Reklama

Reklama

Každý z nás má chvíle, kdy se cítí mizerně, má všeho plné zuby a všechno se kolem něj hroutí. Cheryl (Reese Witherspoon), hlavní hrdinka filmu Divočina, se takto cítí už delší dobu. Po smrti matky a krachu manželství, si myslí, že už přišla o všechno. Do života jí navíc vstoupí i drogy a náhodné známosti na jednu noc. A když už má pocit, že nemá co ztratit, udělá nejimpulzivnější rozhodnutí svého života. S nulovou zkušeností s divokou přírodou a s obludně těžkým batohem, poháněná zbylou vůlí, rozhodne se úplně sama zdolat 1770 km dlouhou vysokohorskou trasu pojmenovanou PCT - Pacifik Crest Trail. Což je nejdelší, nejtěžší a nejdivočejší stezka v celé Americe, cesta vedoucí od Mohavské pouště přes celou Kalifornii a Oregon až do státu Washington. Cheryl cítí, že když v této zkoušce dokáže obstát a překoná všechny překážky, bude na konci této cesty stát znovu a pevně na vlastních nohách. To ale zdaleka zatím netuší, co na ní na této pouti čeká. Vyrazí na trasu hodně nepřipravená a mnohokrát se dostane na dno svých sil. Od začátku přemáhá chuť ten bláznivý podnik vzdát. Batoh jí do krve sedře záda, část cesty projde jen s jednou botou, nevyhne se setkání s chřestýši a medvědy, překonává zničující vedra i sněhové závěje. Prožije odhodlání, hněv, beznaděj, vyčerpání, osamělost a na konci své pouti znovuobjeví vlastní sílu, radost, odvahu a krásu. (CinemArt)

(více)

Recenze (748)

silentname 

všechny recenze uživatele

Po dlhšom uvažovaní som nakoniec stiahol "Wild" jednu hviezdu a bude hodnotenie už pevne na štyroch hviezd. Príbeh je trošku dlhý, no najmä veľmi dlho trvá, kým sa človek dostane do filmu a pochopí myšlienky hlavnej hrdinky. Napriek tomu si však myslím, že to bol dobrý film, veľmi dobre je natočený a dáva nám skvelú atmosféru a vynikajúcu Reese Witherspoon v hlavnej role. Určite si "Wild" čeknite, ale napriek tomu si myslím, že mohol byť spracovaný trošku lepšie. A najmä čím viac nad tým filmom premýšľam, tým viac mám pocit, že mohol byť dotiahnutý lepšie a niektoré scénky nudili. V čase keď som ho videl som to tak asi nevnímal, no čím ďalej, tým intenzívnejšie tento pocit nadobúdam. Hodnotenie: B+ ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Snímek se umí dostat do hloubky, ale ve filmu pyšnícím se názvem Divočina by divák možná očekával nějakou divočinu, medvěda, nebo alespoň okamžiky pocitu úplné samoty, zoufalství, bezvýchodné situace a la Bear Grylls .. prostě něčeho, kvůli čemu se lidé bojí na PCT vydat. To mi ve filmu chybělo. O tříměsíčním tripu jsme se vlastně skoro nic nedozvěděli. Příště víc dobrodružství a míň z její nechutné minulosti, díky! ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Filmu som neveril, ale napokon fajn. Hlavná hrdinka má síce v hlave dosť bordel a jej počiatočná motivácia príde asi väčšine normálnych ľudí trochu nedospelá, ale Reese dokáže vzbudiť sympatie i pochopenie. Trochu paradoxné je, že tie menej logické scény (zahodenie topánok) patria k tým najlepšie natočeným a dokážu filmu dodať hĺbku. Filmy ako ÚTEK DO DIVOČINY ma nechávajú dosť chladným, o to viac sa mi páčila Divočina... Ale menej než 127 HODÍN... ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Ak máte úžasný vzťah s mamou a prídete o ňu veľmi zavčasu, o domov, o rodinu, môže vám to narobiť problémy, ktoré vám začnú prerastať cez hlavu. Je fajn vedieť, že Cheryl tá jej očista pomohla. Priznám sa, čakala som to ďaleko horšie, takže ja som spokojná a prihadzujem pol hviezdy ... 3,5* ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Ženská variace na výborný "Útěk do divočiny", která se však (bohužel) nezaměřuje tolik na krásné exteriéry, jako spíše na pohled do duše (a do minulosti) překvapivě nezajímavé postavy. Nic proti Reese, ale tady mi opravdu nesedla. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

