Reklama

Reklama

Karbon

(amatérský film)
Trailer

Obsahy(1)

Příběh prezentuje uhelnou magii a fascinaci tímto industriálním kolosem, jako i rovněž dlouhodobou problematiku rabování uhlí na Karvinsku a jeho vlivu na okolní krajinu i usedlíky. Karbon je tíživým pohledem do hlubin temného zla s nenavratným pocitem úzkosti. (oficiální text distributora)

Recenze (17)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Obrat o sto osmdesát stupňů a první Lukášův film, o němž můžu říct, že se mi líbil bez jakéhokoli "ale". Tahle vážná, depresivní, znepokojivá poloha, která v podstatě nebere větší ohledy na to, co na to řekne divák, ale jede si podle svého, je mi strašně sympatická. Týpek tam skoro pět minut mlátí sekerou do stromu - kdyby mlátil třeba jenom 30 sekund, bylo by to uživatelsky přívětivější, ale na mě osobně víc zapůsobí tahle delší verze. Atmosféře zásadně pomáhá černobílá barva, která se k danému tématu velmi hodí. Kamera výtečná, několik záběrů (siluety na haldě, břitva & zrcadlo, sestup do vody) naprosto TOP. Příběhově je snímek značně minimalistický, což mi osobně vůbec nevadí, ba naopak si myslím, že po předchozích dvou kouscích (až příliš příběhových) je tohle krok správným směrem - není třeba mnoha dialogů pro objasňování a posunování poměrně složité dějové konstrukce, je více prostoru pro tvorbu atmosféry atd. Zkrátka: mně je prostě bližší tohle minimalistické, artově laděné podobenství, než třeba gore vyvražďovačka (Oči starého Kostelníka) či pocta starým italským giallo filmům (Šest prstů v zeleném). Spousta lidí (hádám, že většina) to bude mít obráceně, takže to zde film nebude mít úplně nejlehčí. Každopádně fandim. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Lukáš se film od filmu zlepšuje, a já jsem rád, že mu konečně můžu dát víc jak za tři. Čert ví, co přesně chtěl touhle novinkou sdělit, a upřímně je mi to jedno. Důležité tentokrát je, JAK s touhle myšlenkou pracuje. Samozřejmě mám na mysli vizuál: lesy se zátiším uhelných dolů je skvělé hororové prostředí, černobílá forma hodně pomohla, potěší i kamerové hrátky (časté rozostřování), ale předčasným vrcholem snímku je určitě scéna "sebevraždy" před zrcadlem, která je snímána předlouhým statickým záběrem. Samozřejmě, bez chyb se to neobešlo, ale jde cítit, že Lukáš s Karbonem filmařsky dozrává, a nám nezbývá, než dál držet palce, aby si natočil svůj Opus Magnum. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Obrazově i hudebně působivé, temně lyrické, experimentální. Expresionistická kamera využívá světel a stínů, detailu i celku, rozostřování, zoomování i nájezdů. Hudba místy připomněla Z. Lišku (což je plus), kterého si zde také umím představit. Les, tiché stromy, mlčenlivé jezero, magický symbol, krev a smrt. Snově halucinogenní a básnické. Příjemné překvapení z českých luhů, hájů a tajuplných vod. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Karbon je posledním filmem z tvorby L. Bulavy který mi zatím unikal. Bulava má za sebou slabší kousky, který jsou vyloženě odadový ( především v začátcích ) mám na mysli " Tvoje poslední šlapka " a " Bestie z koupelny ", ale i kousky který mají něco do sebe jako " Šest prstů v zeleném ", " Teď ne, Broskvičko " a " Kyselý dech ". Kousek " Karbon " řadím určitě k těm povedenějším filmům z jeho tvorby. Obsahově to sice není žádná extra pecka, někteří " herci " jsou slabší, ale po audiovizuální stránce je to na vysoké ůrovni. Film měl určitě zajímavou atmosféru a proto se přikláním ke 4 hvězdám. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Bulava je jeden z nejlepších amatérských režisérů v Česku. Jeho filmy mají hlavu a patu, jsou dobře natočené a mají i slušný příběh. A hlavně oceňuju dvě věci. Nesnaží se do filmu vecpat humor který nefunguje a má i celkem slušný herce což se moc na amatérský filmy nevidí. Karbon je solidní dávka fakt se na to i přes drobné mouchy dobře kouká, jen škoda zdlouhavosti sem tam je tu nudnější scéna. Ale jinak palec nahoru. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Horrorwatch a Lukáš Bulava si pro nás připravili další zajímavý snímek, jehož děj se tentokrát zaobírá problematikou těžby uhlí na Karvinsku, osudů havířů, „uhelné magie“ a trampoty místních usedlíků. Velice mile jsem byl překvapený stylem natáčení a práce s kamerou. Musím chlapce pochválit, protože místy to byla opravdu pastva pro oči. Stejně líbezně byli „pohlazeny“ i mé uši a ke zvukovému či hudebnímu doprovodu rovněž nemám nejmenších výtek. Díky slušnému střihu tu místy sálá i velice zajímavá ponurá atmosféra. Jen škoda několika slabších, nebo lépe řečeno zdlouhavých pasáží. Každopádně Karbon ve mně zanechal dobré pocity a už se těším na další tvorbu. 70% ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Jelikož jsem kmotrem DVD, čeká mě recenze filmu do Howarda a vlastně ještě doteď přesně nevím, jak se k tomu vůbec postavit, komentáře se prozatím zdržím. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

