Reklama

Reklama

Zkurvená generace

  • USA The Doom Generation (více)
Trailer

Dva problémoví teenageři se náhodou seznámí s tajemným, drsným tulákem. Trojice mladých lidí se pak vydává na bezcílný výlet napříč Amerikou, kde se zaplétá do krvavých a sexuálních incidentů s brutálními šílenci i pomstychtivými maniaky. Zatímco Amy Blueová je protivná dospívající dívka, která frčí na drogách, její přítel Jordan White je pasivní, zpomalený pozér, jenž s Amy odmítá spát, protože se děsí nákazy AIDS (přestože oba tvrdí, že ještě nikdy s nikým nic neměli). Jednoho dne se nesourodý pár náhodou seznámí s okouzlujícím, ale záhadným mladíkem Xavierem Redem, který má zvláštní "úchylku": zabíjí lidi. Xavier (nebo taky X, jak ho kvůli své vadě řeči oslovuje Jordan), se projeví jako nebezpečný společník, na kterém je však cosi podivně přitažlivého a jeho pouhá přítomnost vyvolává otázky loajality a sexuální identity. (Cinemax)

(více)

Recenze (51)

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Záleží na úhlu pohledu. Pro někoho odpad, pro někoho 5*. Já si překračování filmových tabu užil ... jednou za čas je potřeba vyprovokovat. Je to rajcovní a zábavné ( samozřejmě jak pro koho, někomu nepřijde zajímavé sledovat kluka, který si slízává z ruky svoje vlastní sperma, mně ano ) Takže co dodat? Snad jen, že se cítím jako křeček dusící se v zadku Richarda Gerea. A pro všechny znechucené - Tenhle film nenabízel nic jiného, než co oznamuje název. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Další zkurvenej film od Arakiho. Pro mě téměř nekoukatelný. Líbila se mi tam asi jedna scéna. Zbytek stojí za hovno. ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Zábavná, mírně nechutná, a hodně provokativní road movie, plná laciné ale přitažlivé symboliky. Sex a násilí zde dominuje většinou ve svých nejméně lákavých podobách. Vizuální stránka věci je hodně atraktivní, ale zřetelně homosexuální vykreslení postav brání divákovi v možnosti ztotožnit se s hrdiny. Doom Generation ovšem za jedno shlédnutí určitě stojí, i když ničím vyjímečným neobohacuje. Přesto jsem si z ní odnesl alespoň odvážnou hlášku Jamese Duvala, stojícího tváří v tvář svému potenciálnímu vrahovi: "Tohle mi už říkala tvoje matka. Ale nešlo jí moc rozumět, protože měla plnou hubu mého semene." ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

„Jsi jako systém podpory ptáka." Road movie pro tři, kde oba mladíky hravě zastíní Rose McGowanová nejen proto, že je krásná, ale že také umí hrát. Jinak jsem čekal daleko větší odvaz. Dobře, dojde na letící hlavu i ruku, ale to je asi tak vše. O sexu se více kecá, provozuje se zčásti mimo kameru, zčásti ve stroboskopických obrazcích, což já nemusím. A snahu o hnus nezachrání ani lízání vlastního semene, ani ubití sraženého psa. Nejdrsnější jsou možná dialogy, jenže ke konci už také nudí. I když je tedy všechno soft, úplně jsem se nakonec nenudil já. Největším plus však pro mne byla hudba - Nine Inch Nalls, Front 242, Slowdive, Love and Rockets, Curve, Porno for Pyros, Jesus and Mary Chain, Cocteau Twins, Aphex Twin, Lush, The Verve... ()

Gimp 

všechny recenze uživatele

Už po druhém Arakiho viděném homofilmu přišlo jako blesk z nebe zjištění, že jeho filmy mi lezou prdelí. Ano, prdelí, protože jsou to SRAČKY o HOVNECH. Mě nepohoršuje DP (pro děcka technika známa jako "sendvič") ani amputace nejrůznějších údů, ale absence něčeho jako příběh. Poselství ne, symbolika ne - když se něco 8x zopakuje tak už to není symbolika ale kreténství. Vykrádání Takových normálních zabijáků a zběsilosti v srdci ano. Omlouvám se za mimořádně vulgární komentář o ničem, ale kdo skoukl film, tomu nebude za těžko ho přečíst. Hodnoceno v kontextu se Zkurvenou nudou, kterou jsem viděl jako první. ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

Hodně moc drsný film. Na 85 minut je v něm neskutečná koncentrace sexu a násilí. Některé scény jsou opravdu dost hnusné (znásilnění muže mužem, rozsekávání katanou). Byl to první film, u kterého jsem si všiml, že lidi odcházejí znechucení z kina během představení. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Je to docela divočina! Sprosté, vulgární,brutální,nechutné,zvrácené,provokativní, prostě zkurvené. Rozhodně je to zážitek, na který by se měl člověk pořádně připravit, protože tento film každý nerozdýchá. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Parta rádobyhustých blbů v road movie, která by hrozně moc chtěla být provokativní. Jenže není, je jen pitomá, samoúčelně hnusná, a hlavně ve všem hrozně moc chtěná. 4/10 ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

