Reklama

Reklama

Teorie všeho vypráví výjimečný a neuvěřitelný životní příběh Stephena Hawkinga, který na svém velmi nemocném těle nosí jednu z nejchytřejších hlav, jakou kdy lidstvo poznalo. Byť by vám hravě vysvětlil nesrozumitelné zákonitosti fungování vesmíru, sám možná nechápe, jak je možné, že jeho vlastní život zachránila tak neobyčejná věc, jakou je láska. Příběh začíná v roce 1963, kdy má jednadvacetiletý Stephen Hawking, student kosmologie na Cambridge, našlápnuto ke skvělé budoucnosti. Spolužáci i profesoři ho naprosto zbožňují, stejně jako krásná Jane, která na téže škole studuje umění. On na oplátku zbožňuje ji. Když však v osobním i profesním životě stane na pomyslném vrcholu, zažije nemilosrdný pád. Doslova. Lékařské vyšetření po jednom z mnoha jeho „nešikovných" škobrtnutí vyřkne drsnou diagnózu – neléčitelné postupné ochrnutí nervového systému, které do dvou let ukončí smrt. Jenže Jane a Stephen se osudu vzepřou. Vezmou se a snaží se žít normální život. On si nemoc nepřipouští a dodělává si doktorát. Ona ho všemožně podporuje, často až za hranici sebeobětování. Čím víc se blíží předpokládaný konec, tím hektičtěji se oba snaží společně žít. (CinemArt)

(více)

Recenze (995)

Folky 

všechny recenze uživatele

Hawking je možná zajímavá a určitě inspirativní osobnost, o to větší zklamání ale je, co se vylíhlo z jeho biografie. Nezajímavá nuda s naprosto kýčovitým obsahem, na který se zaměřuje mnohem víc, než na jeho dílo. Smutné. ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Žijeme v době, ve které žijeme….kult celebrit, klanění se úspěšným sportovcům, modelky a zpěváci. No a ještě tady je Stephen Hawking, možná jediný současný vědec (ano, Albert Einstein už není mezi námi :D), kterého zná téměř celý svět….uznávám, že hodně v tom to směru udělalo i účinkování v seriálu Teorie velkého třesku, ale to nic nemění na podstatě věci. Životní příběh tohoto britského teoretického fyzika je průlet na neosedlaném jednorožci černou dírou. Jeden z největších mozků naší doby, nezlomný bojovník s osudem, ale i manžel a otec. Bůh mu dával, ale i hodně bral….jeho život téměř působí, jako z pera scénáristy s velkou představivostí. Navíc samotná postava je pro herce požehnáním z nebe…kde už jinde můžete dokázat, že kurzy herectví byly vratnou investicí…Pepan z Kameňáku to asi nebude. Jinak zasloužená zlatá soška pro Eddieho Redmayna. Podobné životopisy je třeba točit, aby se jednou naše děti neptaly: „Kdo je ten divný chlápek, co si skypuje se Sheldonem?“. A pokud se navíc bude točit tímto způsobem, tak jenom palec nahoru. ()

Evander 

všechny recenze uživatele

Ani bych nevěřil, že se tak silný a z určitého úhlu pohledu vlastně tragický příběh dá zpracovat s takovou lehkostí. Film mě obrovským způsobem překvapil a navzdory své tragičnosti nabil pozitivní energií. Herecké výkony obou hlavních protagonistů jsou naprosto fantastické, a tak Oskar pro Eddieho Redmayna je více než na místě. Film je ale dobrý jako celek, herecké výkony vedlejších postav v ničem nezaostávají za hlavními hrdiny, hudba vhodně podkresluje prakticky každou scénu, atmosféra doby v jednotlivých obdobích Hawkingova života je pečlivě a věrně zpracovaná. Zhlédnutí The Theory of Everything jsem dlouhé roky odkládal a teď vím, že zbytečně. Jedná se o hrozně milý a příjemný, celovečerní rodinný film, i když trochu drama, ale celkové vyznění filmu je v zásadě pozitivní. Příběh s postupujícím dějem nabírá na síle i intenzitě a film se tak po nadprůměrném začátku jen zlepšuje až k závěrečným titulkům. ()

