Reklama

Reklama

Památky starověku

(seriál)
  • Česko Svědkové času
Česko, 2012, 9x56 min

Režie:

Michal Košut

Kamera:

Michal Košut

Hrají:

Vladimír Krátký (vypravěč)

Obsahy(1)

Seznam DVD:
01. Starověký Egypt (56 minut)
02. Antické středomoří I. (56 minut)
03. Ztracená mayská města (56 minut)
04. Antické středomoří II. (59 minut)
05. Dávná království v Jihovýchodní Asii (58 minut)
06. Jordánsko nejen antické - 1. díl (53 minut)
07. Jordánsko nejen antické - 2. díl (54 minut)
08. Starověká Itálie (55 minut)
09. Starověké Řecko (52 minut)

Navštivte pyramidová pole v Dolním Egypt, chrámy a hrobky v Thébách a ptolemaiovské chrámy na Horním Nilu. vedle světově proslulých lokalit bude k vidění i řada méně navštěvovaných, avšak o to atraktivnějších míst!

DVD 1 - Starověký Egypt
1. Pyramidy Staré říše
2. Chrámy a hrobky Nové říše
3. Ptolemaiovské chrámy na Horním Nilu
První část pětidílné série Památky starověku, ve které navštívíme významné archeologicko-historické lokality světa (Středozemní moře, Střední Amerika a Dálný Východ), nás provede třemi významnými oblastmi v Egyptě.
Navštívíme pyramidová pole v Dolním Egyptě, chrámy a hrobky v Thébách a ptolemaiovské chrámy na Horním Nilu. Vedle světově proslulých lokalit navštívíme i řadu méně navštěvovaných, avšak o to atraktivnějších míst...

DVD 2 - Antické středomoří I.
1. Mínojské paláce na Krétě
2. Starověká Lýkie
3. Starověká Pamfýlie
Druhý film unikátní pětidílné série "Památky starověku", ve kterém navštívíme významné archeologicko-historické lokality světa v Egyptě, na březích Středozemního moře, ve Střední Americe a na Dálném Východě.
Tento film nás provede třemi významnými oblastmi Středozemí. Navštívíme Mínojské paláce na Krétě, starověkou Lýkii a starověkou Pamfýlii. Vedle světově proslulých lokalit poznáme i řadu méně navštěvovaných, avšk o to atraktivnějších míst...

DVD 3 - Ztracená mayská města
1. Na západ od řeky Usumacinty
2. Supervelmoci v Peténském pralese
3. Zdobné styly na Yucatanském poloostrově
Třetí DVD unikátní série "Památky starověku" nás zavede do Střední Ameriky.
Na území dnešního jihovýchodního Mexika a Guatemaly existovala v prvním tisíciletí našeho letopočtu kultura Mayů. Mayové se sdružovali v městských státech a vytvořili nejkomplexnější kulturu v předkolumbovské Americe.
Navštívíme jejich nejvýznamnější centra západně od řeky Usumacinty, v oblasti Peténského pralesa a na Yucatanském poloostrově...

DVD 4 - Antické středomoří II.
1. Jónská města
2. Dydima, Hierapolis a Aphrodisias
3. Sardy a Pergamon
Ve čtvrtém díle série "Památky starověku" navštívíme západní pobřeží dnešního Turecka.
Tato oblast byla ve starověku významná díky své poloze mezi Evropou a Asií.
Navštívíme zde jónská města Milétos, Priené a Efesos, náboženská a kultovní centra Dydimu, Hierapolis a Aphrodisias a královská města Sardy a Pergamon.

DVD 5 - Dávná království v Jihovýchodní Asii
1. Khmérské chrámy I.
2. Khmérské chrámy II.
3. Královská města v Thajsku
V pátém díle série "Památky starověku" navštívíme zaniklá hlavní města nejstarších kralovských útvarů v Kambodži a Thajsku, která vznikala v době, kdy hinduismus byl postupně vytlačován budhismem.
Památky starého Angkoru v Kambodži a Sukhothai, Ayutthaya a Ratanakosin v Thajsku jsou jedinečnými pozůstaky té doby...

DVD 6 - Jordánsko nejen antické - 1. díl
1. Vadi Rum
2. Petra
3. Mrtvé moře
4. Hrad Šobek
5. Hrad Kerak
6. Pouštní zámky
Součástí starověké Levanty bylo území dnešního Jordánska. Odehrála se zde řada biblických příběhů a území Levantie bylo velmi důležitým regionem v době římského impéria, Byzance i v období nástupu islámu.
V první části našeho putování po výjimečných památkách Jordánska navštívíme vedle přírodních skvostů Vadi Rum a Mrtvého moře jeden ze sedmi novodobých divů světa, nabatejské skalní město Petru, křižácké hrady Šobek a Kerak a pouštní zámky prvních arabských vládců...

DVD 7 - Jordánsko nejen antické - 2. díl
1. Křesťanské památky na východním břehu Jordánu
2. Mádaba
3. Umm ar Rassas
4. Umm al Jimal
5. Um Kajs
6. Pella
7. Jerash
8. Hrad Ajloun
V minulém putování po úchvatných památkách Jordánska jsme navštívili Mrtvé moře, Vadi Rum, nabatejské skalní město Petru, křižácké hrady Šobek a Kerak a ummajovské pouštní zámky.
Ve druhém díle putování starou Levantou shlédneme první křesťanské památky na východním břehu Jordánu, opuštěná pouštní města Umm ar Rassas a Umm al Jimal, římské památky Um Kajs, Pellu, Jerash a středověký hrad Ajloun...

DVD 8 - Starověká Itálie
1. Etruské hrobky
2. Antický Řím
3. Antická města pod Vesuvem
V první části našeho putování po starověkých památkách Apeninského poloostrova navštívíme oblast severně od Říma. Ve zdejších městech Tarquinii a Cerveteri se nacházejí nádherné etruské hrobky.
Dále zhlédneme vedle památek antického Říma, Ostie a Tivoli i Pompeje, Stabje a Herculaneum zničené Vesuvem.

DVD 9 - Starověké Řecko
1. Athénská Akropole
2. Delfy
3. Perachora
4. Korint
5. Tírins
6. Mykény
7. Epidauros
8. Olympie
9. Mystra
Přestože Řecko - kdysi vojenská, politická i kulturní velmoc - ztratilo své výsadní postavení již před dvěma tisíci let, jeho dědictví je dodnes považováno za jedno z nejvýznamnějších v lidských dějinách. Na jeho odkazu byla vybudována evropská civilizace.
Na území Řecka se dodnes zachovalo množství památek. Společně navštívíme nejznámější - athénskou Akropoli, Delfy, Perachoru, Korint, Mykény, Tírins, Epidauros, Olympii a Mystru... (ABCD Video)

(více)

Recenze (3)

sator 

všechny recenze uživatele

Mimořádně zajímavé lokality, ale dokument typu "vpravo vidíte vlevo vidíte" jen suchá fakta a uspávací komentář...:-( https://www.ceskatelevize.cz/porady/10689135049-svedkove-casu/dily/ ()

kaprson 

všechny recenze uživatele

3* jsem ohodnotil 3dílný doku "Peru - země mnoha kultur" z cyklu Svědkové času II (2021), pro který zřejmě na čsfd v tuto chvíli není ještě záložka (případně jsem ji i přes jistou snahu nenašel) ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Tento televizní dokument je vhodný nejen do hodin dějepisu. Žáci se při něm mohou dozvědět zajímavosti o starověku. ()

Reklama

Reklama