Reklama

Reklama

Trailer 1

Max je geniální matematik, který dokáže spojit svou jedinečnou mysl s nejnovější technikou. Za pomoci vlastnoručně sestrojeného přístroje se pokouší zjistit, zda se nějak nedá předpovědět hodnota akcií na burze. Jeho skutečné cíle však míří ještě dál a chce pochopit nepochopitelné. Jeho aktivity začnou brzy zajímat představitele ortodoxní židovské sekty a vysoce postavené lidi z Wall Street... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (718)

kongamato2 

všechny recenze uživatele

Debutový, nemainstreamový a psychologický film Aronofskeho natočený veľmi nekonvenčné a atypický. Najväčšou devízou filmu je kontrastná kamera a kongeniálna, ambivalentná hudba od Mansella na jednej strane ambietne resp klavírne pasáže a na druhej acidové, bubľajucé syntetizátory. Potešilo aj citovanie a spomínanie rôznych západných učencov napr. Pytagoras, Archimedes alebo Leonardo Fibonacci. Sean Gullete zvládol rolu super-inteligentného matematika skvelé. Film sa vyznačuje depresívnou atmosférou,halucinačnými stavmi ktoré sú podporené abstraktnými a nepríjemnými zvukmi. Po tomto oslnivom debute sa mi už filmy Aronofskeho filmy moc nepáčili. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Dynamický, informativní, avšak přece jen nesourodý snímek o tom, jak z iracionálního čísla udělat racionální. Příběh mého syna, který studoval čistou matematiku na Karlově universitě a po ukončení bakalářského studia dále nepokračoval, mi přišel poměrně zajímavější. Skončil ne kvůli matematice jako takové, ale kvůli matematikům, svým spolužákům. V podstatě nic proti nim neměl, jen nechtěl být takový jako oni, nechtěl se na svět dívat jejich způsobem. Kdyby měl za spolužáka Maxe, tak by to asi ani na toho bakaláře nedotáhl. Max není Πυθαγόρας, nemá jeho "metanumerické" myšlení, je to nemocný člověk, kterému vrtá hlavou 22/7, číslo o 216 znacích a matematický model světa. Teď, když víme, že svět je číslo složené z jedniček a dvojek, které se limitně blíží nule, nač se vzrušovat... Doplněno: nesrovnávat s Lynchem, Lynch je básník. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Filmy Aronofského majú spoločný nezabudnuteľný a jedinečný rukopis tohto režiséra a sú neuveriteľne dobre spracovanou sondou do duše človeka, ktorý je v každom z jeho príbehov iný ako väčšina smrteľníkov. Odhliadnuc od náboženskej vsuvky vo filme (bez nej by to však nebolo ono) je Pi opäť filmovou lahôdkou, ktorú v mojom prípade umocnil fakt, že matematika bola môjmu srdcu veľmi blízka (nielen srdcu, aj mozgovým závitom :-D). Skvelý filmový zážitok vystupňuje čiernobiele spracovanie filmu, ktoré beznádejnosť a depresiu Maxa Cohena ešte zvýrazní s tak precíznou kamerou a hudbou že pre filmového fanúšika by bolo obrovskou chbou tento film nevidieť, ale...Skromný odkaz skvelému kamarátovi, pridaj si Pi do chcem vidieť a nechaj si ho tam ešte niekoľko rokov pretože v tvojom veku by som ho po desiatich minútach vypol. Na druhej strane, ja som kedysi vzdal aj Mechanický pomaranč a vychutnal si ho až neskôr a Ty si ho zvládol bez problémov, takže by ma naozaj Tvoj názor na film zaujímal. Tu sa hodí fráza zo Saw, make your choice... ()