Rathalos 

všechny recenze uživatele

Krasne natoceny zivotny pribeh genia Stephena Hawkinga a herecky koncert v podani Eddieho Redmaynea,ktory to nemohol lepsie zahrat a musim sa priznat,ze aj nejake slzy sa mi objavili v ociach pri sledovani tohto filmu,nie je o com rozmyslat,jasnych pat hviezd...:-) ()

joker30 

všechny recenze uživatele

Je to taka poctivá trojhviezdička ,ale za kvalitné herecké výkony jednu pridám. Chýbal mi tam trošku taký top moment. Ten na záverečnej prednáške ma nejak nedostal tak ako by som očakával. Oceňujem, že sa film dosť zaoberal Hawkingovým súkromím, ale čakal som , že tam bude troška viac aj z tej vedy. ()

mirecek 

všechny recenze uživatele

Životopisný film o výjimečném člověku, by měl být výjimečný. Tohle se spíš blíží k nějaké romantické klasice... Myslím že po životopisném filmu o S.H bych o něm měl vědět víc než vím po téhlé romanťárně. ()

greedo95 

všechny recenze uživatele

Tento film je vynikající hlavně díky tomu, že je určen jak obdivovatelům Stephena Hawkinga, tak těm kteří se o vědu třeba vůbec nezajímají, a třeba i Hawkinga neznají (doufám že to tak není). Já osobně Hawkinga velmi obdivuji, protože mě "vesmírná" věda vždycky zajímala, a filmy s touto tématikou taktéž. Ale hlavní pointou tohoto filmu je to, že to není film o fyzice, ale film o lidskosti, a dobrotě lidí, kterými je Hawking obklopen. ()

TheMraca 

všechny recenze uživatele

Eddie Redmayne perfektně ztvárnil Stephenovu genialitu skrytou v neovládaném těle. Postupné ztrácení motorických schopností a nutnost se s tím psychicky vyrovnat je servírována nenásilně a o to možná hlouběji. Osobně bych dal přednost kdyby bylo víc času věnováno řešení fyzikálních teorií. Pak bych plný počet takhle musí stačit 4. Za mě 85% ()

redwik 

všechny recenze uživatele

Oproti Imitation Game mi film o Hawkingovi prišiel o dosť slabší. Súhlasím s komentárom Malarkeyho, že namiesto príbehu o jednom z najinteligentnejších ľudí sme dostali romantický príbeh. Čo ale treba vyzdvihnúť sú jednoznačne herecké výkony. Felicity Jones bola skvelá, no Eddie Redmayne bol z celého filmu najlepší a ak dostane Oscara niekto iný, prekvapí ma to. Eddie Redmayne - Stephen Hawking /:/ Felicity Jones - Jane Hawking /:/ Charlie Cox - Jonathan /:/ Harry Lloyd - Brian /:/ David Thewlis - Dennis Sciama /:/ Emily Watson - Beryl Wilde /:/ Guy Oliver-Watts - George Wilde /:/ Simon McBurney - Frank Hawking /:/ Lucy Chappell - Mary Hawking /:/ Christian McKay - Roger Penrose ()

Jakubik 

všechny recenze uživatele

Je tu další rok a máme tu další životopisný film, který překvapivě určitě bude usilovat o Oskara. No jediný kdo si Oskara opravdu zasloužil je představitel Hawkinga Eddie Redmayne. V podstatě obšlehnutá Čistá duše od Howarda jen o hodně nudnější a průměrnější. O to hůře vzhledem k tomu, že Hawking je slavnější než Forbes (aspoň v mých očích). Co mi vadilo, že se vše točilo hodně okolo milostného trojúhelníku. Dal bych větší prostor jeho životu hlavně více prostoru by mohla dostat nemoc nebo vědecká práce. Nehledě na absenci letopočtů tak není v podstatě poznat skoky v životě a na velikosti dětí to jde těžko... ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Ten film mohol byť skvelý. Životopisným by som ho nenazval, lebo robí dosť veľké skoky v živote Stephena Hawkinga a pri konečných titulkoch som si uvedomil, že vlastne ten film mi tak málo povedal o veľkom fyzikovi dejín. Čo film robí ako tak dobrým je Oscarový výkon Eddieho Redmaynea a slušný výkon veľmi peknej Felicity Jones. Sledovanie vývoja ich vzťahu bez happyendu (tak to už napísal život) ma bavilo a teda skôr ako životopisný film je to romantická dráma. ()