To, že „Karbon“ sem tam využívá některé zbytečné prvky, které až moc bijí do očí, jako například postava, která jako kdyby vyskočila z japonského duchařského hororu, je holt jedna věc, obešlo by se to i bez nich a vypadalo by to lépe. Vedle toho ale pořád máte film, který dokáže vyvolat tu správnou atmosféru, kdy skutečně můžete odcházet správně naladění děsem, pokud se necháte filmem unést. Docela jsem zvědavý, s čím Lukáš přijde dál. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Ouuuuu, tak na tenhle film jsem zíral, jako na malej zázrak natočený v českých amatérských vodách. Jednoznačně nejlepší Lukášův snímek, bez nějakých komediálních srandiček, ale se zatraceně dusnou a znepokojivou atmosférou! Špičková práce a moc rád bych se dočkal od pana Horrowatche dalšího podobně laděného kousku. Temnota, výborné prostředí, černobílá vizáž, vkusná titulková sekvence, perfektní industriální hudba a zvuky - zvuk je excelentní, velmi nápaditá kamera - různé úhly pohledu, detaily a záběry - krásná piplačka! I postavy příběhu jsou na poli amatérského žánru zahrány výborně! Opravdu, pro mě velké překvapení (Karbon se totiž zcela vymyká ostatním Lukášovým filmům) a proto si zaslouží ocenění nejvyšší! Za pět!! ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Sympatický pokus o psycho horor (což se tady taky neobjevuje), ale u té snahy to bohužel končí. Ono není žádná sranda tohle natočit, chce to pořádný scénář (pokud pan režisér jenom nechce "šokovat", ale v tom případě mrhá potenciálem), nějaký talent a um, vědět, kdy scéna působí atmosféricky a tíživě... A to se podle mě Bulavovi nepovedlo. Vizuálně to v drtivé většině záběrů působí těžce amatérsky i na amatérský film, sice přímo bije do očí, jak se kamera snaží vyvolat nějakou atmosféru, ale v tomhle podání to nemohlo většinou působit jinak než směšně. Hudby je tam zbytečně moc, přeřvává slabší zvuk a vůbec se do tohohle stylu hororů nehodí ani náhodou, snad jen jedna skladba mi tam přišla dobrá. Přitom by to vyniklo líp, kdyby tam častěji bylo ticho nebo třeba bzučení much (viz. nejslavnější scéna z Begottenu), ale takhle to jen podpoří směšně působící záběry a ta metalová (nebo hard-rocková, netuším, v těhle stylech se nevyznám) skladba v titulcích na mě působila, že si ze mě někdo dělal celou dobu srandu. Děj byl jednoduchý (proti tomu nic nemám) a s nějakým pokusem o přesah (který ale z toho moc nevyznívá), horší je, že navzdory tomu je zde spousta zbytečně utahaných scén, které děj nikam neposouvají, atmosféru nebo napětí netvoří a tak jsou úplně k ničemu. Líbil se mi nápad, líbily se mi lokace, asi dvě funkční scény a hodně cením tu snahu, ale fakt nemůžu říct, že se to povedlo. Mohlo to vypadat o dost líp. I na amatérský film. Popravdě mám trochu pocit, že většina vysokých hodnocení je od Bulavových přátel, ale třeba se mýlil. Karbon je první film, co jsem od něj viděl, moc mě nenadchnul, ale třeba to příště bude lepší. Hororové komedie by mu podle mě mohly jít... 3* ()

