Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh neohroženého válečníka, kterého na kolena srazí ambice a touha po moci. Klasické Shakespearovo drama se vrací na plátna v nové verzi, která navazuje na vlnu britských adaptací děl génia alžbětinského divadla, v nichž září současná herecká elita. Macbeth (Michael Fassbender) je obávaný skotský válečník, který se neleká zuřivých bitev. Když na vřesovišti vyslechne věštbu, že bude příštím králem, uvěří. Netuší, jak velkou cenu bude muset zaplatit. Cestu ke koruně dláždí smrt a úklady, které nakonec pohltí Macbetha i jeho ctižádostivou ženu (Marion Cotillard). (Film Europe)

(více)

Recenze (253)

panWolf 

všechny recenze uživatele

Moc nechápu ty negativní hodnocení. Vždyť to je Šejkspír! Je to prostě založené na slovech ,navíc ve verších. Atmosféru to má . A jelikož jsem věděl do čeho jdu , tak jsem spokojen. komu se to nelíbilo , ať se dívá na filmy s J.C.v.D. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

Shakespeare zaplakal a v hrobě se obrátil.To je tak když scénárista chtěl být svůj a originální.A za každou cenu jiný.Cotillard byla ve své roli zjevně tápající.Příběh byl zasazen do mlhovatých bažin s ponurým filtrem na kameře,brutálním zabíjením a aby si to divák mohl "užít! výrazně zpomalené záběry.spoustou krve.No nic... ()

666Carnage 

všechny recenze uživatele

Hutný to bylo. Michael Fassbender si jde tvrdě za trůnem skotského krále díky věštbě, kterou dostal od třech neznámých dam na jednom vřesovišti po boji. Macbeth jež zove se králem skotským a tím, který nemůže zemřít rukou muže, kterého žena porodila jest. Tak nějak takhle se tam mluvilo celý snímek akorát to bylo víc poetický. Jedná se o adaptaci Shakespearovy hry ale to si každý ví. Super záběry kamery to se musí nechat a vůbec ty souboje. Hned na začátku velká bitva a na konci souboj na zapálené louce je tedy lahoda pro oko. Michael Fassbender je pan herec a tohle ho očividně bavilo. Marion Cotillard je tu za Macbethovu ženu a poňouká ho ke špatnostem a ono jí hrát tu sviňku taky očividně bavilo. Velice pěkné zpracování 400 let staré divadelní hry, kde je chtíč po moci snadná cesta jak někoho připravit o jeho život. 75% ()

buzzwoody 

všechny recenze uživatele

Překvapivě velmi dobré zpracování Shakespearovy klasiky, které nás bombarduje vizuální náloží a velice zajímavými hereckými výkony, samozřejmě skvěle si zahráli Fassbender a Cotillard, ale překvapil Harris, který svůj křivý ksicht rozpohyboval do tak uvěřitelných tvarů, že mi přijde, že tenhle člověk by potřeboval větší roli v nějakém velkém blockbusteru, aby si ho lidi všimli, jako Macduff z Macbetha a Fifield z Promethea je zatím jen v úzkém povědomí. Celé obsazení se ale povedlo, od toho Fassbendera, který se na Macbetha perfektně hodil, přes Paddyho Considina a zmiňovaného Seana Harrise po Davida Thewlise. Dialogy z knihy byly využívány více, než jsem čekal (vlastně prakticky celý film byly repliky z knihy), až jsem nestíhal číst titulky, protože jsem musel hltat vizuální stránku filmu, spoléhal jsem se tedy na angličtinářský sluch. Justin Kurzel ukázal, že režírovat vážně umí a styl celého filmu by nebylo marné přenést do jeho plánovaného Assassin's Creedu. Jed Kurzel zase ukázal, že umí skládat skvělou hudbu. A celý film mi ukázal, že skutečně lze převést atmosféru knihy na filmové plátno. Nejlepší scéna - finální souboj v "rudé mlze" :3 ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Ta temná forma by mě docela brala, jenže já mám s těmi veršovanými filmy dost problém. Nesedl mi už kdysi oslavovaný Romeo od Luhrmanna a nevím proč jsem čekal, že tohle bude lepší. Jednoduchý ale zajímavý příběh (na to jak je starý), ale ta dialogová forma ke smrti nudí. Ale jsem rád, že jsem dohnal aspoň takhle kdysi povinnou četbu. ()

vander19 

všechny recenze uživatele

Neskutočná nuda. Film, ktorý ma tak maximálne zaujal na začiatku. Fassbendera považujem za výnimočného herca, ale toto ne. Ďakujem. ()

