Reklama

Reklama

Každý z nás má chvíle, kdy se cítí mizerně, má všeho plné zuby a všechno se kolem něj hroutí. Cheryl (Reese Witherspoon), hlavní hrdinka filmu Divočina, se takto cítí už delší dobu. Po smrti matky a krachu manželství, si myslí, že už přišla o všechno. Do života jí navíc vstoupí i drogy a náhodné známosti na jednu noc. A když už má pocit, že nemá co ztratit, udělá nejimpulzivnější rozhodnutí svého života. S nulovou zkušeností s divokou přírodou a s obludně těžkým batohem, poháněná zbylou vůlí, rozhodne se úplně sama zdolat 1770 km dlouhou vysokohorskou trasu pojmenovanou PCT - Pacifik Crest Trail. Což je nejdelší, nejtěžší a nejdivočejší stezka v celé Americe, cesta vedoucí od Mohavské pouště přes celou Kalifornii a Oregon až do státu Washington. Cheryl cítí, že když v této zkoušce dokáže obstát a překoná všechny překážky, bude na konci této cesty stát znovu a pevně na vlastních nohách. To ale zdaleka zatím netuší, co na ní na této pouti čeká. Vyrazí na trasu hodně nepřipravená a mnohokrát se dostane na dno svých sil. Od začátku přemáhá chuť ten bláznivý podnik vzdát. Batoh jí do krve sedře záda, část cesty projde jen s jednou botou, nevyhne se setkání s chřestýši a medvědy, překonává zničující vedra i sněhové závěje. Prožije odhodlání, hněv, beznaděj, vyčerpání, osamělost a na konci své pouti znovuobjeví vlastní sílu, radost, odvahu a krásu. (CinemArt)

(více)

Recenze (749)

peiton 

všechny recenze uživatele

Mám rada silné snímky o silných ženách a moje srdce a duša po nekonečne dlhom čase opäť zaplesali.Nádherne vykreslený snímok o vysokom pude sebazaprenia a odriekania hlavnej hrdinky počas jej najšialenejšej cesty divočinou (s nulovými skúsenosťami) je naviac proporčne doplnený obrazmi z minulosti sťaby mozaika.Krásne dojemné.Tí z Vás,ktorí si práve prechádzajú ťažkým živ.obdobím,vo vás snímok môže vzbudiť slzavé emocie alebo naopak,vám ukázať tú správnu cestu. Dokáže byť živím príkladom a naučí Vás,že ked je v živote všetko na h---o,treba si len vyliezť na opustený kopec a od srdca si vykričať všetok svoj hnev...Pomáha to. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

A napokon to na seba zarobilo, tak budem milosrdny. Tej holke skrachovalo manzelstvo a psychicky bola na tom spatne, taxa rozhodla naliat sil do zivota. Najlepsie vysokohorskou turou. Akysi Most do zivota, 77 % ()

Hees 

všechny recenze uživatele

Pekný jednoduchý film o sebaobjavovaní (existuje také slovo?) Cheryl Strayed, ktorá sa dala na ťažkú cestu (Pacific Crest Trail), Tento film je silne závislý na hereckom výkone Reese Witherspoon a podľa mňa to zvládla zahrať úctyhodne. Film sa snaží ukázať potrebu človeka pochopiť samého seba a vyrovnať sa so svojou minulosťou nech bola akákoľvek zlá a preto takáto cesta je len prostriedok k tomu pochopiť seba a tiež niečo dokázať, aby človek dokázal reštartovať svoj život a znova začať žiť. Postupné odhaľovanie minulosti hlavnej hrdinky je v tomto filme kľúčové pre jeho úspech a druhým kľúčom je naozaj dobrý a inšpiratívny koniec, bez ktorého by som ja určite neudelil tomuto počinu štyri hviezdy a nakoniec hodnotenie, aké je viditeľné v zátvorke. Koniec vlastne dáva zmysel celému filmu a robí z neho dielo hodné pozretia. Zaujalo jedno a to, že hlavná hrdinka nemá počas cesty skoro žiadny väčší problém a skoro každý sa jej snaží len pomôcť, aby cestu zvládla a tak vlastne silnejšou ako samotná prítomnosť vo filme je minulosť hlavnej hrdinky a snaha prejsť ťažkú cestu. (Hodnotenie 3,5) ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Reese předvedla skvělý výkon a nebýt jí, tak bych filmu dala jen 3*. První hodina filmu mě moc nezaujala. Spíše jsem se nudila a můj mozek začal myslet na něco jiného než, aby se soustředil na ten film. V polovině filmu už mě to začalo zajímat víc. Postava Cheryl Strayed se ve filmu postupně vyvíjí a teprve v polovině pro mě začala být zajímavá svou duševní i fyzickou silou. Je neuvěřitelné, co dokáže člověk, když je na dně a na dlouhé cestě nemá s sebou nic jiného než monstrum na zádech, své myšlenky a duši zkaženou černou minulostí, ale všechno se dá napravit a dokázat, tenhle film o tom všem je. ()

