Reklama

Reklama

Teorie všeho vypráví výjimečný a neuvěřitelný životní příběh Stephena Hawkinga, který na svém velmi nemocném těle nosí jednu z nejchytřejších hlav, jakou kdy lidstvo poznalo. Byť by vám hravě vysvětlil nesrozumitelné zákonitosti fungování vesmíru, sám možná nechápe, jak je možné, že jeho vlastní život zachránila tak neobyčejná věc, jakou je láska. Příběh začíná v roce 1963, kdy má jednadvacetiletý Stephen Hawking, student kosmologie na Cambridge, našlápnuto ke skvělé budoucnosti. Spolužáci i profesoři ho naprosto zbožňují, stejně jako krásná Jane, která na téže škole studuje umění. On na oplátku zbožňuje ji. Když však v osobním i profesním životě stane na pomyslném vrcholu, zažije nemilosrdný pád. Doslova. Lékařské vyšetření po jednom z mnoha jeho „nešikovných" škobrtnutí vyřkne drsnou diagnózu – neléčitelné postupné ochrnutí nervového systému, které do dvou let ukončí smrt. Jenže Jane a Stephen se osudu vzepřou. Vezmou se a snaží se žít normální život. On si nemoc nepřipouští a dodělává si doktorát. Ona ho všemožně podporuje, často až za hranici sebeobětování. Čím víc se blíží předpokládaný konec, tím hektičtěji se oba snaží společně žít. (CinemArt)

(více)

Recenze (995)

RoryWhite 

všechny recenze uživatele

Nemá cenu vyčítat jednoduchost s jakou je film vyprávěn. Nejedná se o složitý rozbor Hawkingova života. Jde spíše o kouzelnou romanci. Buď to přijmete a film vás okouzlí... nebo ne a film odmítnete. Vše závisí na vašem úhlu pohledu. Spíše než o Stephenovi je film o Jane, ale to vůbec ale vůbec nevadí. Mile mě o překvapilo. ()

BYIT 

všechny recenze uživatele

Film byl pojat z té části, z které by určitě někteří jeho blízcí chtěli, aby si ho lidé také pamatovali, jako velice charismatického člověka. Nejen jako vědce. Film je krásným popisem toho co by člověk pro člověka měl znamenat především a co je hlavní náplní nás lidí. Je to dosti výstižně řečeno na konci.. za mne 5 hvězd ()

Petreco 

všechny recenze uživatele

S neuvěřitelnou lehkostí podaný životopis jednoho z nejznámějších fyziků současnosti. Scénář se velmi bravurně vypořádává s citlivými tématy rodinného i sexuálního života Hawkinga ve vzahu k jeho nemoci a nezapomene neustále vyzvedávat fyzikův neutuchající smysl pro humor, který si hlavní hrdina zachoval. ()

Sonjoe 

všechny recenze uživatele

Prilis smutne.Cakal som ze to bude vyzdvihovat viac Stephenovu genialitu ako rodinne problemy. Film pekny, vyborne herecke vykony. Ale viac romanticky ako ohurujuci. ()

KcarlosK 

všechny recenze uživatele

Těžko říct, kde je pravda, ale podle tohohle filmu je Hawking celkem kripl (všimněte si toho vtipného dvojsmyslu :-). Nicméně největší žijící mozek by si rozhodně zasloužil lepší film. ()

alKalda 

všechny recenze uživatele

Nadherny film ktery stoji za to videt...Rikali jsme si s pritelkyni, ze hlavni predstavitel by za to, jak roli zahral zaslouzil oskara. A ono jo :-) Film, ktery me donutil si precist o Hawkingovi vice, nez jsem do te doby vedel. ()

lukas.frydry 

všechny recenze uživatele

V psolední době je celkem vzácný vidět nějakej lepší film, dávám 5 hvězd, sice nerad, ale dám :) Bylo super zase po dlouhé době koukat na pěkné drama, sice Hawking nezestárnul ani o den i když uplynuly roky, ale i tak to byl pěkný film :) za mě je to kvlaitní podívaná takových 80-85% ()

tompolicky 

všechny recenze uživatele

Hned v prvních měsících letošního rokutu máme spoustu kvalitních filmů, Teorie všeho je neomylně dalším z nich. Dramatický životopisný příběh mě bavil, ano film je dost "pocukrovaný" , ale proč vlastně ne? Sedělo mi to zde, bavil mě od začátku do samého konce. Měl jakousi zvláštní atmosféru, možná danou tím, že jedná o reálný příběh, nevím. Každopádně moc přeji Eddiemu Oscara, kterého dostal zcela oprávněně za výkon, který ve filmu předvedl, věřil jsem mu každou minutu každé scény. Film si budu musetpustit ještě jednou, protože jediné co mi v jinak zajímavé podívané uteklo byla hudba :o) , které si jinak snažím všímat a u tohoto zajímavého snímku jsem jí úplně zapoměl věnovat pozornost. Za mě pěkné 4 hvězdy. ()

awerto 

všechny recenze uživatele

Fantasticky a Oscarom pravom ovenceny Eddie Redmayne. Stoji za to vidiet. Ani vsetky choroby vas nepripravia o zivot ak ste pripraveni zan bojovat. ()

lex85 

všechny recenze uživatele

Nakonec jsem dal dvě z pěti. Film je bohužel mnohem více o rodiném životu Stephna Hawkinga než o jeho díle a odkazu. ()

yrik 

všechny recenze uživatele

Výborný film, místy dojáček, ale vtipný. Silná osobnost tento týpek, film výborný, herecký výkon supr. ()

