Reklama

Reklama

Válka o písek

  • Francie Le Sable – Enquête sur une disparition (více)
Francie / Kanada, 2013, 74 min (Special Edition: 52 min)

Režie:

Denis Delestrac

Scénář:

Denis Delestrac

Obsahy(1)

Do zemí s mohutným stavebním průmyslem se dokonce pašuje. „Písečné mafie" drancují pláže a řeky. Písek se používá v mnoha oborech lidské činnosti. Roztavený se mění ve sklo. Je také zdrojem oxidu křemičitého, suroviny, kterou nalezneme ve víně, v čisticích prostředcích, saponátech, papíru, dehydrované stravě, ve sprejích na vlasy, v zubních pastách, v kosmetice a v ohromném množství výrobků, které používáme každý den. Domy, mrakodrapy, mosty, letiště a chodníky jsou z velké části vybudovány z betonu, a tedy z písku. Dokument přináší překvapující zjištění, že písek, jehož je na světě zdánlivě nevyčerpatelné množství, je neobnovitelnou surovinou, jejíž přírodní zdroje jsou nejen omezené, ale navíc v důsledku vysoké poptávky už z velké části vyčerpané. Tři čtvrtiny všech pláží pomalu ničí eroze. A tak se rozjely závody o těžbu na místech posledních zdrojů. Planeta a člověk trpí. Kdo zvítězí ve válce o písek? (Česká televize)

(více)

Recenze (12)

Amper01 

všechny recenze uživatele

Víme, že je na mnohých místech světa problém s vodou. Víme, že znečištění vzduchu je také problém kdejen. Víme, že i ropy je čím dál méně. Ale kdo tušil, že už je problém i s pískem? Každodenně se s ním stýkáme v mnoha formách (beton, sklo, elektronika, drogistika...) Ale písek je jeden z neobnovitelných zdrojů a těžba na některých místech nevratně deformuje přírodu a koneckonců ohrožuje i životy lidí... ()

The.Dude 

všechny recenze uživatele

Zaujimavy dokument. Nielen svojim posolstvom, ale aj po vizualnej, odbornej a filmovej stranke. Obsah tohto dokumentu je dalsim dokazom, ze chamtivost (nenazranost) korporacii aj jednotlivcov je hlavnou vecou, ktora robi nas svet horsim. 21.storocie bude v historii ludstva prelomove, caka nas vela zasadnych zmien, kedze vsetci asi tusime, ze takto to dalej nejde. Nieco sa musi zmenit - nielen vo vztahu k prirode a planete, ale aj vo vztahu medzi ludmi... (hodnotenie cislo 1000) ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Světu dochází písek. Zločinecké mafie jej kradou a dopravují ho do celého světa. Kdo zvítězí ve válce o písek? – Vety ako z paródie na katastrofický film. Ale je to myslené celkom vážne. Piesok je vo všetkom, v betóne, v skle, čistiacich potrebách aj v zubnej paste. Hlavne ale v stavebníctve, na kilometer diaľnice je ho potrebné 30 tisíc ton a na jadrovú elektráreň 12 miliónov ton. Odkiaľ sa vezme? Povrchové zdroje sú takmer vyčerpané, púštny piesok je nevhodný pre jeho obrúsené hrany, takže len z morského dna a z pláží. To má neblahé dôsledky na morský život, spôsobuje miznutie ostrovov a zmenšovanie piesočných pláží. Na stavby v Dubaji sa dováža piesok z Austrálie, tí ako v starom vtipe predávajú piesok Arabom. Film prináša mnohé prekvapivé fakty o piesku, jeho spotrebe a nedostatku. ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Náhodou som naďabil na tento dokument a bol som príjemne prekvapený jeho úrovňou a šokovaný faktami, ktoré v ňom zaznievali. Drancovanie fosílnych palív, rúd, lesov, rýb, zveri a vlastne všetkého, na čom sa dá zarobiť mi bolo známe. Ale že sa medzi obvyklými komoditami, na ktoré sa sústreďuje chamtivá koruna tvorstva, ocitne aj piesok, som netušil. Trpím rovnakou chybnou predstavou, ako väčšina ľudí, totiž tým, že považujeme zdroje čohokoľvek, čo sa tvorilo tisíce až milióny rokov za nevyčerpateľné a nevzácne. A matka príroda nás pomerne rýchlo poučí, že tomu tak nie je. Desivý obrázok poskytol pohľad na hlavné mesto Maledív, ležiace na ostrove do posledného miesta zastavanom budovami. Budovami, ktorých múry obsahujú množstvo piesku ukradnutého iným ostrovom. A tiež pohľad na rozkradnuté pláže, na ktoré premiestňujú piesok z mora. Nie snáď preto, že by to pomohlo, ale preto, že sa dá na tom zarobiť. V zvieracej ríši sa pravdepodobne iba opice správajú tak, ako ľudia, že nahryznú banán, odhodia ho a siahnu po ďalšom. Lenže opíc je menej ako ľudí a ich plytvanie je zanedbateľné oproti plytvaniu nahých opíc, ktoré onedlho budú bojovať o holé životy, pretože si konár, na ktorom sedia, pília už príliš dlho. ()

subic 

všechny recenze uživatele

To skoro bere až dech. Stavební písek je z klasických nalezišť už vytěžen, takže se staví z plážového písku hotely kolem pláží. Ale ten stejně jako pouštní nemá není vhodný na stavění. Pak moře pohltí i zbylý písek z pláží, takže monstrózní těžební lodě sají písek ze dna moře a vypouští ho na "obnovu" pláží a hlavně na stavby ve vnitrozemí. Ale tím taky ničí život v moři. A toho písku je potřeba pořád víc a víc na stavby silnic, parkovišť, obch. center, domů a kde čeho. Dokonce i Arabové mají nedostatek písku. A teď co s tím? Dokument není tak dramaticky působivý jako třeba Planeta plná plastů (2009), ale i tak je to mazec a tohle by snad mělo být i povinné pouštět ve školách. ()

Galerie (25)

Reklama

Reklama