Reklama

Reklama

Jaro v Praze

  • angličtina The Spring in Prague (festivalový název)
všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Československo, 1934, 10 min

Režie:

Karel Plicka

Scénář:

Karel Plicka

Kamera:

Karel Plicka

Hrají:

Josef Rousek

Obsahy(1)

Praha na jaře: filmový kaleidoskop katedrál, mostů, ulic, lidí. Jedná se pravděpodobně o původní úvodní sekvenci filmu Karla Plicky Zem spieva (1933), která byla později uvedena jako samostatný krátký film. Podobně byly využity i další části filmu (v té době šlo o běžnou praxi). (Letní filmová škola)

Recenze (2)

Marthos 

všechny recenze uživatele

Ambivalentní Plickův vztah ke všemu krásnému a majestátnímu nabýval na intenzitě především prostřednictvím jeho filmových básní, v nichž ovšem téměř beze zbytku na prvním místě figurovala panenská příroda a s ní spjatí lidé, zvyky a tradice. Stejnou lásku ovšem Plicka choval k české metropoli, která nabízela zase jiný, impulsivní náboj. I po letech uchvacující krása pražských ulic a náměstí před námi otevírá širokou paletu nejen architektonické krásy, ale především Plicku charakterizuje coby výtečného fotografa a dokumentaristu (Plicka je autorem několika publikací o Praze). Dovedl si někdo z tvůrců tehdy představit, jak by asi vypadalo jaro v Praze za dalších osmdesát let? ( -Ponrepo 30/11/13- ) ()

Reklama

Zajímavosti (2)

  • Zachovaná filmová kópia obsahuje francúzske medzititulky. (Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)
  • Film sa natáčal v pražských lokalitách Vyšehrad, veža Chrámu svätého Víta, Mikulášsky kostol, mosty cez rieku Vltavu aj most Karla IV., Staromestská radnica, Týnsky chrám, Hradčany, Národné divadlo, Prašná brána, Václavské námestie a múzeum, terasovite postavené domy na Malej strane, hlavná železničná stanica (Wilsonovo nádražie). (Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)

Reklama

Reklama