Reklama

Reklama

Každý z nás má chvíle, kdy se cítí mizerně, má všeho plné zuby a všechno se kolem něj hroutí. Cheryl (Reese Witherspoon), hlavní hrdinka filmu Divočina, se takto cítí už delší dobu. Po smrti matky a krachu manželství, si myslí, že už přišla o všechno. Do života jí navíc vstoupí i drogy a náhodné známosti na jednu noc. A když už má pocit, že nemá co ztratit, udělá nejimpulzivnější rozhodnutí svého života. S nulovou zkušeností s divokou přírodou a s obludně těžkým batohem, poháněná zbylou vůlí, rozhodne se úplně sama zdolat 1770 km dlouhou vysokohorskou trasu pojmenovanou PCT - Pacifik Crest Trail. Což je nejdelší, nejtěžší a nejdivočejší stezka v celé Americe, cesta vedoucí od Mohavské pouště přes celou Kalifornii a Oregon až do státu Washington. Cheryl cítí, že když v této zkoušce dokáže obstát a překoná všechny překážky, bude na konci této cesty stát znovu a pevně na vlastních nohách. To ale zdaleka zatím netuší, co na ní na této pouti čeká. Vyrazí na trasu hodně nepřipravená a mnohokrát se dostane na dno svých sil. Od začátku přemáhá chuť ten bláznivý podnik vzdát. Batoh jí do krve sedře záda, část cesty projde jen s jednou botou, nevyhne se setkání s chřestýši a medvědy, překonává zničující vedra i sněhové závěje. Prožije odhodlání, hněv, beznaděj, vyčerpání, osamělost a na konci své pouti znovuobjeví vlastní sílu, radost, odvahu a krásu. (CinemArt)

(více)

Recenze (749)

Flagg 

všechny recenze uživatele

Řemeslně zvládnutá nuda s výbornou Reese Witherspoon. Bohužel její příběh je naprosto o ničem, takže jsem si k její hrdince nedokázal najít za celý film absolutně žádný vztah. Žánrově podobné Into the Wild nebo 127 hodin mě strhly o mnoho, mnoho víc. ()

Richie24 

všechny recenze uživatele

Vynikající herecký výkon Reese Witherspoon pozvedl tento film z lepších 3 *** na slabší hvězdy 4 ****. Jinak je Wild vlastně jednou z dalších specifických analogií Danteho Božské komedie či Komenského Labyrintu světa a ráje srdce, a to v "survivalovém", outdoorovém hávu, které já moc rád. Možná i proto je mé hodnocení subjektivně vyšší. ()

popelka595 

všechny recenze uživatele

Uf, tak tenhle film je vážně nářez - přesně podle mého gusta :). Reese to hraje naprosto dokonale, za roli Cheryl by si zasloužila z fleku Oscara, k tomu všemu krásná příroda a hluboká myšlenka, co víc si od filmu přát :). ()

piranha 

všechny recenze uživatele

Tohle je zářný příklad filmu, ve kterém se nestane vůbec, ale vůbec nic. Myslela jsem, že takové exempláře neexistují, protože přece jen se většinou ve filmech něco děje, i když mi to třeba připadá nezajímavé nebo banální, ale tady když zhlédnete trailer, máte za sebou v podstatě všechno, co ten film nabízí. Víc toho opravdu není. ()

Grizzly 

všechny recenze uživatele

Kurva a feťačka na výletě. Kdyby se to soustředilo víc na cestu a míň na přecitlivělé flashbacky, bylo by to za víc. Příroda hezká, PCT super a minulost v lepším případě nuda. 60% ()

edie sedgwic 

všechny recenze uživatele

Ja som vzdy tvrdila, ze v tej Reese je viac, ako by sa mohlo zdat. V tomto filme sa v podstate nic zasadne nedeje, napriek tomu je to prijemne pozeranie a presvedci vas, ze ak mohla ona, tak mozete aj vy. ()

rexino 

všechny recenze uživatele

Porovnávaniu sa tu nedá vyhnúť. Oproti Into the Wild tu nájdeme podľa mňa oveľa lepšie motivácie a oveľa menej hlúpejšie prevedenie plánu. Na druhú stranu tento film ponúka oveľa menej podnetnejšie stretnutia počas cesty, ktoré slúžia len ako kulisa k vnútornému prežívaniu hlavnej hrdinky. A to je veľký risk, ktorý sa vyplatil, pretože Reese sa tu naozaj ponorila vierohodne do života hlavnej hrdinky. Dávkovanie príbehu a flashbackov znamená, že film vťahuje veľmi pomaly. Aj ja som zo začiatku hľadal "súznenie" s filmom, ale záverečná veľmi decentne podaná katarzia ma dostala oveľa viac, ako som čakal. Znak dobrého filmu u mňa je, ak ostane v hlave dlhšie ako 5 minút po pozretí. Znak veľmi dobrého filmu u mňa ale je, ak ma film naozaj namotivuje spraviť niečo podobné. ()

