Reklama

Reklama

Teorie všeho vypráví výjimečný a neuvěřitelný životní příběh Stephena Hawkinga, který na svém velmi nemocném těle nosí jednu z nejchytřejších hlav, jakou kdy lidstvo poznalo. Byť by vám hravě vysvětlil nesrozumitelné zákonitosti fungování vesmíru, sám možná nechápe, jak je možné, že jeho vlastní život zachránila tak neobyčejná věc, jakou je láska. Příběh začíná v roce 1963, kdy má jednadvacetiletý Stephen Hawking, student kosmologie na Cambridge, našlápnuto ke skvělé budoucnosti. Spolužáci i profesoři ho naprosto zbožňují, stejně jako krásná Jane, která na téže škole studuje umění. On na oplátku zbožňuje ji. Když však v osobním i profesním životě stane na pomyslném vrcholu, zažije nemilosrdný pád. Doslova. Lékařské vyšetření po jednom z mnoha jeho „nešikovných" škobrtnutí vyřkne drsnou diagnózu – neléčitelné postupné ochrnutí nervového systému, které do dvou let ukončí smrt. Jenže Jane a Stephen se osudu vzepřou. Vezmou se a snaží se žít normální život. On si nemoc nepřipouští a dodělává si doktorát. Ona ho všemožně podporuje, často až za hranici sebeobětování. Čím víc se blíží předpokládaný konec, tím hektičtěji se oba snaží společně žít. (CinemArt)

(více)

Recenze (995)

Matli 

všechny recenze uživatele

Bezkonkurenční. Slza na krajíčku během celého filmu mluví za vše. Eddie Redmayne je BOREC. To co předvedl v Jupiter Ascending bylo hodně dobrý, ale tady svůj herecký výkon dotáhnul k dokonalosti, oscara si plnohodnotně zaslouží! A Stephen Hawking jako osoba - klobouk dolů, geniální mozek a vůle žít. Co víc dodat. 89% ()

Derny 

všechny recenze uživatele

Nějak mi uniklo, proč je Hawking slavný. Jako životopisný film o muži, který vzdoroval nemoci, dobrý, stejně tak o jeho obětavé ženě, která ve filmu dostala minimálně stejně prostoru. Ale géniovi tohoto muže je věnována leda zmínka a ještě dost povrchní, kvůli čemuž mě film trochu minul a zklamal. Avšak Redmayne je úžasný a Oscara má po zásluze. ()

TomasKotlant 

všechny recenze uživatele

Výborný film, který působí uvěřitelně i neuvěřitelně zároveň. *** Ve zkratce: Asi si budu muset přečíst Stručnou historii času. Nebo si počkám, až napíše něco o budoucnosti času. *** 6. 3. 2015, Velké kino Zlín ()

johnymdoe 

všechny recenze uživatele

Nejtěžší je hodnotit film, který přesto, že neoplývá dobrou režií, scénářem, kamerou či jinými filmařskými záležitostmi, je výborný a přesvědčivý. Celé to samozřejmě stojí na Eddiem Redmayneovi , herci který pro mě chvílemi je skutečně Stephen Hawking a po zásluze je za tuto roli oceněn Oscarem. Nicméně i Felicity Jones a Charlie Cox dobře sekundují, chemie mezi herci prostě funguje. Spíše než životopisný film o fyzikovi je to romantické drama. V kině kupříkladu bylo více žen než mužů, což mě upřímně udivilo. Sleduji tak nějak práci pana Hawkinga půl života a i když ji jako průměrný člověk nepochopím pořádně opravdu nikdy, tak mě těší zájem, který se i díky tomuto pěknému filmu tomuto malému velkému muži dopřává. 4* a 70% hlavně a především za Eddieho Redmaynea. ()

chelsea17 

všechny recenze uživatele

První co mě napadá ... Nebylo romantiky přespříliš ? Seděla mi tam krásně, a bylo to všechno naprosto parádní. Jenže je tam to ale. Opravdu to tak bylo či ne ? Vypadá to celkem ideálně. Ovšem, proč by tomu tak nemohlo být. Možná jen všichni děláme (nebo jen já) z Hawkinga takového génia, který by neměl mít cit, nemohl nikohko milovat a jen být "inteligent". Zřejmě i proto mi to tam svým způsobem nesedí. Proč by takový musel být ? Moc otázek a málo odpovědí. Sám nevím, jestli se nějakým způsobem na filmu podílel či ne. Za mě je to opravdu génius a trošku mě mrzí, že jsem to z filmu necítil. Herci jsou parádní .. nemám co bych komukoliv mohl vytknout nebo se mi nějak nelíbil. Celkově jsem si Teorie všeho užil, a tak to má být. Počet hodnocení 6 340 ()

Darren98 

všechny recenze uživatele

Velmi atraktivní dvojice výjimečně výtečných hereckých výkonů Eddieho Redmayna a Felicity Jones dominují navzdory jejich mladému věku coby nejhlavnější pilíře snímku už v upoutávkách, od jejichž zhlédnutí vnímám oscarový přírustek jako mladšího sourozence Čisté Duše. Třebaže příběh amyotrofické laterální sklérózy vykazuje menší potenciál nebo nedosahuje prvotřídnosti třináct let starší obdoby, dramatický žánr života zamilovaného páru shledávám emotifvně působivějším přes celou délku filmu za znění neméně kvalitní hudby vtahující do bezesporu efektnějšího závěrečného retrospektivního flashbacku. ()

adriane9 

všechny recenze uživatele

Tak hned pro začátek musím říct, že jsem totální matematický antitalent a o to více si Stephana Hawkinga vážím, vážím si jeho práce i děsně chytré hlavy. Ale.. Já prostě nedokážu tento film nijak ocenit nedokážu se dívat na jeho obličej a přemýšlet o jeho životě a světě kolem něj. A v neposlední řadě, ačkoli si jakkoliv vážím jeho práce nedokážu se do toho pravdivého příběhu vžít.. Herecké obsazení bylo skvělé, četla jsem okrajově informace o skutečném Stephanovi i Jane a věřím že jejich životní příběh je neobyčejný a zasloužil si tento úspěsný snímek. Já však zůstala bez emocí a ano přiznám se mrzí mě to. Ale o tom to je, nejsme ovce, že. ()