Khumbac 

všechny recenze uživatele

Vyjdu z biografu a za mnou nějaká žena na někoho volá: " Ty vole o čem to vůbec bylo, ten film...? " :-D To mě pobavilo. Jinak první polovina a možná trochu déle, byla skutečně psycho. Ve třetí třetině se tvůrci předvedli hlavně zvukově. Rodina v domku. Nějak mi nepasoval hlas toho borce se sekyrou, co s ní šil do stromu, jako by ten hlas byl časově špatně přiřazen. Černobílé pojetí bylo na místě a kamera měla pár vynikajicích záběrů(né mnoho), trefně zvukově i obrazově propojených. Pro zajímavost dům rodiny mé přítelkyně rovněž odkoupila šachta a pak jim ho v Doubravě zatopili. Kurviná rulez !!! ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Amatersky art, spise nez horor. Vzpomionam na vselijake ty nemecke a argentinske cernobile art/horor/sleazy legendy. Tem jsem taky nikdy nerozumel... :) ()

Romario 

všechny recenze uživatele

Tuž, co na to povjedať synci? Film samotny tak za 2 hvězdy...ale, nemůžu tomu upřít zajímavou atmosféru, která mi připomíná nějaké obskurní blackmetalové kapely, a celkový dojem hodně zvedá taky povedená hudba, která se mi v některých pasážích moc líbila a vzhledem k tomu, že jde o amatérský film, tak teda smekám před autorem hudby. No a výsledná trojka je tak na světě. ()

Gray Wolfman 

všechny recenze uživatele

Bulava zkouší natáčet různé, hororové subžánry a na poli amatérismu se mu to daří více než dobře, ale tímhle kouskem se mi trefil zatím nejvíc do chuti. Sic je první třetina celkem nepřehledná, zato zbylé dvě třetiny to skvěle vyváží a finále ve starém uhelném dole naprosto perfektní. Hodně se zaměřil na audiovizual a udělal kurva dobře, pač u té hudby fakt nepříjemně zamrazí... Tímto kouskem si u mě Lukáš poprvé získal plnou palbu a doufám, že jeho další tvorba se bude ubírat tímto surreal stylem, pač mu neskutečně sedí... BRAVO!!! ()

drankeryth 

všechny recenze uživatele

Dobru atmosferu filmu dodavala depresivna hudba, ktora sa tam hodila. O zaverecnej skladbe len mozem napisat, ze bola skvela a to konkretne od znamej black metalovej kapely Inferno. Aj samotneho podivina vo filme si zahral Adramelech, ktory je z menovaneho Inferna. Film bol skoro cely v ciernobielych farbach, co je len dobre. Keby film bol vo farbach, tak by ta ponura atmosfera vo filme bola prec a vyzeralo by to skor smiesne. Film trpel amaterizmom, comu samotne samovrazedne sklony podivinskej rodiny moc ubrali na krase, co je skoda. Je to typ filmu, ktory si urcite nebudem pamatat po dlhsej dobe o com vlastne bol. ()

Reklama

Reklama