Reklama

Reklama

V Masarykových rukou

(studentský film)
  • USA In the arms od Masaryk (festivalový název)

Obsahy(1)

Filmový portrét slavného „děvčátka z poštovní známky s TGM" Evy Haňové-Neugebauerové... V roce 1928 při státní návštěvě Žďáru nad Sázavou pozvedl Tomáš Garrigue Masaryk do náručí tříletou Evu Neugebauerovou. Ze setkání vznikl ikonický snímek, propojující symboliku Masarykovské státnosti, nastupující generaci i mladičké Československo. Fotografie je později, těsně před protektorátem, vydána i v emisi známek. Eva, celebrita demokracie, jež sotva stačila nastoupit, ovšem ze země na počátku 50. let utíká. Přes Šumavu se dostane až k Chicagu – kde ji nyní se štábem navštívil její prasynovec, dokumentarista Jan Rousek.

Díky koláži z unikátních rodinných záběrů na 8 mm film sledujeme dramatické osudy Evy a jejího manžela Ladislava – svatba v roce 1948, útěk pomocí převaděče přes zakázané pohraniční pásmo, život v uprchlickém táboře v Norimberku, práce v organizaci International Refugee Organization ve Frankfurtu, 2 týdny v podpalubí lodi přes oceán do Ameriky, přivítání Armádou spásy v New Yorku, cesta autobusem do Cedar Rapids a první vlastní byt, postupně narození dětí a dokončení studií na státní univerzitě v Ames a na Western Michigan University, po nichž se konečně mohli věnovat svým povoláním – práci učitelky na střední škole a bakteriologa ve firmě na léky. Po odchodu do důchodu se paní Eva věnovala dobrovolnické činnosti pro Organizaci porobených národů a také pomáhala při založení čtenářského klubu v Ladies Library Association v Kalamazoo, kde nyní s manželem spokojeně žijí. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Zajímavý a výstižný pohled na lidskou každodennost a citlivý vhled do čechoamerického krajanství. Karel Čapek by jásal. Výborný studentský film. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Na žďárském náměstí v roce 1928, byla i moje matka. Byly jí rovněž tři a byla pohlednější. Kroj ovšem rozhodl. S Evou Neugebauerovou se dobře znaly. Jejich cesty se Eviným odchodem ze Žďáru (zřejmě na studia do Prahy, film to nereflektuje) rozešly. Z Evy Haňové-Neugebauerové se stala skutečná a zásadová osobnost (možná na základě svého náboženského cítění; ale ani o tom film nic nevypovídá - spíš vše váže na demokratické hodnoty 1. republiky a poválečné Ameriky). ()

Reklama

Galerie (7)

Reklama

Reklama