Reklama

Reklama

Teorie všeho vypráví výjimečný a neuvěřitelný životní příběh Stephena Hawkinga, který na svém velmi nemocném těle nosí jednu z nejchytřejších hlav, jakou kdy lidstvo poznalo. Byť by vám hravě vysvětlil nesrozumitelné zákonitosti fungování vesmíru, sám možná nechápe, jak je možné, že jeho vlastní život zachránila tak neobyčejná věc, jakou je láska. Příběh začíná v roce 1963, kdy má jednadvacetiletý Stephen Hawking, student kosmologie na Cambridge, našlápnuto ke skvělé budoucnosti. Spolužáci i profesoři ho naprosto zbožňují, stejně jako krásná Jane, která na téže škole studuje umění. On na oplátku zbožňuje ji. Když však v osobním i profesním životě stane na pomyslném vrcholu, zažije nemilosrdný pád. Doslova. Lékařské vyšetření po jednom z mnoha jeho „nešikovných" škobrtnutí vyřkne drsnou diagnózu – neléčitelné postupné ochrnutí nervového systému, které do dvou let ukončí smrt. Jenže Jane a Stephen se osudu vzepřou. Vezmou se a snaží se žít normální život. On si nemoc nepřipouští a dodělává si doktorát. Ona ho všemožně podporuje, často až za hranici sebeobětování. Čím víc se blíží předpokládaný konec, tím hektičtěji se oba snaží společně žít. (CinemArt)

(více)

Recenze (995)

Fin_429 

všechny recenze uživatele

Když jsem viděl film poprvé, nakopl mě k tomu, abych se více zajímal o životy slavných, nebo genialních lidí, jako třeba Stephena Hawkinga, nebo Enid Blayton. Příběhově byla Teorie Všeho nejlepší. Lepší než třeba podobná Imitation Game. Bylo to pro mě prostě něco nového v kinematografii, co zkouší různé filtry a zkouší jak moc se nám jednotlivé pře-gradované pasáže budou líbit. A ano, i kdyby to bylo modré až bychom nic neviděli, nemyslím si, že by to bylo nějak moc špatné.   V době kdy jsem Teorii Všeho viděl poprvé považoval jsem to za geniální film, ale po opětovném zhlédnutí musím říct, že jsem se lehce zmýlil. I přesto to je a bude moje záležitost. 8/10 ()

wick 

všechny recenze uživatele

Brilantně zahraný a zrežírovaný... s vkusnou dávkou sentimentu. Hlavní devizou filmu kromě režie je oscarový výkon Eddie R., kterého ani chvíli nevnímáte jako herce, ale jako geniálního fyzika Stephena H. ()

BoKo_CzT 

všechny recenze uživatele

S životopisnými filmami o vedcoch sa v poslednom čase roztrhlo vrece. Minule Alan Turing - fenomén informatiky, kybernetiky a kryptografie, teraz kozmologický fenomén. Keďže Stephen Hawking patrí medzi mojich obľúbených autorov, film som si nenechal ujsť a nečakal som ani na Full HD verziu - uspokojil som sa s DVD screenerom. Odhalil som tak aj inú, súkromnú stranu Stephena Hawkinga, o ktorej som nemal ani poňatia. Niekto by filmu mohol vyčítať, že prebieha iba jemne po povrchu, no to je typický žánrový problém s časom. Čo ma trochu prekvapilo je tvorba biografického filmu o žijúcom a tvoriacom vedcovi. Herecké obsadenie bolo dobré, Eddie Redmayne bol priam na nerozoznanie od skutočného protagonistu príbehu. ()

Themyth 

všechny recenze uživatele

V podstate sa jedná o suchopárny súčet najdôležitejších životných udalostí jedného z naznámejších vedcov našej doby. Človek by si povedal, že by stačilo niekoľko strán z Wikipedie a k tomu predstavivosť. Od tohoto rezultátu Teóriu delí hlavne výkon Eddieho Redmayna, ktorý svoju rolu nevyliečiteľne chorého vedca prechádzajúceho všetkými metamorfózami zvládol bravúrne. Ostatné všetko je podpriemerné. Môj konečný súčet : 50 %. ()

pitrson 

všechny recenze uživatele

Naprosto dech beroucí výkon Eddie Redmayna. Byl jsem unešen. Celková atmosféra a snaha zachytit zásadní a většině z nás nepředstavitelné změny v životě této velké osobnosti, mě uchvátila. ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Úchvatný film o síle lidského ducha, o touze žít a překonávat všechny překážky, o nekonečné síle lásky a nekonečnosti vesmíru. Několikrát se zhroutíte bolestí v slzách nad bezvýznamností lidského bytí, ale stále jste nuceni sledovat tento silný příběh výjimečného vědce. Jen škoda za ty trhliny v jinak výborném scénáři, škoda za to občasné kolísání mezi kvalitou a dostupností pro širší masy, přešlapování na pomezí kvality a sladkobolného kýče. Právě za to nemohu dát plný počet, i když se mi film tak moc líbil a rád se na něj někdy podívám znovu. ()

kokofek 

všechny recenze uživatele

Film určitě není dokonalý,ale ani přehnaně romantický.Je možné, že ve skutečném životě si asi člověk častěji zoufá a v případě těžké nemoci ještě víc .Ale pochopila jsem záměr filmu ukázat a vyzdvihnout moment,že jedinec sám je v životě bez lásky a podpory ztracen.Samozřejmě v popředí je životní herecký výkon Eddieho Redmayna.Už jsem se pracovně setkala s touto nemocí a tak se mi autencitita lépe posuzuje. ()