barteca 

všechny recenze uživatele

Nepochopím nikdy, jak to dají, fyzicky, psychicky, mentálně, hlavně překonat strach s nebezpečí a samoty..... Hluboký obdiv. ()

nippa 

všechny recenze uživatele

Na toto som šiel bez očakávaní a o to viac som bol prekvapený z toho čo mi bolo naservírované. Spôsob rozprávania príbehu bol výborný, vyvážený a hlavne to malo hlavu a pätu. Akadémiu karhám za to, že neocenila takto skvelý strih nomináciou. Soundtrack brutálny, Reese sa predviedla skvelo. Sánka dole, palec hore. ()

fixaman 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mi zkrátka sedl. V životě jsem taky udělal pěkných pár hloupostí a prošel si obdobími, na která nejsem právě pyšný. Ale zároveň si uvědomuji, že mě formovala a pomohla mi dostat se tam, kde jsem dnes. Takže v tomhle jsem s hlavní hrdinkou souzněl. Dodalo mi to na optimismu, že i když jsem v životě pořád převážně nespokojený, nějaká cesta z toho ven se může najít. ()

aslavey 

všechny recenze uživatele

Jo, celý 2 hodiny jsem to přežil a nenudil jsem se. Ale myslím si, že pro tenhle příběh, který chtěla Cheryl vyprávět, je to málo. Chyběla mi propracovanost Cheryliny motivace. Proč se rozhodla pro očistec tohohle typu? Když je to očividně fifla, co má zkušenosti s divočinou jen od zatoulaných koček, který potká v uličce při vášnivým prcání náhodných makléřů. Kažodpádně nemůžu říct, že je to špatnej film. To ne. Vyschlá lžička byla právem nominovaná na plešouna, Laura od Jurskýho parku taky utekla daleko a to je vlastně všecko. Zbytek je tam do počtu. Ani ten strach, co prožívala při setkání s uchalákama mi moc nenaháněl. Nicméně jo. V klidu. Ale uvažuju, že si přečtu knihu. ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Děsná nuda, která se dala předpokládat, kdyby ovšem neexistoval film 127 hodin, kde podobným způsobem je dané téma zpracováno mnohem lépe. Hlavní herecký výkon chválím, ale flashbacky z minulosti a později flashbacky ve více úrovních (minulost v minulosti a budoucnost v minulosti) byly dost otravné i když dokreslovaly "rozervanost" hlavní role. A závěr byl divný s jakýmsi filosofováním, takže další plus bylo podle mé přítelkyně jen záběry krásné přírody. ()

hazaba 

všechny recenze uživatele

On to není zas až takový zázrak - podobných filmů bylo už natočeno několik. Nicméně jsou tu tři velká plus - Resse Witherspoon, která je opravdu skvělá, záběry na krajinu a hudba (obzvlášť El Condor Pasa). ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Laura Dern v úlohe matky mi tam prekážala. Naopak Reese ma veľmi prekvapila. Naprosto verne stvárnila rolu dcéry, ktorá po strate matky, manžela a mnohých drogových či sexuálnych excesoch hľadá svoju cestu v ďalšom živote. Vďaka hudbe zvyšujem na 4.. ()

Sady26 

všechny recenze uživatele

Mám celkom rad keď sa vo filme plynule vracia k minulosti postav alebo k minulosti celému deju. Tento film je v podstate postavený na minulosti jednej osoby. Asi tak do polovice filmu ma osobný príbeh mladej dievčiny Sheryle (Zabiehlej) veľmi nechytil, ale neskôr ženské emocionálne výlevy trochu zabrali. Samota a príroda je v tomto prípade terapia pre životom utrápenú Sheryl, to ako to dopadne si už pozrite. Ale z niektorých pasáži naozaj rešpekt. ()