S Divočinou přišel do našich kin snímek odlišného typu, takříkajíc samotářský; divákovi i šibeničním humorem v krajních sebezáchovných situacích často připomene Trosečníka. Jenže hrdinka Divočiny si dobrodružnou zkoušku vlastních limitů zvolila dobrovolně, prakticky jako útěk od života, který si sama zpackala po matčině smrti drogami, nevěrami a rozvodem. To je vlastně na filmu nejzajímavější: v druhém plánu přináší úchvatný cestopis. Že se k žízni na horkém jihu přidají chřestýši a ke sněhu na severu medvědi, lze očekávat, ale co si člověk nedokáže představit, je nekonečná osamělost přírodních scenerií, které Americe vracejí podobu panensky nedotčené krajiny po stvoření světa. Hrdinů zkoušejících uprchnout před starými jizvami, nalézt na cestě nový začátek či dokázat si vlastní sílu jsou dějiny umění plné, takže Divočina objevuje spíše zajímavý kout země než zákoutí duše. S výjimkou hrdinčiny matky, podmanivé postavy charakterizované výrokem „je pozitivní, i když umírá“. Pozitivní tak slunečně a roztančeně, až brnká na nervy – dokud dcera nepřijme její odchod i moudrost. Někdo zkrátka musí paličatě ujít 1 770 kilometrů, aby zjistil totéž, co postava Laury Dernové ví odjakživa, aniž kdy vytáhla paty od sporáku. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Film mi rýchlosťou svetla pripomenul takmer totožný snímok INTO THE WILD režírovaný SEANOM PENNOM.Vidieť tu množstvo odkazov adventure filmov,ako Boylov 127 hodín,alebo klasický Marshallov Prežiť! Obidvaja dobrodruhovia,ako tu Cheryl Strayed,tak aj Christopher McCandless z Into the Wild sú jestvujúce charaktery ľudí,ktorí majú veľa vecí spoločných,ale OSUD sa zahral inak v prípade Chrisa,ktorý v divočine zomrel! Ľudia,ktorí v prvom rade hľadajú zmenu svojho doterajšieho spôsobu života,tak sa rozhodnú vypadnúť z klasickej civilizácie plnej konzumného života,honu za peniazmi,títo ľudia sa rozhodnú toto všetko zahodiť cez plece,zbaliť sa,zobrať so sebou najnutnejšie zásoby a vydať sa na stovky míľ dlhú túru,ktorá znamená jasný extrém,nebezpečenstvo,odhodlanie sa prekonať za každú cenu,počas cesty stretnúť rôznych ľudí a myslieť na koniec,že tento človek sa určite niečo nové dozvie sám o sebe,alebo existujú aj takí jedinci,ktorí sa Finishu nemuseli dožiť! REESE WITHERSPOON ako predstaviteľka Cheryl je oveľa extrémnejšia ako EMILE HIRSCH,v podstate obidvaja herci sa snažia čo najvernejšie stvárniť svojich skutočných predstaviteľov,kde tu sa film vracia do minulosti cez flashbacky hlavnej hrdinky,ale veľmi často sledujem jej minulosť,ktorá ju ťaží na srdci,nevie sa vyrovnať so smrťou svojej matky,ktorú si zahrala LAURA DERN z Jurského parku,a tak Cheryl začne praktizovať činnosť,ktorá ju privedie na samé dno spoločnosti,práve preto sa rozhodne vstúpiť do divočiny a zmieriť sa sama so sebou,ale najmä s minulosťou! Ako by sa režisér nevedel rozhodnúť,čo viac servírovať,či prítomnosť,alebo stále minulosť,škodí to takto kombinovať,kazí to výsledný efekt! Režisér JEAN-MARC VALLÉE je expertom na životopisné filmy,predchádzajúci 3 oscarový DALLAS BUYERS CLUB je toho dôkazom,Witherspoon podáva svoj najlepší výkon za 10 rokov od oscarového WALK THE LINE,získava nomináciu,ale repete sa opakovať nebude! PS: My obyčajní ľudia by sme mali odhodiť všetky zábrany a vyskúšať si na vlastnej koži,aké je to byť v ich koži,možno raz niekto o tom nakrúti film? ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film. Člověk si při sledování silného příběhu, trochu uklidí i sám v sobě... Reese mě začíná hodně bavit! ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Člověk se nezmění jen proto, že přejde devatero hor a devatero řek - no ale když tomu věříte... To já si zase připadám poněkud nakrmená... a jestli je předlohou skutečnost, pak musím odečítat - a nezačnu vahou batohu, ale psychickou nevyrovnaností hrdinky, které se při extrémním vystavení vlivu své matky (Laura Dern - stokrát šílená a pokaždé jinak), tvrdošíjně sevřené v nutkavých záchvatech bezdůvodného štěstí, jeden vůbec nediví... téměř při každém jejím vstupu se mně obracely oči jako při Pavlovově reflexu. A beztak se holka nevydařila, přesto, že jí jasně říkala, ať dělá jen hezké věci... možná, kdyby jí ta osvícenská máti rovnou sdělila, že promiskuita je eé a drogy blé, nemusela se táhnout divočinou jen proto, aby se přehrabovala v jinotajích života, bez záruky nechtěné recidivy svých městských návyků. Čekala jsem totální vyčištění hlavy a dostalo se mně úmorné cesty, na které mě nejvíc bavilo čtení návodů, příprava krmě a čištění vody. Nebylo by marný osobně vyzkoušet, když nečekáte žádnou očistu... jen pro tu šlichtu. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch filmů, na které jsem se fakt těšil a o to víc jsem byl zklamaný, že zdaleka nedosahuje mých představ. Námět dle skutečné události perfektní, ale zpracování otřesné (nudná kamera, bez hudby, bez působivých scenérií). Nejen, že je to totální nuda, ale ještě víc to mrví necitlivě servírované flashbacky, kterých je tolik, že absolutně rozmělňují jakýkoliv zážitek ze samotné cesty. Režisér i scénárista by si měli posypat hlavu, protože pohřbili nejen samotný příběh, ale i celkem obstojnou snahu Reese Witherspoon o oskarový herecký výkon. Škoda, velké zklamání.... 40% ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Divočina se nesla v podobném duchu jako Pennův Útěk do divočiny, nicméně druhý jmenovaný byl působivější a tak nějak mi utkvěl víc v paměti, nicméně i Valléeho snímek stojí za zhlédnutí a drží si laťku celkem vysoko. Líbilo se mi prolínání současné linie s minulostí, které kousek po kousku odhalovalo důvod poutě přes poušť, přičemž za nejvíce emoční scény jsem považoval ty mezi Reese Witherspoon a Laurou Dern. Solidně natočený snímek o překonávání překážek, kterých je v životě požehnaně - jakmile jednu zdoláte, objeví se další. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Pacific Crest Trail sa tiahne pozdĺž pacifického pobrežia od mexických hranice do Kanady. Turistický trek ( dlhý okolo 4200 km ) prechádza púšťou, pohoriami, priesmykmi a krátermi a je vyhľadávanou atrakciou. Chreryl Strayed ( výborná Reese Witherspoon ) sa taktiež vydá na strastiplnú cestu a chce prejsť akýmsi duševným očistcom. Je nepripravená, pri základných situáciach sa riadi príručkami ( stavba stanu ), ale túžba dokázať si vlastnú silu je silnejšia ako možné nebezpečenstvo. Na tomto nápade natočiť film nie je nič zlého, aj množstvo používaných flashbackov je namieste, lebo dokonale vystihujú motiváciu hrdinkinho konania, problémom nastáva celkové vyznenie, ktoré akoby sa stratilo kdesi v divočine. Tých tisíc miľ, ktoré prejde Cheryl sú pre diváka ešte dlhšie... ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Dôkaz toho, že keď človek akokoľvek divoký, ide do prírody, ktorá je väčšia ako on, a zvolí si cestu, ktorá je dlhšia ako predošlé, začne rozmýšľať inak. Nevravím, že sa stane lepším človekom, naopak, spomienky na minulé poklesky sa stavajú do cesty ako brvná a kaluže, ktoré treba prekročiť. Ale aspoň na chvíľu sa s tým všetkým zmieri; s minulosťou a so sebou samým. Ten pocit stojí zato. A tento film ho poskytuje. Napomáha tomu aj geniálny soundtrack. Musím si ísť znovu pustiť jeden z mojich obľúbených albumov - The Grateful Dead - American Beauty. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Into the Wild sa mi páčilo omnoho viac po každej stránke. Jean - Marc Vallée, môj obľúbenec, bohužiaľ stráca formu priamo úmerne tým, ako sa vzďaluje nezávislej alternatívnej a nekomerčnej sfére a stále viac sa dáva na príbehy, ktoré sú komerčnejšie a ktoré oslovia väčšie masy. Príroda je vo Wild krásna, príbeh ako z "americkej rozprávky", ktorý majú ľudia radi a chytajú sa naň. Nič proti Cheryl - každý dospeje do bodu, keď sa "musí nájsť", ona si vybrala túto cestu, respect... Ale že by som sa na to musel pozerať dve hodiny... ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Proces zmierovania sa s krízovou životnou situáciou nebýva ľahký. Každý z nás ju prežíva inak, po svojom. Cherie si zvolila naozaj veľmi zničujúci spôsob na prehlušenie bolesti nad stratou. Niekedy človek musí padnúť na úplné dno, aby sa z neho mohol odraziť a pohnúť sa ďalej. Cesta späť bola znova radikálna. Z extrému do extrému. Hovorí sa však, že klin sa klinom vybíja a Cherie táto radikálna cesta na dno svojich fyzických síl vyšla. Odpustila si a pohla sa ďalej a to je najpodstatnejšie z tohto filmu. Aj keď nám to tu nie je našťastie otĺkané o hlavu na každom kroku, je to z filmu cítiť ...veď už len to, že vznikol je toho dostatočným dôkazom. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Naprosto očekávatelné. Cokoliv si představíte, když víte aspoň zhruba, o čem film je, se taky na plátně stane. Dívka řeší problém pochodovým cvičením. Ona má můj obdiv, film si získal nanejvýš moji znuděnou pozornost. A to ještě jen v některých scénách. ____Natočit film, jehož obsahem je jediná postava prodírající se přírodou, je kumšt, přesto jsou momenty namáhavého putování, které hrdinka pojala i jako trest uložený sama sobě, silnější než předvídatelné flashbacky. Ze začátku byly aspoň krátké, jen jako vzpomínka, která se lehce mihne hlavou a já si říkala: Konečně nám to někdo nepodává po lopatě a nechává na divákovi, aby se domyslel. Zvlášť, když je jasné, co zoufale se hledající dívku přinutilo k očistnému putování. Jenomže postupně se scénky vzpomínek natahují a polopaticky a blbě dovysvětlují, co způsobilo hrdinčinu krizi. Tvůrci nám rvou do hlavy klíny plné patosu a didaktičnosti natočené takovým návodným způsobem, aby vše pochopili nejenom diváci, ale snad i křesla ve filmovém sále. _____ Autorka předlohy byla od začátku silná žena, jen si to musela uvědomit dlouhým pochodem, ale snímek její sebepoznání podává takovým sterilně provařeným způsobem, že se s ní znovu už na cestu nikdy nevydám. /28. 2. 