Reklama

Reklama

Teorie všeho vypráví výjimečný a neuvěřitelný životní příběh Stephena Hawkinga, který na svém velmi nemocném těle nosí jednu z nejchytřejších hlav, jakou kdy lidstvo poznalo. Byť by vám hravě vysvětlil nesrozumitelné zákonitosti fungování vesmíru, sám možná nechápe, jak je možné, že jeho vlastní život zachránila tak neobyčejná věc, jakou je láska. Příběh začíná v roce 1963, kdy má jednadvacetiletý Stephen Hawking, student kosmologie na Cambridge, našlápnuto ke skvělé budoucnosti. Spolužáci i profesoři ho naprosto zbožňují, stejně jako krásná Jane, která na téže škole studuje umění. On na oplátku zbožňuje ji. Když však v osobním i profesním životě stane na pomyslném vrcholu, zažije nemilosrdný pád. Doslova. Lékařské vyšetření po jednom z mnoha jeho „nešikovných" škobrtnutí vyřkne drsnou diagnózu – neléčitelné postupné ochrnutí nervového systému, které do dvou let ukončí smrt. Jenže Jane a Stephen se osudu vzepřou. Vezmou se a snaží se žít normální život. On si nemoc nepřipouští a dodělává si doktorát. Ona ho všemožně podporuje, často až za hranici sebeobětování. Čím víc se blíží předpokládaný konec, tím hektičtěji se oba snaží společně žít. (CinemArt)

(více)

Recenze (995)

viperDavid 

všechny recenze uživatele

Taková romantika létala u hlavy geniálního fyzika. Eddie Redmayne se překonal, ale ve skutečnosti je Stephan mnohem hezčí. Beznadějná Felicity a její štěničí kukuč je naopak mnohem krásnější než šlapkozni campingová Jane. Jinak docela povedené. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Tak. Eddie Redmayne je naprosto geniální, vynikající a působivý, původně jsem dokonce plánoval, že jen a pouze za něj filmu přihodím i pátou hvězdu, ale po příchodu domů, kdy jsem si to všechno vstřebal, jsem se k tomu nějak neodhodlal. Příšerně mě tam štvala ta romantická linka (to se ale nedá považovat za negativum, bez ní by ten film možná vůbec nefungoval - a nebo naopak mnohem lépe). Co mě ale štvalo ze všeho nejvíc, bylo to, že až moc prostoru, tam měla Jane. Chápu, že je to podle její knihy, ale je to film o Hawkingovi, takže mě přijde naprosto zbytečné sledovat, jak se strašně okatě a viditelně zamilovavá do jinýho chlapa a on do ní, a přitom pořád zůstává se Stephenem. Ale Felicity Jones byla pěkná, to zas jo.Trošku mínus bylo, že tam neukazovali letopočty, protože ty léta tam opravdu běžela docela rychle. Příjemné naopak bylo vidět stále výborně hrajícího Davida Thewlise zase někde jinde, než v Bradavicích... Jinak ale opět britsky elegantní, perfektně zahrané a s výbornou hudbou, která tam opravdu sedla a ten film vyšperkovala o malý stupínek víc a mě se opět potvrdilo, že právě hudba je na filmech mnohokrát to nejdůležitější, ale tady ne - tady to byl prostě Eddie, který nejen že se originálu podobal tím víc, čím déle film trval, ale jeho výkon byl opravdu působivý a rozhodně nejlepší za hodně, hodně, hodně dlouhou dobu. Slovy se to prostě nedá popsat... Teorie všeho je jako životopisný film o životě nejgeniálnějšího vědce na světě působivý a dokonalý, ale ta dějová linka drahé "potřebuju pomoc" Jane, to hodně, hodně strhává. Za mě 85% a doporučení, když už kvůli ničemu jinému, tak kvůli hlavnímu představiteli. To ale jako doporučení vlastně bohatě stačí. ()

rodo 

všechny recenze uživatele

Trošku sladkobolné, ale slušně natočené drama. Všichni hrajou jako o život a Eddie Redmayne je naprosto fenomenální. Skvělý herecký výkon a naprosto zaslouženej Oscar! ()

