Reklama

Reklama

Teorie všeho vypráví výjimečný a neuvěřitelný životní příběh Stephena Hawkinga, který na svém velmi nemocném těle nosí jednu z nejchytřejších hlav, jakou kdy lidstvo poznalo. Byť by vám hravě vysvětlil nesrozumitelné zákonitosti fungování vesmíru, sám možná nechápe, jak je možné, že jeho vlastní život zachránila tak neobyčejná věc, jakou je láska. Příběh začíná v roce 1963, kdy má jednadvacetiletý Stephen Hawking, student kosmologie na Cambridge, našlápnuto ke skvělé budoucnosti. Spolužáci i profesoři ho naprosto zbožňují, stejně jako krásná Jane, která na téže škole studuje umění. On na oplátku zbožňuje ji. Když však v osobním i profesním životě stane na pomyslném vrcholu, zažije nemilosrdný pád. Doslova. Lékařské vyšetření po jednom z mnoha jeho „nešikovných" škobrtnutí vyřkne drsnou diagnózu – neléčitelné postupné ochrnutí nervového systému, které do dvou let ukončí smrt. Jenže Jane a Stephen se osudu vzepřou. Vezmou se a snaží se žít normální život. On si nemoc nepřipouští a dodělává si doktorát. Ona ho všemožně podporuje, často až za hranici sebeobětování. Čím víc se blíží předpokládaný konec, tím hektičtěji se oba snaží společně žít. (CinemArt)

(více)

Recenze (995)

Crybaby 

všechny recenze uživatele

O živote Stephena som toho aj bez filmu vedel určite viac. Film mi neprišiel až taký zaujímavý, avšak spracovanie a tá energia ktorá z neho išla bola úžasná. Taktiež by sa dala vyzdvihnúť absolútna suverenita a pohoda hl. postavy (ocenená Oscarom). ()

IZFNP 

všechny recenze uživatele

Nie je to len obyčajný príbeh o neobyčajnom človeku - je to príbeh najmä o obyčajných ľuďoch, ktorí mu jeho neobyčajnosť umožnili. Na city hrajúce, remeselne zdatné, zbytočne držiace sa v okovách životopisného dojáku, i tak však krásny a inšpiratívny príbeh. Potlesk pre Redmayna, ktorého síce nezbožňujem ako aktuálne všetci, ale výkon predviedol famózny a film utiahol na svojich ramenách nezabudnuteľným spôsobom. ()

lobo87 

všechny recenze uživatele

Famózny príbeh o človeku, ktorý je jedným z najväčších zjavení našich životov. Už len to, ako dlho dokáže odolávať zákernej chorobe je zázrak. Tento film nie je doslovným Hawkingovým životopisom zaoberajúcim sa jeho geniálnym dielom. Je to príbeh o láske a nezdolnosti ľudského charakteru. Najväčšou hodnotou filmu je však Eddie Redmayne. Jeho fyzické herectvo je úchvatné a patrí k tým najlepším výkonom, aké som kedy od herca videl... 80% ()

Meow86 

všechny recenze uživatele

"The past, like the future, is indefinite and exists only as a spectrum of possibilities." Není pochyb, že Eddie Redmayne je mladý herec se zářnou filmovou budoucností. Bůh ví, kolik skvělých rolí mu ještě bude umožněno ztvárnit. Každopádně role Stephena Hawkinga bude jednou z těch horko těžko překonatelných. Souhlasím, Oscar za hlavní roli pro rok 2015 je ve správných rukou. Navzdory mému hodnocení a navzdory mé vyslovené chvále na excelentní výkon Eddieho Redmayna, nechci tento film už nikdy v životě vidět. Amyotrofické řetězy úzkosti svíraly mé hrdlo až moc. ()

eMeMko 

všechny recenze uživatele

Zajímavé téma a jeden herec, díky kterému to není jen nudný životopisný film. Eddie Redmayne si za tuto roli Oscara opravdu zasloužil - kdykoliv je na scéně, má divák pocit, jakoby se koukal na skutečného Stephena Hawkinga. Gestikulace, vzhled, mluva, to vše měl pečlivě naučené, takže si ani nedovedu představit, kolik práce to muselo dát. Ostatní herecké výkony taky nejsou špatné, stejně tak technické aspekty, jako střih, kamera, zvuk a hudba. Jednu hvězdu musím strhnout za scénář, který není úplně pro každého a někoho by se mohla zdát i dvouhodinová stopáž jako moc dlouhá. U mě tomu tak nebylo a proto hodnotím 4 hvězdami. ()

