Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh neohroženého válečníka, kterého na kolena srazí ambice a touha po moci. Klasické Shakespearovo drama se vrací na plátna v nové verzi, která navazuje na vlnu britských adaptací děl génia alžbětinského divadla, v nichž září současná herecká elita. Macbeth (Michael Fassbender) je obávaný skotský válečník, který se neleká zuřivých bitev. Když na vřesovišti vyslechne věštbu, že bude příštím králem, uvěří. Netuší, jak velkou cenu bude muset zaplatit. Cestu ke koruně dláždí smrt a úklady, které nakonec pohltí Macbetha i jeho ctižádostivou ženu (Marion Cotillard). (Film Europe)

(více)

Recenze (253)

FanKalEl 

všechny recenze uživatele

Macbeth pre náročnejších divákov...dusivá atmosféra, vizuálny art štýl na nezaplatenie, brilantná hudba, ohromné herecké výkony..ani mi nevadilo že miestami som sa strácal v scenári. "Noc s ránom sa hádajú kto je kto". Pre Fassbendera skutočne skvelá príprava ku očakávanému assassins creed. (80%) ()

PEZ 

všechny recenze uživatele

Ťažký film, ale kvalitný a so silným záverom. Celým filmom sa tiahne temnota, ktorá Macbetha a s tým aj nás viac a viac obklopuje a vťahuje do priepasti, z ktorej niet úniku. Na záver je to ozajstná tragédia. Ale vygradovaná bravúrne, zahraná na dreň kosti a so skvelou kamerou. Fassbender, Cotillard a Harris parádni. Toto nie je film pre každého, ale tá osudovosť a atmosféra veľa cinefilov poteší. Moc a ješitnosť sú mocní čarodeji, no tak ako s ohňom, človek sa ľahko popáli. A nemusí byť ani králom. ()

Vabr 

všechny recenze uživatele

V knihovně jsem si do čtenářáku chtěl v poslední den školy před Vánocemi půjčit nějakou krátkou knížku, abych to přes svátky přečetl. Strávil jsem tam celý dvě přestávky a vůbec jsem nemohl najít ty krátký (Lakomec, Zkrocení zlé ženy), a tak jsem vzal nakonec Macbetha, i když jsem moc nechtěl, protože mi brácha říkal, že to byl takovej průměr a moc zajímavý to taky nebylo. Přes Vánoce jsem nad tím sedl a přečetl to za neuvěřitelný 2 dny! Opak se ukázal pravdou. Dost mě to chytlo a četlo se to dost rychle. A příběh se mi dost líbil. Ale co bych na knížce zkritizoval bylo to, že jsem moc nepochopil, co mu vlastně čarodějnice řekly na úplným začátku. Zbytek jsem všeho jsem pochopil až teda na to, že se mi hůř pamatovaly postavy, takže jsem třeba vůbec netušil, že vrazi byli posláni na jednoho Macbethova blízkého člověka. Právě proto jsem se koukl na film, abych to zaprvé pochopil líp a uspořádal si to a zadruhé, abych prostě měl srovnání, protože to může být taky fajn film. Hodně oceňuju samotný film v tom, že hodně cituje svou předlohu, takže je to dobré pro ty, kteří knížku nepřečtou, ale budou ji potřebovat. Má to krásný vizuál, soundtrack a suprové herecké výkony (Michael Fassbender - ten jeho zdrcený obličej bych se rád naučil pro svou roli v dramaťáku a Marion Cotillard). Sice to má pomalejší tempo, ale pokud jede všechno, jak má (tak jako u Jackie), tak jsem potěšen, protože to akorát udá tu pravou pochmurnou atmosféru. Konec působí epicky a to drama mě tam skutečně zasáhlo. Líbila se mi Mabethova žena, jejíž postavu jsem víc pochopil taky a líbí se mi, že byla na jednu stranu mrcha a tak trochu ho k tomu navedla ona. Jediné, co bych na filmu zkritizoval je to, že čarodějnice jsou úplně netrefné (ale pro ty, co to nechtějí číst, tak nebojte, mluví to stejný jako v divadelní hře) a že je špatnej nápad na to koukat večer/v noci, protože jsem u toho napoprvý dvakrát usnul. Vyhodnocení: Po Farmě zvířat zatím druhá nejlepší povinná knížka. Ještě počkám na nového Macbetha, na kterého se sakra těším, a kdyžtak přihodím čtvrtou ⭐ ()

Dave Lister 

všechny recenze uživatele

Shakespearovských dobrých zpracování není mnoho. Tento film patří mezi ty povedené. Syrová i vizuálně zdařilá krvavá cesta zločinného Macbatha, mě nenechala ani chvíli vydechnout. Krásná scenérie s nádhernou hudbou a podtrženo epickým koncem. Atmosféra je podmanivá a Shakespearovská mluva dodává tu pravou autenticitu. ()