Eluin 

všechny recenze uživatele

Reese Whiterspoon jsem měl dlouho zafixovanou jako takovou dost "blbou" herečku, která hraje ve filmech, na něž se v lepším případě JEN nejde dívat. Omyl. Mea maxima culpa! Obecně mám "road movies" celkem rád. Popis náhodných setkání doplněný měnící se krajinou je podle mě celkem dobrým impulsem sám někam vyrazit a zažít mimo pohodlí vlastního gauče nějaké to "edvénčr". Režisér Jean - Marc Vallée se rozhodl dostat na fimové plátno knihu od autorky Cheryl Strayed, která si díky mnoha posraným věcem ve svém životě rozhodla adekvátně vyčistit hlavu na dlouhé pouti po americké PCT (Pacific Crest Trail). Cheryl se navíc během pouti v myšlenkách (a to slovem i obrazem) vrací ke svému předchozímu životu a dovolí tak více poodhalit motivaci k cestě. Skvělé je na filmu zejména herectví Whiterspoon. Možná to není tak zcela objektivní pravda, ale když nějak podvědomě čekáte, že s hlavní hrdinkou to bude po této stránce průšvih, tak jste velmi pozitivně překvapeni. Tento charakter dovolí prožívat každý bolestivý krok na cestě, každý lezoucí nehet, apod. Kdo byl někdy na nějaké delší tůře, což v ČR bude asi většina obyvatel, tak jistě ví, co to obnáší. Film, krom záběrů krajiny - ale to už je spíše než kouzlo kameramanů a režiséra zásah matičky přírody a počasí, nabízí i velmi vkusně zvolenou hudbu s vedoucím hlavním motivem od dua Simon a Garfunkel, nicméně dojde i třeba na takové Portishead. Vzato kolem a kolem (touto klišoidní frází často končím své texty) je Divočina velmi příjemným filmem. Snad by se dalo říci doslova letním filmem, protože už dlouho jsem neměl takovou chuť zabalit si krosnu, vzít stan a vyrazit kamsi daleko... P. S. A v roli matky potěší i Laura Dern (pokud ji tedy máte rádi) :). ()

Hapretor 

všechny recenze uživatele

Snímek, který mi jen potvrdil, jak jsou Američané stupidní a pokrytecký národ. Opravdová Cheryl musela mít fakt radost, když z ní v tomto filmu udělali feťáckou ku*vu. To nikoho nežalovala? Miliony lidí se potýkají s vážnými problémy, možná i s o dost většími než představitelka snímku. Ale jen v Americe jsou přiblblý natolik, aby o tom natočili nudný film a danou postavu vynesli "až do nebes". Nehledě na to, že údaje o cestě jsou úplně mimo, nesprávné. Proč? ... Jediný klad je Reese Whitherspoon. Herecky to zvládla na jedničku. ()

Blackhawks 

všechny recenze uživatele

Spíš mě to zklamalo než potěšilo. Čekal jsem od toho asi příliš a těšil jsem se na něco podobného ve stylu Útěku do divočiny. Ovšem tohle bylo co se atmosféry a zážitku z celého filmu týče o hodně slabší. V některých momentech bych řekl až nudné, ale pořád jsem se těšil na nějaký skvělý konec, ale k mé nelibosti to byl právě závěr, který mě nepotěšil vůbec.. dal bych tomu asi jen dvě hvězdičky, ale ta třetí je za Pacific Crest Trail.. ()

MikeeTheory 

všechny recenze uživatele

Jsem trochu na vážkách. Rise Witherspoon bez diskuzí odvedla velmi slušný výkon, ale podle mě se z toho dalo vytřískat daleko více. Film na můj vkus brzdí flashbacky, které byť jsou v kontextu celé odvážné výpravy důležité, nemají bohužel takovou sílu, aby diváka ohromily. Záměr byl jasný. Ukázat hlavní postavu takovou, jaká je, tj. se všemi chybami i důležitými milníky v životě. Jenže mě to hrdinku spíše zprotivilo, než abych s ní soucítil a sympatizoval (ale to už je asi otázka vkusu). Wild je i tak nicméně dobře odvedené řemeslo, které stojí za to zhlédnout. ()

Ombak▼Penari 

všechny recenze uživatele

Snímek jistě zajímavý, ponoukající k zamyšlení a možná inspirující v touze bilancovat na podobné cestě svou vlastní dosavadní existenci a přijít na smysl všeho. Ale ve výsledku nezasáhl dostatečně hluboko. Mnohá setkání na cestě se sice tváří osudově a důležitě, ale nenajdou své pevné místo ve skládance niterního bilancování Cheryl a jejího vyrovnání se sama se sebou. Celé to uplyne možná hezky, ale hloubka se v tom hledá těžko a finální poselství tak vlastně není vyvrcholením, ale jen ukončením. ()

Související novinky

Zemřel režisér Jean-Marc Vallée

Zemřel režisér Jean-Marc Vallée

27.12.2021

Velice nepříjemná zpráva nás zasáhla krátce před koncem roku – oceňovaný kanadský režisér Jean-Marc Vallée zemřel nečekaně v pouhých 58 letech. Filmař stojící za oscarovým Klubem poslední naděje,… (více)

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2015

V letošním přehledu nej filmů, které viděli naši top uživatelé v roce 2015, jsme dali prostor i filmům s jiným rokem výroby/uvedení než 2015. Anketu vyhrál postapokalyptický akčňák Šílený Max:… (více)

Janis Joplin se dočká filmu

Janis Joplin se dočká filmu

23.11.2014

Kanaďan Jean-Marc Vallée není žádný režisérský nováček, ale do hvězdných výšin nakopnul svou kariéru až svou první americkou produkcí - biografickým filmem Klub poslední naděje, díky kterému dosáhl… (více)

Reklama

Reklama