Reklama

Reklama

Teorie všeho vypráví výjimečný a neuvěřitelný životní příběh Stephena Hawkinga, který na svém velmi nemocném těle nosí jednu z nejchytřejších hlav, jakou kdy lidstvo poznalo. Byť by vám hravě vysvětlil nesrozumitelné zákonitosti fungování vesmíru, sám možná nechápe, jak je možné, že jeho vlastní život zachránila tak neobyčejná věc, jakou je láska. Příběh začíná v roce 1963, kdy má jednadvacetiletý Stephen Hawking, student kosmologie na Cambridge, našlápnuto ke skvělé budoucnosti. Spolužáci i profesoři ho naprosto zbožňují, stejně jako krásná Jane, která na téže škole studuje umění. On na oplátku zbožňuje ji. Když však v osobním i profesním životě stane na pomyslném vrcholu, zažije nemilosrdný pád. Doslova. Lékařské vyšetření po jednom z mnoha jeho „nešikovných" škobrtnutí vyřkne drsnou diagnózu – neléčitelné postupné ochrnutí nervového systému, které do dvou let ukončí smrt. Jenže Jane a Stephen se osudu vzepřou. Vezmou se a snaží se žít normální život. On si nemoc nepřipouští a dodělává si doktorát. Ona ho všemožně podporuje, často až za hranici sebeobětování. Čím víc se blíží předpokládaný konec, tím hektičtěji se oba snaží společně žít. (CinemArt)

(více)

Recenze (995)

Ant 

všechny recenze uživatele

Poměrně standardní životopis, který ale vyzdvihují brilantní výkony (Redmayne je nejméně na nominaci na Oscara), kouzelná kamera a na 100% fungující emoce. Kdo má rád "lidské" příběhy, určitě si přijde na své. ()

