Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Originální, provokativní, výstřední, inspirativní. Plachý, samotářský, nevyrovnaný, uzavřený. To byl jeden z nejtalentovanějších návrhářů světa módy. To byl Yves Saint Laurent. Toto je jeho příběh... Yves Saint Laurent odchází jako sedmnáctiletý do Paříže a stává se spolupracovníkem Christi-ana Diora. Je považován za jednoho z nejlep-ších módních návrhářů své doby. V listopadu 1957 je ve věku pouhých 21 let požádán, aby dohlížel nad módním domem nedávno zesnulého Christiana Diora. Laurent se stává novým uměleckým ředitelem. Vzápětí představuje svou první módní kolekci haute couture, která se stává okamžitým hitem. Během módní přehlídky se seznamuje s Pierrem Bergém, svou budoucí láskou a životním i obchodním partnerem. O tři roky později spolu vytvářejí značku Yves Saint Laurent. Laurent trpí depresemi, opájí se alkoholem a drogami. Navzdory svým vnitřním démonům a pochybnostem, se mu však daří obrátit ospalý svět módy vzhůru nohama. Jeho jméno se stává symbolem kreativity a luxusu. Jeho návrhy mění a vytvářejí nové trendy v módě... (Bioscop)

(více)

Recenze (86)

Matty 

všechny recenze uživatele

Saint Laurent je nám představen jako návrhářský génius, jako muž trpící maniodepresí, jako narkoman jako neobyčejně senzitivní milenec. Jen jako obyčejnou lidskou bytost, jejíž jednání by dávalo dohromady přesvědčivý psychologický profil, jej scénář pojmout nedokáže. Krajní polohy lidské psyché jsou bohužel divácky atraktivnější. Stejnou nestabilitu jako Saint Laurent bohužel projevuje vyprávěcí struktura. Film skáče od jedné epizody k další, nesnaží se rozvíjet klíčové motivy nebo najít téma, které bylo pro Laurentův životní příběh určující. Postavám chybí motivace, příběhu konflikt a cíl. Stejně jako jeho jednorozměrní hrdinové, chodící trsy charakterových rysů, ani film nenabízí žádné tajemství, které by vyvolávalo otázky či nejistotu. Laurentův filmový život nepřekročí hranici soukromého prostoru směrem k socio-politickému kontextu a Laurent sám je definován výhradně skrze jeho vztah k ostatním postavám. Vyprávění ho mění v pasivní, ostatními neustále zraňovanou oběť vnějších okolností. Jakkoli věrně obrazy napodobují určitou éru a určité prostředí, chybí jim pevnější provázanost a jakákoli hloubka. Nejenom scény módních přehlídek, jež se snaží vzbuzovat nepatřičný dojem čehosi vznešeného, plní podobnou úlohu jako prezentované šaty. Objeví se, potěší oko, zmizí. Lespert nevypráví, jenom ukazuje. Celých sto minut. U povrchu vše začíná i končí. Doufám, že Bertrand Bonello, jehož životopis YSL by měl mít premiéru v říjnu, se slavného návrháře pokusí nejen ukázat, ale taky pochopit. 50% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Bylo zajímavé sledovat život tohoto módního návrháře. Zpracováním film totiž není vůbec špatný. Horší už je to s tím, co se ve filmu děje. Ten totiž nemá příliš děj. Spíše se zaměřuje na jednotlivé situace a nebo jednotlivou dobu. Takže vidíte Yvese a jeho teplomilnej vztah k chlapům, pak vidíte Yvese jak hulí se svými hippie kamarády. Naštěstí tolik nevidíte to, jak Yves navrhuje, což by asi byla nuda. Na druhou stranu neřikám, že to co jsem předtím říkal nebyla nuda. Spíš to ale sere. Sere proto, že všichni se tu chovají jak kokoti. A když Vás tu všichni serou, tak těžko z podobného životopisného filmu budete nadšeni. Bylo ale fajn to vidět a uvědomit si, jak někteří lidé žili nebo žijí… ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Příjemný životopisný film, ale nic zvláštního, krásné obrázky, které hezky plynou. Znalci života a díla Yvese Saint Laurenta jistě budou vědět víc, pro ty, kteří tolik jeho značku nectí to může být nicméně zajímavé seznámení se světem francouzské haute couture od 50. let dál. Saint Laurent se narodil ještě v Oranu, takže je velmi zajímavé vnímat i tento vliv na jeho život a módu. Jinak je to hezký melodram, emocemi prodchnutý je samozřejmě Saint Laurentův životní vztah s Pierrem Bergé. Hezké modelky a vhled do popkultury je samozřejmostí. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Nízké hodnocení získal tento snímek ode mě proto, že příběh je strašně jednoduchý a dalo by se říci o ničem. Je to o chlápkovi, který se snažil prosadit v módním průmyslu. Udělal si vlastní značku, holdoval drogám a homosexuálnímu životu a to je vlastně všechno. Takže nic co by stálo za zmínku. Jinak je film zpracován velmi dobře. Kamera, střih, hudba, to všechno sedí, jen ten příběh je tak silný jako modelka v posilovně. Pustil jsem si to pouze díky songu Jules Kennedvitch - Yves (Saint Laurent remix) ()