wipeout 

všechny recenze uživatele

Úžasný film v ktorom inak u filmárov obľúbené čiernobiele vyhotovenie nepôsobí samoúčelne. Snímok má podmanivú atmosféru, o ktorú sa postarala úžasná hudba v štýle Lola beží o život. Oproti Requiem for a dream, ktorý mňa osobne chytil ešte o niečo viacej, je už tu v Aronovskeho celovečernej prvotine vidieť všetky základné atribúty, ktoré boli v Requiem doťiahnuté priam do dokonalosti. Aj napriek faktu, že náklady boli iba niečo cez 30tisíc dolárov,vôbec to nevidieť a ako príklad častokrát nezmyselného množstva zbytočne minutých financií v Hollywoode, poslúži Pi ako ukážkový príklad. Len sa hlavn enenchajte odstarašiť témou matematiky, pretože tu netreba chápať každý detail, hlavná dejová kostra je strhujúca sama o sebe. Celý čas som hľadal dôvod prečo nedať 5 hviezd, no nakoneic sa tento boj ukázal márny a ja možem len každému odporučit zhliadnuť ho na vlastné oči.."Keď som bol malý mama mi hovorievala aby som sa nepozeral do slnka..a tak keď som mal 6 rokov som to urobil.." ()

rastlinka 

všechny recenze uživatele

Noo, tak toto je presne filmik podla mojho gusta :) Dielo, pri ktorom sa zamyslam nad neskutocne vela vecami... Pacila sa mi audiovizualna aj hudobna stranka a herecky vykon Seana Gulleta bol genialny! ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

"Miláčku, to nejsem já/to je jen moje paranoia," zpívá Petr Fiala a před ním to na konci tisíciletí deklamovali režiséři Aronofsky, Fincher či bratři Wachowští ve svých módních úzkostných paranoicko- mesiášských vizích, z nichž Pí je ten nejméně zábavný a divácky atraktivní. ()

kalap 

všechny recenze uživatele

Veľkým umením je vedieť zarobiť veľké peniaze v mantineloch zákona , ale rovnakým umením je vedieť sa aj zastaviť a uživať si života a tým aj ovladať svoje vášne. Max sa tak zaplietol do zložitosti poznania , aby mu nakoniec život zachránila obyčajna vrtačka. ()

Petroff 

všechny recenze uživatele

O pí to neni o ničem jinym taky ne. Na začátku proběhlo, že jde o adaptaci nějaký povídky... Já znám podobnou od A.C.Clarka. Jmenuje se Devět miliard božích jmen. Když se zjistí pravý boží jméno, něco se stane... Ne, že bych se vysloveně nudil, ale plynulo to odnikud nikam a v jistym smyslu mi to připomínalo The Machinist s CH.Balem, do kterýho to ale mělo hodně daleko. ()

fmash 

všechny recenze uživatele

„Když se nechá matematik příliš spoutat, stane se z něj numerolog.“ Upřímně se musím přiznat, že by mě zajímalo, co bych si o tomhle filmu myslel, kdybych aspoň trochu rozuměl matematice. Možná by přišla prachobyčejná deziluze, nebo aspoň demytizace. Tedy ne že by mě ta numerologická kreace přiměla přemýšlet o řádu světa novým osvíceným způsobem. Ale kromě toho, že se mi líbila po výtvarné stránce, přišla mi vzrušující jako detektivní, badatelský i mystický příběh — ať už o konspiraci ekonomické či náboženské, nebo o drzosti, s jakou se ještě smí nakukovat přes hranice racionálna, než se zlomí pomyslná plotovka. Šimrání v břiše mě nepřešlo od začátku až do stále více předvídatelného konce, a to zas není tak málo. Malinko to přeženu a dám tam kuli. 4¾. ()

dee-key 

všechny recenze uživatele

Tak jo, tak prostě matematika dokáže zabíjet. Superchytrejm lidem prdne elektornka v palici a prásk, najednou neví kde a proč jsou. Naštěstí mají po ruce logaritmické pravítko, takže se zase hoděj do klidu. Jenže když uvidí svůj mozek na schodech v metru, není radno lechtat se vrtačkou po spánku. Znělo vám to smysluplně? Tak proto ty dvě hvězdy. Chci zpátky hodinu svýho života! ()