ProNotor 

všechny recenze uživatele

Příběh hlavní hrdinky zfilmován v tuctu jiných filmů, avšak dojemné, spíše obdivuji krásu a průběh cesty, která dokáže dost člověka motivovat, že dokázat se dá všechno. Nejsem zrovna fanda životopisných dramat, ale tohle bylo jedno z lepších, protože se i tak trochu týkalo mě samotného a oslovilo mě. ()

Stanley 

všechny recenze uživatele

To, co fungovalo v Into the Wild, tady nefunguje skoro vůbec. Flashbacky, které se od půlky Cheryliny poutě stávají docela otravnými, opakovaně pocitově vracejí film k začátku a vyvolávají dojem, že Cheryl absolvovala nějaký víkendový trip a ne několikaměsíční pouť. Zamrzí také dosti nevyužitý potenciál majestátnosti přírody, kterou musela Cheryl projít, a takřka absence duchovního rozměru, který z filmu prostě nevyzařuje. Z filmu vyloženě zavání, že ho vytvářel někdo, kdo nemá vlastní zkušenosti s podobnou poutí, s dlouhodobým osamoceným pobytem v přírodě ani s duchovní transformací sebe sama. Jakpak by takový materiál asi pojal a zpracoval třeba Terrence Malick? ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Jestli sem čekal nějakou divočinu,tak to prrr.Žádná se ve filmu nevyskytuje,spíš pár stromů,a jeden utrženej nehet.Dramatický to teda neni,vzpomínkový pasáže sou nudný,celý bych to shrnul do větičky:šukala,šukala,až se skoro ufetovala.Pak se vydala na cestu,prošla cestu,skončila cestu.A byl šmitec.Jo Reese,to byla nejhorší tvoje role,kterou sem viděl.40%. ()

joker.george 

všechny recenze uživatele

Neuspořádaný a zdánlivě nesnadný přístup ve vyprávění mi vyhovoval. Střípky z minulosti jsem bral jako zajímavé zpestření a dovysvětlení, i když se snažily být o něco podstatnější a klíčovější. Příroda opět kraluje a necelé dvě hodinky, které jsem v ní strávil spolu s divokou a bojující Cheryl, uběhly příjemně a rychle, ale záchvěv vzrušení jsem pocítil až na Mostě bohů, což je na snímek, který se snaží být inspirující a povzbuzující, málo. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Útěk do divočiny v ženském provedení. Možná vlastně i takový feministický pokus o to mít hlavní silnou ženskou hrdinku ve filmu, kde by jinak dominovali muži. To celé je ale zručně natočené. Bohužel ale hlavní hrdinka Reese Witherspoonová nedokázala podat takový výkon, abych se do ní naprosto vcítil a motivy pro její cestu chápal. Byl jsem prostě vzdálený, nezaujatý pozorovatel jedné ženy, jejíž motivy a chování mě nechávalo chladným. Což je škoda, ty čtyři slunce tam opravdu mohly být. 70% ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Za to finále tu slabou čtvrtou hvězdu nakonec dám. Upřímně, ty flashbacky mi lezly na nervy a občas jich bylo zbytečně až moc. Díky tomu je film natažený zbytečně skoro na dvě hodiny, ačkoli by takových 95 minut bohatě stačilo. Kamera se občas bůhvíproč nesmyslně kvrdlá. Ale jinak to bylo dobrý, holčina je na cestě poznání sebe sama a smíření s krutou realitou (scéna s tím klukem je asi nejdojemnější ze všech), aby na konci filmu došla poznání. Takových filmů jsme tu už měli, ale tady dost funguje ta okolní příroda, což je dobře. A má to jeden hodně zajímavý prvek - vesničan (já se pořád bál, kdy z něj udělají naprostého burana, chvála bohu, nestalo se!) a metalista jsou mnohem milejší lidé, než nějaký měšťácký redaktor z novin. Většinu stopáže to nenudí, dobře se na to dívá, na Reese Whiterspoon se dobře dívá, Laura Dern nám už trochu zestárla, ale nevadí, aspoň dobře hraje. Celkově jsem spokojený, já mám tyhle "putovačky" rád. 4* ()