15./ ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Tak jak to ve filmech podobného ražení bývá, karta sází na herectví one-woman-one, takže pokud je herečka sympoška a oblíbená, tak i kdyby se 115 min. procházela po rovině, aniž by zvedla nožku a hekala v různých výškách a nížinách bez původu, bez příčiny, tak bych napálila čtyři, aniž bych se otočila na svém rozbitém gauči zleva doprava. Poutavé samotrýznění, psycholinka působivá a v konečném důsledku veškeré snažení přineslo vytoužený cíl, tak proč ne. Ano, inspirace přišla, rány se zacelily, mysl se očistila. Zbývá jen otevřít duši dokořán a vstoupit na most Bohů. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Jako mnozí další i já vnímám Divočinu jako film seskládaný ze dvou základních linií. Ta putovací splňuje patrně vše, co se od podobných "Into the wild" snímků očekává. Vzpomínky na předešlý život jsou však pro mě trnem v oku. Nepřinášejí nic, co bychom už milionkrát v jiných filmech neviděli a zároveň nedisponují žádnou přidanou hodnotu, která by neoriginalitu nahrazovala a jsou tak pouhopouhou nezáživnou výplní. Zároveň jsem se nedočkal ani žádné závěrečné katarze, která by celý film alespoň správně uzavřela a nahradila mi tak pocit, že jsem ty dvě hodiny mohl strávit smysluplněji. 6/10 ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Vydržel jsem se dívat hodinu a pak už jsem to dopřeskakoval až do konce. Ty scény z minulosti mě vůbec nebavili, mohli to natočit bez nich. A příběh odehrávající se v současnosti, tedy putování hřebenovkou byl už celkem zajímavý, ale po té hodině už také začal nudit. Prostě se tam nedělo nic tak zajímavého, očekával bych více dobrodružný a napínavý příběh. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Film svým námětem připomene obdobný kousek 127 hodin, byť oba hlavní představitelé měli jinou motivaci pro to, aby ze své cesty nakonec vyšli jako docela jiní lidé. Na Divočině mě zaujalo následující: jestli se Reese popere s takto dramatickou rolí, jestli se můj oblíbený spisovatel Nick Hornby vypořádá s filmovým scénářem (což mu, narozdíl od knížek, imho zatím až tak moc nejde) a jestli mě film zaujme natolik, že popátrám po jeho knižní předloze. Po shlédnutí můžu říct: ano, ano a ano. Byť jsem doufal v ještě větší drámo, musím uznat, že hlavně Reese Witherspoon tu podává asi svůj nejlepší výkon v kariéře (asi určitě), ono už jen pohled na to metr a půl "velké" tintítko, kterak se pere s metr a půl velkým batohem zasluhuje obdiv :-) Výtečná hudba a samozřejmě krásná americká krajina tu potom hrajou druhou a třetí nejzásadnější roli. ()

Související novinky

Zemřel režisér Jean-Marc Vallée

Zemřel režisér Jean-Marc Vallée

27.12.2021

Velice nepříjemná zpráva nás zasáhla krátce před koncem roku – oceňovaný kanadský režisér Jean-Marc Vallée zemřel nečekaně v pouhých 58 letech. Filmař stojící za oscarovým Klubem poslední naděje,… (více)

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2015

V letošním přehledu nej filmů, které viděli naši top uživatelé v roce 2015, jsme dali prostor i filmům s jiným rokem výroby/uvedení než 2015. Anketu vyhrál postapokalyptický akčňák Šílený Max:… (více)

Janis Joplin se dočká filmu

Janis Joplin se dočká filmu

23.11.2014

Kanaďan Jean-Marc Vallée není žádný režisérský nováček, ale do hvězdných výšin nakopnul svou kariéru až svou první americkou produkcí - biografickým filmem Klub poslední naděje, díky kterému dosáhl… (více)

Reklama

Reklama