Reklama

Reklama

Teorie všeho vypráví výjimečný a neuvěřitelný životní příběh Stephena Hawkinga, který na svém velmi nemocném těle nosí jednu z nejchytřejších hlav, jakou kdy lidstvo poznalo. Byť by vám hravě vysvětlil nesrozumitelné zákonitosti fungování vesmíru, sám možná nechápe, jak je možné, že jeho vlastní život zachránila tak neobyčejná věc, jakou je láska. Příběh začíná v roce 1963, kdy má jednadvacetiletý Stephen Hawking, student kosmologie na Cambridge, našlápnuto ke skvělé budoucnosti. Spolužáci i profesoři ho naprosto zbožňují, stejně jako krásná Jane, která na téže škole studuje umění. On na oplátku zbožňuje ji. Když však v osobním i profesním životě stane na pomyslném vrcholu, zažije nemilosrdný pád. Doslova. Lékařské vyšetření po jednom z mnoha jeho „nešikovných" škobrtnutí vyřkne drsnou diagnózu – neléčitelné postupné ochrnutí nervového systému, které do dvou let ukončí smrt. Jenže Jane a Stephen se osudu vzepřou. Vezmou se a snaží se žít normální život. On si nemoc nepřipouští a dodělává si doktorát. Ona ho všemožně podporuje, často až za hranici sebeobětování. Čím víc se blíží předpokládaný konec, tím hektičtěji se oba snaží společně žít. (CinemArt)

(více)

Recenze (995)

Ydrosten 

všechny recenze uživatele

Je to zhruba stejné jako z filmem jOBS. Kdo o Hawkingově životě nemá moc informací, fim mu jich o moc víc neposkytne. Kdo o Hawkingovi neví vůbec nic, film mu jen ukáže život postiženého člověka a jeho manželky, která má s jeho chorobou svatou trpělivost. Já třeba nevěděl že má 3 děti a že z největší pravděpodobností ( z filmu to tak vyplynulo ) žije se svojí ošetřovatelkou. Jeho bývalá žena zase žije z tím chlápkem který se o Hawkinga staral docela dlouhou dobu v počátcích jeho choroby - a navíc je podezření že to třetí dítě je jeho. Film není úplně špatně natočený, chtělo to asi sakra velkej kumšt naučit se vůbec existovat s takovou chorobou, ale není to prostě až tak velký třesk, který se okolo tohoto filmu nahustil v podobě informací o životě legendy světového bádání. Dám přesto 4 zasloužené placky za hodně dobrý herecký výkon Eddieho Redmayna. ()

petokucho 

všechny recenze uživatele

Remeselne dobre zvládnutý film, ktorému chýbalo svižnejšie tempo a viac emócií prenesených na diváka. Film ma nedokázal strhnúť hoci potenciál na to mal. Výborný výkon hlavného predstaviteľa a rozšírenie obzorov o výnimočnom príbehu Stephena Hawkinga a jeho manželky stačia v tomto prípade maximálne na 3 hviezdičky. ()

lemonova 

všechny recenze uživatele

Je to krásny film, ktorý nám takmer výlučne hovorí o vzťahu Stephena a Jane. Kto čakal viac, bol zrejme sklamaný. Avšak povedzme si otvorene: úlohou tvorcov nie je naplniť niekoho očakávania v zmysle obsahu diela. A čo sa týka hereckých výkonov, Eddie Redmayne bol (samozrejme) skvelý, ale myslím, že Felicity Jones za ním nezaostávala ani o krok. Pohľad do jej tváre pri scéne kriketu bol pre mňa najsilnejším momentom celého filmu. ()

hazaba 

všechny recenze uživatele

Z filmařského hlediska i z hlediska scénáře se jedná spíše o lepší průměr. Nicméně samotný příběh a především výkon Eddieho Redmayna jej posouvá někam výš. Oskara si zasloužil a mi nejvíce utkví v paměti jeho humor a šibalský výraz za všech okolností. ()

Gaia.M 

všechny recenze uživatele

Výjimečný film, stejně jako sám pan Hawking. Dávali mu dva roky života, ale on to nevzdal, nejspíš by to bez Jane nezvládl, to ona mu vlila nejvíc energie do žil, když to nejvíc potřeboval. Ale o tom život je, dokazovat nemožné, bořit hranice! Pár minut po závěrečných titulcích mám pocit, že zvládnu cokoliv, že bych se neměla smířit s tím kam mě okolí šponuje, ale měla bych všem dokázat že mám mnohem navíc. Takže děkuji vám pane Hawkingu, minimálně mně jste inspiroval a sklidil jste můj nekonečný respekt a obdiv. ()

