Reklama

Reklama

Kamisama to iu tóri

  • Japonsko 神さまの言うとおり (více)

Obsahy(1)

Student druhého ročníku střední školy Takahata Šun si žije poklidným středoškolským životem do té doby, než jednoho dne ve třídě objeví panenka Daruma a nutí všechny přítomné studenty, aby se účastnili dětské hry na způsob Cukr, káva, limonáda. Jenomže ten, koho uvidí, že se pohnul, zemře. Šun absolutně netuší, kdo za tím stojí, a tak mu nezbývá nic jiného, než jen pořád vyhrávat a udržovat tak na živu nejen sebe, ale i svou kamarádku z dětství Ičiku. Nikdo z toho nadšený není, tedy až na jejich spolužáka Takerua, který vypadá, že si smrt svých spolužáků užívá. (Zíza)

(více)

Recenze (15)

JFL 

všechny recenze uživatele

Japonská kinematografie dále pokračuje ve stírání rozdílů mezi kinem a televizí, takže i nový film proslulého Takašiho Miikeho je jen první díl filmového seriálu podle populární komiksové série. Což znamená, že po dvou hodinách divák místo rozuzlení dostane jen vlezlou vějičku na druhý díl. Snímek přináší vyšinuté hyperstylizované zrcadlo soudobé japonské společnosti a krize hodnot mladé generace, ale příznačně pro apatii a těkavou nesoustředěnost cílového publika co chvíli od nosných prvků uhýbá k fantasmagorickým taškařicím. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Už to říkám dlouho, ale tady jsem se ujistila – Fukuši Sóta je opravdu špatný herec. Vzhledem k tomu, že tu hraje hlavní postavu, tak to dost vadí na kráse. Nemluvě o tom, že již delší dobu chválím Kamikiho, jak je to dobrý herec, bohužel zde psychopata nezahrál kdovíjak přesvědčivě. Spíš naopak – jeho „kulení očí“ bylo až k smíchu. Zbytek hereckého obsazení byl velmi nevýrazný. Snad jediné, co mi přišlo povedené, byly efekty – na japonské poměry určitě něco nadprůměrného. Chápu, co tím chtěl básník říct (kritika mladých že by), ale nepovedlo se. Ačkoliv vcelku vkusně jsou tu vyobrazené vraždy všech školáků a školaček, přijde mi to bezúčelné, zbytečné, jen na efekt. V příběhu, který nemá hlavu ani patu a je děravější než moje ponožky. Tentokrát jsme si s Miikem opravdu nesedli. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Takaši Miike sa rozhodol, že sebe svojským spôsobom nachriacha dnešnej mládeži do ksichtu, no neverím, že by si z danej formy spracovania, či prezentácie myšlienok, zobrala akékoľvek ponaučenie. Úvod dáva nádej, že by "As the Gods Will" mohol byť pomerne originálnym "splaterom", ktorý kadečo naznačí, no zároveň poučí, aby "X-tá" generácia 15 + konečne pochopila, že nie je umenie "vyhoniť si", ale len tak si "pohonkávať". Základ je totiž vnímať realitu, nie ilúziu, kedy mnohí "z nich" v mylnom domnení dúfajú, že čoskoro zastanú pozíciu prezidenta zemegule. Myšlienka či pointa filmu dobrá, realizácia typicky Japonská, čiže pre mnohých fanúšikov horor žánru, extrémne nevýrazná. Taktiež si treba uvedomiť, že v tomto prípade, ide prezentáciu myšlienok komiksovým spôsobom, čo rozhodne nesadne každému. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

