Reklama

Reklama

Kuej laj

  • Čína Gui lai (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Pôsobivý film o kultúrnej revolúcii a zabúdaní. Lu Jan-ši a Feng Uan-ju tvoria zamilovaný pár, ktorý sa musí rozísť, pretože sa Lu znepáči vodcom kultúrnej revolúcie, stane sa politickým väzňom a putuje do pracovného tábora. Po dlhom čase sa vracia domov, no zistí, že Feng ho už nespoznáva. Romantická dráma čínskeho režiséra Čanga I-moua spracúva tému lásky v čase propagandy a ukazuje postavy odporcov a priaznivcov kultúrnej revolúcie, ako aj tých, ktorí kultúrnej revolúcii neverili, hoci naoko s ňou išli. Film sa odohráva v niekoľkých časových rovinách – počas revolúcie, krátko po nej a o mnoho rokov neskôr. Je to zároveň príbeh ženy, ktorá revolúcii verila a myslela si, že „strana je dôležitejšia než rodina". Film je nakrútený ako epická freska o ľudskom osude. V jeho centre stoja ľudské vzťahy, nie kruté stránky histórie. Režisérov pohľad je trpký, no zároveň nežný. (IFF Bratislava)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (7)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Yimou Zhang s pribúdajúcim vekom prispôsobuje veku aj témy, historické pechtle mechtle striedajú citlivé a intímnejšie záležitosti. V Kvetoch vojny kombinoval drsnú vojnovú vravu s otázkami sebaobetovania v priliehavom sentimentálnom podaní a modernejšie dejiny rieši aj v Návrate domov. Ten je zase o čosi sentimentálnejší, čo s témou však súvisí, stále sa však drží v znesiteľných medziach. Výsledkom je fakt, že diváka na konci dojme. Jednoduchší, miestami až monotónny príbeh totiž ponúka viacero kauzálnych možností, Zhang a zrejme aj autor knižnej predlohy (a história) si vybrali tú najlepšiu a najlogickejšiu. Tento výsledok nám povie mnohé o živote, o tom, aká môže byť láska krutá a niekde nie až tak úplne v pozadí cítime vplyv vyššej moci, tým myslím politickej garnitúry na životy bežných ľudí. S každou situáciou sa dá nejako vyrovnať a hlavná mužská postava príbehu má môj neskonalý obdiv. ()

Nethar 

všechny recenze uživatele

Tak jsem rád, že jsem se k tomuhle novému filmu nakonec dostal, protože Zhangovo dílo mám jinak poměrně dobře zmapované. Koneckonců koukám, že nás ho zde hodnotilo v tuhle chvíli sotva dvacet. Příběh je to strohý a nijak zvláštně nevšední, ale přesto se na film celou dobu dívá hodně dobře. Pěkná kamera, posmutnělé emoce a jako obvykle výborná Li Gong, která v Zhangových filmech snad už ani nemůže chybět. Možná nám Zhang trochu senilní a měkne, ale já zároveň s ním taky, takže mi film padl do noty. Film je o muži, který se vrací k ženě a dceři domů z vězení na konci čínské kulturní revoluce, jenže onen návrat není takový, jak by si představoval. ()

Reklama

Dadel 

všechny recenze uživatele

Oceňuji, že Zhang natočil zase něco trochu jiného, ale tato zápletka o ztrátě paměti je až příliš vykonstruovaná a Zhangovi se tak povedlo jen natočit první film, ve kterém mě Gong Li štvala. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Čína ukazuje, že má k natáčení nejen skvělou techniku, ale také skvělé režiséry, kteří ve velkém dokáží vyprávět příběh lidí a přitom naznačit, jak vlastně národ smýšlel v období, které bylo pro zemi kritické. Osudy lidí jsou utvářeny politikou a jsou jí tak silně ovlivňovány, že mohou být zničeny. Trochu mi přijde, že Zhang pořád dá hodně na pozlátko, ale funguje mu to. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Další - a zatím poslední - z dojemných příběhů režírovaných Yimou Zhangem, s možným názvem "Jsem doma". Příběh, byť nepříliš spletitý, ale mistrně rozvedený, zahraný a režírovaný, řeší postupně (i když se občas prolnou) dvě otázky. První je rozvracení rodiných vztahů politickou mocí (uvěznění otce, indoktrinace dcery proti němu - kulturní revoluce), které jsou vždy i bez zásahů z vnějšku, citlivé a ožehavé. Druhou je vztah k člověku (ve filmu matka, v podání Li Gong) postiženého amnesií (příčina: znásilnění či pád, před mnoha lety). Manžel se po návratu z lágru všemožně snaží probudit v ní vzpomínku na sebe a na minulost. A končí jako její milý společník (předčitatel svých dopisů, ladič svého piana a její průvodce při čekání na sebe sama). Vztah je znovu navázán, i když jinak, než si to oba představovali. ()

Galerie (121)

Reklama

Reklama