Reklama

Reklama

Aluna

(festivalový název)
  • Kolumbie Aluna
Kolumbie, 2012, 86 min

Obsahy(1)

Aluna je středobod myšlenkového systému Kogiů, etnika žijícího hluboko v kolumbijských horách. Je to kosmické vědomí, které je zdrojem všeho života a bytí. Film byl natočen samotnými Kogii a navazuje na dokument z roku 1990, kdy se Kogiové poprvé objevili před kamerou dokumentaristy Alana Ereiry, aby dramaticky varovali lidstvo o nutnosti změny kurzu. Po více než dvaceti letech přivolali Ereiru naléhavě zpět, aby jejich sdělení světu připomněl. (MF dokumentárních filmů o domorodých lidech NAIFF)

(více)

Recenze (9)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Varování původních indiánů před naším nevyhnutelným koncem, kdy si rychleji než kdy předtím ničíme půdu pod nohama a pak jsme v úžasu, když různě ve světě přibývá tornád, zemětřesení, sucha, záplav a jiných živelných pohrom. Narušujeme naši Zemi a tak nějak zapomínáme, že nás vůbec k ničemu nepotřebuje, to my potřebujeme ji. Na Indiánech je patrné, že strávili celý život v přírodě a chápou nejrůznější souvislosti, které se snaží prostřednictvím tohoto dokumentu předat. Místy bohužel poněkud arogantním způsobem. Dokument je zajímavý i čistě z možnosti nahlédnout na kulturu, která je velmi stará a dlouho žila v naprosté izolaci. Bohužel nemohu úplně říct, že by mě dokument nějak zásadně zasáhl, i když s indiány sdílím na mnohé velmi podobný pohled. Minimálně, co se týče různé provázanosti a závislosti různých systému na sobě. Závislostí, které nemusí být na první pohled patrné. [70 %] ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Nevím no. Tihle kluci a holky mi připadají trochu jako z hipísácké pohádky pro děti. Chodí kolem dokola koukolem, obsesivně si leští tykve a táhnou za sebou zlatou šňůru o kterou pak zakopává (a následně trhá a rozkrádá) půlka Kolumbie. Celá cesta vede (i díky ne úplně zručné dramaturgii filmu) tak trochu odnikud nikam. Chlapi čtou něco z bublinek které nikdo nevidí. Občas prohodí něco trefného, občas zase nějakou tu eko-banalitu. Dost často zaujímají docela arogantní postoj ( "..i kdyby jsme to vysvětlili krok za krokem, bratr by stejně nerozuměl.." "My jsme tu 500let, toto je Naše.Kdo jste vy..") Myslím, že je to ale spíše povrchni filmařina která zde dělá z Kogiů takové poblázněné JardyDušky. Možná kdyby se film zaměřil spíše na poznání jejich způsobu života, měl by nakonec mnohem větší dopad než tahle rozpačitá cesta. ()

Stanley 

všechny recenze uživatele

Indiáni jihoamerického kmene Kogi v předtuše vlastního konce před hrozbou, kterou pro ně představuje naše civilizace, se rozhodli o nemožné - vystoupit z jejich dobrovolné staleté izolace a sdělit nám něco pro nás "bělochy" prakticky nesdělitelného - a naházet tím perly sviním ;) Že je to jako postavit apoštoly před Sanhedrin je asi každému jasné, nicméně možná naše ochota a schopnost učit se od "primitivních domorodců předkolumbovské kultury" porozumění sobě sama a vlastnímu údělu na Zemi ještě není tak úplně beznadějná... ()

coscarelli 

všechny recenze uživatele

Bratranci z Kogi maju vo vsetkom jasno od pociatku a ja im davam za pravdu a kazdemu zvuku, ktory z nich vyliezol. Naopak zle mi prichadza z pochybovacnosti a skeps "odbornikov" v bielych satach a perom vo vrecku, ktorí dupu do zeme tvrdenia domorodých kmenov a snaziac sa presadzovat ,v podstate ten isty pohlad , no odbornym slovom, ktore tak pekne s istotou zerie stado. Vsetko je zasraty biznis, ..vratme sa na zaciatok ..k myslienke. ()

Brylin 

všechny recenze uživatele

Aluna nabízí neuvěřitelně poutavý vhled do naprosto odlišné kultury indiánského kmene Kogi. Hluboké znalosti našeho světa a kosmu, přirozená moudrost a dokonalé sepjetí s přírodou mě fascinují. S formou snímku je dalo jistě daleko více pohrát, avšak obsah je neskutečně inspirující a podnětný. Tento Ereirův dokument navazuje na skromnější a o dost méně působivé Varování staršího bratra. Zdá, že mladší bratr je nepoučitelný. Silné čtyři hvězdy. ()

Gemeroid 

všechny recenze uživatele

Šmoulové trošku jinak. Nejvíc mě zajímalo co to tam celou dobu přežvykovali. Mám pocit, že před shlédnutím filmu jsem toho o jeho poselství věděl víc, než poté. ()

Reklama

Reklama