kerkulka 

všechny recenze uživatele

A tak jsem si já, citlivka, zas jednou po filmu hezky pobrečela :D Po výbuchu emocí a s trefně laděnou hudbou. Musím film pochválit, dostal mě na všech frontách. Přidávám se do Redmaynova fanklubu a tleskám radostí 5 letého dítěte, toho Oscara má zaslouženě. Hrozně se mi líbilo, že jsou obecně všichni takoví... chytří. Nejen že film sám o sobě má hlavu a patu a je prostě uchvacující, ale jeho postavy jsou opravdu chytré. Žádný blbý bloncky s vykasanejma minisukněma a dlouhejma růžovejma drápama. Žádní dutolebové ala Ken honící se za mičudou a zlomeneným nehtíčkem, nene. Jen jeden velký, přitažlivý mozek, uvězněný a schovaný za naším světem. Díky! ()

owwidius 

všechny recenze uživatele

Pribeh je to silny, ale je to dane postavou a diagnozou (inak, zahrane perfektne!). Ale pri pozerani som si cca niekde v polke uvedomil, ze sa trochu nudim. Zaciatok a koniec OK, ale ten stred je taky slabsi. Touring ma ako film proste bavil viac. Vysledne 3 su trochu malo, je to jeden z tych filmov kde by som dal presne 3 a pol. Ale na 4 to u mna asi nebolo, ked ma takyto (silny) pribeh nechyti. [#14/2015] ()

Hapretor 

všechny recenze uživatele

Spíše romantické než poučné. Spíše nudné než dojemné. Spíše zklamání než potěšení z dobrého snímku. Zůstává tedy jen velmi kvalitní výkon herců a hereček. Hlavně E. Redmaynea. ()

Ben Nevis 

všechny recenze uživatele

Film se měl jmenovat Svatá Jane a ne Teorie všeho. Jako oslava osudem (bohem???) zkoušeného žijícího vědce se film povedl, ale doufám, že po Hawkingově smrti natočí něco víc realistického a nezávislého na postavách. Velká chvála za to, že tvůrci odolali obsazení role nějakou přeplacenou celebritou, protože Eddie je perfektní. ()

canucks333 

všechny recenze uživatele

Tento film je neskutočne silný a krásny. Dostal ma. Eddie Redmayne je v úlohe Stephena Hawkinga nezabudnuteľne dokonalý, Oscara získal viac než len zaslúžene. Výborný výkon predvádza aj herečka Felicity Jones v úlohe pani Hawkingovej. Film je nielen dojemným životopisným dramatom, ale aj fantastickou psyhcologickou sondou do manželského života a obetí vo vzťahu. Dojal ma. Naozaj ma dojal... Nádhera... Videl som 3x v českom dabingu ------------- 100% ()

BeranSon 

všechny recenze uživatele

Úžasně přednesený snímek o jednom z největších lidí, který si celý život procházel pro mě nepředstavitelným peklem. Jestli je nějaký příběh hodný poctivého zpracování v podobě snímku, tak právě tento. Herecky moc obdivuji Eddieho Redmayna , který se se svou rolí popral intenzivně a doslova jí propadl, smekám před ním. I když obsahuje Teorie všeho silný a drtivý příběh, herecké výkony na nejvyšší úrovni, tak i přesto mě v něm chyběl moment při finále, nebo i mimo něj, který by mě dokázal ukovat k sedadlu, vyrazil dech. Ještě je škodou, že je snímek pojatý spíše ze strany milostného života onoho génia, sice je to příjemné sledovat lásku, ale řečeno na rovinu filmů o nelehké a úžasné lásce je více a lepších. Osobně bych ocenil více se zabývat jednotlivými životními úspěchy a teoriemi. - 7/10 - ()

P.J.2 

všechny recenze uživatele

Dvě hvězdy jen a pouze za Eddieho Redmayne, jinak abych pravdu řekl jsem film ani nedokoukal protože jsem se prostě enormně nudil, ale abych byl objektivní tak jsem se pokusil kouknout znova a co čert nechtěl, stalo se to znova. V tu chvíli jsem si uvědomil že to něco znamená. ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Nuž nakoniec namiesto Hawkinga bola v strede pozornosti jeho žena. Však koniec-koncov napísala si predlohu. Ako vzťahová dráma skvelé, no ako už na fóre bolo spomenuté, chýbalo viac o živote samotného Stevena. Skrátka perfektne zvládnuté remeslo už vopred určené na oskarovský útok. Hviezdičku som pridal za božskú hudobnú tému. Bez DTS to neberte do úvahy.. ()