Idahou 

všechny recenze uživatele

Překvapivě to nebylo tak hrozné. Docela jsem se na to těšil, jenže na běžné sledování to není protože buď musíte znát předlohu a orientovat se v textu, nebo být natolik zdatní v angličtině, aby jste nepotřebovali titulky. U mě neplatilo ani jedno a tak jsem se se stále musel soustředit na titulky, přičemž mě pak rušili některé scény. Řekl bych, že ústupek v podobě zjednodušení textů by rozhodně neuškodil. Ne snad, že by to byl špatný film, nebo příliš náročný, ale neangličtináři budou mít zkrátka problém. ()

RajAthen 

všechny recenze uživatele

Strhující výkon hlavní dvojice doplněný místy velmi artovým ztvárněním dává vzniknout lákavé adaptaci klasického námětu. V některých momentech je možná vizuál nad hloubku obsahu, ale necítím se, že by mi bylojako divákovi ukřivděno, protože poeticky řečeno "je to žrádlo". ()

Neuge 

všechny recenze uživatele

[Viděno v Mahenově divadle v rámci festivalu Be2Can]: Všechna čest Fassbenderovi s Cotillardovou...a taky kameramanovi se zvukařem. Přestože film samotný má příjemných 113 minut, působil na mě, jako by jich měl nejmíň o šedesát víc. ()

denulik 

všechny recenze uživatele

Hypnotický a sugestívny Macbeth v podaní dokonalého Fassbendera, s úžasnou Marion Cotillard po jeho boku a surovou škótskou prírodou za chrbtom. Rozprávanie o túžbe, ktorá ničí, o výčitkách svedomia, ktoré nasledujú po čine, o šialenstve, ktoré zožiera ducha, o moci, ktorá korumpuje a o hranici, spoza ktorej niet návratu. ()

MickeyWolf 

všechny recenze uživatele

Natočit film přesně podle veršů, navíc od někoho tak komplikovaného jako je Shakespeare, není zrovna jednoduché. Pokud k tomu, ale přidáte správně vystihující hudbu, skvělé herce a do pozadí překrásnou krajinu Skotska, vyjde z toho poměrně zajímavá podívaná u které si nemyslím, že by si to nezasloužila alespoň trochu úcty. Naopak, jsem rád, že se do tohoto projektu vůbec někdo odvážil vsoupit a dotáhl ho do této podoby. ()

neo250 

všechny recenze uživatele

Dany film mi absolutne nesadol. Celu dobu som sa nudil a dany pribeh ma nezaujal. Casti filmu som sa stracal ale nejako ma to ani netrapilo nakolko vo filme bolo aj dost hluchych scén. ()

Rimland 

všechny recenze uživatele

Předem přiznávám, že Macbetha jsem nikdy nečetl, ani ho neviděl v divadelním či jiném filmovém zpracování. A ke zhlédnutí téhle adaptace jsem měl dva důvody. Za prvé, hemží se to tu mými oblíbenými herci/herečkami (mít v jednom filmu Fassbendera a Harrise je radost) a za druhé, vzhledem ke kvartetu Kurzel-Arkapaw-Fassbender-Cottilard to považuju za jakousi generálku na Assassin´s Creed (a dlužno říci, že pokud to nezhuntovali scénáristi či studio, tak mé naděje a očekávání jsou na nejvyšší úrovni). A je to právě tahle čtveřice (plus další herci a druhý z Kurzelů zodpovědný za hudbu), co z filmu dělají řádnou podívanou. Zejména Arkapaw za kamerou předvádí ty nejlepší "kochačky" chladnou skotskou scenérií od dob Centuriona a ty bojové scény, to je prostě lahoda pro oko (ta de facto absence nominací na ceny mi nejde do hlavy...). Tedy herci a technická stránka jsou nejvyšším kladem filmu. A zápory? Výtky mám všeho všudy dvě. Za prvé, že je to "pouhá" filmová ilustrace (i když nebývale efektní) Shakespeara, tudíž se dialogy nevedou, nýbrž recitují (k tomu v dosti archaické, byť malebné, podobě), a celé je to divadlo na plátně. Věřím, že řadě lidí tenhle přístup vyhovuje, ale já osobně bych uvítal jiný. Velký bard se hodí na prkna, potažmo na papír, ale nikoli na plátno. Kdyby byli tvůrci bývali riskli cestu adaptace ve stylu "klasického" výpravného historického velkofilmu, udělali by podle mě líp. Materiál na to rozhodně byl a mohlo to být skvostné. Takhle to celé působí značně nepřirozeně a poněkud rozháraně (a upřímně, většině ansámblu to brání pořádně se rozehrát - což je u takové Debicki či Considina škoda). Druhá výtka je spíš takové popíchnutí. Jakkoli herci hrají své party na výbornou, překvapuje mě a docela mrzí, že v žádné z ústředních rolí (na rozdíl od těch bezvýznamných vedlejších) není nikdo skotské národnosti (zdravím Gibsona a spol.). Ono slyšet ten řádný rázný skotský přízvuk od rodilého mluvčího by tomu taky přidalo něco navíc. Ti Irové/Angličané/Australané/Amíci/Francouzi ho prostě nevystřihnou jak je třeba... ()