Angelino 

všechny recenze uživatele

Nemám Shakespeara načítaného, tak asi neviem doceniť tento snímok. V každom prípade je to veľmi veľmi ponuré a zaujímavé sú najmä dlhé pasáže bez slov vytvárajúce množstvo emócií. Kedy vznikne veľkofilm zo Slovenskej histórie? ()

peetriss 

všechny recenze uživatele

Projekt, jehož jedinou ambicí je navázat na vlnu chladných, pochmurných a syrových historických dramat ve stylu (mimochodem nestravitelné) Valhally Rising. A protože tato vlna už pomalu odeznívá, bylo nutno chopit se slavné značky jménem Macbeth, aby to někoho vůbec zajímalo. Řemeslně i herecky se nejedná o špatný film, utápí se však sám v sobě, nepovedlo se mi do něj naplno ponořit, táhl se a nedokázal mě ničím obohatit. ()

Honzeek95 

všechny recenze uživatele

Originální pojetí filmu s unikátní atmosférou. Chápu, že ne každého tento styl může zaujmout, ale já si dlouhé scény a Shakespearův text moc užíval. Životní role Fassbendera. ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

Už výborný trailer mi značně připomínal práci Nicolase Windinga Refna, což se při sledování jen potvrdilo. Macbeth Justina Kurzela je vizuálně fantastické dílo, ve kterém by se každý záběr dal považovat za dokonalou fotografii. Kamera je opravdu úchvatná, stejně tak světlo v jednotlivých scénách. Exteriéry působí většinou beznadějně, depresivně, ale přitom nádherně (záběry na krajinu). Hudba, kterou složil bratr Justina Kurzela Jed, k dění a atmosféře filmu dokonale sedne a ještě ji přidává na dramatičnosti. Věřím, že Jed Kurzel je jméno, které se do budoucna vyplatí pamatovat. Krom spousty nádherných záběrů nejen na zmíněnou krajinu a dramatického dění se mi velice líbila i úvodní bitva, ač nemám "zpomalovačky" příliš rád, tady mi vůbec nevadí, možná dokonce dělají vše tak nějak přehlednější. Za zmínku stojí i scéna "zabití" a finále samotné, i když mohlo být delší. Z herců samozřejmě vyčnívá především výborná ústřední dvojice, tedy Michael Fassbender, u kterého jde dobře vidět posun k šílenství a snad ještě lepší intrikářka Marion Cotillard. Jediné, co občas trochu skřípe je scénář... Macbetha se vyplatí soustředěně sledovat, potom se nebudete ztrácet, alespoň já měl ten pocit. A když jsme u toho sledování, nejlépe na velkém plátně... u Valhalla Rising jsem byl zklamán, že jsem tu možnost neměl, za Macbetha jsem o to radši. 80% ()

bobstock 

všechny recenze uživatele

Oslněn byl jsem obrazy, starobylou, romantickou angličtinou, balancujícím Macbethem nad propastí svého vlastního osudu. Ať Shakespeara nevyhledávám, pár zfilmovaných děl už jsem měl tu čest vidět. Tohle je bezkonkurenčně nejlepší. Kdyby se mohl živý a zdravý William teleportovat do současnosti, určitě by žasl jakou formu dali filmaři jeho dílu po 400letech. Kamera, výprava, kostými, autentická, špinavá brutalita, herecké výkony vše na 1 s hvězdou, velká pochvala pro Justina Kurzela. Chápu poměrně nízké hodnocení. Delší dobu snášet ten specifický scénář může být unavující, tím se ale pro mne stává filmem jedinečným ve všech částech. 95% ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Naprosto regulérní a podle mého subjektivního názoru správný (přesněji řečeno jeden ze správných) přístup(ů) k Shakespearovi. Jeho hry se vyznačují mnohovrstevnatostí, zároveň ale přece jen trochu trpí inflací slov. A ta slova, která mají nepopíratelnou hloubku, oné zmíněné mnohovstevnatosti samozřejmě pomáhají, na druhou stranu ale směrem k inscenačním snahám o nalezení nejvhodnějšího dramatického tvaru představují ne zrovna lehce překonatelnou překážku. Proto se mi Shakespearovy hry vždycky líp četly (mj. i proto, že je tu možnost libovolně si přizpůsobovat tempo vnímání podle toho, čím se zrovna chci/nechci opájet, anebo naopak zdržovat) než sledovaly na jevišti nebo ve filmu... Kurzelova adaptace svým důrazem na poezii (Shakespeare byl básník nejen v Sonetech, ale i v dramatických textech), psychologii a komorní herecký projev spolu se souběžně uplatňovanou eliminací mnohomluvnosti velmi zdařile míří k podstatě věci, kterou přitom pořád zůstává vnitřní drama svědomí. ()

