Reklama

Reklama

Teorie všeho vypráví výjimečný a neuvěřitelný životní příběh Stephena Hawkinga, který na svém velmi nemocném těle nosí jednu z nejchytřejších hlav, jakou kdy lidstvo poznalo. Byť by vám hravě vysvětlil nesrozumitelné zákonitosti fungování vesmíru, sám možná nechápe, jak je možné, že jeho vlastní život zachránila tak neobyčejná věc, jakou je láska. Příběh začíná v roce 1963, kdy má jednadvacetiletý Stephen Hawking, student kosmologie na Cambridge, našlápnuto ke skvělé budoucnosti. Spolužáci i profesoři ho naprosto zbožňují, stejně jako krásná Jane, která na téže škole studuje umění. On na oplátku zbožňuje ji. Když však v osobním i profesním životě stane na pomyslném vrcholu, zažije nemilosrdný pád. Doslova. Lékařské vyšetření po jednom z mnoha jeho „nešikovných" škobrtnutí vyřkne drsnou diagnózu – neléčitelné postupné ochrnutí nervového systému, které do dvou let ukončí smrt. Jenže Jane a Stephen se osudu vzepřou. Vezmou se a snaží se žít normální život. On si nemoc nepřipouští a dodělává si doktorát. Ona ho všemožně podporuje, často až za hranici sebeobětování. Čím víc se blíží předpokládaný konec, tím hektičtěji se oba snaží společně žít. (CinemArt)

(více)

Recenze (995)

x_ander 

všechny recenze uživatele

Spíš něž ke klasickému životopisnému filmu má Theory of Everything blíž k romatice šmrcnuté dramatem. Otázkou je, jestli by byl pro diváctvo natolik zajímavý, kdyby jeho středobodem nebyl Stephen Hawking a jeho život. On však tím hlavní tahounem je, a proto by bylo chybou film minout a připravit se o zážitek nacpaný emocemi, neuvěřitelně dobrými hereckými výkony a úžasnou hudbou. ()

Cyberboy 

všechny recenze uživatele

Nudný a utahaný životopisný film o velmi zajímavém člověku. Naprosto chybí vtažení do děje i gradace. Čas ukáže jestli se o Stephenovi dočkáme něčeho šťavnatějšího, zasloužil by si to. (4/10) ()

lmc 

všechny recenze uživatele

Eddie Redmayne podává životní výkon (i když ho snad spoustu příležitostí ještě čeká) a Felicity Jones mu parádně sekunduje. Hawking poté co film viděl sám namluvil, tudíž sledovat to s českým dabingem by byl kardinální hřích! Na můj vkus příliš "romantiky" a málo teorií, přesto vyjímečný film. ()

Rez0 

všechny recenze uživatele

Pravda, Eddie to zahrál neskutečně. Oskara si zasloužil, ne že ne. I když Bradley mu zdatně šlapal na paty. Celkově ale zklamání. Film nevyužil ten potenciál, co měl. Tvůrci z toho udělali obyčejnej romantickej film o vztahu Hawkinga a jeho ženy. Dokonce mě přišlo, že Jane (Felicity, taky nezahrála špatně) dostala víc prostoru než Hawking. Chtěl jsem film s Hawkingem, dostal jsem ho jen z 50%, což je i moje hodnocení. ()

Anetkajez 

všechny recenze uživatele

Naprosto neuvěřitelný výkon pro mě zatím neznámého herce, který svou první opravdu velkou rolí získal hned oscara. Maximálně inspirativní příběh s výbornými hereckými výkony. Pokud někoho vůbec napadne myšlenka tento film nadabovat a jestli někdy nějaký s prominutím idiot tuto nabídku přijme, slibuji, že se na dabovanou verzi nikdy nepodívám. Pro mě totiž neexistuje žádný člověk, co by namluvil tuto roli lépe než samotný Eddie. Ráda se na tento film podívám znovu a opět si zabrečím. ()

honzic 

všechny recenze uživatele

Výborný film, nečekal jsem zázraky, ale film mne překvapil celkově dobrou kamerou, hudbou a hlavně špičkovým hereckým výkonem Redmayne, Jones byla hezčí než skutečná Jane, ale to nebylo ke škodě věci. I když to plně neodpovídá skutečnosti, neurazí. Patetický závěr sice nepotěší kontinuitě příběhu, ale film dobře uzavírá. Též nulové stárnutí herců a chybějící letopočty zklamou, na druhou stranu se to dá odpustit. Do filmu se člověk zadívá, že i dvě hodiny zvládne, aniž by musel odejít od filmu. Jako celek tedy hodnotím opravdu kladně, jen víc takových povedených filmů. Hodnocení: 80 % ()

Pimpy 

všechny recenze uživatele

Chtěl sem ve filmu víc Hawkinga, ty hluchý místa mohly bejt v pohodě vyplněný nepochopitelnýma teoriema. Ale zase si řikám, pro koho ten film bude, romantický drama oproti chlapovi na vozíku co chrlí na svět svoje myšlenky, kterým nikdo nerozumí, pomocí brčka? Volba je jasná, pro mě bohužel. Jsou to hodně slabý čtyři hvězdy. Je až s podivem co je člověk schopen pro druhého protrpět. ()

NeMiQ 

všechny recenze uživatele

Veľmi pekný film, ktorý zahrial celkovým vyváženým spracovaním, kde netlačili na pílu citov, ani dramatickosti, ale všetko bolo akurát. Kamera a jej "teplé", veľmi príjemné farebné tóny tomu všetkému dopomohli. Predstaviteľ Hawkinga asi už ani lepší nemohol byť, chvíľami som mal pocit, akoby to bol naozaj on. U mňa oveľa lepšie ako Kód enigmy, ktorý bol viac silený. ()

Blazis34 

všechny recenze uživatele

První co musím napsat, je chvála na Eddieho Redmayna. Myslím, že většina lidí po shlédnutí filmu dohledávala, zda není tento herec opravdu postižen, protože jeho herecký výkon byl opravdu důvěryhodný a pro mě zasluhující nominaci na jednu ze sošek za nejlepší výkon v hlavní roli. O moc pozadu nebyla ani Felicity Jones, avšak nároky na její roli byly samozřejmě nižší než na zmiňovaného Stephena. Líbilo se mi i to, že film měl v sobě smutnou, negativní událost, avšak nálada v něm byla i pozitivní. Přispělo k tomu i rozpoložení Stephena, který si i v pokročilém stádiu své nemoci zachoval sarkasmus a ironii. Klobouk dolů před ním, co všechno dokázal vymyslet a jak se svoji nemocí bojoval. Smekám i před skutečnou Jane, která věděla do jakého života jde, co ji (ne)čeká a přesto se nevzdala a byla vždy Stephanovi oporou, úžasná to žena. Poslední věc co bych chtěl vyzdvihnout, byla poslední minuta filmu, kdy se čas vracel zpět a do toho hrála Cinematic Orchestra - dojemné, krásné, citlivé. James Marsh neměl lehkou práci při režírování, ale zvládl ji dobře až na jednu věc a to, že občas rychle přeběhl dobu a přeskočil důležité okamžiky života hlavního páru (třeba různé početí a porody, průběh zotavení či jak se vyvíjel vztah Jane s Jonathanem), ale chápu že natočit celou knihu je těžké a je potřeba toho hodně vypustit. I tak Teorie všeho byla pro mě velkým překvapením a dávám ji 80% - čtyři hvězdy. ()