M@x.sK 

všechny recenze uživatele

Na tento film som sa hrozne dlho tešil a bol to jeden z tých, o ktorom som dopredu vedel, že nepôjdem do kina. Počkal som si a išiel som ho pozerať z nadšením, ktoré k Hawkingovi prechovávam na úrovni amatérskeho nadšenca o všetkom vesmírnom. Už zo začiatku bolo zrejmé, že vo filme nepôjde o výklady matematických vzorcov, ale skôr o romantickú drámu, keďže bol scenár písaný podľa jeho prvej manželky, avšak naservírovaná romantika mi vôbec nevadila. Príbeh o tom, ako sa niekto rozhodne pomáhať svojej láske je krásny pohľad na to všetko, čo si o ňom človek nemôže prečítať na wikipedii. Film ho ukázal ako normálneho človeka, ktorému choroba nezabránila byť aj naďalej vtipný a milujúci. Počkať, zabudol som povedať geniálny - ale to asi nikto, kto si ide pozrieť tento film nepotrebuje objasňovať. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Krásne poetické dielo, ktoré síce neoplýva monumentálnosťou, ale je o to ľudskejšie, realistickejšie a zároveň pre každého človeka povzbudivé. Príbeh o sile vôle a o tom, že človek sa nemôže vzdať v žiadnej životnej situácii. Neviem si predstaviť, kto iný ako Felicity Jones by mohol zahrať jeho manželku. Veľmi sympatická herečka. Eddie Redmayne predviedol doslova životný výkon a právom má Oskara. Sám Hawking sa vyjadril, že momentami sa cítil, akoby videl sám seba. Už to je pocta ako hrom. S týmto snímkom som naozaj veľmi spokojný. 80 % ()

dzules 

všechny recenze uživatele

kouzelný příběh o životě, který vůbec kouzelný není..a který vám zanechá na jazyku hořkosladkou chuť naděje..z Eddieho se stává můj oblíbený herec, doufám, že ho brzo v něčem uvidím ()

Domislava95 

všechny recenze uživatele

Eddie, oficiálně sis probojoval místo do mých oblíbených herců. Uvěřím ti totiž každou roli a tentokrát tomu není jinak. Jako Stephen Hawking jsi dechberoucí a místy jsem až zapomínala, že vlastně nejste jedna a tatáž osoba. ()

Stauff 

všechny recenze uživatele

Tak nevím... Bylo vidět, že film je natočený podle knihy , kterou napsala jeho bývalá žena, občas jsem měl pocit, že jí zapomněli přidělat svatozář. Je to o všem možném, jenom ta teorie všeho tam trochu chybí. Ale možná je problém ve mě, prostě jsem čekal něco jiného. Přesto mě ten film donutil znovu otevřít Stručnou historii času. Takže vlastně dobrý. ()

MagicM 

všechny recenze uživatele

Opět naprosto fenomenální výkon Eddieho Redmayna. Film občas nemá spád a chvílemi jsem se nudila, proto nemůžu dát 5, ale určitě stojí za to, vidět. ()