Joges 

všechny recenze uživatele

Chtěla se vypořádat s minulostí, chtěla si pročistit hlavu, proto se rozhodla zdolat americkou pacifickou hřebenovku PCT - od Mohavské pouště až do Washingtonu k Mostu bohů, 1770 km!, jen tak s těžkým batohem, troufalostí a odvahou. Netuší, jaká zkouška ji čeká. Obával jsem se, zda režisér Vallée a scénárista Hornby uchopí správně knižní předlohu Cheryl Strayed. Prvních deset minut bylo docela obyčejných, občas jsem se zasmál, ale jinak nic moc. Bál jsem se, aby zrovna tenhle námět nezvorali. Obával jsem se zbytečně, i když pro někoho je Divočina jen šlapání, nudná cesta a filmový průměr, pro mně je to výhra na celé čáře. Skutečnost a realita zvolna přechází do vzpomínek, a zase naopak, prostředí a záběry vyvážené a velmi příjemné, mírná i razantnější doprovodná hudba pak lahodí uchu. Je tu čas na odpočinek, zamyšlení i zábavu. A Reese Witherspoon nehraje sice jako o život, přesto se do oskarových nominací dostala právem. ()

vykur! 

všechny recenze uživatele

What if I forgave myself? I thought. What if I forgave myself even though I'd done something I shouldn't have? What if I was a liar and a cheat and there was no excuse for what I'd done other than because it was what I wanted and needed to do? What if I was sorry, but if I could go back in time I wouldn't do anything differently than I had done? What if I'd actually wanted to fuck every one of those men? What if heroin taught me something? What if yes was the right answer instead of no? What if what made me do all those things everyone thought I shouldn't have done was what also had got me here? What if I was never redeemed? What if I already was? ()

Stallone 

všechny recenze uživatele

Tak tento film v žádném případě nedoporučuju a je to zase průser uživatelů CFD, že tomu zatím dávají 71%. Počítám, že hodnocení půjde dolů. Ten příběh mi nic nedal. Pouze vzal můj drahocenný čas s krásnou přítelkyní, který jsme mohli věnovat přemýšlením nad příběhem hororu tisíciletí. Miluju chození v přírodě, mám rád filmy o osobnostech, ale tohle byl film o ku*ě, která si bere na cestu obrovské balení prezervativů. Čekal jsem cestu očisty, cestu zpovědi, cestu, která má pro ní nějaký smysl. Ona dělala ku*u a narkomanku a bere si do divočiny hromadu prezervativů. Ono toho šuk**í bylo málo se ptám? To si dělají už ze mě srandu? Je to hnus, hnus a hnus. Žádná cesta za svobodou, žádná úcta k sobě samému. Jen pokračování odporného života s*xu. Tohle mi nikdy nic nedá. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Že bych té holce dokázal nějak fandit, se říct nedá, a místy se to trošku točilo v kruhu, ale jako celek to vlastně funguje dobře, a to takovéto výlety (i ve zlomkovém měřítku) ze srdce nesnáším. Podobný Útěk do divočiny je ale o level výš. 75% ()

campix 

všechny recenze uživatele

Jean-Marc Vallée si tentokrát vybral méně výraznou látku, ale stejně jako loni, tak i letos útočí během oscarového období. Wild těžko bude dosahovat slávy Dallas Buyers Club už jen díky své podstatě, jenže i tak se může jednat o vysoce kvalitní počin. Což o to, filmařina je to krásná a trampoty sužovaná Reese Witherspoon ze sebe vydává všechno. Bohužel se mi do konceptu vůbec nehodí a celá její pouť je spíše nudné čekání na nějaké výraznější momenty, které nepřicházejí. Hodně umírněná a méně osudová variace na Útěk do divočiny. ()