"Život je smutný, nudný a hlúpy" zaznie koncom filmu z úst Rose McGowan. Práve táto veta dokonale vystihuje kariéru pána Arakiho. Je to depka, je to nuda a celé je to komplet od veci. Bohužiaľ Araki zlyháva hlavne v tom, v čom si myslí, že je najlepší a to je presah medzi tzv. normálnym filmom a totálnou ujetosťou bez hlavy a päty, pričom snímok, ktorý bol zamýšľaný ako generačná výpoveď nemá výpovednú hodnotu žiadnu,"vďaka" režisérovej snahe byť za každú cenu iný a alternatívny, a práve preto je len málo podobných žánrových snímkov tak veľmi vzdialených realite. Jedna vec je ventilovanie vlastných pocitov a komplexov, neistota ohľadom hľadania sexuálnej identity (alebo miesta v spoločnosti, keď viete, že do nej nepatríte, atď), a vykonštruovanosť dialógov a vlastne príbehu ako takého je potom vec druhá. Na niektoré jeho ujetosti (odrezaná hlava ktorá stále rozpráva, cameo Parker Posey...) je zaujímavé sa pozerať, keď sa však Araki pokúša rozprávať príbeh dopláca práve na ne a ja sa proste nemôžem zbaviť pocitu, že väčšina scénok je vo filme iba preto, že to dobre vyzerá a že to pána režiséra vzrušuje. A ešte sa vrátim k tým dialógom: Ja dokážem prekusnúť kadečo, ale keď sa uprostred - ja neviem - milovania (skôr by som to nazval šukačkou) jedna osoba zastaví a s úplne vážnou tvárou spýta druhej, či už sa niekedy zamýšlala nad zmyslom našej existencie, to už volá do neba. By the way, nadpis v úvode filmu vraví: "A heterosexual movie by Gregg Araki.” Tak to je ďalší blud. Je pravda, že v zhruba polovici scén v ktorých sa objaví na sebe Rose nemá podprsenku, no aj napriek tomu je tu ako žena iba do počtu - nezaujímavá postava, neprechádzajúca akoukoľvek zmenou alebo vývojom, ktorú scenár používa vlastne iba na poukázanie k faktu, že nejde o gay movie. A to teda ide. Aj medzi queerovými filmami by sa našlo iba pár, v ktorých je ono (homo)sexuálne dusno natoľko silné a postrehnuteľné. Teda nehovorím, že mi to vadí, alebo že to nejako zmení môj názor na film, ale všetky tie dotyky, pohľady... takto sa k sebe heterosexuáli skrátka nesprávajú. Keď to tak celé zhrnem; niektoré detaily sa mi páčili, soundtrack bol super a tak, ale môj výsledný dojem z filmu by sa dal zhrnúť vetou: "What the fuck?” PS: Skurvenú nudu som videl dávnejšie a to, že spolu s Doom Generation a Totally F***ed Up tvoria akúsi trilógiu sa dozvedám až teraz a na sledovanie Totally F***ed Up ako jej prvej časti bohužiaľ už nemám chuť. Edit: Odkedy som písal tento komentár ubehlo 6 a pol roka a Arakiho som si medzitým celkom obľubil, aj s jeho trademarkami a haluškami. Ktovie ako by som sa na Doom Generatiom pozeral dnes. ()

francis 

všechny recenze uživatele

Parádní úchylárna o temných stránkách v člověku, který probouzí dnešní doba. Ta nakonec převálcuje všechno, co je v nás dobrý, pokud nejsme dost silný. A my většinou moc silný nejsme. Skvělá rocková alternativa jako soundtrack. ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Stejně jako v Nowhere i tady se mrdá poměrně často a snad i víckrát. Občas se najde i krev a je to celkem ujetý. Film celkově nikam nevede. Nemá to žádnej cíl jen tam všichni prostě píchaj. Celkem jsem se bavil, hlavně mě dostala mluvící a blijící useknutá hlava. ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Zatím zdaleka nejlepší Araki. Když to porovnám například s nedávno viděným Tajuplným vlakem, tak Jarmusch najednou působí ještě víc suše a nudně než jindy. Zkurvená generace je opravdu neskutečně zábavná a stylová. Bavily mě ty absurdní detaily jako 6,66 dolaru při každém placení nebo různé střihové hříčky, stejně jako specifická mluva všech tří hlavních postav. U jiných Arakiho filmů mi vadila ta odtrženost od reality ve formě mimozemských sil jiných nesmyslů, tohle bylo samozřejmě odtržené taky, ale trochu jiným způsobem. Navíc se tady režisér krotil s explicitními homosexuálními scénami, takže je to v pohodě sledovatelné i pro "neorientovaného" diváka. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

Film, kráčajúci v stopách WILD AT HEART. Ešte hustejší, ešte zvrhlejší, ešte cynickejší. Možete ho prijať alebo zavrhnúť. Ja som sa bavil. A je to len predkrm pred SKURVENOU NUDOU. Výkrik retardovanej GENERATION X. (17.5.2005) ()