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Už na základní škole jsem se vyhýbal předmětům jako je matematika, fyzika a chemie jako čert kříži a to protože mě vůbec nezajímali a věděl jsem, že je v životě skoro nebudu potřebovat. Ale samozřejmě byli tací podivíni, co už ve druhé třídě něco mumlali o teorii relativity mezitím, co já jsem se honil za míčem a hrál si na indiány a kovboje. Pak přišla sametová revoluce a nás rozdělili do čtyř tříd, prej podle intelektu. Naštěstí už jsem byl na druhým stupni, takže se mě to tak nedotklo, že jsem byl něco mezi béčkem a céčkem, ale nakonec jsem skončil v béčku, takže asi nejsem tak blbej jak to na první pohled vypadá. Protože áčka byly alfasamci, akvabely, astronauti a aristokrati. Béčka byly blbci, bukanýři, berušky, bojovníci, brambory a blondýny. U céček se začalo trošku přiostřovat, protože tam byly cvoci, cikáni, cuchty a cáklouši. A v déčku to byla konečná, jelikož tam byly debilové, degeni, držgrešle, budoucí devianti doroty a dromedáři, jejichž hrby byly vidět na sto metrů daleko. V tomto filmu náš hlavní hrdina zajisté patřil do třídy A, kde ho spolužáci přezdívali Einstein a jelikož se narodil v Oxfordu, tak tam šel i na univerzitu, kterou hravě zvládl. Poté se přesunul na sousední prestižní univerzitu v Cambridgi, kde se specializoval na studium kosmologie. A tady začíná tento snímek, který nám ukazuje jeho radosti a strasti, které si užíval po zbytek jeho bohatého a určitě zajímavého života. Musím podotknout na to, že se skoro nemohl hýbat a jeho nonverbální komunikace byla nahrazena robotickým hlasem, tak i přesto měl sexuální apetit vcelku nadprůměrný, z čehož se narodili tři zdraví jedinci. Jinak musím vyzdvihnout herecké výkony jak Eddieho Redmayna, který skvěle zahrál hlavní roli Stepena Hawkinga, tak důvěryhodnou postavu jeho milující manželky, kterou ztvárnila Felicity Jones. Za nádherně vyprávění o tomto velikánovi s romantickým podtextem ve kterém se dozvíte mnohé o teoretické fyzice a kosmologii, teda já moc né dávám něco přes 70%. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Tie štyri hviezdičky sú pomerne slabé, pretože sú syntézou neskutočného výkonu Eddieho Redmayna a vcelku priemerného životopisného filmu o nevšednom človeku. Je smutné, keď v chorom a nevládnom tele sídli geniálny mozog a obrovskom počte krásnych tiel sídlia mozočky malé a nevýkonné. Film je zaujímavý napriek tomu, že neprináša veľa nového tým, ktorí sa aspoň trochu o život a dielo Stephena Hawkinga zaujímali.Predstavujem si, aký by to mohol byť úžasný film, ak by všetko ostatné bolo na úrovni Redmayna. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Teória všetkého je naozaj kvalitný film o živote človeka so zaujímavým životným príbehom, ale hlavne je to film o láske a sile ženy tohto človeka. Felicity bola ako Jane božská a Eddie ... ak Daniel Day-Lewis dostal za príbeh Christyho Browna Oscara, tak som zvedavá ako dopadne Eddie ... zahral to bez jedinej chybičky a ja som mu toho Stephena úplne uverila. Krásna muzika a výborné masky. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Filmy o skutočných celebritách, ako bol predtým Čistá duša, sa oplatí vidieť. Ani tento nesklamal a zobrazil nám kúsok zo života aktuálne asi najväčšieho génia súčasnosti. Redmayne sa chytil ťažkej role veľmi dobre. Veľmi milá Felicity Jones pridáva filmu na kúzle ešte viac. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Stephen Hawking je rozhodně velká osobnost a minimálně snímek Hawking s Benedictem Cumberbatchem jeho těžký životní úděl zpracoval výborně. Tento film však Hawkinga sleduje pohledem jeho ženy, tudíž se nadšenci do fyziky nedozví prakticky nic z jeho teorií. Ve výsledku tak zůstává slzopudné drama o tom. jak je láska ženy silnější než jakákoliv nemoc (ačkoliv nakonec dojde k rozvodu). Redmayne není špatný, ale na Oskara to nebylo. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Teorie všeho nese všechny znaky solidního britského životopisu plus jednu kuriozitku. Vznikla totiž podle knihy Jane Hawkingové, první manželky vědce a matky jeho tří dětí, takže i ve filmu se dere ke slovu její pohled; trochu úporná sebeobhajoba moderní světice, jíž se nikdo nemůže divit, že si po letech oddané služby ochrnutému géniovi našla jiného (a Hawking jinou). Nicméně síla osobnosti, již Eddie Redmayne od svého hrdiny přejímá i vysílá, vzdor jeho fyzickým limitům odsouvá Hawkingovu partnerku na druhou kolej. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Životný príbeh Stephena Hawkinga,životný výkon Eddieho Redmayna! Doslova a do písmena na nepoznanie od reálne jestvujúceho,ktorý sám uznal,ako by videl sám seba,a to je už čo povedať! Jediný možný casting len pre Eddieho,ktorý dáva zo seba všetko,aby dokázal vierohodne stelesniť jedného z popredných teoretických fyzikov! Existuje teória ako urobiť film,ktorý by čo najviac pripomínal STEPHENA HAWKINGA,a je na SVETE! PS:Som zvedavý ako dopadne DUEL na OSCAROCH medzi hlavnými ašpirantmi,t.j Michael Keaton,ktorý vstal z mŕtvych,alebo EDDIE REDMAYNE,ktorého som zaregistroval v muzikáli LES MISÉRABLES,kde som si povedal schopný herec,ktorý má toho ešte veľa pred sebou... Snímku ešte lahodí hudba,ktorá vedľa výkonu Eddieho,tak aj Felicity Jones sprevádza dianím ich spoločného života napriek prekážkam sa snažia spolu žiť s jeho handicapom,ale mozog je funkčný na maximum,tak vytvára knihy,ktoré vošli do popredia dejín: Stručná história času prepracovaná do diela Ešte stručnejšia história času a Vesmír v orechovej škrupinke sa stali populárnymi na celom svete a dnes patria ku klasickým bestsellerom! Skrátka lepší FILM by asi nevznikol nebyť herca v hlavnej úlohe,ktorý na seba upozornil! ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Úplně mně z Eddieho Redmaynea ztuhla šíje, bohužel, toť vše, co jsem mohla procítit, ač snaha, minimálně u hlavních rolí, byla. Nevím, jestli pocit promarněného potenciálu nepramení z nedostatku sexuálních skandálů a jiných výstřelků pod vlivem koktejlů z alkoholu a drog, které obyčejně životopisné snímky rozparádí a opuncují senzací, tady se mnou cloumá zvláštní rozpor - být příběh Stephena Hawkinga smyšlený, držkuju na neuvěřitelnost, pakliže je skutečný, zdá se mi... inu, směřující k názvu - takový suše teoretický, ostatně, jako sama "teorie všeho"... a propos, kde je důkaz, že to není absolutní nesmysl, postavený na parovnici o několika neprokazatelných? Ať si to pan Hawking nebere osobně, neb není sám - zaujímá stejnou pozici s Einsteinem a Darwinem... neboť vše je relativní, i samo tvrzení, že vše je relativní... až dokud se nám vesmír nesmrskne a babička nepotvrdí, že té její čouhal zpod sukně ocásek... Moje tři hvězdy patří výkonu Eddieho Redmaynea, kráse Felicity Jones a nezdolnosti Stephena Hawkinga, na Jamese Marshe žádná nezbyla. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Po třech projekcích se z Teorie všeho stává srdcová záležitost, která mě nutí zvýšit hodnocení na maximum. Herecký koncert Eddieho Redmayna byl po zásluze oceněn a já dodávám: on je momentálně nejlepším mladým hercem světového formátu. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Víc než filmařina zaujme sám příběh. Filmaři ho upravují tak, aby ho strávili diváci, takže v úvodu převažuje romantičtější motiv. Naštěstí je podán pomocí vtipných dialogů, takže příběh nesklouzává k sentimentu nebo patosu. Eddie Redmayne je přesvědčivý. Scéna v opeře mi připomněla "tanec" Toma Hankse v Phidadelphii. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Životopisný film, který je svým obsahem a uctěním (dnes už památky) Stephena Howkinga určitě chválihodný. Nicméně mě nebavil a vadilo mi, že film plave po povrchu a ještě navíc ignoruje stárnutí - všichni vypadají furt mladě. Obsahově podobná Čistá duše je milionkrát zajímavější a působivější. Docela mě to zklamalo musím říct. :( ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Od TIDE, biela je belejšia, bielizeň je čistejšia až po EXTERMINATE! (známy to pokrik Dalekov zo seriálu Dr. Who) ...a niekde medzitým krásny životný príbeh o veľkom človeku. Nádherná ukážka nezlomnosti vôle a vnútornej kráse človeka. Veľakrát sa v súčastnosti vedci či nadpriemerne inteligentný ľudia zobrazujú, ako osoby neschopné pochopiť ľudské city, či ich zo svojho života vytesňujúce ako akúsi prekážku. Príbeh Stephena Hawkinga je dôkazom toho, že tomu tak v skutočnosti vôbec nemusí byť. Práve láska jeho manželky a detí je tou hnacou silou, ktorá ho ženie stále dopredu a tam, kde jedna hnacia sila končí a stráca dych, nastupuje úplne prirodzene druhá. Rešpekt, úcta a vzájomná dôvera sú základom každého vzťahu a Stephen Hawking okrem toho, že je skvelým vedcom je aj úžasným človekom. Kto očakáva príbeh o vede bude sklamaný. Toto je príbeh o vedcovi a jeho každodennom obyčajnom živote a boji, ktorý musí a chce vybojovať až do konca. ()

