Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nicolas je zdánlivě obyčejným pařížským starožitníkem, zároveň ale pracuje jako špión ve francouzských tajných službách. O jeho dvojí identitě nic netuší ani jeho žena Dominique. Ta jeho druhou tvář odhalí, když se domnívá, že Nicolas je na dovolené v Itálii, zatímco ji přátelé informují, že ho viděli v Paříži s neznámou ženou. Dominique pak v návalu žárlivosti manžela zabije, záhy ale přebírá jeho povinnosti ve francouzské špionáži. Své nejlepší filmy měl Jean Delannoy koncem šedesátých let již za sebou, navíc špionážně laděné kriminálky se těšily oblibě o deset až dvacet let dříve, než se k tomuto žánru odhodlal on sám. Film byl natočen v koprodukci Francie-Itálie-Německo, titulní roli špióna s přezdívkou Torpédo hrál Klaus Kinski, nevhodné se ale jevilo obsazení slavné Stéphane Audran, která v té době slavila mnohem větší úspěchy ve filmech svého manžela Claude Chabrola. Premiéra proběhla 3. června 1970, francouzskými kiny však film prošel prakticky bez zájmu. (argenson)

(více)

Recenze (5)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Po tomhle filmu ještě víc rozumím hollywoodským producentům, že nemají rádi, když jim tvůrce předloží film, ve kterém si dovolí hlavního hrdinu nechat během filmu nečekaně umřít. Diváci to prostě neodpouští... Já sice velmi rád ocením nejrůznější porušení zaběhaných klišé a předvídatelných schém, což ve francouzských krimi thrillerech této éry určitě nebývá nezvykem, ale tady k onomu porušení dochází tak extrémním způsobem, až mi to způsobilo menší problém soustředit se pak na zbytek filmu. No uznejte sami: První třetinu sledujeme drama jednoho špiona, z valné části na scéně dokonce úplně samotného (mimochodem: skvělý herecký i fyzický výkon Frédérica de Pasquale!) a pak v 36. minutě PRÁSK!, tvůrci nám ho nechají zastřelit... poté film už nemá hlavní postavu, nadlouho se zcela změní jeho styl i atmosféra, rozvíjí se několik dalších dějových linek v roztříštěném podání a ačkoliv to pak poslední třetina filmu nakonec zachraňuje a zčásti se úspěšně snaží navázat na skvělý úvod, celkový dojem z filmu zachránit úplně nedokázala. Samotný děj o sérii špionů, z nichž jedni postupně převezmou úkoly (a někdy i celé řemeslo) po druhých a všichni skončí tragicky, sice má hodně do sebe, ale lépe by fungoval jako seriál rozdělený do epizod a s větším prostorem na pořádné rozpracování všech zásadních postav. Samozřejmě, s jinou herečkou v hlavní roli, než nezáživně kamennou Stéphane Audran. V kůži Torpéda nevnímám jako vyloženě nezapomenutelnou záležitost na poli francouzské kriminálky, ačkoliv minimálně jedna nezapomenutelná pasáž noční loupeže zde hned na začátku na diváka čeká. Na druhé straně, potěšilo mě vidět zmíněného Frédérica de Pascala (pašerák Henri z první Francouzské spojky) v jedné z mála dalších výrazných rolí a také Michela Constantina (Díra, Poslední adresa) výjimečně na kladné straně zákona. [65%] ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Být součástí tajných služeb, vykonávat zadané rozkazy, zabíjet nepohodlné svědky a k tomu ještě vést zdánlivě normální život, vyžaduje nejen schopnosti a rozvahu, ale taky slušnou dávku cynismu. Jean Delannoy dokázal přenést tuto hutnou atmosféru na filmové plátno opravdu velkolepě. Pro mě perfektní filmový zážitek. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser jean Delannoy /Cisarska Venuse, Slunce Rostaku/ natocil hodne, hodne priemerny film. Rezisersky je to dost roztriestene, hlavny hrdina coskoro umrie a film sa potom potacal odnikial nikam. Od polky som mal velky problem dopozerat to vobec, herecke vykony mi tu boli jaxi ukradnute   : 45 % ()

rivah 

všechny recenze uživatele

V KůŽI TORPÉDA....Podivně koncipovaný film, kde je zabit špión i jeho manželka, která převzala jeho úkoly.(50%) ()

Isard 

všechny recenze uživatele

Špionský film, který mě vyloženě nadchnul, a to svou premisou, prvkem náhody. Už samotný příběh sovětské špionážní skupiny, která kličkuje před francouzskými lovci by byl skvělý. Jenže tento film nabízí něco víc – do té obvykle přesně naplánované podívané hází vidle vraždou „hlavního hrdiny“. Od toho momentu tu máme krásně komplexní příběh manželky (která tak úplně neví co teď), špionů (kteří potřebují minimalizovat škody) a lovců špionů (kteří zavětřili stopu). Pro mě jde o excelentní mix dramatu, akce a (přiměřeného) realismu, rozhodně doporučuji zájemcům o vážnější špionážní filmy. ()

Reklama

Reklama