Reklama

Reklama

Zlato: Dějiny jedné posedlosti

(seriál)
  • USA Gold - The History of an Obsession
USA, 2003, 3x60 min

Obsahy(1)

Má na svědomí tolik životů jako máloco v historii. Vyvolávalo války, stálo za rozpadem mocných říší. Inspirovalo legendy i největší umělecká díla. Byla mu připisována magická moc. Po celou historii ho lidé toužili získávat, hromadit, ukládat a obdivovat. Byli pro ně schopni obětovat vše... (oficiální text distributora)

Recenze (5)

rt12 

všechny recenze uživatele

1.díl ***, 2.díl ****, 3.díl **** kvalitní seriál, odhalující všechny spojitosti se zlatem dějinné, ekonomické,lékařské, kosmické atd. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Zajímavé. Viděla jsem druhý díl, který pojednává o masakru Inků kvůli zlatu, o vzniku směnek, dlužních úpisů, které usnadňovaly obchod, o historii mincí a proč se přešlo na bankovky, nejdříve plně kryté zlatem, o vzniku zlatého standardu a úloze známého vědce Isaaca Newtona v potírání penězokazů. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem zatím jeden díl a těším se na další. Již dříve jsem věděl, že zlato si za posledních sto let udrželo stejnou hodnotu. Dělník u Forda si za stejné množství zlata koupil Ford jako si současný dělník u Forda koupí jeho Ford. A podle očekávání se díl nesl v tomto duchu. Ale dozvěděl jsem se zajímavé informace jako že asiaté na rozdíl od evropanů nevěří sví vládě, měně a shromažďují jako platidlo zlato. A dělají prý dobře. A že současné velké zadlužení států je velký problém, který může být vyřešen je dvěma způsoby - inflací, nebo deflací. A jak jsem četl v knížce slavného ekonoma Miltona Friedmana , inflace , tedy to že jim byli nenápadně ukradeny peníze , si nevšimnou ani inteligentní lidé. Proto jsou užitečné příklady v tomto dokumentu kdy otec nechtěl povolit si koupit synovy motorku, zavřely se banky a po jejich otevření si za to mohl koupit karton cigaret. Nebo rodina si mohla koupit pět aut , ale opět zavřely banky a po otevření si za stejné peníze mohli koupit jídlo na měsíc. ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Více než výmluvný dokument, který divákovi představí ze všech úhlů krásy i nebezpečí zlata, od starověku až po moderní dobu. Zlato které bylo po staletí pro člověka nejcennějším kovem a zaručovalo jistotu měny, umění i ekonomiky celkově, ale je i nebezpečným vlastnictví, kvůli kterému se vedly války a lidé se dopouštěli neuvěřitelných zvěrstev. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (1)

  • V egyptské mytologii se věřilo, že bohové, respektive jejich maso, je ze zlata. V řecké mytologii vystupuje zlato jako ichor, krev bohů a nesmrtelných, zlatá jablka nesmrtelnosti, které hlídaly Hesperidky, či zlaté rouno. Pro Inky bylo zlato symbolem Slunce. I Hélios putoval na zlatém člunu. (Dragoni)

Reklama

Reklama