Reklama

Reklama

Každý z nás má chvíle, kdy se cítí mizerně, má všeho plné zuby a všechno se kolem něj hroutí. Cheryl (Reese Witherspoon), hlavní hrdinka filmu Divočina, se takto cítí už delší dobu. Po smrti matky a krachu manželství, si myslí, že už přišla o všechno. Do života jí navíc vstoupí i drogy a náhodné známosti na jednu noc. A když už má pocit, že nemá co ztratit, udělá nejimpulzivnější rozhodnutí svého života. S nulovou zkušeností s divokou přírodou a s obludně těžkým batohem, poháněná zbylou vůlí, rozhodne se úplně sama zdolat 1770 km dlouhou vysokohorskou trasu pojmenovanou PCT - Pacifik Crest Trail. Což je nejdelší, nejtěžší a nejdivočejší stezka v celé Americe, cesta vedoucí od Mohavské pouště přes celou Kalifornii a Oregon až do státu Washington. Cheryl cítí, že když v této zkoušce dokáže obstát a překoná všechny překážky, bude na konci této cesty stát znovu a pevně na vlastních nohách. To ale zdaleka zatím netuší, co na ní na této pouti čeká. Vyrazí na trasu hodně nepřipravená a mnohokrát se dostane na dno svých sil. Od začátku přemáhá chuť ten bláznivý podnik vzdát. Batoh jí do krve sedře záda, část cesty projde jen s jednou botou, nevyhne se setkání s chřestýši a medvědy, překonává zničující vedra i sněhové závěje. Prožije odhodlání, hněv, beznaděj, vyčerpání, osamělost a na konci své pouti znovuobjeví vlastní sílu, radost, odvahu a krásu. (CinemArt)

(více)

Recenze (749)

mac000 

všechny recenze uživatele

Malý filmový klenot. Útrapylná cesta mladé ženy, o jejichž motivech a cílech se dozvídáme teprve v průběhu děje (a nikdy si nemůžeme být jisti, který z nich je ten skutečně pravý). Po přečtení upoutávky Cinema Artu by si divák mohl říci, že už zná ceý děj, že se nemusí ani na film dívat. Ale o tom to není - je to o emocích, prožitku každého dne o kterém film vypráví. Skvělý výkon R. Witherspoonové v roli Cheryl (ale i L. Dernové v roli její matky) umocňují zážitek z filmu tak sugestivně, že člověk by se málem hned začal balit a shánět si pořádné boty, mapy a ... ()

gidzitka 

všechny recenze uživatele

Film, kterej ve vas vzbudi touhu vydat se na cestu, opustit pohodlicko, aby clovek ocenil, co všechno ma, prinese pocit, ze vse nebo téměř vse jde resit jen najit odvahu a vytrvalost... Na rovinu priznam - takoveto druhy filmu me neskutecne nakopavaji, protože bych nechtěla nikdy zpohodlnet natolik, abych na toto všechno byla prilis stara. Uz jsem se naučila oceňovat dobrou vodu, chlad, hnusne počasí - kdo nebyl dlouhodobe v tropickem pasu (kupr. Asie) nepochopi... Reese je prirozena a i když se z tohoto tématu dalo vytriskat vic - kupr. kde je vetsi opevovani Nadhery kolem a la Robert Frost? Nebo o sile lidskeho ducha a la Ernest Shackleton? - tak je film prijemne nostalgicky (El Condor Pasa) a najde se par mist, kdy si reknete: "OK, jdu zvednout svy sunky od PC a vydam se na cestu!" Minimalne proto, ze jsem si připomněla v sobe holku, která milovala "Frankieho Dlouhana" a "Sarajevo", znovu ocitla se u Zemske brany, citila chveni země z blesku, který uhodil ze vzdalenosti cca 200 metru,..., nemohu jit pod 85 procent. ()

zla.ovce 

všechny recenze uživatele

Jen díky nádherné přírodě jsem u filmu vydržela do konce. Během filmu jsem se musela několikrát ptát, proč byl zfilmován příběh Cheryl Strayed? Ve filmu byly pouze dva okamžiky jejího života, které stály za lítost - otec alkoholik a smrt matky na rakovinu. Zbytek věcí, které se jí přihodily, se staly na základě jejího rozhodnutí. Měla hodného manžela, ale rozhodla se ho podvádět s každým chlapem, kterého potkala a k tomu užívat drogy. Když už mu s ní došla trpělivost, tak se s ní rozvedl. Ten film měl být spíše o něm než o Cheryl. Film o muži, který miloval svou ženu, která byla závislá na sexu a drogách. ()

