Reklama

Reklama

Recenze (22)

choze 

všechny recenze uživatele

Kolem hrdinky se sice od začátku děje spousta podivností, kterým se snaží přijít na kloub, ale celé je to jakési nevzrušivé, nenapínavé, chybí tomu větší spád, nějaká ta vraždička, výraznější atmosféra/hudba... Takhle je to jen spousta rozhovorů na jedno brdo a procházení se krásnými exteriéry a interiéry. ()

pepua 

všechny recenze uživatele

Film začíná krásnou snovou scénou odehrávající se na Měsíci: přistává vesmírný modul, v němž jsou dva kosmonauti, jeden je v bezvědomí a ten druhý jej vytáhne ven a nechá ho ležet na povrchu měsíce a poté odlétá pryč. Ten druhý se probouzí právě ve chvíli, kdy modul startuje směrem k planetě Zemi… Sen se zdá Alici, ženě středního věku, která se živí jako překladatelka. Po příchodu do práce ji zaměstnavatelka sděluje, že dostala výpověď vzhledem k tomu, že již nebyla tři dny v práci aniž by dala o sobě cokoliv vědět. Překvapená Alice tak zjišťuje, že si nepamatuje poslední tři dny svého života a má jen několik málo indicií, které ji mohou pomoci zjistit proč si nic nepamatuje a co v ty dny vlastně dělala… pátrání Alice je občas přerušováno několika snovými scénami (a zde je označení „sci-fi“ v popisu filmu skutečně na místě), které mne docela zneklidňovaly a udržovaly v napětí, jak se film bude vyvíjet. Luigi Bazzoni mne i na potřetí (La donna del lago a Giornata nera per l'ariete) dokázal zaujmout především skvělou atmosférou a definitivně tak jej mohu zařadit mezi mé nejoblíbenější režiséry filmů, které nesou, ať již více či méně právem označení giallo. ()

Reklama

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Stylový, surrealistický, vizuálně velmi atraktivní a oslnivý a po technické stránce (režie, střih, kamera) velmi kvalitní film, po žánrové však těžko zařaditelný (něco mezi psychologicko/mysteriozní detektivkou s šikovnou kombinací scifi a giallo elementů). Opravdu velmi zajímavý a netradiční film, jehož dobrým základem je kvalitní scénář, perfektní skličující a úzkostlivá atmosféra, kdy jste těžko mohli předvídat události dopředu, film díky efektivnímu tajemství vás udržuje ve stále nejistotě, napětí i ve strachu, stále jste zvědavi na to jak se věci nakonec vyvrbí, sekvence jsou i dost matoucí (hlavně v tom neustálém mísení snů a reality), takže musíte opravdu hodně přemýšlet, aby jste to nakonec všechno dobře pochopili (fascinující finále hodně napoví, ale pořád tu ve vzduchu visí nějaký ten otazník), české titulky v tomto případě hodně pomohly a já za ně děkuji, samozřejmě nesmím opomenout ani velmi přesvědčivý výkon Florindy Bolkan (Alice) v hlavní roli, která je tu tentokrát nakrátko a Piovaniho hudební doprovod. Spokojenost, neprávem podceněný režisér Bazzoni, opět nezklamal (celkem 5 filmů, z toho 3 vynikající gialla, i když tento film tam spadá jen okrajově, a 2 westerny) a pokud budete mít trpělivost, vydržíte určitě až do konce, nejde ani tak o to film pochopit, ale hlavně si ho vychutnat, stojí to vážně za to. Neprávem zapomenuté 70s mistrovské dílo, pro filmové fanšmejkry především. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Kto to tu taguje? Netuším, čo má toto spoločné s giallom. Teda okrem toho, že je to talianske a má to skvelú kameru. Iba tá a ešte výborná hudba sú na Orme zapamätania hodné. Zvyšok je len hrozne uťahaný a nudný mysteriózny/psychologický film, ktorý stojí na prepletenom tajomstve, ktorého odhalenie je predvídateľná rutina najhrubšieho zrna. Strata času. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Italská Jana Šulcová ve skutečně mysteriózním filmu, který funguje, jak má. Začne záhadou (žena se jednoho dne probudí a zjistí, že utekly tři dny, o kterých neví, kam zmizely nebo co dělala), pokračuje pátráním, a to ve skutečně fotogenickém městě plném zajímavých uliček - a samozřejmě dojde i k závěru, který mi přišel sice poněkud jednoduchý, ale nevadí mi to, podobně jako pár nelogičností (třeba proč jí nikdo neřekl, co se v té překladatelské místnosti stalo?). Ten film si pohrává se záhadou stejně jako se světlem a lokacemi a i když už pointu znám, rád se na film podívám znovu právě pro jeho kouzelnou a chytlavou atmosféru. Klaus Kinski se tu objeví jenom v pár záběrech. --- A málem bych zapomněl. Film je ze 70. let a v jedné scéně je konference o klimatu na Zemi. Vědci tam tvrdí, že v 90. letech zanikne život v mořích a v roce 2000 lidé budou mít problém na Zemi žít. Tolik ke katastrofickým předpovědím vědců. ()

Galerie (36)

Reklama

Reklama