I přestože má Takaši Miike celkem pestrou filmografii tohle je zatím můj čtvrtej film co jsem od něho viděl. Zatím u mě jednoznačně vede Visitor Q(2001). Nejinak je tomu po shlédnutí tohoto filmu. Hned pár minut po začátku jsem si říkal, že je jasný kde seriál Hra na oliheň potažmo režisér a scénárista v jedné osobě Dong-hyeok Hwang čerpal inspiraci. Po dokoukání jsem se ze zdejších zajímavosti k filmu dozvěděl, že nejsem sám. Ikdyž sám režisér Hry na oliheň Dong-hyeok Hwang konspirace odmítl s tím, že pouze první hra ve filmu je podobná jeho show a že na konceptu pracoval už roky předtím, než v roce 2014 As The Gods Will vyšlo. Čert ví kde je pravda. Pro mě osobně je ale důležitější fakt, že jsem se u filmu bavil. Klasickej úlet, kterej dokážou vyprodukovat snad jenom japonci. 3/4 filmu zábava. Konec už je ale slabší. Hlavně jde o film, kterej nelze brát absolutně vážně. Pokud se divák dokáže odprostit od toho, že film nejede dle zajetých filmových stereotypů a dokáže tuhle japonskou taškařici alá Hra na oliheň brát s nadhledem pak je tu možnost, že se bude bavit tak jako já. Škoda té poslední čtvrtiny kdy už zábavnost začínala přecházet v nudu. ()

Yoshitsune 

všechny recenze uživatele

Děcka, děcka, pojďme si zahrát hru o přežití. Něco takového od tohle filmu očekával, Miike je všeuměl a každý žánr bez problému zvládne a školní survival už tu jednou byl "Aku no kyōten" a povedl se. Takže sem pevně doufal, že tenhle film, bude na stejné bázi jen s panenkou Daruma, s tím rozdílem, že bude dávat těžší a těžší úkoly. Ale Miike mně historicky prvně naprosto zklamal, to v tělocvičně ještě ušlo, ale zbytek ? Ten vyzněl naprosto do prázdna, lacině a divně, céčkové efekty a absence pořádného násilí, na jaké sem u Miikeho zvyklý. Bych ještě zvládl, ale herci kteří nedali do postav žádné emoce a navíc ani se nikomu v podstatě nešlo fandit. Nudné úkoly a nudnější záporáci, to rozhodně nezachrání. Tyhle věci srážejí film, na úplné dno. Miike tohle už nikdy ne, ještě u žádného z tvých filmů, sem se necítil takhle zklamaný a naštvaný. Proto raději Pazuru. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Aboslútne guilty pleasure. Nekonzistentná hra s divákom o veciach, ktoré do značnej miery popierajú zdravý úsudok. Postavy sú postavené pred absurdné situácie, ktoré ešte podporujú digitalizované repliky slávnych detských hier. Do toho je tu tulák Boh, medializovanie útoku mimozemšťanov, ktoré s príbehom až tak nesúvisia a potom bizarná vyvraždovačka študentov, ktorá má sociálny presah a robí celé dielo zaujímavejším. Je tu kopec dejových zvratov, ktoré sú príjemne vítané, ale len za predpokladu, že prijmeme všetky bizarné pravidlá Miikeho hry. Tak iné až dobré. A pre mňa dvojhodinová zábava plná bizarných ale originálnych režíiných nápadov. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Takashi Miike je prostě můj favorit z režisérského hlediska, protože vždycky dokonale vystihne formu. Asi se už moc opakuji... ale tohle je další krásná ukázka. Na první pohled je vidět, že snímek vychází z mangy, protože Miike tomu všechno přizpůsobil. Stylizování, ujetost příběhu, ujetost brutality. Je to jen část delšího příběhu, ale i tak se toho děje hodně. Jen mi to stylem i smyslem dost připomínalo "Gantz". ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Mám sto chutí tomu dát čtyři hvězdy, ale obávám se, že konec jsem pochopil úplně jinak než ho Miike zamýšlel a že bohužel není tak geniální, ale jen snahou navnadit na potenciální pokračování. Zatím napíšu komentář, utříbím si dojmy a uvidím. Ten film je neskutečná hovadina, ale opravdu nehorázná, v podstatě krvavá pohádka pro japonské teenagery, kteří asi jako jediní budou schopní akceptovat veškeré bizarní hry a jejich hloupá (byť chytře se tvářící) řešení her. Přesně takový je i seriál Alice in Borderland, jenže zatímco ten se bere smrtelně vážně, jako nervydrásající thriller, Kamisama to iu tóri se už od první hry bere s obrovskou dávkou nadsázky a nehraje si na víc, než na bizarní krvavou vyřazovací zábavu. Díky tomu to beru líp nejen než otřesné Alice in Borderland, ale taky než Hru na oliheň či Battle Royale, kde jsem tuhle nadsázku postrádal (byť u Hry na oliheň to bylo hlavně chytřejší a méně předvídatelné vedení děje). Tohle je opravdu hlavně zábava, u které nemá smysl hledat logiku a Miike to při tvorbě dost dobře věděl, takže z tohohle úhlu pohledu jsem se u toho upřímně bavil a nenudil až do samotného konce. Samozřejmě že je to předvídatelné a řešení her jsou nahodilá, ale v tomhle pojetí mi to opravdu nevadilo a obzvlášť mě potěšilo, že se Miike vykašlal na veškeré snahy o přesah a psychologii, protože v Aku no kjóten to byl největší kámen úrazu. Tohle jede ve stejném stylu od samého začátku a je jen na vás, jak k tomu přistoupíte. A i tu závěrečnou myšlenku celkem beru. Ono se v tom dá najít více "hlubších myšlenek", ale ty Miike nikdy neuměl podat a vždycky mu z nich vyšel doslovný, nedotažený kec, zatímco tady to zapadlo do ujetého komediálního stylu a já to takhle podané v takové podobě dokázal brát líp. Třeba v Konkursu si Miike hraje na víc, než čeho je schopný, takže to tak nefunguje, ale tohle je vyloženě styl, který mu sedí jako ulitý. A myslete si o mě co chcete, já té kravině dám tu čtvrtou hvězdu - SPOILER a to jen kvůli závěrečnému vysvětlení. Jsem jediný, kdo to pochopil tak, že celý tenhle svět, včetně jeho výstavby a gradace, vymyslel ve své hlavě ten čtyřicetiletý über-otaku ve svém pokojíčku v domově své matky? Vzhledem k tomu, že má být nejvyšším bohem a že to celý jako jediný, z nějakého přímo nevysvětleného důvodu, mohl přímo sledovat. Je to geniální parodie/výsměch tomuto typu fanoušků, resp. jejich fanfikcím. Vždyť kdo přežije - největší klaďas a největší záporák; v anime často se opakující dva extrémy hlavních postav. KONEC SPOILERU. Možná v tom opravdu vidím víc, než skutečně je, ale přijde mi to skvělé, nezlobte se na mě. Slabé 4* ()