sheen 

všechny recenze uživatele

Jedna z největších módních ikon si zasloužila lepší zpracování, na životopisný film tam toho bylo hrozně málo o jeho životě, hlavně teda módě, o tom to mělo být přeci?. O jeho nápadech a jak doslova přetvořil ženskou módu. Jeho značku dnes vlastní Gucci. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Technicky v pořádku, ale scénář byl totálně slabý a ani hlavní představitel s nulovým charismatem tomu příliš nepomohl. A bohužel to bylo až moc krotké, především co do milostných scén. Pokud chcete vidět skutečně zajímavého Saint Laurenta, doporučuji paralelní projekt Bertranda Bonella s Gaspardem Ullielem. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Svět módy je mi na hony vzdálen, takže kvituji s povděkem, že se tento životopisný snímek nenimrá v detailech tvorby nových šatů. Mám ráda neortodoxní snímky, životopisných filmů, které popisovaly život známé osobnosti od narození po smrt, je spousta. Tomuto filmu bychom mohli vytknout, že je příliš epizodický, nezabývá se tradičními milníky životopisných snímků a vlastně si dělá, co chce. A to je na něm právě to zajímavé. (Viděno během Challenge Tour Speciál 2015: Filmový lov.) ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Celkem dobrá podívaná, i když mám k tomu pár výtek. Pierre Niney se mi vůbec nehodí do role Laurenta, zahrál to sice skvěle, ale dokonalý rozhodně není a ke všemu je celkem podivín. Příběh je ucházející až na pár určitých scén a lidí. Ovšem co opravdu musím pochválit je doprovodná hudba, ta je úchvatná. ()

Kudly4 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem rozhodně víc. Film je sice krásně natočen, s výbornou hudbou, ale to je asi tak všechno. Na mě to bylo až příliš teplé. Pustil jsem si to jen díky tomu, že parfémy jsou moje hobby a od Yves Saint Laurent jsou velice povedené. No, alespoň už znám ten příběh, ale neoslovil mě. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Jakoby autor nenašel žádný klíč k návrhářově životu, takže film sice vypadá pěkně, ale dějově je prázdný. Jsou tu jen dvě postavy, zbytek obsazení jsou jen snadno zaměnitelné figurky. Když mi došlo, že z filmu o světoznámém návrháři mi přijde nejzajímavější hudba, bylo nejspíš něco špatně. Šedý průměr (50%). ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

To byl záměr natočit životopis o módním tvůrci, který měl rád barvy a byl inovativní,  tak mdle a nevýrazně? O tvorbě padne jen pár vět. Film se zaměřuje na jeho poměrně nezajímavé milostné a přelétavé vztahy, na jeho nervozitu a nevyrovnanost, ale to hlavní – jeho kreativita – se spíš zmiňuje než ukazuje. Po zhlédnutí tohoto filmu bych si řekla: „Fajn, dělal nějaký šaty, a proč o něm vůbec točili?“ Film nemá žádnou myšlenku, žádný nosný bod, prostě jen ukazuje čím dál bohémštější život. Bez nějakého konfliktu, kromě občasného frfňání jeho stálého partnera. SHRNUTÍ: Raději si vygooglujte YSL a koukněte na jeho modely. Je to mnohem zajímavější. ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Životopisný film podle šablony at its best, nebýt výkonu Pierra Ninneyho tak je totálně forgettable, takhle průměr. ()

d.beseda 

všechny recenze uživatele

Životopisný snímek o módním návrháři, který je zaměřený zejména na jeho osobní vnitřní boj introvertní až plaché osobnosti ve světle úspěchu celosvětové slávy. Viděno: 23.03.2014 (Febiofest 2014). Mé hodnocení: 75%. ()