DjangoDoe 

všechny recenze uživatele

So Shakespearom sa stretnem na filmovom plátne možno raz za dekádu, a to je možno aj dôvod prečo sa mi adaptácie Hamleta a nového Macbetha proste páčia. Zatiaľ čo Hamleta som bol tak trochu donútený pozerať na hodine literatúry, na nového Macbetha som sa tešil. Filmový look spolu s hereckým obsadením sa podaril a atmosféra stredovekého škótska s divadelnými kulisami boli očarujúce. Keďže ide pôvodne o divadelnú hru, je to čistá dialógovka, určená skôr pre filmového fajnšmekra ako pre popcornových divákov. No problémom môže byť aj alžbetínska angličtina, ktorá je ťaźko stráviteľná a môže robiť problémy aj skúseným angličtinárom. No na záver si odnesiete niečo, čo vás donutí aspoň uvažovať o navšteve divadla a vidieť naživo tento klenot medzi tragédiami. ()

groz122 

všechny recenze uživatele

Kvalitní, hollywoodem neohmatané drama. Pro kritiky velice povedené zpracování šejkyho fenoménu. Výborná muzika a kostýmy jsou největší předností. Angličtina spíše iritující. Pěkný spíše festivalový snímek 70% ()

Milda003 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem nečetl, v divadle jsem na tom nebyl.. Nemůžu tedy říct, jestli se zpracování filmu povedlo či ne. Ale co můžu říct jako zcela nezaujaty divák, že nudnějsí film jsem si snad pustit nemohl. Dejově nic převratného, vizuálně - hlavně poslední bojová scéna v oranžovém kouři, hrozná sračka, hudba dokola jen jeden tón snad a poslední věc ta jejich mluva katastrofální.. 1 hvězda za Michaela.. ()

elimS 

všechny recenze uživatele

30% - komentář 20ti slovy: Herecké a filmové zpracovaní kvalitní, ale jinak děsná nuda s dialogy ve verších. Děj jsem si četl paralelně na wikipedii a to stačilo. ()

Bube1 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem se k Macbethovi odhodlal a upřímně mě mrzí, že jsem ho promeškal v kině... Tam musely ty audio-vizuální orgie umocnit takhle jedinečný filmový zážitek ještě o několik úrovní. Osobně si myslím, že látku nešlo na velké plátno převést lépe, takže po shlédnutí už jen zbývá otázka, zda jste s Kurzelem/Shakespearem na stejné vlně. Já na ní jsem z 80% (jak vidno z hodnocení). První polovina mě totiž naprosto vtáhla! Kamera, hudba, krajina, příběh, herci a jejich postavy, to vše nemělo chybu. Pak přišla Macbethova korunovace a začalo to trochu upadat. Jeho charakterová přeměna na ''schizofrenního blázna'' byla poněkud uspěchaná a závěr na mě až příliš natahovaný a trochu nesrozumitelný, ale to možná spraví další shlédnutí. Ovšem kladné dojmy jednoznačně převládají, takže hodnocení je jasné. ()

Související novinky

Apple ukořistil Coenova Macbetha

Apple ukořistil Coenova Macbetha

13.05.2021

Streamovací služba Apple TV+ pokračuje v zajímavých akvizicích. Po nedávném zakoupení nové sci-fi Finch s Tomem Hanksem tentokrát společnost pořídila práva na distribuci prvního sólového filmu Joela… (více)

Margot Robbie na lovu nacistů

Margot Robbie na lovu nacistů

06.09.2018

Australská herečka Margot Robbie (Sebevražedný oddíl) a v posledních letech čím dál populárnější belgický herec Matthias Schoenaerts (Rudá volavka) si zahrají hlavní role v novém drsném thrilleru z… (více)

Macbeth - unikátní filmová projekce v Brně

Macbeth - unikátní filmová projekce v Brně

20.10.2015

Evropská předpremiéra filmu Macbeth s Michaelem Fassbenderem a Marion Cotillard se uskuteční v unikátním prostoru brněnského Mahenova divadla už 22.října od 18.00 a 21.00. Nenechte si ujít jedinečnou… (více)

To nejlepší z festivalů v kinech

To nejlepší z festivalů v kinech

28.09.2015

Velké filmové festivalové echo Be2Can 2 se bude konat od 7. do 14. října paralelně v České republice a na Slovensku. Druhý ročník přehlídky filmů ze špičkových mezinárodních filmových festivalů… (více)

Reklama

Reklama