Reklama

Reklama

Mlha nad mořem

(festivalový název)
  • Jižní Korea Haemoo (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Mlha nad mořem adaptuje divadelní hru, která vychází z reálné události z podzimu 2001. Dvacet pět korejsko-čínských ilegálních imigrantů se udusilo během plavby v nákladním prostoru rybářské lodi, která je převážela přes hranice. Film se zaměřuje jednak na dramatické okolnosti incidentu, ale stejnou měrou i na morálku charakterově různorodých členů posádky. Strhující kamera bravurně navozuje klaustrofobní atmosféru na palubě rybářské lodě zmítané živly a zoufale se snažící uniknout pobřežní stráži. (Filmasia)

(více)

Recenze (24)

Fr 

všechny recenze uživatele

„VŠICHNI JSME NA STEJNÝ LODI…“ /// Bylo, nebylo. Ryby přestaly bejt zlatým dolem a když si chce chudák námořník vydělat na moři, nezbejvá moc možností. Naštěstí lidí je jako sraček (no dobře, víc než ryb…), takže příležitost propašovat do země levnou pracovní sílu, udělá z posádky ne zloděje, ale pašeráky. Ovšem bacha! Takový pašování imigrantů není žádná prdel!... Drama, ve kterým je těžko někomu držet palečky (svoje debile!). A přestože takovýhle „rybaření“ dokáže bejt pěkná řezničina, zřejmě si svýho voblíbence v týhle partě čuráků, přece jenom nejdeš. Drama se mění v thriller způsobem, jakej zvládaj jen korejští filmaři s náběhem na ADHD (nebo jinou poruchu) a jestlis už dávno rezignoval na vodlišnou mentalitu, klidně bouchneš 4*! Páč je to fajn námořní drama, který by vocenila i posádka z loďky Andrea Gail. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou divadelní hru z roku 2007, která je inspirovaná skutečností, neznám. 2.) Baví mě, když místo ďábla „úřaduje“ ženská. 3.) Na cizinecký potřebujem vysvětlit imigrantům, proč je to doma nejlepší. 4.) Thx za titule ,,langi“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Film jsem delší dobu odkládal, tyhle lodní thrillery většinou u mne dopadly špatně ( Kapringen, Captain Phillips) zkratka to není má krevní skupina, ale Sea Fog mi byl sympatický už od začátku zřejmě kvůli původu filmu. Slušný námět, poutavá výprava, hezky zobrazená psychologie postav a od působivého zvratu, atmosféra hezky zhoustne, kapitán zmagoří a začne slušná vybíjená posádky ( kde je velká škoda, že jsme ochuzeni o veškeré brutální záběry, zrovna od Koree by jeden čekal nějakou šťavnatou brutalitu, jsem si jist, kdyby se zde tlačilo na pilu jako v I Saw the Devil, tak tenhle film otřásne žebříčky všech!), ale stejně je to hezky znepokojivé, napínavé a poměrně drsné. Dobrý film. 80% ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Scenárista Sim Seong-bo stál u zrodu jednoho z nejzásadnějších a nejlepších korejských filmů, přelomových a pro mnohé i průlomových "Vzpomínek na vraha" režiséra Bonga Joon-hoa. Po deseti letech, kdy jeho filmografie překvapivě zela prázdnotou, se vrátil díky produkční záštitě Bonga nejen novým scénářem, ale i vlastní režií. Na rukopis tvůrce upozorňuje již důmyslné evokování doby děje, které stejně jako ve "Vzpomínkách na vraha" probíhá skrze dobové paradoxy a absurdity - v tomto případě v nejrůznějších detailech, ale i doslovně připomenutý rozpor, že jihokorejští rybáři, na které doléhají sociální a existenční problémy doby mezinárodní finanční krize přelomu tisíciletí, se z nouze uchýlili k pašování ilegálních emigrantů, kteří naopak do Jižní Koreje směřují ve vidině vyšších platů a zajištění svých rodin doma. "Mlha nad mořem" na jedné straně vykazuje řadu paralel s Bongovým "Snowpiercerem", nicméně oba filmy zůstávají