ondey 

všechny recenze uživatele

Horší kopie Into the Wild. Ale bez hloubky a přesahu. Navíc hlavní postava je blbka a celej snímek trpí americkým zděšením z představy, že se jde někam pěšky. A tak v momentech, kdy jsem měl se slečnou soucítit, jsem prskal smíchy. ()

zubrik66 

všechny recenze uživatele

Cheryl putuje trasou PCT a pritom ju na každom rohu prepadávajú jej vlastné spomienky. Škoda len, že nástup minulosti je chaotický bez zjavnej logickej postupnosti. A tak divák tápe v jej živote, ktorý sa pomaly rúca asi ako sa rúca záujem o dopozeranie filmu... ()

Stranger77 

všechny recenze uživatele

Vlastě velmi zajímavý příběh s mnoha "f*ck" slovíčky, který sice není tak emotivní jako Into the wild, ale přesto to zanechá v člověku stopu. Reese si chtěla zahrát bez make-upu a ukázat, že umí hrát a hrát umí! ()

quentinT 

všechny recenze uživatele

Nie je to zlý film. Vlastne je to celkom dobrý film. Ale v porovnaní s Into the Wild to vypadá ako totálna sračka. To je len dôkaz toho, že Into the Wild je film úplne inej ligy (top 5 naj filmov ligy :). ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je z mého pohledu hodně zvláštní. Mám rád Reese Witherspoon a zahrála skvěle, je to velmi kvalitní film a přesto je téměř jisté, že se na něj znovu nepodívám. Je velmi zajímavě natočen. Líbí se mi styl retrospektivních střihů. Myšlenky hlavní hrdinky, její vzpomínky, to vše se prolíná s reálným dějem velmi vhodně. Zaujaly mě i ty tiché scény, kdy hlavní hrdinka jen rozjímá, nebo se rozčiluje, nebo zkrátka přežívá v divočině. A ta krásná divoká příroda je bonus navíc. Scénář je nadprůměrný, ač ho ve snímku není příliš, ale rozhodně to není na škodu. No a hudba je na velmi vysoké úrovni. Tohle je zase trochu jiný druh filmu a R. W. se na roli perfektně hodí. Jako motivace pro ty, kteří chtějí také začít od začátku a znovu to celé působí ještě silněji. Hlavní hrdinka hozená do úplně jiné reality ve chvílích ticha, kdy se snaží bojovat s přírodou, to celé působí hodně silně. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Reese odložila růžovou, na záda hodila obří modrý batoh a putuje sama jen se svými myšlenkami. Už jí tu bylo 38, tak to byla asi poslední příležitost ukázat čudlíky. Roztáhla nohy na kde koho, s matkou to obě dotáhly jen na pinglice a matka už zemřela. Tohle mít v hlavě x set kilometrů, to není jen tak. Podobný film Pouť (2010) na mě zapůsobil trochu víc. ()

nula87 

všechny recenze uživatele

Úžasný příběh, a opravdu spíš příběh než film. Ale kdo má toulavé boty, a nebo ho "jenom" chození po horách prostě nabíjí, pro něj je tento film jako dělaný. 75% ()

shade000 

všechny recenze uživatele

Jediné, čo ma na tomto filme mrzí, že som prešvihol návštevu kina. Pre mňa je tento príbeh istou cestou. Čítal som knihu a následne videl film, no tak ako sa hovorí, že kniha je vždy lepšia ako film, zrovna v tomto prípade by som nesúhlasil. V tomto prípade je film rovnako dobrý ako kniha. Vystrihnuté sú menej zaujímavé scény a naopak nadnesené sú tie lepšie scény. Film a celkovo príbeh stále doprevádza skvelý podmas od Simona Garfunkela a ich El Condor Pasa... ()