punco 

všechny recenze uživatele

Na film som sa tešil hlavne zo zvedavosti, čo všetko a ako to vo vede dosiahol a ako sa dostal na vozík. Bohužiaľ dostal som len to druhé, prvý bod len okrajovo. Od životopisov osobne čakám viac ako len príbeh lásky dvoch ľudí a jej osud, síce treba uznať zobrazená bola naozaj pekne. Veľké plus sú herecké výkony, všetky skvelé. A ani ten nevyhnutný patos okolo osudu nebol až taký priamočiary, skor citlivo podávaný. Príjemný film od ktorého som ale čakal niečo iné ako som dostal.. ()

fafejt001 

všechny recenze uživatele

Výborně napsáno , zahráno . Tohle je film na Oskara . EDDIE skvěle zahrál a rovněž Felicity . Vtipně , s humorem , a dramatickou linkou . Neskutečný příběh ve skvělém filmu . Tanec na můstku v úvodu - krása , rovněž přednáška o dírách , kdy tři nebo čtyři profesoři naštvaně odešli - vtipné . Nemoc a postupné omezení , kterou zvládl Eddie úžasně , vás , teda některé , uzemní . Nová ošetřovatelka dá nový náboj a prohlídka časopisu Penthaus dá tušit nové obzory a novou životní cestu . Takže shrnuto , podtrženo : to byl teda biják . V kině po skončení téměř polovina tleskala , se mnou včetně , což se stává tak jednou za 10 let . Nééééé , častěji , vloni jsem to zažil 8x . Krásná tečka . To teda jo . DÁVÁM 7* . ()

JonSnow 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že je to velice povedený film. Nečekal jsem, že se mi bude tak moc líbit, ale opak se stal skutečností. Eddieho výkon byl perfektní a Oscara si ze všech nominovaných zasloužil nejvíc. Tento film se zaměřuje spíše na osobní život Hawkinga, ale i přesto se nad ním zamyslíte. Občas mi jen přišlo, že jeho ex Jane přehání, ale pokud je to všechno pravda, tak má můj obrovský respekt. Protože dávala většinu svého života přednost svému manželovi před sebou samou. ()

Mia2906 

všechny recenze uživatele

Naozaj výborný kúsok z dielne pomerne neznámeho Jamesa Marsha. Životný príbeh Stephena Hawkinga chytí diváka za srdce a po zhliadnutí zanechá príjemný pocit na duši. Excelentný výkon Eddieho Redmaynea (so zaslúženým Oscarom) Vás rýchlo vtiahne do deja, očarí svojou obrovskou charizmou, nezameniteľným humorom a vytrvalosťou v poddávaní sa zákernej chorobe. Ak však čakáte hlbšie spracovanie Hawkingových vedeckých objavov, tie uvidíte vo filme len okrajovo. Tento film romantického charakteru poukazuje hlavne na vývoj Hawkingovej neliečiteľnej choroby, ktorú zo začiatku nechce prijať, no postupne sa s ňou naučí žiť. V boji mu pomáha krásna a trpezlivá Jane (Felicity Jones). Dávam 90%, za mňa TOP životopisný film. ()

david666 

všechny recenze uživatele

Vlastně se jedná o klasický mustr životopisného filmu. Nad průměr jej zvedá výkon hlavního hrdiny a pro mě hlavně postava manželky: Felicity Jones předvedla širokou škálu emocí a smekém klobouk před reálnou manželkou, protože toto podstupovat chce opravdu velké srdce. ()

B3njamin 

všechny recenze uživatele

Tak to jsem nečekal. Věrně vylíčený Hawking...Výkon E.Redmayna bych srovnal s Firthem v Králově řeči. To co tady předvedl, bylo úžasné. Oscara dostal zaslouženě ()

Filda7 

všechny recenze uživatele

Nemám slov...Naprosto skvělej film. Redmaynův výkon byl neuvěřitelnej a právem za něj dostal Oscara. Nejpříjemnější překvapení za hodně dlouhou dobu. ()

Související novinky

Zemřel hudební skladatel Jóhann Jóhannsson

Zemřel hudební skladatel Jóhann Jóhannsson

11.02.2018

Pokud vás fascinovala hudba u Zmizení, Sicaria a Příchozích, začínáte číst velmi smutnou zprávu. V pouhých 48 letech nás totiž opustil její autor Jóhann Jóhannsson, jeden z nejvýraznějších hudebních… (více)

Podzimní hody dokumentárního filmu v Jihlavě

Podzimní hody dokumentárního filmu v Jihlavě

03.10.2017

Manželské etudy dokumentaristky Heleny Třeštíkové po 35 letech. Krutosti nacismu i pozadí Mnichovské dohody v díle slavného režiséra Marcela Ophülse. Znělka letošní Ji.hlavy z dílny hollywoodského… (více)

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

09.07.2015

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 9. do 15. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Potterovský nástupce nalezen

Potterovský nástupce nalezen

02.06.2015

J. K. Rowlingová možná nikdy nenapíše pokračování Harryho Pottera. Už v listopadu 2016 ale dostaneme první díl jeho filmového prequelu, v němž se podíváme do stejného kouzelnického světa na začátku… (více)

Reklama

Reklama