lillien 

všechny recenze uživatele

Trochu jsem doufala, že Teorie všeho srozumitelně poodhalí i absolutnímu nefyzikovi mého typu jak nejslavnější kvadruplegik světa vypočítal Boha nebo něco na ten způsob, no nakonec se z toho tvůrci docela šikovně vylhali Eddieho hereckým koncertem. Nenechte se odradit komentářem páně verbala, jehož tolik roztrpčuje, že tento zrzavý zjev věrně nekopíruje Adonise. Redmayne se pro tuto roli nejspíš narodil a Hawkinga si nastudoval tak pečlivě, že vás to do filmu vcucne jak čerstvě protažený odpad. Tedy jsem mávla rukou nad tím, že z mlíka motajícícho se v kávě genius sice vydedukoval singularitu černé díry, no já jsem pořád jen u espressa. Pro holčičky je totiž ve filmu kvantum jiné zábavy. Tím, jak se dějová linka motá především kolem vztahu s Jane, můžete například s přibývajícími Hawkingovými potomky rozjímat nad tím, jak mu to zázračně klape v rozkroku, anžto zbytek těla vlivem nemoci začíná připomínat mumifikovaného mongolského lámu. O nemoci a vztahu je film především. Vzdávám hold neskonalé síle ducha a intelektu, jakým tento dozajista výjimečný muž disponuje, nicméně teorie zůstává teorií a kromě chvilkové zvědavosti, kterou ukojily dvě krátká videa na youtube, jsem necítila potřebu zabřednout do hlubšího studia Hawkingovy práce. Připouštím, že to nejspíš nebylo ani cílem filmu a připouštím, že bych nejspíš stejně pochopila prd. Tedy lepší tři za hezký skutečný příběh o člověku s nádherným smyslem pro ironii, který sympaticky ukázal osudu fuck off a samozřejmě příběh o ženské schopnosti milovat a pečovat. Trochu mě mrzí, že mě takové silné téma nestrhlo víc, snad jsem v postavě Jane cítila zanícení a oddanost plynoucí spíše z její víry, než ze skutečné lásky, těžko říct, ale jako romantické drama rozhodně nenudí. ()

sharky 

všechny recenze uživatele

90 % Čekal jsem lacinou, patetickou, uslzenou dramatiku, dostal jsem krásnou velmi chytře a citlivě natočenou pohádku (pro dospělé) s prvotřídními hereckými výkony ve všech rolích. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Na tomto filme je pekné, že napriek tomu, že hovorí o vážnych veciach, robí to bez prehnane melodramatických scén, s prijateľnou štipkou humoru a ľudskosti. Životný príbeh svetoznámeho vedca je podaný s matematickou presnosťou ( možno až príliš ) a túto schému v pozitívnom smere narúšajú skvelé herecké výkony s nádhernou hudbou. Teória všetkého je milý snímok, plynie svojim nerušeným tempom a hoci je predvídateľný, dobre sa naň pozerá. ()