mrclTV 

všechny recenze uživatele

Tento film mi prišiel ako female verzia Into the Wild (ktorý som videl a aj hodnotil, no ČSFD nejako blbne a nevie uložiť môj hlas, ale to je jedno). Opäť sa na nič nepripravený človek rozhodne vybrať sa na cestu sebapoznávania divočinou, pričom tentokrát nevie obsluhovať ani varič. (To je špecialita Američanov, že brutálne podceňujú svoje možnosti alebo sa všade nájdu taký blázni?) OK, čiže samotná cesta je trapas (a navyše nie je ani tak vizuálne príťažlivá zo stránky prírody ako Into the Wild), ale našťastie tu máme celkom slušný background story o pôvode celého tohto výstrelku. Čo by bolo na 3*, no bohužiaľ sa príbeh zvrtne do feministickej "storky", kde sú všetky mužské postavy, až na jednu výnimku, negatívne (násilníci, opilci, drogovo závislí, úchyláci v lesoch alebo obyčajní idioti, čo každému lezú po 3 minútach na nervy a aj keď sú postavy dejovo neutrálne, vykreslia sa ako slabosi rôznym spôsobom - buď týpek vzdal túru alebo to bol síce dobrý človek, ale nemal odvahu čeliť svojim problémom a radšej pred nimi utekal), zatiaľ čo všetky ženy sú silné a vyrovnané indivíduá, ktoré vedu ostatných k lepším zajtrajškom (jediná výnimka je ironicky samotná hlavná hrdinka, ale to by potom film nemal veľký zmysel, keby aj ona bola ideálna, že?). Keby to film robil aspoň nenápadne, nič by som nepovedal. Ale tento smiešny a okatý spôsob ako to robí, je to, čo mi vadí. ()

PlysovyMacko 

všechny recenze uživatele

Reese sa vydava na dlhu turu, aby si vycistila hlavu. Z flashbackov sa dozvedame preco a prave tie to tahaju dolu, lebo velmi sympaticka z toho nevychadza. Zatial co zena versus divocina je to co najviac funguje. Nadherne obrazy prirody, ktorou putuje, spaja sa sama so sebou a s bohom. A ocenujem ze sa sama v lesoch neboji, lebo stretnut moze hocikoho (ako jedna scena ukazuje), mala by mat na sebaobranu pistol. ()

kubas369 

všechny recenze uživatele

7/10. Lepší než jsem čekal. Wtherspoon ze sebe mačká co se dá a to se cení. Nepatří k těm nejlepším herečkám, ale tady je vidět že ji předloha oslovila. ()

maniacxl 

všechny recenze uživatele

Reese Witherspoon pod vedením Jeana-Marca Valléea podala zřejmě životní herecký výkon.To jsem fakt nečekal,že od dob Pravé blondýnky Reese takhle herecky dozraje.Ano, scénář by snesl nějakej větší zvrat,hlavně v té zrádné "Divočině",kdy mi tam chybělo aspoň kousnutí od vlka,nebo ušknutí od užovky,nebo třeba kdyby sešla z trasy a došla do Chomutova,ale to bych chtěl moc.Kamera a celkově nasnímaná příroda byla perfektní.Flashbacky byly dobrý,ale bylo jich místy až moc,stačilo málo a divák mohl tápat.Ale chápu,že svou funkci plnily,protože defacto posunovaly celý film kupředu.Zda si Reese uzme sošku pro sebe,ale nevim,nevim,třeba jo....70%. ()

Související novinky

Zemřel režisér Jean-Marc Vallée

Zemřel režisér Jean-Marc Vallée

27.12.2021

Velice nepříjemná zpráva nás zasáhla krátce před koncem roku – oceňovaný kanadský režisér Jean-Marc Vallée zemřel nečekaně v pouhých 58 letech. Filmař stojící za oscarovým Klubem poslední naděje,… (více)

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2015

V letošním přehledu nej filmů, které viděli naši top uživatelé v roce 2015, jsme dali prostor i filmům s jiným rokem výroby/uvedení než 2015. Anketu vyhrál postapokalyptický akčňák Šílený Max:… (více)

Janis Joplin se dočká filmu

Janis Joplin se dočká filmu

23.11.2014

Kanaďan Jean-Marc Vallée není žádný režisérský nováček, ale do hvězdných výšin nakopnul svou kariéru až svou první americkou produkcí - biografickým filmem Klub poslední naděje, díky kterému dosáhl… (více)

Reklama

Reklama