BitlDjus 

všechny recenze uživatele

Strašně složitý a zdeptaný film. Mé nepochopení v matematice zůstává dále nepochopením, a tento film k tomu ještě přihoršil. Aronofsky je génius, který si umí opravdu pohrát jak s barvami, tak s divákovými pocity. Aneb proč nenatočit magořinu o číslech a neprovrtat si hlavu vrtačkou? Velice slušná práce. Po tomhle mám teď jít spát sakra?! ()

easaque 

všechny recenze uživatele

drama matematického génia, který se snaží rozluštit smysl všehomíra - přesně toto téma je vhodné pro samozvané art fanoušky a věřím, že se nad tímto dílem budou rozplývat blahem. A navíc ten cool černobílý styl propojený s moderní house hudbou je dostatečně okouzlující a k tomu všechny ty moudra a rádoby tajemství. Ze začátku mě to taky chytlo, ale po čase už jen nudilo a naštěstí délka filmu není přehnaná. Všechno jde totiž jen po povrchu a po skončení jsem měl v hlavě stejné prázdno jako na začátku. Takže jde jen o další kvazi intelektuální spletenec zabalený do moderního hávu. Takové slabší 3* [ PŘÍBĚH: 1 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 3 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Caminzind 

všechny recenze uživatele

Mimikry, nic víc. Simulace obsahu prostřednictvím formy. Vzhledem ke zdejšímu vysokému hodnocení však velice účinná. K tomu ještě nějaký feťácký cyberpunk či co... Jedna hvězda za kabalu. Pí...ča ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Veľmi podivný film, na môj vkus až príliš. Ľudia bývajú posadnutí kadečím, ale takáto posadnutosť číslami skôr vedie k šialenstvu. Jediné, čo sa mi na tom páčilo, bol ten štýl akým to bolo podané - Aronofsky sa proste nezaprie, a to jeho prevedenie je proste nezameniteľné. Príbeh vo svojej podstate tiež nebol až tak zlý, aj keď v závere už sa to celé zvrhlo do toho šialeného tempa doplneného rôznymi prejavmi posadnutosti a pomätenosti. Ale tie rozhovory a myšlienky dávali fakt občas normálne zmysel, takže to pôsobilo svojim spôsobom tak trochu tajomne. No mám z toho celého zmiešané dojmy - po vynikajúcich začiatkoch som čakal proste niečo iné, takže som tak trochu z toho vedľa. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Prvy film darrena Aronofskeho {Requiem za sen} nie je podla mna az tak genialny ako sa vacsina uzivatelov tvari. Jo, ma to myslienku, napad, ale zivot matematickeho genia je zobrazeny az prilis jednoducho, spiraly a vylety do psychedelie az tak nezaujali. 60 % ()

Rocky88 

všechny recenze uživatele

Fascinující, hypnotické. Aronofsky vás strhne do víru matematiky a neustálé deprese ( někteří mají tendenci srovnávat tento počin s Lynchovou tvorbou - neprávem. Pí má smysl. . .). Opět nám předvádí kamerové a zvukové finesy, jaké umí jenom on a nikdo jiný. Navíc v černobílém provedení, které v kombinaci se zrnitým obrazem vytváří opravdu výjimečnou atmosféru. Aronofsky má skutečně talent. Nebýt poněkud častých hereckých výpadků Seana Gelletea, bylo by to za plný počet. PS: Skvělá hudba Clinta Mansella. ()

Související novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (více)

Rekviem za film

Rekviem za film

07.11.2006

Je tomu jen pár dní, co se mohli první američtí diváci osvěžit ve Flicker dříve či později do našich kin dorazí, projekt Lone Wolf and the Cub, adaptace více jak sedmitisícistránkového komiksu… (více)

Reklama

Reklama