Reklama

Reklama

Normané: Dějiny jednoho národa

(seriál)
  • Velká Británie Normans, The
všechny plakáty
Velká Británie, 2005, 3x60 min

Kamera:

Neil Harvey

Obsahy(1)

Poznejte historii národa Normanů, kteří bývali nejen skvělými válečníky a objeviteli, ale i státníky... (oficiální text distributora)

Recenze (3)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Třídílný dokument mapující vliv Normanů na Evropu. První díl se zabývá počátky normanské vlády v severní Francii, kdy Karel Prosťáček výměnou za lenní slib udělil území severskému nájezdníkovi Rollo Vikingovi a pokračuje k normanské invazi do Anglie a bitvě u Hastingsu. Druhá část je o tzv. jižních Normanech, kteří se usadili na Sicílii, kde postupem času vytvořili královskou dynastii. Hovoří se o jejich úzkém i problematickém vztahu s papežským stolcem, o vlivu řecké a arabské kultury, ale tvůrci se bohužel jen okrajově dotknou křížových výprav. V závěrečném díle se děj vrací zpátky na Ostrovy a ukazuje jak normanští dobyvatelé vnímali Skoty, Velšany a Iry, jak upevňovali svou moc či jak přinášeli do Anglie svou kulturu. Téma je ohraničeno vládami Jindřicha I. a Eduarda I.. Celkem obsáhlý dokumetnt, který sice zarytým fanouškům historie prakticky nic nového nepřinese, ale rozhodně dokáže zaujmout a potěšit. 90% ()

Fox85 

všechny recenze uživatele

Ideální rovnováha mezi objemem informací a udržení pozornosti. Ale i tak jsem se občas v té smršti jmen občas ztrácel ()

Reklama

Reklama