrovni, než tento film. ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Pouze z úcty k věrozvěstům dávám dvě hvězdy. Ten film se nedá ukoukat, větší nudu jen tak nenajdete. Navíc to není svébytný film, spíše hraný dokument. Tohle se prostě nemělo vůbec natočit. ()

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Až přehnaně moc dějepisu na úkor filmového vypravování. Chvílemi jsem si připadal, jako když se dívám spíše na hraný dokument. Historická věrnost je sice fajn, ale občas by podle mého názoru neškodilo ubrat kulometného přítoku informací a zapracovat více na gradování příběhu. Několik silných momentů by se tam určitě našlo (Konstantinova disputace o obrazoborectví, Svatoplukova zrada..), ale celkově mi přijde, že to mohlo dopadnout o mnoho lépe. Na české poměry zdařilé po vizuální a kostýmové stránce, zato herecky a scenáristicky nevyrovnané. Zejména dětští herci byli naprosto příšerní. Na doplnění dějepisných znalostí je Nikolaevův Cyril a Metoděj výborný, jako dobrodružné filmové drama ale nefunguje. ()

topi odpad!

všechny recenze uživatele

Bez atmosféry, bez dobových reálií, s nepřehledným příběhem a kýčovitými záběry. To je děs, jak se Nikolaev pokouší navodit ducha 9. století pomocí hrozných triků a amatérských hereckých výkonů. Hudba Chlumeckého a Pavlici je jeden obrovský kýč. Tenhle nicneříkající paskvil je naprosto zbytečným pokusem oživit český historický film. Na to už zde nejsou žádní tvůrci. Dovedu si představit toto téma zrežírované Františkem Vláčilem za pomoci hudebního skladatele Zdeňka Lišky. Ale to už bohužel nejde. ()

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

Velká nuda. Podivně "usekané". Absence nějakého zajímavějšího příběhu. Všichni mluví jedním jazykem, ať je to Němec, Slovan či Řek - troška titulků by rozhodně neuškodila. Pustit to školákům na DVD v rámci hodiny dějepisu - pro tento účel celkem vhodné, ale filmařsky je to špatný film - od režie, kamery, střihu po nudný scénář. ()

Petfruf 

všechny recenze uživatele

Film je příliš zkratkovitý, na seriál už však nemám chuť se podívat. Co mi opravdu vadí jsou dialogy a vůbec celá mluva, příliš divadelní přednes a místy zase až moc moderní, nedalo se to poslouchat. Jinak mám radost z každého historického filmu, který u nás vznikne na úkor sociálních dramat a přiblblých komedií... ()

Martyska 

všechny recenze uživatele

Na koprodukciu celkom dobré spracovanie. Treba ale podotknúť, že sa na ňom podielali aj Slováci a na slovenské filmové (skromné) pomery by toto bol výborný film, keby nie menších zádrheľov: 1) Zo začiatku to vyzeralo sľubne. Život Cyrila a Metoda rozprávaný Metodom sa v polovici filmu náhle zvrtne a už to nepokračuje tým smerom, akým sa to zo začiatku uberalo. Cyril zomiera a druhá polovica je o tom, ako sa Frankovia snažia, aby sa Biblia nehlásala v slovienčine. To tu podľa mňa nemá čo robiť, keďže je to film o Cyrilovi a Metodovi. 2) Kostýmy. Nechce sa mi veriť, žeby po toľkých rokoch boli stále čisté. Neviem, či už vtedy existoval Perwoll, to je jedna vec a neviem ani, či sa Solúnski bratia holia každý rok, lebo aj po desaťročí vyzerali rovnako. To je, myslím si všetko, čo by som vytkla. Musím ale pochváliť dialógy a herecké výkony. Nevidí sa často, že by nejaký slovenský herec podal niečo lepšie než v Búrlivom víne. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Ocenuji, ze se Nikolaev pustil do takoveho narocneho nametu (minimalne vypravou). Filmu zalostne chybi lepe napsany pribeh, tohle je jen takova plose odvypravena nuda, ze ktere si na zadek nikdo nesedne. Coz je skoda, potencial to melo. ()

Demon.N 

všechny recenze uživatele

Až moc je v celé filmové verzi cítit napjatý rozpočet, některé záběry jsou až příliš zdlouhavé, bojové scény pak působí komicky a sekané záběry na přitažlivosti nepřidají. Na druhou stranu sympatický pokus, byť nedotažený...inu výpravu a la Království nebeské si dovolit v našich podmínkách asi nemůžeme a příběh i historické prostřihy se bohužel ve výsledku bijí. A výběr herců...to je kapitola sama pro sebe, obzvláště když někteří se jen mihnou... ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Nepřiliš dramatizovaný příběh, dědictví televizního proudu filmařiny. Stále si ale uchovává jistou důstojnost ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Jako seriál to možná mohlo být docela funkční, ale jako film je to dost útržkovité. Ta ambice zpracovat celé období života Konstantina a Metoděje do jednoho hodinu a půl trvajícího filmu vede k tomu, že film není vlastně ničím víc než jen "učebnicí dějepisu". Jednotlivé postavy nemají nějakou výraznější charakteristiku a tak se nejde moc divit, že ani herecké výkony nejsou nikterak výrazné. ()

Reklama

Reklama