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

Trochu mě mrzí, že Hawkingovo dílo je tu vlastně upozaděno na úkor vyprávění příběhu o tom, jak skvělá byla jeho manželka, jak se svému manželovi obětovala. O černé díře, velkém třesku a časoprostorové singularitě, kdy prostor a čas se zastaví, se tady toho moc nedozvíme. Zato romantiky je tu přehršel. Asi ze mně mluví mé temnější já, přece jen jsem čekala víc, než spoustu dojemných scén na pozadí tragédie degenerace osobnosti. Chápu to tak, že tím vším chtěli tvůrci sdělit něco ve smyslu, že i život, který vypadá, že brzy skončí, dokáže zachránit tak neobyčejná věc, jakou je láska. No... Každopádně Eddie Radmayne byl excelentní. Tři hvězdy jsou pro něj, ta čtvrtá pro Jóhannssona. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Uznávám, usnul jsem. A konec filmu jsem musel až další den dohnat. Sice většinu okolností znám, ale zpracování bylo takové, že jsem to potřeboval vidět. O hereckém výkonu Eddieho Redmayna nemá cenu více psát, protože to byla dokonalost sama. Výborné je ale celý příběh okolo. Život tohohle záletníka na kolečku je prostě neuvěřitelný. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně dojemný, až chvílemi ubrečený příběh o skutečně trpkém osudu, se kterým se dnes veleznámý velikán novodobé fyziky popral velmi statečně. V ostatních směrech snímek ale hraje na velmi obdobné brdo, jako jsme zvyklí u mnoha a mnoha jiných britských životopisných filmů. Tudíž mi zde těch posledních 20% v hodnocení zajisté schází. ()

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

Výtečný životopisňák přibližující život této pozoruhodné osobnosti. Ano, jsem si vědom toho, že jsou životopisné filmy přikrášleny pro dobro dramatu - nebýt toho, nešlo by o tak zábavnou podívanou, život samotný je nudný, i když zde nejde o úplně obyčejného člověka. Proto jsem rád, že byl kladen důraz zejména na emoční stránku spojenou s postupným zdravotním úpadkem Stevena, než teorie, jimž by běžný člověk jen těžko porozuměl (leč jsou tu některé hezky polopaticky vysvětleny a pro rozvíření děje naprosto stačí). Film krásně ukázal, že i možná počáteční idylka a vůle Jane se Stephenem všechno překonat se s časem vytratila a bylo třeba se srovnat s realitou - ztracenými city, rozpolceností, atd. Vše podáno s přirozeností a mým osobním pochopením. Každý Stephenův úspěch, neúspěch, či jen prostou radost, jsem skrz obrazovku prožíval s ním, byť to nebyl přímo on, ale výtečný herecký výkon jeho představitele, Eddieho Redmayna - lepší volbu si pro tuto roli nedokážu představit. Tento dlouhý snímek jsem si užil od začátku do konce a byť se o život skutečného Hawkinga nikdy moc nezajímal, zde se s ním alespoň v melodramatické formě seznámil trochu blíž. ()

Micro41CZ 

všechny recenze uživatele

Bejt tam víc vesmíru, teorií, vědeckejch fightů a celkově života Stephena, bylo by to vejš... takhle jde pořád jen o slušný romantický drama s dobrym námětem (jak jinak) a skvělejma hercema. Hawking by si zasloužil přece jenom víc... (a aspoň nějaký cameo) ()

puleček 

všechny recenze uživatele

Silný zážitek. Je pravda, že je to natočené jako každé romantické drama, ale jsou momenty které to posunuly dál. To jak je Stephen věrohodně zahraný Eddiem je asi ten milník kvůli, kterému jsem dal plný počet. Stephen je pro mě byl vždycky hrdina a teď v mých očích ještě stoupl, když zůstal, tak ironicky veselý i přes všechny životní překážky. While there is life there is hope. ()