Aywes 

všechny recenze uživatele

Podmanivá hudba a skvělé herecké výkony. Uvítal bych více proslovů hlavního hrdiny, ale i tak jsem si film užil. Příběh o lidském úsilí a nezdolnosti ducha důležitého člověka pro náš svět. Nebo snad i vesmír? ()

koza3 

všechny recenze uživatele

K trošku smutné události a tedy smrti Stephena Hawkinga jsme uctili památku filmem o jeho počátcích. Teorie všeho popisuje jak se Stephen popral se životem a i přes deklarované dva roky života to dokázal ve vědecké sféře dotáhnout až na vrchol. Film je smutný, syrový, ale ukazuje život takový jaký je. Je to a základě knížky Jane Hawkingové a je zvláštní, že tam není nikdo, kdo by provedl něco "špatného". Všichni i přes své vrtochy jsou vyobrazeni kladně a s nějakým důvodem. Stojí za to shlédnout. Čest jeho památce. ()

rbrandt183 

všechny recenze uživatele

Dizertačná téma Stephena Hawkinga mala názov "Properties of Expanding Universes" a obhájil ju vo februári 1966. Svoje PhD v stredovekej španielskej poézii obhájila tiež Jane Wilde Hawking Jones, ale vďaka rodine a povinnostiam až o pár rokov neskôr, v 1981. Ošetrovateľka Elain Mason ani vedúci spevokolu Jonathan Jones PhD nemajú. ()

papuchalk 

všechny recenze uživatele

Stručnou historii času jsem si přečetl někdy 5 let zpátky, a po jejím přečtení jsem celkem vyděšen zjistil, že jsem se nic převratného nedozvěděl. Těžko říct, jestli to bylo tím, že od jejího vydání už uplynulo několik dekád a je tedy trochu zastaralá, anebo tím, že poutavější a možná pro vás i objevnější informace v tomto odvětví získáte v dokumentech na zoomu nebo dokonce na youtube, či wikipedii. Jak pokleslé. Nedávno jsem přečetl jednu knížku od Grygara (O vědě a víře) a ta ve mně tedy zanechala více, i když i ta je už z roku 2001 zavátá dvěma dekádami prachu : ) No teď k filmu, film roku to rozhodně není. Ani film měsíce, což mě překvapilo, jelikož tento příběh nabízí tolik témat až by se jeden scénárista zalekl těch možností. I když se film snaží nakousnout od každého témata něco, jakoby si potřeboval odškrtnout kolonku "fajn, to jsme tam dali, dál", ve finále je ten film hlavně o postiženém člověku a o tom jak to má jeho rodina s ním těžký, a jak moc morální je najít si někoho jinýho a zdravýho. Prostě máte jako jednu z postav Hawkinga a nakonec točíte tohle nejpřízemnější téma. Škoda. Je to v první řadě romantický film, víc toho moc nečekejte. Finální sekvence, ve které jde čas pozpátku, byl jeden z mála opravdu dobrých nápadů ve filmu, jelikož nabízí celkem originální využití jednoho z Hawkingových témat (čas) k dojemnému uzavření příběhu a k očištění postav. Taky byste si ten svůj příběh rádi přetočili na začátek, že? Kdo ne : ) ()

Související novinky

Zemřel hudební skladatel Jóhann Jóhannsson

Zemřel hudební skladatel Jóhann Jóhannsson

11.02.2018

Pokud vás fascinovala hudba u Zmizení, Sicaria a Příchozích, začínáte číst velmi smutnou zprávu. V pouhých 48 letech nás totiž opustil její autor Jóhann Jóhannsson, jeden z nejvýraznějších hudebních… (více)

Podzimní hody dokumentárního filmu v Jihlavě

Podzimní hody dokumentárního filmu v Jihlavě

03.10.2017

Manželské etudy dokumentaristky Heleny Třeštíkové po 35 letech. Krutosti nacismu i pozadí Mnichovské dohody v díle slavného režiséra Marcela Ophülse. Znělka letošní Ji.hlavy z dílny hollywoodského… (více)

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

09.07.2015

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 9. do 15. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Potterovský nástupce nalezen

Potterovský nástupce nalezen

02.06.2015

J. K. Rowlingová možná nikdy nenapíše pokračování Harryho Pottera. Už v listopadu 2016 ale dostaneme první díl jeho filmového prequelu, v němž se podíváme do stejného kouzelnického světa na začátku… (více)

Reklama

Reklama