Reklama

Reklama

Orlík - Čech

(hudební videoklip)
všechny plakáty
Krátkometrážní / Hudební
Československo, 1990, 2 min

Recenze (17)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Bombera ani martensy jsem nikdy nenosil, za mou holou hlavu může spíše krutá příroda, problémy přeskakuji, přelézám a v souladu s cimrmanovskou tradicí je občas i podlezu, ale pak se znovu narovnám. Také mi nečiní výraznější problém být Čechem, protože s Euročechem mám již delší dobu problém. Landa to tehdy zkrátka zařval solidně, kapela to taky odehrála ve slušném tempu, ale přesto je nutné přiznat si, že klip je poměrně o ničem. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Ať se vám to líbí nebo ne, existence extremistických hnutí, uskupení a stran je pro společnost žádnoucí, pokud se vyskytuje v omezené míře a kontrolovatelné formě. Lidé potřebují své názory ventilovat, k něčemu se přihlásit, realizovat se a neznamná to nutně, že by chtěli vyhladit menšiny. Každý se občas potřebuje vyřádit a popustit uzdu fantazii, ALE stejně tak platí, že určité fantazie by se neměly nikdy proměnit v činy. Jsou lidi, co poslouchají Řezníka a nemusí to nutně znamenat, že by nejradši zapalovali bezdomovce. Stejně tak existují lidi, co svého vnitřního rebela uspokojí poslechem Orlíku a vůbec to neznamená, že jsou rasisti, skinheadi, či zatvrzelí vlastenci. Orlík je neškodný, alespoň tedy z pohledu 20+ let poté. Klip je díky svému retru vlastně i humorný. 7/10 ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Pražská formácia Orlík na čele s narcistickým frontmanom Danielom Landom a so smiešnym gitaristom Davidom Matáskom bola svojim spôsobom celkom zaujímavá kapela, ktorá rozvírila vody formujúcej sa českej skinheadskej scény. Bolo to tesne po páde komunistov a nikto vlastne poriadne nevedel, o čo ide. Skinhead tady, skinhead tam, skinhead všude kam se podívam... Eufória a naivita. Oi!, aký zmätok. Landa na plnú hubu vykríka, že je Čech, že má bombr a holou hlavu a je na to ukrutne hrdý. Ale na Slovensku sme mu na to zvysoka srali. My sme tu mali radikálnejší, úprimnejší a hlavne roduverný Krátky proces. Rasťo Rogel by Dana Landu rozdrvil Na prach! https://www.youtube.com/watch?v=FvHXde-10Vg * ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

prf.grasse si asi vybíja zlosť a nenávisť proti Landovi a všetkého , čo s ním súvisí. Orlík znamenal malú revolúciu tak v Čechách ako i na Slovensku. Skladba Čech samozrejme nie je Landov výkvet, na albume patrí skôr k tým priemerným. Landa ako človek je dosť divná osobnosť, ťažko sa v ňom niekedy vyznať, ale jedna vec sa musí uznať. Vie robiť skvelé texty a skvelú hudbu. Predal hromady albumov, jeho texty sa spievali pri každom ohni i na Slovensku, takže určite žiadna "ostuda národa". Landova hviezda za posledné roky pohasla, ale hudbu robiť vie ako málokto. Plný počet skôr za album Orlík ako celok i všetko ostatné, v čom mal prsty. 100%. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Oj! Oj! Oj!..tohle je ultra nářez. Orlík jede v největší formě. Nevidím do problematiky Landovy osobnosti a je mně šumák co si hlásá do světa, ale ještě než začal blbnout se Žitem44, dělal chytlavé songy, které se vžily. Tehdy nikomu ani nepřipadaly jejich texty kontroverzní, tedy pochopitelně připadaly, ale po pádu totalitního režimu se to tak nebralo. A opravdu těžce kontroverzní byly, jelikož představitelé zaniklé skupiny nosily bombery a těžké boty a členové skupiny se v podstatě hájili tím, že jsou to jen "obyčejné" národní texty, ve kterých se národnostní menšina v žádném případě neuráží a oni žádné hnutí nepodporují a vyjadřují jen svůj svobodný názor. Landa se své kontroverze dodnes nezbavil, ale tahle písnička trvající cca 2 minuty je založena na skandování výrazného refrénu a těžko se při tom energickém návalu bude někdo pozastavovat, jak je to myšleno. Časy Orlíku jsou dávno pryč a kvalitní písnička s jednoduchým a o to s údernějším popěvkem přetrvala. Mé hodnocení: 100% ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

