Reklama

Reklama

Alibi

všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Československo, 1950, 14 min

Režie:

Kurt Goldberger

Scénář:

Kurt Goldberger

Kamera:

Ivan Frič

Obsahy(1)

Situace v pražské MHD je vážná, nikoli však zoufalá. Populárně naučný film. (Česká televize)

Recenze (5)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Snad nemá tento pán v tašce dojící přístroj?“. Začíná to jako srovnávání svědomitého Jindry a Lojzy, co si rád pospí. A vyklube se z toho demonstrace schopnosti straníků řešit problémy s přeplněnými tramvajemi (za což samozřejmě mohou z části i kapitalisté první republiky). Na druhou stranu Alibi nesou jistý ironický podtón, tedy alespoň zpočátku, kdy ukazuje každodenní realitu dopravy a obyčejných lidí v ní. Pobavila i vtipná animace. Proto ještě slabší 3*. „Libuše nepočítala s tramvajemi.“ ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Oslava centrálního plánování. Soudruzi si sedli ke stolu a vymysleli řešení problému, který nám byl předtím představen. Pošlete to do Bruselu, tamní plánovači budou mít radost, že jejich metody vždy perfektně fungovaly a tedy musejí fungovat i v budoucnosti. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Socialistický film, který není zase tak špatný, jako to na první pohled může vypadat, ale příliš dobrý také ne. Situace kolem MHD se v pražské dopravě asi mírně zlepšila od dob natočení snímku. Bavíme se ale o tramvajích, metru a autobusech či trolejbusech. Plné tramvaje se přemístily na silnice a tak problém, který v 50. letech Praha řešila, dnes řeší opět, jen s jinými dopravními prostředky. Tak jako tak, řešení celé situace je dost svérázné a lidé, kteří nakonec museli vstávat nejdříve byli asi dost rozladění, když se dozvěděli, že mnozí kolegové budou vstávat jen kvůli tramvaje později, ač o pár minut. Ale jak se říká, ráno každá minuta dobrá. Reakce lidí se ale z filmu nedozvíme. A tak zůstanu u toho, že tyto filmy mají minimálně jedno pozitivum. Člověk si připomene doby dávno minulé, na které by se jinak úplně zapomnělo. ()

Reklama

Reklama