Reklama

Reklama

Století Miroslava Zikmunda

  • angličtina Old Man and the World (festivalový název) (více)
Trailer
Česko, 2014, 97 min (Alternativní 94 min)

Obsahy(1)

Životopisný film Století Miroslava Zikmunda přináší osobitý pohled na bouřlivé dějiny dvacátého století očima muže, který poznal celý svět. Byl počat za Habsburků, narodil se pět měsíců po vzniku první republiky. Přežil 2. světovou válku, zažil nástup komunismu i jeho pád. StB byl označen jako „nebezpečná osoba nejvyšší třídy nebezpečnosti". Pobýval v Africe, když zanikal koloniální systém. Setkal se s prezidenty, seznámil se s Gagarinem i Hillarym. Zažil nástup demokracie a „všemocného" kapitalismu... Vydejme se napříč dějinami a nechme si vyprávět příběh minulého století prostřednictvím muže, který jej zažil... (Bioscop)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (115)

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Velkolepé vzdání pocty tomuto slavnému československému cestovateli, který s Hanzelkou projel v temných dobách totality pořádný kus světa. Stále jsem si říkal, jaktože mohli tak jezdit a nebyli za to tehdejším režimem perzekuováni. I nejen tuto otázku mi tento dokument zodpověděl. Zároveň mi ale sám ukázal, že perzekuováni byli, nýbrž kvůli prosbě, aby odjeli tanky z ČSSR roku 1968. Dokument se nezabývá pouze cestami, mezi kterými mě nejvíc překvapilo přenocování na jedné z egyptských pyramid. Velká část je věnována tomu, co tu bylo po vítězném únoru a především, jak bylo s dvojicí Hanzelka a Zikmund nakládáno po roce 1968. Ovšem kolik toho samotný Zikmund zažil ukazuje již samotný úvod dokumentu, kdy si přesně pamatuje, co dělal v den, kdy byl spáchán atentát na Heydricha a byl očitým svědkem s K. H. Frankem po druhé světové válce. Bylo to dlouhé století Miroslava Zikmunda, který stovku přežil a jak sám odpověděl, zda to bylo šťastné či nešťastné století: "Je to podle úhlu pohledu". Celý dokument je plný spoustou archivních záběrů, záběrů z jejich filmů, ukázek jejich knih a fotografií. Podle mě vynikající dokument. [1768. hodnocení, 84. komentář, 85%] ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Jak to u dokumentů často bývá, ve výsledném hodnocení se odráží spíše zajímavost a informativnost zkoumaného tématu či osobnosti nežli zpracování samotné. Století Miroslava Zikmunda nepřináší vůbec nic nového, ale vyprávění hlavního protagonisty je natolik poutavé, že utáhne i jinak průměrnou kvalitu dokumentu. Tu sráží až zbytečně vysoké množství vypravěčů, které diváka mate (vyprávění samotného Zikmnuda a dalších postav, čtené pasáže ze Zikmundových knih, resp. deníků, archivní záběry s komentářem a osobní Horkého vzpomínky). ()

Reklama

Richie24 

všechny recenze uživatele

Takových dokumentů by se mělo točit víc a rozhodně by se na ně měli více brát žáci základních a středních škol! Je smutné, že toho času 28-letý člověk (já) se od o půl generace mladších (ne)dozvídá, kdo to byli Hanzelka se Zikmundem a co pro naši společnost (i po nuceném ukončení jejich cestování) udělali… 4 **** a poděkování Petru Horkému a jeho týmu! ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Momentky z exotických krajín, ako krátke scény a fotografie sú pre mňa najpríťažlivejšou pasážou filmu, pretože obsahujú určitý vintage štýl, ako zo starých hraných filmov nakrúcaných v exotických krajinách. Nasledujú sekvencie už nám dobre známe, zábery z rokov 68 a 89 sme už videli v mnohých dokumentoch. Poteší a dojme záver, kedy Zikmunda čakajú pred jeho domom desiatky obdivovateľov a pýtajú si od neho autogram. Aj do knihy Cez Kordillery, ktorú mám tiež doma a rád si ju v lete prečítam. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Taký bohatý a požehnaný život si zaslúži takýto výborný dokument, ktorý je v podstate aj historickým prierezom, nie len popisom života pána Zikmunda. A to by som nepovedal, že to budem písať v čase, keď má starý pán 102 rokov a je stále medzi nami. Ale aj v tomto dokumente, keď má 95 rokov pôsobí stále čiperne, plný života. Veľmi osviežujúci počin: https://dokumenty.tv/stoleti-miroslava-zikmunda-dokument/ ()

Galerie (27)

Zajímavosti (4)

  • Film se natáčel 3 a půl roku. (M.B)
  • Petr Horký od začátku chtěl, aby dokument završovala písnička od Radúzy, která by dokument nějakým způsobem pocitově shrnula. To, co mu postupně nabízela, bohužel atmosférou neodpovídalo jeho představám. Když se s ní přišel do studia rozloučit v době, když už vrcholili dokončovací práce na dokumentu, zahrála mu ještě jednu píseň a on věděl, že je to ona. Jen díky nasazení lidí kolem filmu a práce ve studiu se to stihlo na poslední chvíli. (sator)
  • Miroslav Zikmund zpočátku neměl o natáčení tohoto dokumentu zájem. Teprve když mu režisér Petr Horký vysvětlil, o co se bude jednat, souhlasil. (Terva)

Související novinky

Zemřel Miroslav Zikmund

Zemřel Miroslav Zikmund

02.12.2021

Ve požehnaném věku 102 let nás opustil známý český cestovatel, spisovatel a dokumentarista Miroslav Zikmund, jehož životní pouť byla nerozlučně spojena s kolegou Jiřím Hanzelkou (*1920 - †2003). V… (více)

PF 2015

PF 2015

31.12.2014

Z celovečerních filmů, uvedených do našich kin v roce 2014, v ČSFD žebříčku nejlépe hodnocených filmů zatím vyhrává režijní mág David Fincher. Jeho precizní thriller Zmizelá o chlup porazil i Nolanův… (více)

Best Film Fest 2014

Best Film Fest 2014

09.12.2014

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 11. do 17. prosince tohoto roku Best Film Fest, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé… (více)

Reklama

Reklama