Eterninox 

všechny recenze uživatele

Když máte ve filmu scény, které jsou pomalé nebo zpomalené, tlumeně ale ukrutně dobře zahrané, uhrančivě vizuálně zkomponované, a doprovázené depresivní smyčcovou hudbou, je to super. Když jsou ale takové scény skoro všechny, kouká se na to už vcelku obtížně. Trochu rozpačitý jsem byl i z několika dramaturgických zkratek které tvůrci oproti předloze zvolili (osud Lady Macbeth, bitva o Dunsinane), ač jedním dechem musím dodat, že dobrých nebo přímo výborných nápadů bylo o poznání víc (kupříkladu "pochodující" Birnam, Macbethova konfrontace s Malcolmem, nebo úplný závěr). I tak ale nemůžu doporučit divákům nepřipraveným na Shakespearovskou komplexitu, ještě zesílenou nedivadelním minimalismem dialogů...a skotským přízvukem. 75% ()

Solrac 

všechny recenze uživatele

Temné a ponuré drama s výborným Míšou Fassbenderem v hlavní roli, kterého pohání mamon k vraždění a strach z pomsty dohání k šílenství. Oproti jiným zpracování je film o hodně krvavější a doufám, že si akademici všimnou Fassbenderova skvělého výkonu. Včera jsme si film vychutnali v krásném Mahenově divadle. ()

Gore 

všechny recenze uživatele

Takhle jsem se nenudil hodně dlouho a nevytrhli to ani zajímaví herci, kteří jsou jinde hodně dobří, ale zde byli unylí a nezajímaví. Kamera místy dobrá, ale zpomalené záběry příšerné, a navíc Shakespearovské verše mě zde vůbec nebrali. Určitá uměleckost se tam nachází, ale existuje i umění, co nenudí. ()