SlecnaSmilly 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film se vám může líbit jen v případě, že jste holka, co miluje oblečení, gay, nebo jste gay, co miluje oblečení. Já naštěstí do jedné z těchto kategorií patřím, takže jsem si z filmu odnesla, že fakt potřebuji kostým v pánském stylu. Jinak byste tu ale děj hledali úplně zbytečně, to spíš najdete vkusný sako v šatníku Domenica Martucciho. Všechno se tu točí okolo Laurenových depresí, které podle tradiční čínské medicíny léčil promiskuitou a mixem drog. Pan návrhář tu jak jinak než stylově šnupe koks, vůkol se válí polonahé modelky a vedou se intelektuální řeči, celej tenhle maratón trvá přes hodinu a půl. Vlastně je to jen značkovým parfémem navoněná banalita, životopis, kterej ale nejde do hloubky postavy, i když tedy Pierre Niney v hlavní roli má svý kouzlo, takže patřit do kategorie gay, co má rád hadry, tak do něj určo jdu. A nakonec nezapomeňte, že špatně se voháknout je horší než mrtvý koťátko, jo?! ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

YSL byl vykroucený, afektovaný buzík, co hodně fetoval, souložil a občas taky něco úžasného navrhl.. O moc víc se z tohoto těžce průměrného životopisného filmu nedozvíme. Jedinou pikantní věcí je, že vypráví o životě slavného člověka - kdyby to byl příběh vymyšlený, nebavil by nejspíš vůbec nikoho, protože nemá žádný vývoj, příběh ani pointu. Některá podle mě zásadní místa v životě YSL film pomíjí (první výtvor nebo posledních asi 20 let života), naopak se vyžívá v ukazování každodenních hádek, večírků a podobně. A bohužel kvůli tomu působí konvenčně a nezajímavě. Jako takové okénko do života muže, co na obrovské terase s výhledem na Triumfální oblouk pije koktejly, ale stále není šťastný. No jo, ale co já s tím? ()

kareen 

všechny recenze uživatele

A já naivně myslela, že přes neinvenční, rutinní životopisné filmy jsou tu především amíci...O Saint Laurentovi jsem se toho zas tak moc nedozvěděla, když už se objevil nějaký ten zajímavý střípek z jeho života, tak to nechali tvůrci vyšumět do ztracena a uvítala bych, kdyby se to točilo víc kolem módy než Yvesova milostného vztahu k Pierovi. Aspoň že mladý Niney byl v roli nesmělého, introvertního módního návrháře docela dobrý a taky tomu nechyběl takový ten francouzský elegantní šmrnc, ale ani tohle snímek z průměru nevytahuje. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Film o tom, že svět velké módy je jen o iluzích a náhodách. K tomu si přidejte spoustu drog, sexu každý s každým, alkoholu a peněz, které jsou někteří lidé ochotni za iluzi módy dát. Pierre Niney stvárnil roli rozvráceného Laurenta dobře, stejně tak jeho seriózní životní partner v podání G. Gallienneho. Celkově ale film hodnotím jako průměr, není to ani životopis ani drama, spíše taková krátká exkurze do nejbouřlivějších dnů YSL. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Snímek "Yves Saint Laurent" vám dá přesně to, co si představujete. Není zde nic moc navíc. Je to svět módy, takže v tom bude móda, budou v tom intriky, bude v tom zhýralí život, budou v tom excesy, prostě tak nějak to, co tam patří. A do toho osobnost jednoho z módních géniů. Přesně do toho světa pasuje. ()

Související novinky

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

10.07.2014

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 10. do 16. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

YSL oblékne Francii. Dvakrát.

YSL oblékne Francii. Dvakrát.

08.01.2014

Do francouzskch kin se letos chystají hned dva filmy o jednom z nejvýznamnějších módních návrhářů 20. století Yves-Saint Laurentovi (1936-2011). Logo YSL se stalo značkou známou po celém světě a o… (více)

Reklama

Reklama