Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bojová jednotka 442. pluku a 100. pěchotního praporu byla sestavena z amerických občanů japonského původu. Záznamy z bojů v průběhu 2. světové války: 7 hlavních bojových akcí v Evropě, 9486 obětí, 8143 vyznamenaných, 7 pochval prezidenta. Americký snímek, nominovaný na Oscara, vypráví část hrdinského příběhu této výjimečné bojové jednotky. Začíná v táboře Shelby v Mississippi roku 1943, kde probíhá drsný trénink pod vedením plukovníka Graysona (VAN JOHNSON). Poté se společně s mladými hrdiny přesouváme na frontu do Itálie a Francie, aby vše vyvrcholilo rozhodující bitvou, která odhalí charaktery jednotlivých vojáků až na dřeň. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (10)

Všežrout 

všechny recenze uživatele

Určitě né náhodou vznikl tento film roku 1951, v době, kdy probíhalá válka v Korei a teprve 3 roky poté, co v americké armádě oficiálně skončila rasová segregace (Executive Order 9981). Jinak se jedná o klasický válečný příběh: počáteční nedůvěra mladého poručíka k vojákům japonského původu - základní výcvik - zocelení bojem - získání si reputace a uznání. O historii jednotky viz http://library.thinkquest.org/CR0210341/442nd/splash442nd.htm Hodnocení zaokrouhleno směrem nahoru. ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Nechápu, jak může mít tento válečný snímek, který popisuje osudy bojové jednotky Američanů japonského původu ve válce proti Němcům, tak špatné hodnocení (21.2.2010 - 30%). Jasně, není to kdoví jaký vojnový trhák, ale černou barvu si určitě nezaslouží. Mě příběh docela bavil a konec konců bojové scény taky nebyly špatné. Závěrečná bitva v lese byla dokonce více jak lepší. Takže 55%. ()

Reklama

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Ukázkovej příklad toho jak zdejší armáda podvodníků hodnotících neviděné (ano jsou to pořád ti stejní) může zkurvit hodnocení u dobrýho neznámýho snímku. Za 10 kč od řitka video to není špatnej biják. Žádnej velkofilm, ale tématicky rozhodně zajímavě zpracovanej kousek, abych vyvážil tu pakáž přidám hvězdu navíc.70% ()

drankeryth 

všechny recenze uživatele

Pred pozretim tohoto filmu som si myslel, ze to bude nejaky slaby film, ale dej filmu a samotne spracovanie do konecnej podoby malo svoje caro a nemozem tak tento film absolutne zatratit, ako vacsina typkov tu, co ho nie moc dobre ohodnotila. Niektore sceny boli slusne, co sa tyka bojov a preto film u mna patri medzi to lepsie, co som videl zo zanru vojnoveho. Ani dialogy medzi hercami neboli k zahodeniu, co je len dobre. Priemerny film, ktory nikoho neurazi, kto holduje vojnovym filmom. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Celkem velké překvapení! Divím se, že už 6 let po válce vznikaly takovéhle snímky, protože Amerika té doby byla stále hodně a když říkám hodně, tak myslím hodně - rasistická. Asiaté, Afroameričané a kdo ví kdo ještě se strýčku Samovi nárámně hodili, když se válka začala vléci a to ať už šlo o dobrovolníky či odvedené brance. Na bojištích mnoha front pak tito muži prokázali, že barva jejich krve má stejnou barvu jako ,,nebarevných'' a že nejsou Američany o nic méně než bílí kluci. Američan totiž není rasa. Ba leckdy právě proto aby prokázali těm ostatním, že jsou stejně dobří ne-li lepší, vybičovali se tito muži jiných barev pleti často k neuvěřitelným výkonům ať už šlo o potápěče, letce, tankisty či ,,obyčejné'' pěšáky. Za války bojovali, umírali, byli ověšováni metály a těm které osvobozovali barva jejich pleti fakt nevadila o čemž by mohly vyprávět naše babičky od Aše po Plzeň! Po válce však často ač zkušenější o poznatky z nerasistické západní Evropy a bohatší o sebedůvěru o právo na rovnoprávsnost pak často naráželi na ty samé předsudky co jejich dědové, otcové a často oni sami před válkou. Znovu museli jezdit v autobusech vzadu, do obchodů chodit jiným vchodem atd... A to nemluvím o jihu USA, kde si nejednoho válečného hrdinu podala banda bílých vidláků co z farem za celou válku nevytáhly paty (byly nezbytní pro zemědělství a home defense!) nebo Kuklux klanu... Proto jsem byl tímto filmem velmi mile překvapen i způsobem jakým tepe do rasismu a to hned v podání velitele jednotky hraného Johnsnem ( všežrout má však velkou pravdu v tom, že tohle možná vzniklo trochu i díky Koree...). Z hlediska zpracování je opět výhodou krátkost natáčení po válce, takže byl film točen nejen na origo zničených místech, ale dobová je i výstroj a výzbroj. Z techniky člověk ale zahlédne jen náklaďáky a jeepy. A jeden tank, který vypadal jako Chaffe. Ono spíše než ryze válečný film se zde jedná o film psychologický. Tvůrci dali jednotlivým postavám velký prostor a dobře nás s nimi obeznámili. Tím divák nejen dneška, ale zejména včerejška chápal jejich pohnutky a snad pak pochopil i něco v reálném životě, nebo si třeba začal více vážit svého opáleného souseda se šikmýma očima. Na boje dojde také, ale nenesou hlavní tíhu filmu a vlastně tam o ně až tak nejde, spíše umocňují hrdinství jednotky 442, která měla na zásatvě heslo: Riskuj všechno! Zpracováním za 3, odvahou a tématem za 4 (mimochodem i já se lecos dozvěděl). Řiťka video tentokráte potěšili. Za 10 Kč obzvláště! 4 koláčky z domova. * * * * ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama