Reklama

Reklama

Teorie všeho vypráví výjimečný a neuvěřitelný životní příběh Stephena Hawkinga, který na svém velmi nemocném těle nosí jednu z nejchytřejších hlav, jakou kdy lidstvo poznalo. Byť by vám hravě vysvětlil nesrozumitelné zákonitosti fungování vesmíru, sám možná nechápe, jak je možné, že jeho vlastní život zachránila tak neobyčejná věc, jakou je láska. Příběh začíná v roce 1963, kdy má jednadvacetiletý Stephen Hawking, student kosmologie na Cambridge, našlápnuto ke skvělé budoucnosti. Spolužáci i profesoři ho naprosto zbožňují, stejně jako krásná Jane, která na téže škole studuje umění. On na oplátku zbožňuje ji. Když však v osobním i profesním životě stane na pomyslném vrcholu, zažije nemilosrdný pád. Doslova. Lékařské vyšetření po jednom z mnoha jeho „nešikovných" škobrtnutí vyřkne drsnou diagnózu – neléčitelné postupné ochrnutí nervového systému, které do dvou let ukončí smrt. Jenže Jane a Stephen se osudu vzepřou. Vezmou se a snaží se žít normální život. On si nemoc nepřipouští a dodělává si doktorát. Ona ho všemožně podporuje, často až za hranici sebeobětování. Čím víc se blíží předpokládaný konec, tím hektičtěji se oba snaží společně žít. (CinemArt)

(více)