Jarlaxle 

všechny recenze uživatele

Pohádka je to pěkná. Ale jsem asi jeden z těch, koho by zajímalo, jak vznikaly Hawkingovy teorie a nápady, ne to, jak to bylo s jeho ženou... ()

mnx 

všechny recenze uživatele

Jestli někdo čeká druhou Čistou duši (jako třeba já), tak bude převelice zklamán. Tohle je jen taková romantická blbovinka, a nezachrání to ani dokonalé herectví a masky hlavního představitele. Kamera, režie, herci to je všechno ok. Ale tu příšernou nudu to nezachrání. Samotný Hawkinsův životopis se všemi perličkami z jeho života, které se tu z nepochopitelného důvodu vůbec neobjevily, je mnohem zajímavější. ()

baclajean 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý som nechcel pozerať, a predsa som ho musel vidieť. Láska hory prenáša, to predovšetkým. Je až neuveriteľné, aký humor dokáže do svojho života vniesť niekto, komu ho osud tak kruto sťažil. Untouchables bol dojemný film, no na tento sa ani zďaleka nechytá. Herci zahrali taktiež výborne, hudba dokonale sedela so scénami, klobúk dolu pred filmom a aj samotným S. Hawkingom. ()

rasto87 

všechny recenze uživatele

Dosť ťažký film hlavne po psychickej stránke diváka a to najmä kvôli tomu, že divák sa polovicu filmu pozerá na utrpenie a chorobu p. Hawkinga jedného z najväčších géniov ľudstva. V určitých momentoch mi Hawkinga prišlo naozaj ľúto čo prežíva a mám pravdu povedať v určitých pasážach filmu som mal problém porozumieť aj jeho reči. Film ktorý ukazuje mnoho a záleží len na divákovi čomu bude najviac veriť a najviac ho zaujímať a to teória o rodine, láske, priateľstve, vede alebo to najhoršie o zákernej chorobe. Naozaj dosť silný emočný príbeh avšak určite nie na opätovné pozretie, raz mi to stačilo. ()

elanista1 

všechny recenze uživatele

V 20. minúte ma chytili dobré zimomriavky keď som pochopil o čom film je, lebo pred pozeraním som to vôbec netušil, len som ho chcel tak z princípu vidieť, lebo všade sa o ňom píše. Silný film, neviem mne to prišlo celé veľmi smutné, až nereálne, ako sa môže niekto takto obetovať pre druhého. Obaja podávajú impozantné výkony. ()

Wurths 

všechny recenze uživatele

Celý film je "jen" nadprůměrný, ale závěrečné scény, hlavně ta kdy se čas vrací úplně na začátek, jsou výborné. Eddieho Redmayna si budu jako Hawkinga pamatovat ještě dlouho. ()

jfaba 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála životopisných filmů od Čisté duše co mě zaujal a bavil. A nedivím se za Oscara pro E. Redmayna. ()

pafka 

všechny recenze uživatele

Prvne musim vyzdvihnout Eddieho R., ten to dal vazne skvele. Az si clovek neumi predstavit, ze ve skutecnosti takovy neni. Film, ktery se opira o skutecnou biografii cloveke, ktery to v zivote nema lehke a presto se snazi nejak rozumne zit. Rozhodne nastandart, ktery ma co rict a kazdym kouskem filmu vas bavi. ()

Související novinky

Zemřel hudební skladatel Jóhann Jóhannsson

Zemřel hudební skladatel Jóhann Jóhannsson

11.02.2018

Pokud vás fascinovala hudba u Zmizení, Sicaria a Příchozích, začínáte číst velmi smutnou zprávu. V pouhých 48 letech nás totiž opustil její autor Jóhann Jóhannsson, jeden z nejvýraznějších hudebních… (více)

Podzimní hody dokumentárního filmu v Jihlavě

Podzimní hody dokumentárního filmu v Jihlavě

03.10.2017

Manželské etudy dokumentaristky Heleny Třeštíkové po 35 letech. Krutosti nacismu i pozadí Mnichovské dohody v díle slavného režiséra Marcela Ophülse. Znělka letošní Ji.hlavy z dílny hollywoodského… (více)

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

09.07.2015

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 9. do 15. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Potterovský nástupce nalezen

Potterovský nástupce nalezen

02.06.2015

J. K. Rowlingová možná nikdy nenapíše pokračování Harryho Pottera. Už v listopadu 2016 ale dostaneme první díl jeho filmového prequelu, v němž se podíváme do stejného kouzelnického světa na začátku… (více)

Reklama

Reklama