Santino7 

všechny recenze uživatele

Snímku som mal v hľadáčiku dlhodobo, zaujala ma už skrz trailery, avšak s jej pozretím som otáľal. Bál som sa tej často skloňovanej umeleckej stránky, ktorá, ak je použitá nad určitú mieru, býva u mňa zväčša výrazným kameňom úrazu a príliš umelecké filmy si teda takmer spravidla nedokážem naplno vychutnať. V tomto prípade to však čuduj sa svet neplatilo. Umelecký rozmer, jasná štylizácia, pokojná - miestami až zdanlivo "meditačná" - atmosféra (no o to ťaživejšia, ponuro ladená) a pomalé tempo mi vyhovovali, zvládal som to prakticky bez problémov (kto ale od toho čaká historický nárez obsahujúci nejakú výraznejšiu akčnú zložku alebo surovosť, zákonite odíde sklamaný - je to predsa Shakespeare, britská divadelná klasika). Oslovila ma i stránka vizuálna, kde zábery na prekrásne scenérie škótskej krajiny (zniesol by som ich aj o trošičku viac) boli striedané protipólnymi, vyložene mrazivo pôsobiacimi (no i tak neuveriteľne pekne a umne štylizovanými) scénami zobrazujúcimi Macbethov postupný prerod v psychopatického kráľa-tyrana Škótska, čítajúc všetko to zverstvo páchané všade naokolo. Zaujalo ma i to, s akým kľudom a ľahkosťou to bolo podané. Perfektný kontrast, nuž a symbolika takisto. Jediné, s čím som chvíľami bojoval, bol samotný shakespearovský jazyk, kde hoc prehovory jednotlivých postáv, dialógy i monológy boli priam fascinujúco vznešené a istým spôsobom i neuveriteľne podmanivé, avšak zároveň bolo nutné udržiavať prakticky neustálu stopercentnú pozornosť, ani náznakom v nej nepoľaviť, inak som v rámci dialógu okamžite stratil niť. Nuž a stíhať to zároveň čítať (k dispozícii som mal totižto verziu v pôvodnom znení s titulkami, čo rozhodne odporúčam každému, pokiaľ sa čo i len trochu dá, angličtina tomu sedí dokonale) a aj vnímať význam ako-taký, to dávalo vcelku zabrať. No skrátka ťažko stráviteľná vec, na ktorú treba mať náladu, kľud a byť v správnom rozpoložení, inak projekcia môže byť doslova utrpením. Na záver by som vyzdvihol ešte aj skvelé herecké obsadenie - okrem chirurgicky presného Fassbendera (ktorý si svoju rolu vyložene vychutnával a bola radosť ho čoby šialeného kráľa sledovať) musím rozhodne vyzdvihnúť aj Marion Cotillard či trebárs Davida Thewlisa (ten mal síce relatívne malý priestor, no i tak stihol pomerne výrazne zaujať). V konečnom dôsledku za mňa ako celok prekvapivo vydarený, esteticky prekrásny film, ktorý výrazným spôsobom predčil moje očakávania. All hail, Macbeth. 95% ()

Copcorn 

všechny recenze uživatele

Ikonická divadelní hra převedena z prken na plátno. Tvůrci neopustili od divadelních principů, monologů postav, ale také ani od téměř neustálého divadelního herectví. Kouzlo filmu zde naopak vynikne v neuvěřitelně krásných obrazech, skvěle vybrané hudbě a vlastně vizuálu obecně. Jedná se prostě o artový, surrealistický snímek naplno těžící z vizuálních možností filmu a divadelní hloubky. Kontrast těchto dvou prvků bylo naprostým blahem sledovat. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Nehodnotíme Shakespeara, hodnotíme film. Způsob tohoto filmového ztvárnění mi neseděl. Asi bych potřeboval Macbetha vidět nejdřív v kamenném divadle, abych pochopil některé obrazy, zvlášť ty pochodující stíny mrtvých, tři věštkyně s malým dítětem, trochu jsem se ztrácel v tom, co je skutečnost, co jsou jen utkvělé představy a halucinace, navíc i v některých postavách, jejichž tváře mi jsou cizí. A celé je to takové ponuré, prostě skotské, tma, syrová příroda i počasí, nemám to rád. ()

Související novinky

Apple ukořistil Coenova Macbetha

Apple ukořistil Coenova Macbetha

13.05.2021

Streamovací služba Apple TV+ pokračuje v zajímavých akvizicích. Po nedávném zakoupení nové sci-fi Finch s Tomem Hanksem tentokrát společnost pořídila práva na distribuci prvního sólového filmu Joela… (více)

Margot Robbie na lovu nacistů

Margot Robbie na lovu nacistů

06.09.2018

Australská herečka Margot Robbie (Sebevražedný oddíl) a v posledních letech čím dál populárnější belgický herec Matthias Schoenaerts (Rudá volavka) si zahrají hlavní role v novém drsném thrilleru z… (více)

Macbeth - unikátní filmová projekce v Brně

Macbeth - unikátní filmová projekce v Brně

20.10.2015

Evropská předpremiéra filmu Macbeth s Michaelem Fassbenderem a Marion Cotillard se uskuteční v unikátním prostoru brněnského Mahenova divadla už 22.října od 18.00 a 21.00. Nenechte si ujít jedinečnou… (více)

To nejlepší z festivalů v kinech

To nejlepší z festivalů v kinech

28.09.2015

Velké filmové festivalové echo Be2Can 2 se bude konat od 7. do 14. října paralelně v České republice a na Slovensku. Druhý ročník přehlídky filmů ze špičkových mezinárodních filmových festivalů… (více)

Reklama

Reklama