zásadně odlišné a zcela osobité. Oba se odehrávají na uzavřeném prostoru (vlak, loď), který je obklopen živly a kde se sehraje sociálně motivované drama a vzpoura. Zatímco "Snowpiercer" ale předkládá alegorii, kde hrdinové nahlídnou všechna patra společenského statu quo a jejich cílem je převrácení, či dokonce svržení hierarchické pyramidy, "Mlha nad mořem" představuje realistické drama, kde sociální systém a kapitalismus na postavy přímo doléhají, ale ty nemohou ze své pozice tlakům jakkoli vzdorovat. Tomu ostatně i odpovídá formální zpracování, kdy Bongův film charakterizuje pohyb po přímce zosobněné vlakem, zatímco Simovo drama se odehrává na jednom prostoru, potažmo se točí ve spirále tří provázaných jevišť - prosvětlená a teplá strojovna, šedá paluba vystavená živlům a temně zlověstná chladící komora na ryby. Na nich pak bravurní scénář rozehrává myšlenkově i emočně vypjaté drama, kde morálka naráží na strach o existenční budoucnost a posléze i prosté přežití. Skvělé úvodní rozkreslení charakterů předjímá, že zde nepůjde o žánrový střet dobra a zla či ideálů a egoismu, ale naopak o obraz obyčejných lidí, kteří se ocitnou v krajní situaci. Ta je příznačně natolik extrémní, že jedním z úniků se stává šílenství, které přichází ne v reakci na nějakou temnotu lidské duše či absolutní zlo, ale coby opozice k činům konaným s naprostou racionalitou v patové situaci tváří tvář existenčních obav o to, jaké následky by vzniklá situace měla pro vlastní titěrné životy rybářů. Proto také finále filmu, které by jinde vyznívalo nastavovaně, doslovně několikrát odpírá prosté a jednoznačné uzavření nějakým happy endem, protože ten prostě není možný, neboť prožité události a především poznání o lidské podstatě navždy zůstanou rezonovat v přeživších. A to samé platí i o divácích a jejich zážitku z filmu. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Slušný juhokórejský thriller, ktorého potenciál ale čiastočne kazí podľa mňa nevhodne zvolené rozloženie deja. Jednoducho trvá až celú hodinu, teda väčšiu časť filmu, kým nastane ten zásadný moment, kedy sa to všetko začne kaziť. Síce určite nemôžem tvrdiť, že by to dovtedy bolo nudné, film je po celý čas dobre zvládnutý, ale to zoznámenie s postavami a nepriaznivou situáciou sa aj tak dalo stále zvládnuť aj o niečo lepšie a dej v tejto fáze vlastne ani nič iné neponúkne. No keď sa to už rozbehne a film jedným momentom prepne z dramatického do thrillerového módu, je sa rozhodne na čo pozerať, no toto mi zase prišlo až moc rýchle. Tu je potreba stvárniť niekoľko fáz celkového úpadku morálky, ale vždy to malo menej priestoru, než by podľa mňa bolo ideálne a tak som sa ani nenazdal a už bolo po všetkom. Režíjne je to inak zvládnuté veľmi dobre, kvalitný vizuál, pôsobivá atmosféra a je to aj správne nekompromisné a surové a nesklame ani obsadenie, ktoré tvoria prakticky len samé známe tváre a tradične poteší hlavne charizmatický Kim Yun-Seok, ktorý si v thrilleri vždy vie získať rešpekt. Takže určite nemám problém hodnotiť pomerne vysoko, Sea fog je jeden z tých lepších juhokórejských filmov, aké som videl v poslednom období, ale ten jeden zápor mi to predsa len trochu kazí. Keby bola prvá hodina kratšia na úkor zvyšku, prípadne bol film celkovo ešte dlhší, aby sa naplno využil potenciál tej thrillerovej fázy, bol by som ešte spokojnejší. 71% ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Klasická Kórea, kedy formou prezentovania charakteru postáv takmer dokonalú nudu v úvode, z ničoho nič vystrieda nie len myšlienkovo zvrátený nárez. Zrejme by sa tomuto thrilleru dalo vytknúť kadečo, pričom najmä v záverečnej tretine sa divák pristihne pri myšlienke, či by naozaj až takto mohlo všetko dopadnúť, no keď sa Vám podarí prižmúriť očko, pohltí Vás celkom slušné psycho. Samotné hodnotenie zatiaľ za štvorku, aj keď od trojky neprekonáva žiadnu mimoriadnu vzdialenosť. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Filmy, v ktorých nejaká udalosť spôsobí, že ľud'om 'prepne' v paliciach, mám celkom rád a kedže Korejci nastupujú do filmu už s poškodenými mozgami, tak sa dalo iba očakávať, že tento kúsok nebude tiež vôbec zlý. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Dráma, ktorá sa v polovičke pretavila do slušného thrilleru a ja som sa nestačila čudovať. Veriť, či neveriť. Pravda, či lož. V každom prípade to má dosť dobrú atmosféru, výpravu a kameru. Je to vlastne celkom smutný príbeh o tom, čoho všetkého je človek schopný vo vypätých situáciách a čo všetko sa v ňom skrýva. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Pre mňa funkčné vo viacerých ohľadoch. Či už sa jedná o postupnú prípravu na katastrofu, pretože loď je v dezolátnom stave a snaha privyrobiť si načierno je v zásade dobrým úmyslom kapitána uživiť svoju posádku a opraviť loď - alebo vzťahy ktoré sú katastrofou narušené. Smrť sa tu stáva katalyzátorom straty akejkoľvek ľudskej morálnej čistoty. Väčšina postáv sa tak dostáva na odvrátenú stranu a robí veci, aké by za iných okolností neurobila. Cítiť za tým silnú emocionálnu a psychickú traumu ( pretože sú to všetci vo svojej podstate dobráci) s ktorou sa nevedia vôbec vysporiadať. Dokonca aj koniec nesie v sebe krásnu poetiku za ktorú som vďačný, hoci som bol z nej zo začiatku trochu neistý. Je to dobre spravený film. Silné charaktery, dobrá atmosféra a inteligentný scenár. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Prva polovica filmu pôsobi ako civilna drama o tvrdom zivote rybarov. Postupne sa zoznamime s ich rodinnym zazemim a tazkou robotou na lodi, ktora uz ani velmi nevynaša a tak sa kapitan rozhodne prijat nebezpecny dzob. Prepašuje nejakych tych imigrantov do Korey. V polovici filmu ale nastane zvrat a ladenie filmu sa zmeni na horor v ktorom sa posadka zacne nezmyselne vyvrazdovat. Od toho zvratu som vôbec nechapal spravanie postav. Tej ich nahlej zmene z normalnych ludi na vrazdiacich psychopatov som neveril. Takze som necitil ani stipku napätia ale skôr to na mna pôsobilo ako trapna komedia. Bolo mi uplne jedno kto a ci vôbec niekto to z nich prezije. Jednotlive umrtia boli sice krvave, ale väcsinou pôsobili dost nahodne a komicky. Takze po prvej polovici, ktora tiez nebola dvakrat zaujimava, ma film nadobro stratil. 4/10. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Ze začátku to vypadalo jako solidní sociální drama, chudí námořníci obtížně přežívají, loď jim stárne, je stále víc problémová a v sezóně se jim nedaří.. Kapitán, vehnaný nedostatkem peněz do pašování, kývne na nezákonný převoz lidí a tím roztočí kola osudu.. Snímek se pak přehoupne v hutné a temné psycho a já jen s očima dokořán sledovala, co se na té rybářské lodi stalo (tedy asi).. Mrazivá záležitost.. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Další krásná ukázka toho, jak dobré filmy umí Jihokorejci točit. Na tohle se prostě dobře kouká, i když je téma velmi dramatické a tragické. Skoro je škoda toho zbytečná, především hudebního patosu v závěru, který se snaží za každou cenu vytvořit emoce v divákovi, ale jinak je to velmi dobrá podívaná, která s vámi dovede zamávat. ()