Torgal 

všechny recenze uživatele

Kto by dúfal, že sa v tomto filme dozvie niečo o Hawkingovom profesnom živote a ako vznikala jeho Stručná história času, bude trpko sklamaný. Film kladie dôraz na jeho vzťah s dlhoročnou manželkou - veda je zatlačená do úzadia takým spôsobom, že by Hawking pokojne mohol byť aj chovateľom dlhosrstých morčiat a dej by to ovplyvnilo len minimálne. Pani manželka je pre film prinajmenšom rovnako dôležitá ako slávny fyzik - preto je fajn, že ich predstavitelia podávajú tak dobré herecké výkony. Hlavne Redmayne si toho Oskara naozaj zaslúžil, hoci s hendikepovanými postavami sa ľahko vyhráva. Inak je film ale len adekvátne natočený tuctový romantický príbeh, ktorý navyše vzťah Hawkingovcov príliš idealizuje. 6+/10 ()

Lucas87 

všechny recenze uživatele

Moc příjemné bylo seznámení Stephena a jeho ženy Jane. Takže tu první polovinu filmu jsem si užil nejvíce a taky ke konci ta jeho ošetřovatelka byla více sympatická než jeho žena, která už ani náznakem nebyla silná osoba. ()

figliar 

všechny recenze uživatele

Viem, že sa jedná o prehnane sladkú romantiku o tom, ako láska aj hory prenáša, ale v tomto príbehu je to akási nutnosť, pretože to, čomu doktor Hawking vo svojom živote čelil, by sa bez milujúcej rodiny zvládnuť nedalo. Jeho životopis som síce už raz videl, no aj tak ma toto spracovanie veľmi prekvapilo a ani na minútu som nestratil záujem o film. Životný výkon, ktorý podáva Eddie Redmaine je skutočne excelentný a Oskar za hlavnú rolu proste nemohol skončiť u nikoho iného. Stephen Hawking môže byť na toto sfilmovanie svojho života hrdý. ()

katmandzoo 

všechny recenze uživatele

Bravúrne natočený film o výnimočnej osobnosti, ktorou Stephen Hawking bezpochyby je. Teória všetkého síce pojednáva viac o ťažkom živote Hawkinga a o jeho boji so zákernou chorobou, kde mu bola obrovskou oporou jeho obetavá žena, pričom už menej poukazuje na nemalé Hawkingove úspechy v oblasti kozmológie a zmieni sa o nich naozaj len sporadicky. Popravde mi to však vôbec nevadilo, nakoľko prílišným vedeckým vysvetľovaním o podstate vesmíru a času, by som pravdepodobne do pol hodiny zaspal. Každý empatický človek musí oceniť hĺbku tohto filmu a uznať jeho kvalitu. Skláňam sa pred Eddiem Redmaynem, ktorý rolu Hawkinga zahral DOKONALE! Zaujímalo by ma len jedno: Kde sa tento herec doteraz skrýval? V porovnaní s trápnym Birdmanom mala Teória všetkého jednoznačne získať Oscara. Oscarová komisia však opäť raz potvrdila svoj konzervatívny a dobovo filmový nevkus. Za posledné roky zvíťazili v Oscaroch filmy ako Lincoln, Argo, Birdman a filmy podobné tomuto neuspeli vôbec, čo je dosť to na zamyslenie. ()

Související novinky

Zemřel hudební skladatel Jóhann Jóhannsson

Zemřel hudební skladatel Jóhann Jóhannsson

11.02.2018

Pokud vás fascinovala hudba u Zmizení, Sicaria a Příchozích, začínáte číst velmi smutnou zprávu. V pouhých 48 letech nás totiž opustil její autor Jóhann Jóhannsson, jeden z nejvýraznějších hudebních… (více)

Podzimní hody dokumentárního filmu v Jihlavě

Podzimní hody dokumentárního filmu v Jihlavě

03.10.2017

Manželské etudy dokumentaristky Heleny Třeštíkové po 35 letech. Krutosti nacismu i pozadí Mnichovské dohody v díle slavného režiséra Marcela Ophülse. Znělka letošní Ji.hlavy z dílny hollywoodského… (více)

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

09.07.2015

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 9. do 15. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Potterovský nástupce nalezen

Potterovský nástupce nalezen

02.06.2015

J. K. Rowlingová možná nikdy nenapíše pokračování Harryho Pottera. Už v listopadu 2016 ale dostaneme první díl jeho filmového prequelu, v němž se podíváme do stejného kouzelnického světa na začátku… (více)

Reklama

Reklama