Saur.us 

všechny recenze uživatele

Snímek, který by chtěl být jako Čistá duše, ale jediné, čím se dokáže přiblížit je výkon nového chameleona Hollywoodu E. Redmaynea. ()

mul.berry 

všechny recenze uživatele

Redmayne byl jako Hawking výtečný. Akorát mě mrzí, že film těžil pouze ze vztahových peripetií a naprosto odignoroval Hawkingovo dílo. ()

edie sedgwic 

všechny recenze uživatele

Ak by som mala hodnotit samotny film, styri hviezdicky by urcite nedostal. Prilis vela hollywoodskych momentov a tak trochu nerealne dialogy, ktore sa snazia za kazdu cenu podciarknut, aky bol Hawking nerd. Na druhej strane sa mi opat raz potvrdilo, ze Ediie Redmayne je pan herec (Danish girl), ktory si vybera narocne ulohy a zvlada ich tak bravurne, az mate pocit, ze on vlastne vobec nehra. ()

TheSpearCZ 

všechny recenze uživatele

Naprosto po zásluze si Eddie Redmayne zasloužil za svůj herecký výkon vítězství na těch největších filmových cenách. Krom toho se ale také jedná o povedený romantický životopisný film, o člověku, kterého všichni známe, ale moc toho o něm nevíme. A speciálně musím zmínit Felicity Jones a samotný soundtrack k filmu, obojí bylo fakt něco. Čisté 4* ()

SC 

všechny recenze uživatele

Průměrné romantické drama s důrazem právě na tu romantiku a všemožné emoce, které ale kvůli své plochosti či plochosti samotných postav vůbec nefungují. Eddie Redmayne se sice snaží, seč to jde, ale film to nezachrání. ()

Radek.SCH 

všechny recenze uživatele

Nudné a unylé. Co taky chcete od filmu, jemuž vévodí člověk, který v životě nic moc (z mého nevzdělaného pohledu) neudělal a jediný dějový zvrat nastane po 10 minutách filmu. U životopisného filmu to chce mít jako předlohu OSOBNOST (viz třeba takový Generál Patton). Holt když už má životopisný film Jobs, tak Hawking bude mít taky. A to že se jeho život pro filmové plátno vůbec nehodí už nikoho nezajímá. ()

Mahoney. 

všechny recenze uživatele

Úsmev, plač, rešpekt, ľútosť, údiv. Ani nedokážem vymenovať čo všetko som pri tomto filme prežívala. Eddie Redmayne si Oscara naozaj zaslúžil.. ()

Lyžař 

všechny recenze uživatele

Je mi záhadou,co všechno musel Eddie Redmayne podstoupit, aby zahrál svůj part tak, jak to provedl. Neuvěřitelné. A život skutečného p.Hawkinga? Velmi bolestivá věc. ()

Ombak▼Penari 

všechny recenze uživatele

Teorie vede, pokus rozhoduje. Teoreticky se to dalo natočit mnohem lépe, prakticky to je takové nijaké a nebýt excelentního výkonu Eddieho Redmaynea, byl by to naprosto průměrný a nijak zajímavý film. Ta čtvrtá hvězda je jen jeho. Koho zajímá Stephen Hawking a jeho životní cesta, bohužel zde především ve spojení se složitým manželstvím, film jistě ocení. Ale zkrátit to o půl hodiny nebo víc rozvinout jeho dráhu vědce, tak by hned bylo lépe. ()

Qeo 

všechny recenze uživatele

Stephen Hawking u mě vždycky vzbuzuje takový zvláštní pocit něčeho nadpřirozeného. Geniální mysl uvězněná v nemohoucím těle. Příběh jak kráva. A z toho důvodu jsem byl moc potěšen zpracováním jeho příběhu. Není to nic velkého, z čeho si sednete na prdel a začnete ho litovat ještě víc. Naopak se film spíše jen otírá o ty "velké" věci (od teorie černých děr až po nevyléčitelnou nemoc) a zůstávají jen lidské bytosti. ()

Související novinky

Zemřel hudební skladatel Jóhann Jóhannsson

Zemřel hudební skladatel Jóhann Jóhannsson

11.02.2018

Pokud vás fascinovala hudba u Zmizení, Sicaria a Příchozích, začínáte číst velmi smutnou zprávu. V pouhých 48 letech nás totiž opustil její autor Jóhann Jóhannsson, jeden z nejvýraznějších hudebních… (více)

Podzimní hody dokumentárního filmu v Jihlavě

Podzimní hody dokumentárního filmu v Jihlavě

03.10.2017

Manželské etudy dokumentaristky Heleny Třeštíkové po 35 letech. Krutosti nacismu i pozadí Mnichovské dohody v díle slavného režiséra Marcela Ophülse. Znělka letošní Ji.hlavy z dílny hollywoodského… (více)

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

09.07.2015

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 9. do 15. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Potterovský nástupce nalezen

Potterovský nástupce nalezen

02.06.2015

J. K. Rowlingová možná nikdy nenapíše pokračování Harryho Pottera. Už v listopadu 2016 ale dostaneme první díl jeho filmového prequelu, v němž se podíváme do stejného kouzelnického světa na začátku… (více)

Reklama

Reklama