Maik22 

všechny recenze uživatele

Život je krutý, o tom žádná a tento příběh tomu dává za pravdu. Bohužel však pro mne jako diváka se jedná o dvouhodinové nudné drama, které je snad mířené na emoce amerických diváků za účelem získání Oskarových trofejí. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Klidný, uměřený film, který je možná až příliš nevzrušivý, na to jak neobyčejný život popisuje. Atmosféra je až bytostně britská a nezávisle na ubíhajících létech si drží kouzlo šedesátých let. Měnící se účesy Jane Hawking a zvolna se modernizující kolečkové křeslo jsou jediné dva záchytné body, díky nimž se dá vycítit plynutí času. Stačilo přidat pár dobových záběrů podbarvených muzikou a neobyčejné odhodlání a vůle k životu obou manželů by bylo hned názornější. Jakékoliv silnější okamžiky nebo vyhrocené konflikty ovšem scenárista odmítl a dokonce i život ohrožující událost proběhne téměř nevzrušivě a pokojně. Dramatická i emocionální linka tak leží na bedrech herců. Eddie Redmayne je skvělý, Felicity Jones přirozená a Maxine Peake vynikající. Tento životopis bez patosu o vědeckém bádání bez konce asi nebude vyhovovat každému, věrněji ovšem nejspíš natočit nešel. ()

venison 

všechny recenze uživatele

Hezký a velmi jemně podaný životopisný snímek o jednom současném géniovi.. Trošku jsem si představovala (s ohledem na Hawkingům smysl pro humor), že v tom bude trocha víc humoru a sebeironie viz. mé oblíbené „Sezení“.. Každopádně můj oblíbenec Eddie Redmayne (ze seriálu „Pilíře země“) maximálně zaválel a čekala bych pro něj nějakou tu sošku.. ;-) ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Seznace roku, nejžhavější kandidát při předávání Oscarů a pro mě - šok. Bohužel ve špatném smyslu. Čekala jsem obrovské ohňostroje, kterých se dočkáme v počátku filmu, ale místo toho jsem viděla jen přípravy na obrovskou show...Mám z toho dost rozporuplné dojmy, jelikož pokud by se nejednalo o Oscarový snímek (a že každý rok vidím všechny filmy, které jsou nominovány - i jak na evropské ceny), tak mám takový pocit, že bych film nechala asi ještě nějakou dobu uležet a možná - tak za 2 roky bych se na něj mrkla. Je to taková ochutnávka něčeho, co člověk prožil, prožívá a je to strašně moc těžké zachytit, ale jak tu bylo již napsáno - chtěla bych vidět do hlavy Stephena - ale ne z odborného hlediska, ale z toho lidského. Chtěla bych znát jeho pocity, když jako "mladý génius" potřeboval jen pár minut na vyřešení těžkých zadání na Cambridge University, jak se cítil a co se mu promítalo v hlavě, když zjistil, co ho do budoucna čeká, co cítil k Jane...A co poté cítil k Elaine...Tenhle vnitřní boj bych chěla zachytit, ale nejsem si ani jista, zdali bych něco tak náročného zvládla, jelikož si ani nedokážu představit, co to všechno může být...Z filmu si také pamatuji plno světélek, plno dětí, plno pohledů na ruce a "čekání"...Hudba si rozhodně ocenění zaslouží - z nabídky - bych to Johannssovi dala a to samé Eddiemu, jelikož ten výkon byl báječný...Pro mě bylo nejvtipnější si oba dva zasadit do těch rolí, jelikož oba na začátku vypadají na 16let a Felicity Jones bohužel i na konci..A proto pro mě ona byla dost nepřesvědčivá. Eddieho si pamatuji jako pro mě neskutečného fešáka a člověka s obrovským charizmatem z filmu Powder Blue a tak si ho zapamatuji asi navždy...Ale tohle je u něj neskutečný pokrok. ()