cherylike 

všechny recenze uživatele

I přesto, že má film vcelku dlouhou stopáž, bez žádného dramatického spádu, mě ta cesta s ní nějak příjemně uplynula. I když mě mrzí nevyužitý potenciál v záběrech na přírodu, ke kterým film přímo vybízí a na který jsem se vlastně i těšila. Dost patetická a neukotvená minulost Cheryl vede diváka k smíšeným pocitům a k myšlenkám, které se v hlavě odráží jak pingpongový míček. Ale kvůli tomu, ty cesty přece začínají. ()

Morzael 

všechny recenze uživatele

Jo jo, očista v přírodě, hledání sebe sama, útěk od společnosti, to všechno tu bylo. Většinou ale v mužském provedení, takže Wild je příjemnou změnou minimálně v tom, že se konečně dočkáme ženského pohledu na tuto tématiku. Co musím na filmu ocenit, je krom soundtracku a krásných scenérií (což je samozřejmě největší lákadlo tohoto žánru) šikovný způsob vyprávění. Je velmi precizně postaven tak, že diváka zaujme hned od začátku a pořád ho drží na vlně, kdy mu je postava sympatická a vlastně ji chápe. Kdybychom se dozvěděli, co naše milá Cheryl zvorala v životě hned na začátku, myslím, že by divák jen celou dobu tiše doufal, že jí uštkne chřestíš, nebo jí balvan zlomí vaz. Za mě tedy rozhodně úspěch, jak po filmařské stránce, tak i příběhové. (VAROVÁNÍ: Po shlédnutí snímku budete mít velkou chuť se na všechno vykašlat, sbalit si krosnu vypadnou někam do hajzlu.) ()

PROCESOR 

všechny recenze uživatele

Od snímku jsem čekal víc. Především si člověk musí totálně zkurvit život drogami a nevěrami, aby už nemohl hlouběji klesnout a mohl se posunout dál? Protože je na dně a už není kam klesat tak cokoli je kus dopředu? Nestačí třeba se vyrovnat s úmrtím matky tak, že se upne na práci, koníčky, přátele? Kdo se nepoučí z vlastních chyb je nucen prožívat je stále znova i ne moc chytrý jedinec pochopí, že tudy cesta nevede a "posune se " dál, tak nějak přirozeně. Věřím, že život se s někým nemazlí a valí se na něj tuny sraček, ale proč si to ještě záměrně zhoršovat. Co se mi líbilo, bylo, že když se ocitnete na rozcestí tak vám s tím nikdo nepomůže, tu sílu v sobě musíte nalézt jen vy sami. O.K. tak si nasadíme batoh a vyrazíme 2000 km abychom.. utekli před sebou.., životem, a pak co, nemůže z tohoto nabití čerpat celej zbytek života i když je to obdivuhodný výkon, tak žití v reálnu je přece jenom lepší. Film na mě nepůsobil motivačně spíš depresivně. Asi jsem si už prožil svoje a vím, že před některými věci se prostě nedá utéct ani kdybych šel kolem světa.. ()

Související novinky

Zemřel režisér Jean-Marc Vallée

Zemřel režisér Jean-Marc Vallée

27.12.2021

Velice nepříjemná zpráva nás zasáhla krátce před koncem roku – oceňovaný kanadský režisér Jean-Marc Vallée zemřel nečekaně v pouhých 58 letech. Filmař stojící za oscarovým Klubem poslední naděje,… (více)

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2015

V letošním přehledu nej filmů, které viděli naši top uživatelé v roce 2015, jsme dali prostor i filmům s jiným rokem výroby/uvedení než 2015. Anketu vyhrál postapokalyptický akčňák Šílený Max:… (více)

Janis Joplin se dočká filmu

Janis Joplin se dočká filmu

23.11.2014

Kanaďan Jean-Marc Vallée není žádný režisérský nováček, ale do hvězdných výšin nakopnul svou kariéru až svou první americkou produkcí - biografickým filmem Klub poslední naděje, díky kterému dosáhl… (více)

Reklama

Reklama