Recenze (993)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Já jsem kosmolog.“ – „Co je to?“ – „Něco jako náboženství pro inteligentní ateisty.“ Co je na filmu dominantního? Strhující herecký výkon hlavního představitele (tomu se říká posun od Like Minds), který bych si prozatím troufl označit za (letos) oscarový. Avšak stejným přívlastkem bych ohledně příběhu raději šetřil. Jistě, je hodně zajímavý, ale krom několika silnějších momentů „pouze“ velmi dobrý (a co do “zdrženlivosti“ některých postav ne úplně věrohodný). Nicméně, ohledně toho, jak moc je podobný skutečnosti (stejně tak co se týče vylíčení charakteru hlavní postavy), nemůžu sloužit, moje jediná zkušenost s osobností Stephena Hawkinga se omezuje na jeho vystoupení v Teorii velkého třesku, což člověku fakt moc relevantního neřekne (snad jen, že opravdu disponuje určitým smyslem pro humor). Tak či tak, z velké části jsem spokojený, a přestože výsledné hodnocení táhne nahoru především zmiňované herectví, slušné 4* rád dám. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Ve stopách Beautiful Mind, tzn. se zaměřením na silnou ženu za géniem s handicapem a přesně v těch rutinních intencích, aby si při nedělním podvečeru hospodyňky zabulily u dělání kvarkové pomazánky a myslely si, že to není od cibule. Půjdu proti proudu, ale při vzpomínce na přirozenost levonohého Day-Lewise ty pózy trpitele snaživci Redmayneovi nežeru. Je mi svým projevem tak protivný, že jsem si přál, aby ho přišel rozchodit vietnamský veterán Walter Sobchak, či alespoň aby po simpsonovsku vytáhl trysky s vrtulkou a odletěl neznámo kam.. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Anthony McCarten / Predloha: Jane Wilde Hawking - Travelling to Infinity: My life with Stephen (kniha) | Hudba: Jóhann Jóhannsson | Distribúcia: Focus Features, Universal Pictures | Štúdio: Working Title Films, StudioCanal | Rozpočet: 15 miliónov $ | Tržby: 119,1 milióna $ | Ocenenia: Oscar - 1 výhra: hr Eddie Redmayne. 4 nominácie: Film, hr Felicity Jones, Scenár Ad., Hudba. Golden Globes - 2 výhry: hr Eddie Redmayne, Hudba. 2 nominácie: Drama, hr Felicity Jones. Spolu: 24 výhier a 86 nominácií || Pekný film, ktorý hraje na istotu a slzy. NEprekvapivo to nebol film o Hawkingovi a jeho oborovom napredovaní či detailoch, ale o oddanom vzťahu, kde je dôraz daný na psychológiu hlavnej predstaviteľky Hawkingovej ženy. Eddie Redmayne bol svojím spôsobom len vedlajšiou postavou, aj keď to nič nemení na tom, že je to jeho životná rola, ktorú už len ťažko prekoná. Po slabších výkonoch v Les Miserables alebo priam strašnom Jupiter Ascending je jeho výkon v Theory of everything ako hrom z nebies. Ten kontrast voči sebe samému je tak obrovský, že to stačilo ošialiť aj akadémiu, a nedať sošku konkurentom ako Cumberbatch či Keaton. Romantický film, krorý vyšumí skoro tak rýchlo, ako každoročné silvestrovské šampanské, no predsalen raz za čas zachutí. 76% | FullHD, THX, EN DTS | ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Není to o fyzice, spíš komplikovaná vztahovka se slavným nemocným. Herecky špičkové, režie přesná, jen o tom výzkumu a tom důležitém co Hawking dokázal se toho moc nedovíme. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Shodou okolností jsem v jeden den měla možnost zhlédnout ještě jeden film na téma ALS a tak jsem jím pravděpodobně nechtěně ovlivněná - na rozdíl od You're not you s nevýraznou hlavní hrdinkou ze mě totiž Eddie Radmayne dokázal vymáčknout nějaké emoce. Dokonce bych Theory of everything označila za ukázkový životopisný film. Výrazný a charismatický hlavní hrdina, autentická dobová atmosféra, žádné hluché momenty, výborné herecké výkony i od ostatních. Ačkoliv Radmaye mě trochu překvapil, ohledně jeho hereckého umu jsem trochu skeptik a nemyslela jsem, že to zvládne. Stephen Hawking je jednoznačně obdivuhodný člověk a jeho příběh na filmovém plátně tu skutečnost opravdu podtrhne - musí to být neskutečně silná osobnost s obrovskou vůlí žít i přes nepřízeň osudu. Kdo mi nebyl úplně sympatický, byla jeho žena. Těžko posuzovat takovou komplikovanou situaci z povzdálí, ale podvést a utéct od manžela upoutaného na invalidní křeslo mi nepřipadá zrovna jako čin světice, za kterou ji mnozí považují. Na druhou stranu, ve skutečnosti to tak jednostranné údajně nebylo. Řekla bych, že v tomto ohledu jeho ženu nevylíčili úplně nejlépe. Každopádně, přítomnost profesora Lupina a Viseryse opravdu potěšila! ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Už také začínám být těmi přízemními a vesměs obyčejnými oscarovkami, které jdou přímočaře za zlatým plešounem díky tématu, které prezentují, přesycen. Tak trošku jsem takto nevybíravě přistupoval i k Hawkingově Theory of Everything. Přímo se vybízí srovnání s Imitation Game, které se mi taktéž velmi líbilo, ale přecejen k látce přistupuje malinko jinak. Nechci říci, že hůře či lépe, ale sází hlavně na jednu postavu - Cumberbatche. V Teorii všeho jde ale především o vztah chorobou nakaženého muže a milující ženy, která dokáže přetrpět i ty nejtěžší překážky a zvedat tak důvěru i nemohoucímu manželovi. Jde o lásku, která je podkreslena citlivým vyprávěním skutečného příběhu a natočena velice líbivým způsobem, že jsem se až divil, jak moc se můj konečný názor liší od, podobnými snímky znuděných, filmových fanoušků a jak moc jsem se do příběhu zažral. O Hawkingovi jsem se navíc chtěl vždycky dozvědět něco bližšího a jsem rád, že mi tuto možnost naskytl právě James Marsh. Eddie Redmayne jinak rozhodně nepatří k mým oblíbencům a ani bych se neodvážil tvrdit, že snímek povznáší pouze on nebo Felicity Jones, ovšem musím uznat, že casting se velmi povedl a oba podávají ve své roli velice přesvědčivý výkon...90% ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Krásný film s krásnou estetikou o "krásných" a ušlechtilých lidech a jejich činech, který nám jednou jedinou optikou dává nahlédnout do života geniálního vědce a teoretika. Je to naprosto jednostranný a jednoznačně vyznívající film. To i ten Forrest Gump měl víc vrstev. Není to špatné, jen k uzoufání moc klasické, přesto však dojemné a pulsující životem. Nikdy se z toho ovšem nestane legenda, ani poselství generacím. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Životopisná dramata jsou často o nudných přepisech života jedné legendy a jednom brilantním hereckém výkonu (Walk the Line, Ray, Kinsey, Capote, Edith Piaf, Frida). Eddie Redmayne se sakra snažil, aby jeho ztvárnění člověka s nevyléčitelnou chorobou nevyznělo prázdně, ba dokonce urážlivě. Naopak, za fyzickou proměnu si zaslouží oba palce nahoru. Je patrné, jak pečlivě se připravoval, jak musel trávit čas s nemocnými, jak odkoukal jejich chování, mimiku, řeč těla. Rutinní, přímočaré, nekomplikované. Takové jsou mnohdy životopisné filmy. I Theory of Everything některými neduhy trpí, výsledek naštěstí není utahanou skládačkou několika dat. Osudy teoretického fyzika Stephena Hawkinga jsou sice nekonfliktní a místy uhlazenou story o několika zásadních milnících života britského vědce, na druhou stranu i poměrně osobitým sdělením, ve kterém nechybějí hmatatelné emoce (pomáhá jim výtečná hudba Jóhanna Jóhannssona). A to hlavně díky onemocnění, kterým Stephen trpí. V Oxfordu byl kormidelníkem veslařského mužstva, měl chuť se vzdělávat, právě objevoval nový vztah, když však na univerzitě v Cambridge ztratil rovnováhu a upadl. Bylo mu 21 let a verdikt zněl jasně: maximálně dva až tři roky života. Potíže s běžnými činnostmi, postupně zakopávání, svalové křeče, problémy s polykáním. V závěru úplná paralyzace, výživa, umělé dýchání. Mozek však pracuje dál. Až v průběhu filmu mi došlo (nic jsem o něm předtím nečetl, přilákala mě Felicity Jones – mimochodem znovu velmi přesvědčivá - momentálně s nominací na Zlatý glóbus), že jde o onemocnění ALS, které na okamžik pobláznilo smetánku v podobě polévání se ledovou vodou. Ale to už je tak trochu jiný příběh. 70% ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Veru veru, klobúk dolu pred takou "nevestou", ktorá obetovala takmer celý svoj život, aby sa postarala o ten "druhý", ktorý bol relatívne v tak beznádejnej situácii. Čo sa týka hereckého výkonu Redmayne-ho, to je proste klobúk dolu. Nemá zmysel ani komentovať. Neviem, nedokážem si to ani len predstaviť. Fungovať takýmto spôsobom. Taký človek musí byť naozaj veľmi psychicky silný, aby obrazne povedané "neprepadol", nevzdal sa boja, a predĺžil si tak údajne garantovanú dĺžku "života". Keď mám ale samotný film ohodnotiť ako celok, je to napriek prezentovaným okolnostiam veľmi náročné. Je síce pravdou, že ma len zriedka ktoré emotívne scény (či už pozitívne alebo negatívne) nechali chladným, no skutočne som očakával, že ma tento film viac zloží na kolená. Za mňa z úcty ku géniovi, jeho HLBOKEJ MYŠLIENKE v závere, opatrné, zaslúžené štyri ... ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Je to už dlouho, co jsem svým dětem koupila knížku Jirkův tajný klíč k vesmíru. Tehdy jsem ani netušila, že je jejím autorem světoznámýbritský vědec, ale pojetí knihy nás uchvátilo. K totmuto živopisnému dílku bych měla nějaké výhrady, ale nakonec je převálcoval famózní herecký výkon Eddieho Redmaynea. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Kde je život, tam je nádej..." Koľkí si pri odovzdávaní Oscarov vraveli: "Kto je ten E. Redmayne?" Ja som tú záhadu riešiť nemusel a uznanlivo som prikývol, áno, Oscar je v správnych rukách... Prvý krát ma Redmayne zaujal v seriály Piliere zeme, no naplno u mňa zabodoval vo filme Birdsong . Jeho tvár je tak trochu iná, pre režisérov rozhodne zaujímavá a herecky je rovnako veľmi zdatný. Film Teória všetkého nie je podrobným životopisným filmom, ale emócie rozdáva jedna radosť. Popri oscarovom výkone E. Redmayna žiari aj veľmi sympatická F. Jones, ktorá dostáva takmer rovnaký priestor. Film je hlavne o ich prvom stretnutí, láske a spoločnom boji so zákernou chorobou. Hudba tu má silné zastúpenie a meno J. Jóhannsson si začnem všímať viac. Jednému filmu sa však Teória všetkého podobá viac než akémukoľvek inému a to filmu - Čistá duša s R. Croweom. Ak sa vám páčila Čistá duša je tento film presne pre vás. Váhal som nad plným hodnotením, ale Redmayne každopádne 100% výkon. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Po dvaceti minutách jsem se naučil odfiltrovávat ten šílený kýč a směšně osudový scénář, a začal si užívat pestré herecké výkony v kouzelně dojemné režii a výbornou klavírní hudbu. Znamenitý casting, Daredevil vládne i s minimem scén a dialogů. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Ten film mohol a mal byť omnoho lepší ( spomeňme si na Čistú dušu) ale stále je to výborná Hoolywoodska práca. Na druhej strane som bol milo prekvapený aké to bolo vkusné pričom táto téma mohla skončiť ako obrovský gýč. Redmayne fantastický, oscar zaslúžený. A kľudne by som ho doprial aj Felicity Jones. Hlavne ona bola motorom filmu.Pekná ale nijako omračujúca oscarovka, na ktorú ak sa bude spomínať, tak jedine kvôli hercom a krásnemu soundtracku. 8/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Po odbytí poměrně solidní první hodiny jsem si uvědomil "a o čem bude proboha film teďka". A skutečně dalších několik minut se film trošku vleče, aby se s blížícím se závěrem zase o něco více nadechl. Romantické a slzopudné scény poměrně fungují a tak se divák nějakých těch slziček několikrát dočká. Herci nejsou špatní a ten pravděpodobný oscarový kalkul je zde mnohem méně cítit než třeba v Černobílém světě. 70% ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Po všech směrech vynikající film, který je o to silnější, že vychází ze skutečného životního příběhu výrazné vědecké osobnosti. Snímku nechybí silné emoce, které prožije a ocení zejména citlivý a pozorný divák, ale není prostý ani skvělých hereckých výkonů, zejména představitel Stephena Hawkinga je ve své roli natolik přesvědčivý, že ocenění jeho práce Oscarem je více než zasloužené. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Úžasný výkon herce hlavní role. Dojemný příběh geniálního mozku, kterého zradilo tělo. Osud byl k tomuto fyzikovi a matematikovi zvláště krutý.. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Kvalitativně bych to zařadil na úroveň dalšího životopisného kousku z tohoto roku, Kódu Enigmy. Prostě kvalitně odvyprávěná autobiografie, kterou člověk rád zkoukne, ale že by se film zařadil mezi nějaké top kousky, o tom se rozhodně nedá mluvit. Stephen Hawking si ale bezpochyby takovou poctu zaslouží. Zajímavý příběh. 80% ()

Související novinky

Zemřel hudební skladatel Jóhann Jóhannsson

Zemřel hudební skladatel Jóhann Jóhannsson

11.02.2018

Pokud vás fascinovala hudba u Zmizení, Sicaria a Příchozích, začínáte číst velmi smutnou zprávu. V pouhých 48 letech nás totiž opustil její autor Jóhann Jóhannsson, jeden z nejvýraznějších hudebních… (více)

Podzimní hody dokumentárního filmu v Jihlavě

Podzimní hody dokumentárního filmu v Jihlavě

03.10.2017

Manželské etudy dokumentaristky Heleny Třeštíkové po 35 letech. Krutosti nacismu i pozadí Mnichovské dohody v díle slavného režiséra Marcela Ophülse. Znělka letošní Ji.hlavy z dílny hollywoodského… (více)

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

09.07.2015

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 9. do 15. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Potterovský nástupce nalezen

Potterovský nástupce nalezen

02.06.2015

J. K. Rowlingová možná nikdy nenapíše pokračování Harryho Pottera. Už v listopadu 2016 ale dostaneme první díl jeho filmového prequelu, v němž se podíváme do stejného kouzelnického světa na začátku… (více)

Reklama

Reklama