Pishin 

všechny recenze uživatele

Tenhle film se zjevil a hned z toho byl kult, rekl bych ze kdyz se na to koukate v 17letech a videopujcovny se teprve rozjizely a ani nemate satelit tak toto dilko pusobilo jako by vas nekdo vyhodil naheho na mraz. Nemel jsem poneti o nejakem podobnem kousku, ktery bych do te doby vydel. A vsechno to nechutne a zvrhle zverstvo cloveka lakalo, zvlaste pak kdyz se nekdo ve vasem okruhu rozhovoril o Zkurvene generaci a vy ste mohli vklidu rici ze jste jiz shled. Zvrhle, nechutne, sokujici lakajici za 6.66. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

I feel like a gerbil (tarbík - hlodavec) smothering in Richard Gere's butthole. 1) Tak nějak se cítí někteří diváci po shlédnutí. Padají slova jako nechutný, drsný, provokativní, hnusný, sprostý, vulgární, zvrácený, zvrhlý. Herecké výkony, scénář i režii posílají do odpadu spolu s celým hloupě samoúčelným filmem. Málem se stydíte, že jste vydrželi až do konce._____ 2) Pro mne je "doomovská generace" krásným filmem přes koňskou dávku násilných krvavých scén, které nemusím a které byly daleko za hranicemi potřebného. I závěrečná pointa filmu mi šla trochu proti srsti, čekal jsem celou dobu něco jiného._____ 3) You're like a life support system for a cock. A to je další výhrada - scény zobrazující sex se střídají s násilím, jehož smyslu se asi divák většinou příliš nedobere. Vlastně všechno, co film říká, vyjadřuje prostřednictvím sexu či násilí._____ 4) Film lze chápat jako generační výpověď "ztracenců" 90. let. Politické konotace k americkým reáliím jsou nasnadě. Ale takto prvoplánově bychom film chápat neměli. Přitažlivý a svůdný, neustále provokující a svádějící "ďábel" Xavier tvoří kontrapunkt přátelskému štěněti Jordanovi. Amy hledající zoufale svou pravdu, naplnění, tvář, prostě sebe sama, se nakonec nachází, byť za pomoci závěrečné scény, která mi ovšem připadá trochu mimo mísu - to ona měla zvolit řešení a ne nějací nevěrohodní náckoidní porno herci. Amy ale svému osudu neuteče. Její bývalí milenci ztělesňují osudovou neodvratnost zúčtování, ať už jsou skuteční nebo jenom výplodem fantasie. Jordan je jenom zástupná oběť. Amyino koketování s ďáblem nese své ovoce - "osvobodila" se od svého svědomí a lásky a je volná pro peklo. Ovšem ani Xavier není jenom ďábel, ale taky smutná opuštěná duše. V této dvojjedinosti je nutným katalyzátorem Amyina vývoje. Nádherná, byť poněkud prvoplánová, výtvarná stylizace zdařile dotváří atmosféru filmu._____ 5) Nemohu se nezmínit o erotickém jiskření mezi přitažlivým Xavierem (Johnathon Schaech) a půvabným Jordanem (James Duval), které dává vzpomenout faktu, že film natočil homosexuální režisér jako svůj pátý (scénář, střih, režie, produkce), nicméně jako první "heterosexuální", což uvádí hrdě v titulcích. Šestatřicetiletý režisér se tedy zaměřil na výbornou Rose McGowanovou, ale to víte, starého psa novým kouskům nenaučíš, a tak se kamera neustále točí za těmi pěknými koloušky. Inu, satanists, homosexuals, and other dangerous cults. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

Kult pro starsi a pokrocile - v CR pristupno od 21 let ;] S prumernou anglictinou a zvracenym vkusem budete chrochtat blahem ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Konečne film, ktorý si svoje zaradenie ako kontroverzný plne zaslúžil. Sme svedkami zobrazenia toho, čo podľa názvu aj očakávame. Slovník použitý vo filme, rovnako ako scény, opakujúca sa výsledná cena 6,66 šejkodolárov, kamera, hudba, herecké výkony sú jednoducho skvele. Virtuálny orgazmus musel dosiahnuť aj Ruda z Ostravy a.k.a verbal po tom, ako Xavier oznámi že na svojej pýche ma vytetovaného Ježiša. Potom však Ruda pochopil, že na tú jeho by sa nevošli ani len Ježišove sandále a tak sa radšej nad tým nerozplýval v komentároch. Záverečná scéna, v ktorej americký náckovia za tónov severonacistickej hymny párik homosexuálov, respektíve bisexuálov poctia svojou návštevou sa takmer vyrovná úvodu z Kubrickovho Mechanického pomaranča. Takmer. Úžasný film, ktorý poteší každého milovníka alternatívnej kinematografie a pri ktorom budú členovia LGBI komunity zvracať. U mňa 90%, klobúk dole pán Gregg Araki. Gregorovia proste majú svoj štýl. ()

Reklama

Reklama