Tereszka33 

všechny recenze uživatele

Spousta lidí tady píše, že je film hlavně o Jane, ale vždyť je to přeci správně, porodila mu 3 zdravé děti, starala se o něj, v tom nejhorším momentu, rozhodla, že se nevzdá a dá mu šanci nadále bojovat. Chcete se dozvědět více o jeho teorii? Vždyť to se přeci nedá vměstnat do 2 hodinového filmu, práce, kterou se člověk zaobírá celý život. Běžte a kupte si jeho knihy! Tam se přeci skrývá to, co nám chce říct. ()

elanius 

všechny recenze uživatele

(32/2015) / Stephen Hawking je rozhodne obrovský fenomén. Po Einsteinovi ak nie najlepší teoretik, tak určite druhý najznámejší. Keďže všetci poznáme jeho zdravotný stav, filmári si ušili na seba bič. Ešteže prišiel záchranca Eddie Redmayne. Pamätám si tohto herca hlavne z historickej série Piliere Zeme aj už tam ukázal, že dokáže dotiahnuť celé filmové dielo o level vyššie. Chválospevy na jeho herecký výkon sú určite zaslúžené. Všetko ostatné do bodky spĺňa predstavu o kvalitnom životopisnom filme. Hlavne tvorcovia dokázali natočiť materiál citlivo, emotívne a bez nadmerného gýču. Prvá hodina je natočená s úžasnou ľahkosťou, po polke filmu sa mi ale zdalo, že už iba rýchlo treba ukončiť film rozumným spôsobom. V rámci životopisov špička v rámci multižánru rozhodne jeden z tých čo stojí za to vidieť. (8/10) ()

_DAVE_ 

všechny recenze uživatele

Životopisné drama, které se skutečně spíše zaměřuje na Hawkinův osobní život, než na jeho práci. Pravděpodobně neuspokojí všechny ty fanoušky "Sheldona Coopera", ale součastně nesklouzává k přehnaně ufňukané romanci. ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

[Druhé zhlédnutí] Se mi zdá, žá se hollywoodští pohůnci předhánějí a nadlézají/podlézají laťku kdo natočí nejvíce sterilní biopic. A tenhle úlovek je tedy výstavním kouskem, žádnou čudlou. Sice jsme si ověřili, že anglický režísér výjimečných dokumentů James Marsh dokáže uhrát na jistotu i zadaný hraný film, ale kdo o to stojí o dalšího "jobbera", když se zařadí pouze do oscarově šedého průměru. Slzopudná mašina na "emoce" možná funguje na akademické půdě, ale do mého srdce si tedy rozhodně cestu nenašla. 50 % ()

Související novinky

Zemřel hudební skladatel Jóhann Jóhannsson

Zemřel hudební skladatel Jóhann Jóhannsson

11.02.2018

Pokud vás fascinovala hudba u Zmizení, Sicaria a Příchozích, začínáte číst velmi smutnou zprávu. V pouhých 48 letech nás totiž opustil její autor Jóhann Jóhannsson, jeden z nejvýraznějších hudebních… (více)

Podzimní hody dokumentárního filmu v Jihlavě

Podzimní hody dokumentárního filmu v Jihlavě

03.10.2017

Manželské etudy dokumentaristky Heleny Třeštíkové po 35 letech. Krutosti nacismu i pozadí Mnichovské dohody v díle slavného režiséra Marcela Ophülse. Znělka letošní Ji.hlavy z dílny hollywoodského… (více)

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

09.07.2015

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 9. do 15. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Potterovský nástupce nalezen

Potterovský nástupce nalezen

02.06.2015

J. K. Rowlingová možná nikdy nenapíše pokračování Harryho Pottera. Už v listopadu 2016 ale dostaneme první díl jeho filmového prequelu, v němž se podíváme do stejného kouzelnického světa na začátku… (více)

Reklama

Reklama