midget 

všechny recenze uživatele

Je to trochu jako koukat na někoho, jak hraje videohru, která má občas celkem zábavnou grafiku a bizarní úkoly. Jakmile ale dojde na vyprávění, tak je to jen druhý nálev z věcí jako Gantz (myslím mangu - film jsem neviděl), které samy o sobě vděčí za mnohé dalším předobrazům jako Battle Royale atd. ()

Hapretor 

všechny recenze uživatele

Dal bych i odpad, ale to by nebylo fér vůči opravdu laciným nekoukatelným snímkům. Japonci opět promlouvají skrze totální demenci, břečku blbostí a nudy, přeplácanosti a hovadin, ve snaze filozoficky oslovit diváka a donutit ho přemýšlet o významu jejich díla. S veškerým zapřením jsem se dovtípil, že nejspíše naráží na přetechnizovanost a znuděnost japonské mládeže. A co je komu do toho ??? ()

D.D.M 

všechny recenze uživatele

Tento film z Japonské kinematografie mě velmi zaujal a to pozitivně i negativně. Velmi si cením nápadu o vražedných hrách, podobně jako u seriálu Hra na oliheň (seriál) (2021). Mě osobně se tento styl a žánr líbí, ale do tohoto filmu to moc nezapadlo. Celkové mínění filmu by bylo i možná mnohem lepší, kdyby se tam nevraždili mladí studenti. Protože na rozdíl od již zmiňovaného seriálu ,,Hra na Oliheň´´ kde si každý dobrovolně vybral, zda se hry bude účastnit, ale zde NE!. Dále mi ve filmu neseděla celá pointa, ale možná jsem špatně vnímavý:-). Z filmu bych ubral trochu tu brutalitu a děti. Obecně kinematografie, kde se vraždí děti, podle mě moc nefunguje, ale někdo může mít i jiný názor. Můj finální verdikt zní, 3 hvězdy na zpracování a nápad a 2 mínusové hvězdy za některé za mě přehnané scény. ()

Reklama

Reklama