By ma zaujímalo na čo z toho videoklipu o Čechoch sú oni hrdí, či na ten cigaretový dym, vulgárne gesto, nemecké tiulky alebo tú schátranú ulicu. Silné morálne slová, no v celku akoby opačné vyznenie. ()

honza7 

všechny recenze uživatele

Jak už jsem psal v minulých komentářích. Tento song neuzná nikdo, kdo když se řekne Landa, tak si vybaví skinheads, rasismus a píseň nikdy neslyšel. Každý kdo dal odpad je pro mě člověk, co býval v STB nebo KSČ jenž se na slávě přiživoval. Možná bych i vyhlásil soutěž, že kdo mi v téhle písni dokáže cokoliv rasistického, může nakráčet ke mě domů a odnést si jakoukoliv věc, na kterou si ukáže... ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Orlík je taková Dáda Patrasová pro odrostlejší a poněkud hloupější děti. Pokud je ale jeden nebere vážně, jedná se o maximální zábavu. Landa se ukázal jako člověk bez bázně a hany, kterej se nebojí do rýmů nafrkat to první, co ho napadne, a podle toho to taky vypadá: "euroskinheds táhnou dneska ulicema/na cestu si v noci svítí palicema", "žral tlačenku s cibulí/měl jizvy na kebuli" apod. Co se týče tohohle klipu, je dost v rozporu s první větou téhle "recenze" - neboť proč se kucí nejdřív tísní kdesi ve sklepě a pak se projíždějí papalášskou tatrou, to nepochopí člověk ani s IQ 200 ()

Kosmik 1 

všechny recenze uživatele

Už tenkrát to byla pokroková písnička. Kdyby v té době Landa věděl, jak to bude vypadat v naší společnosti dnes. Děláme jen to, co nám druzí nakážou a skáčeme jak pískají /EU a spol./ Jsi Čech, Čech, Čech, tak si toho važ! Na předchozím koncertě to byl nářez jak hrom. Díky Danovi, že se nebál ji zazpívat. 100% ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Když to vidí a slyší člověk s dlouhým odstupem...tak si řekne...jo, je to pořád super :) . Jednoduché/Upřímné/Aktuální. 80%. ()

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

Otrasne zahraná muzika s rozladenou gitarou, štvorica vyholených blbečkov a klip kde sa Daniel Panda alias Ječmen 88 preháňa na starej Tatra 603. ()

netahlo 

všechny recenze uživatele

Jeden z jejich slabsich songu a hlavne ze slabsiho prvniho alba. Skoda, ze uz pote nenatocili neco z Demise - Bila liga nebo Dvoji metr po tom primo volaly! ()

HArna 

všechny recenze uživatele

Jsi Čech Čech Čech tak si toho važ! Jsi Čech Čech Čech a narovnat se snaž! Jsi Čech Čech Čech a čechům dělej čest! Přelez, přeskoč, ale nepodlez! ()

Boudyy 

všechny recenze uživatele

Orlíkovský nářez, jeden z prvních videoklipů, jež vnesl spolu s Život je takovej od Tří sester do povědomí více, než jen hudbu poplatnou době a vylezl na povrch s dosud undergroundovým kališnickým hnutím. Píseň je o nasranosti na systém, na pokryteckou morálku/nemorálku a apeluje: Jsi Čech, Čech, Čech, tak si toho važ! ()

Reklama

Reklama