aspik83 

všechny recenze uživatele

Hezké, hezké... nejsem zrovna nadšenec romantiky a tohoto druhu filmů. Nicméně Hawking je jeden z lidí, kteří jsou hodni obdivu. Čekal jsem více vědeckého zaměření, více detailů z jeho práce, střípky, jak ke svým teoriím přišel atd. Čekal jsem méně romantiky, ale výsledek je fajn. Člověku je úzko, co všechno musel a musí prožívat. Podle mě je jeho největší dar i prokletí perfektně fungující mozek. ()

maxs 

všechny recenze uživatele

V 21letech měl prognózu 2-3 roky života. Už jen vědomí blížícího se konce musí být strašné při každodenních zcela běžných myšlenkách. On si však i přes své vážné onemocnění zachoval bystrý mozek i chuť objevovat nepoznané a právě díky jeho hlavě přibližně víme, jak vznikl náš vesmír, že jistá forma záření dokáže překonat gravitaci černé díry (hawkingovo záření) a že svůj konec najde čas právě v černých dírách. Ani dnes, ve svých 73 (!!!!!) letech nepřestává s bádáním nad "teorií všeho". Velký respekt Stephenovi. Film o něm je trochu přikrášlen, jak už to u životopisných dramat bývá, což ale bravůrně vykompenzuje skvěle "oddřená" hlavní role (Eddie Redmayne Hawkinga nehrál, on se jim skutečně stal) a úporné odpírání i odhodlání vypořádat se s osudem v podání Hawkingovi ženy.. Za film jasné 4/5*, pro vyjádření sympatie a obdivu ke skutečnému S.Hawkingovi však tentokrát nechávám svá hodnotící kritéria trošku zvlhnout a z kapsičky tahám 5/5*. ()

andydufrsn 

všechny recenze uživatele

Dokud je život je naděje. Tohle je myšlenka, kterou si z tohohle krásného filmu odnáším. I když se jedná, ve své podstatě o červenou knihovnu tak síla, skutečného příběhu tohohle geniálního mozku ukrytém v de facto mrtvém těle,Vás dostane! Jeden z nejlepších hereckých výkonů vůbec!! ()

Purish 

všechny recenze uživatele

Hneď na začiatok chcem povedať, že hodnotiť takýto druh filmu je pre mňa trochu komplikovanejšie ako pre iného človeka. Teóriu všetkého môžem vnímať čisto ako filmové dielo, všímať si réžiu, kameru, fenomenálny herecký výkon Eddieho Redmayna (on bol asi naozaj chorý ) atď. Na druhú stranu vidím príbeh. Príbeh, ktorý má dosť veľa spoločného s tým mojim. Samozrejme nechcem tým povedať, že som geniálny vedec cestujúci po celom svete. Skôr vidím určitú podobnosť v životných situáciách zapríčinených telesným postihom a problémom, ktorým Stephen čelil so svojou partnerkou. A práve z týchto dôvodov považujem tento film za veľkým prínosom pre spoločnosť. Nezainteresovaným veľmi vhodným spôsobom ukazuje, že okrem niektorých obmedzení, život s takýmto človekom prináša aj veľa úsmevných situácií, šťastia a úspechov a záleží iba na človeku ako sa k situácií postaví. Telesne postihnutým ľudom zasa ukazuje, že výhovorky typu „ja nemôžem, ja som chorý“ nie sú na takmer nikdy na mieste a že byť úspešným nevyžaduje mať zdravé telo. A najlepšie na tom je, že nikto nemôže povedať „to je iba vo filme“. Z tohto dôvodu moje hodnote je 5/5, ale opakujem, nejedná sa o hodnotenie filmu ako takého. ()

jinglesska 

všechny recenze uživatele

Nepopsatelné, neuvěřitelný výkon Eddieho Redmayneho, oskara má jednoznačně zaslouženě. Z filmu jsem nespustila oči od začátku až do konce a už se těším, až si ho pustím znovu a pak klidně ještě jednou :-) Je neuvěřitelné, co ten člověk (teď myslím Stephena) vůbec dokázal, ještě s nemocí, která ho potkala a nad kterou, dá se říct, vlastně zvítězil, vzhledem k tomu, že mu lékaři dávali dva roky života, je to skutečně borec ! Prostě celý film naprosto úchvatný :-) ()

Související novinky

Zemřel hudební skladatel Jóhann Jóhannsson

Zemřel hudební skladatel Jóhann Jóhannsson

11.02.2018

Pokud vás fascinovala hudba u Zmizení, Sicaria a Příchozích, začínáte číst velmi smutnou zprávu. V pouhých 48 letech nás totiž opustil její autor Jóhann Jóhannsson, jeden z nejvýraznějších hudebních… (více)

Podzimní hody dokumentárního filmu v Jihlavě

Podzimní hody dokumentárního filmu v Jihlavě

03.10.2017

Manželské etudy dokumentaristky Heleny Třeštíkové po 35 letech. Krutosti nacismu i pozadí Mnichovské dohody v díle slavného režiséra Marcela Ophülse. Znělka letošní Ji.hlavy z dílny hollywoodského… (více)

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

09.07.2015

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 9. do 15. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Potterovský nástupce nalezen

Potterovský nástupce nalezen

02.06.2015

J. K. Rowlingová možná nikdy nenapíše pokračování Harryho Pottera. Už v listopadu 2016 ale dostaneme první díl jeho filmového prequelu, v němž se podíváme do stejného kouzelnického světa na začátku… (více)

Reklama

Reklama