Toka 

všechny recenze uživatele

Další životopisné dílo velmi vlivné osoby moderní doby. Hawkingův příběh je z nich určitě nejdramatičtější, ve snímku se to ale promítlo dvojnásob. Bohužel je kladen důraz na tu citlivou stránku. Tohle by se velmi dobře chytlo v odpoledních hodinách na TV Prima. Je to skvěle zahrané a opravdu srdcervoucí, co všechno dokáží lidé obětovat pro věrnost, ale postavit na tom celý film u takového génia je prostě škoda. Kvůli tomu působí občasné vědecké scény úplně mimo. O třídu horší životopis než Steve Jobs z roku 2015, kde je přechod mezi osobním a profesním životem kontinuální a k tomu má tolik potřebnou autentičnost. ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Poctivo natočený a ešte lepšie zahraný časť príbehu (života) S. Hawkinga. Samozrejme taký príbeh z filmového hľadiska sa nedá natočiť bez niekoľkých (klišé) scén, ktoré tam v skutočnosti nemajú čo hľadať. Tých je tu však fakt málo. F. Jones (ne)skutočne vynikajúca (zaslúžená nominácia na Oscara) a E. Redmayne akoby z inej dimenzii (gratulujem ku získaniu Oscara). Osobné hodnotenie: 81% (****) ()

brumbrum 

všechny recenze uživatele

Hodne velka sracka. Ako tipek, ktoreho zivot je zazrak sam o sebe, dokazuje pomocou jedneho prstu cely svoj zazracne nezasluzeny zivot, ze Ten, ktory mu ho s usmevom kazdy den nevysvetlitelne predlzuje, vlastne neexistuje :--))). Velmi podareny vtip, clovek by sa aj schuti zasmial na tom, keby to nebolo vlastne groteskne tragicke, kam az siaha ludska idiocia. Hej, ved gravitacia je fakt za vsetkym... - aj ked sa pan vedec zrube z vozika, aj ked pada lajno do misy, aj ked sa dieta uci chodit, aj ked padaju hviezdy.. To je asi taka teoria, akoze za vsetko mozu mimozemstania. Tak fajn, na 1* to vystacilo, kedze je to dobre zahrane, ale inak len kibel hnoja. ()

Shredo 

všechny recenze uživatele

Scenár, ktorý napísal sám život, ma vždy tú najvýznamnejšiu hodnotu. Studnica Stephena je vskutku pestrá - dej sa primárne mohol zamerať na množstvo aspektov - a vybral si priam luxusne. Pre mnohých veľké sklamanie, že sa to netočí primárne okolo vedeckej práce, ale o jeho osobnom živote. A to v konečnom dôsledku ukazuje to, aký bol výnimočný človek. Láska dvoch ľudí sa prediera neľahkým životom. Stephenova a Janina nezlomnosť, schopnosť sa nevzdať a brať život, aký je a užívať si ho vrámci maximálnych možností by malo byť múzou pre nás všetkých. Česť pamiatke Hawkingovi. ()

totalySICK 

všechny recenze uživatele

Hodnocení spíš tak nějak za ten skutečný příběh, co se skrývá za tím - a že nám film poskytl možnost, jak do situace nahlédnout. A nebylo to příjemné nahlédnutí. Těžko si dovedu představit děsivější nemoc. A určitě to nebyla ani lehká herecká role. Ale jinak mě film dost štval, svými romantickými pasážemi obzvlášť, hlavně ten šťastný začátek byl svou naivní trapností téměř k nepřežití, ale chápu filmařský záměr. Jen to bylo podáno moc lacině - ale nebyl čas a zacíleno bylo na mainstreamového diváka, vím. ()

Související novinky

Zemřel hudební skladatel Jóhann Jóhannsson

Zemřel hudební skladatel Jóhann Jóhannsson

11.02.2018

Pokud vás fascinovala hudba u Zmizení, Sicaria a Příchozích, začínáte číst velmi smutnou zprávu. V pouhých 48 letech nás totiž opustil její autor Jóhann Jóhannsson, jeden z nejvýraznějších hudebních… (více)

Podzimní hody dokumentárního filmu v Jihlavě

Podzimní hody dokumentárního filmu v Jihlavě

03.10.2017

Manželské etudy dokumentaristky Heleny Třeštíkové po 35 letech. Krutosti nacismu i pozadí Mnichovské dohody v díle slavného režiséra Marcela Ophülse. Znělka letošní Ji.hlavy z dílny hollywoodského… (více)

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

09.07.2015

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 9. do 15. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Potterovský nástupce nalezen

Potterovský nástupce nalezen

02.06.2015

J. K. Rowlingová možná nikdy nenapíše pokračování Harryho Pottera. Už v listopadu 2016 ale dostaneme první díl jeho filmového prequelu, v němž se podíváme do stejného kouzelnického světa na začátku… (více)

Reklama

Reklama