Dr.film 

všechny recenze uživatele

Tento pohled na život jednoho z nejvýznamnějších vědců současnosti byl ušit na míru hollywoodským měřítkům oscarového dramatu, ale podotýkám, že v tom nejlepším slova smyslu. Převést na plátno osobnost tohoto britského fyzika slibovalo mnohé, ale mě samotného mile překvapilo, že se zde nejednalo o klasickou vědeckou dikci, ale naopak, že režisér James Marsh do filmu vnesl příjemnou milostnou romanci. Knižní předloha, ze které snímek vychází, zobrazuje nejosobnější roviny života slavného vědce – autorkou této biografické knihy je Hawkingova manželka Jane. Sama vstupuje do příběhu jako plnohodnotný Hawkingův protipól, a je možné tak sledovat nejen s nemocí bojujícího vědce, ale i příběh ženy, která obětovala celé mládí, aby mohl její manžel se svou nemocí žít v rámci možností plnohodnotný život. Teorie všeho je přinejmenším velmi vkusně natočená látka a pokud si odmyslíte, že film zobrazuje osobnost světového významu, lze tento Marshův čtvrtý celovečerní film vnímat i jako drama jednoho civilního vztahu, do něhož zasáhlo agresivní onemocnění. ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Vynikající životopisný snímek o jednom z nejslavnějších vědců historie Stephena Hawkinga. Mě vždycky zajímalo, jaký měl život, jak onemocněl, jak s touto nemocí žije, jak to jeho rodina vnímá a tady v tom filmu jsem se to všechno dozvěděl. Je to fantasticky natočeno a je to hrozně dojemné, několikrát mi během filmu ukápla slza. Eddie Redmayne zde předvedl výborný výkon a je to poprvé, co se mi v nějakém filmu líbí (dosud se mi v ostatních filmech nelíbil). Také Felicity Jones a David Thewlis zahráli své role dokonale. Celý film pak doplňuje vhodně zvolený soundtrack. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Nemusím moc životopisné filmy. Většina z nich je totiž vždy o tom samém, fungující navíc v identické formě, jakou použilo tisíc životopisných filmů před nimi. Nemusím také moc filmy o postižených lidech. Většina z nich je totiž také pojata naprosto stejným způsobem, zabalená do klasické rádobyfungující formy a snažící se diváka vymačkat do poslední slzy provinění. Kombinace životopisného filmu o postiženém člověku se tudíž zdá jako atenták na diváka. Teorie všeho se s tím ale vypořádala celkem se ctí, nebo to alespoň mohlo dopadnout mnohem hůř. I tak je ale bez šance vyhnout se nudným, anebo předem očekávaným místům, které nepřinášejí nic, co bychom už milionkrát neviděli. 6/10 ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

K tomu filmu můžu říct mnoho slov, ale nemůžu dát málo hvězd. To bych pak musela všecky ostatní opětkované o 1* snížit. Zaslouží si to příběh, herectví i hudba. Eddie dostal Oskara právem a i Felicity si plešouna zasloužila. Nejvíc mě zaujal styl vyprávění, kde výsměch, pohrdání a ironie neměly místo. Jen jedinkrát a přesně pár sekund předtím mě to napadlo, že je to až příliš čisté, přišla na řadu otázka, kdo je otcem třetího dítěte. Ať tak či onak, v tomto případě platí rčení: "Za vším hledej ženu" víc než kde(y)koli jinde(y). Bez své ženy by Stephen nebyl nic a nikým a vlastně by byl dávno mrtvý. To si zaslouží můj největší obdiv, a proto dávám bez mrknutí zdravého oka všemi rovnými pěti nejvyšší vyznamenání oběma. ()

Související novinky

Zemřel hudební skladatel Jóhann Jóhannsson

Zemřel hudební skladatel Jóhann Jóhannsson

11.02.2018

Pokud vás fascinovala hudba u Zmizení, Sicaria a Příchozích, začínáte číst velmi smutnou zprávu. V pouhých 48 letech nás totiž opustil její autor Jóhann Jóhannsson, jeden z nejvýraznějších hudebních… (více)

Podzimní hody dokumentárního filmu v Jihlavě

Podzimní hody dokumentárního filmu v Jihlavě

03.10.2017

Manželské etudy dokumentaristky Heleny Třeštíkové po 35 letech. Krutosti nacismu i pozadí Mnichovské dohody v díle slavného režiséra Marcela Ophülse. Znělka letošní Ji.hlavy z dílny hollywoodského… (více)

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

09.07.2015

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 9. do 15. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Potterovský nástupce nalezen

Potterovský nástupce nalezen

02.06.2015

J. K. Rowlingová možná nikdy nenapíše pokračování Harryho Pottera. Už v listopadu 2016 ale dostaneme první díl jeho filmového prequelu, v němž se podíváme do stejného kouzelnického světa na začátku… (více)

Reklama

Reklama