Tyckin 

všechny recenze uživatele

Druhá půlka sice zvedá úroveň směrem vzhůru, nicméně jako celek to postrádá trochu víc spád a zajímavost, ačkoli psychologie postav je v závěru víc než solidní. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Dráma ako sa patrí - takže Kórejci opäť nesklamali. Akurát ľutujem, že som si prečítal popis k filmu, v ktorom bol prezradený ústredný zlom celého filmu :( Skutočný príbeh tvorcov inšpiroval k zaujímavému stvárneniu a poňatiu celého príbehu, ktorému dominuje predovšetkým skvelá kamera mapujúca tragické udalosti na rybárskej lodi. Vidina peňazí za prevádzačstvo utečencov sa napokon v jednej chvíli kruto vypomstila, a potom už sa začína boj o holé prežitie. Do polovice filmu relatívne pokojná dráma vrcholí v psycho-thriller plný dilem, počas ktorých napokon každý bojuje sám za seba. ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Ještě, že nečtu zdejší obsahy filmu. Neznalost skutečných událostí, které byly předlohou, dělá film výrazně lepší. Spoiler v obsahu je absolutně zbytečný a i z trailerů je patrné, že se jej tvůrci rozhodně nesnažili předem telegrafovat. Sea Fog je každopádně povedený dramatický thriller s OK scénářem a fajnovou režií. Největším tahákem je atmosfericky ztvárněné prostředí rybářů-pašeráků a to zejména v dobově tématickém rámci blízké minulosti. Kapitán Kim Yoon-seok definitivně táhne celý film, skvělé jsou i vedlejší postavy, které převyšují některé příběhově důležitější role. Memories of Murder to v žádném případě není, ale Sea Fog patří definitivně k tomu nejlepšímu co Jihokorejci v poslední době nabídli. ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Je to děsivé, ale možná se v každém člověku skrývá bestie. Stačí, když jsme zahnaní do kouta a uděláme první chybu...,a pak už se na nás osudové události řítí jak lavina. ()

Pedross800 

všechny recenze uživatele

Ne že by to nemělo atmosféru, zajímavej vývoj postav, ale když si hned zkraje dokážu přesně tipnout kdo to nakonec přežije je něco špatně, kór když jde o korejskou řezničinu v které si člověk nikdy není jistý ničím. A taky to tu brutalitu spíše zakrývalo, než naopak. Čekal jsem od toho víc... ()

Bernhardiner 

všechny recenze uživatele

Světu peníze prostě vládnou, a pokud jich máte málo jako třeba tady kapitán lodi, všichni, včetně Vaší manželky, nad Vámi ohrnují nos a můžete být rádi, že máte kocábku, na které můžete přespat. Proto Vám není zatěžko najít své nové dno a za tučnou úplatu ve své lodi propašovat asi dva tucty nelegálních imigrantů z Číny do Jižní Korei. Peníze mají navíc takovou moc, že dokážou ukázat pravý charakter lidí. Tvůrci tohoto filmu toto téma dokázali naplnit více než únosnou mírou temnoty, pachem slané vody mísícího se s pachem krve a pudovostí hlavních postav, která v některých momentech připomíná ranou tvorbu Kim Ki-duka. Té temnoty tam bylo opravdu mnoho, a proto nebylo mnohdy na obrazovce vidět prakticky nic (uznávám, že v kině nebo na televizi s vysokým rozlišením by to bylo asi o něco lepší), a proto jsem si mohl jen domýšlet, co se tam vlastně má odehrávat. Postavy byly zahrány precizně, o tom žádná, jen mě trochu mrzí, že jsem dlouhou dobu před koncem tušil, kdo bude šťastným přeživším. To je asi jediná vada na kráse scénáře, na kterém se podílel i Bong Joon-ho. Jeho rukopis lze pozorovat především v úplném závěru filmu - ten se totiž příliš neliší od toho, jak je zakončen Mutant. 85% ()

BlackHood 

všechny recenze uživatele

Moc se mi to nelíbilo, shrnu to do jedné věty: bylo to nudné drama s ukrutně pomalým tempem a na korejce s překvapivě nezajmavým a málovýpravným příběhem, od kterého jsem očekával více, ostatně jako od celého filmu, který mohl být dobrodružný a velmi napínavý thriller s hororovými prvky, ale tvůrci si vybrali natočit drama s erotickými prvky a bohužel se to nepovedlo, a navíc, mohl tam být aspoň nějaký soundtrack, který právě na KOR filmech obdivuji, ale tady byl minimální, za mě tedy slabší průměr: 25%. ()

warrenur 

všechny recenze uživatele

Dost drsny pribeh s par vysinutymi typkami na rozpadajucej sa lodi. Keby to nebola realita aj v sucasnej dobe, clovek by neveril. ()

Reklama

Reklama