Reklama

Reklama

Partyzán

  • Austrálie Partisan
Trailer 1

Obsahy(1)

Na okraji rozpadajícího se města žije jedenáctiletý Alexander v odloučené komunitě po boku matek, jejich ratolestí a charismatického vůdce Gregoriho. Ten děti učí chovat dobytek, pěstovat zeleninu, pracovat v rámci komunity - a taky zabíjet. Alexander, jehož mysl tíží narození malého bratříčka, začne zpochybňovat Gregoriho pronikavý vliv na děti i výcvik, který musejí podstoupit, aby se z nich stali zabijáci. Gregori se cítí Alexanderovou rostoucí neochotou dodržovat pravidla ohrožen a začne proto k chlapci, jehož kdysi považoval za syna, přistupovat nepřátelsky a nevyzpytatelně. Zatímco oba nebezpečně balancují na ostří nože, jejich společenství se rozpadá a mezi členy panuje obava z blížícího se násilí. Thriller Partyzán byl oceněn na filmovém festivalu Sundance. (Cinemax)

(více)

Recenze (58)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Mrzí mě, že nejlepší tv stanice u nás - Cinemax, podléhá tlaku blbců a dává i takový film s dabingem. Film je totiž postaven na atmosféře a poutavosti slov, obrazu a absolutního herectví v podání Vincenta Casela. Trošku mě sralo, že film kašlal na mé myšlenky a na lecos mě zcela záměrně neodpovídal, protože tím by narušil uzavřenou atmosféru komunity na kterou tvůrci zcela zjevně vsadili karty. Musíš ten film dobře vnímat, což se bohužel s dabingem nedá. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

50. KVIFF - První film na filmovém festivalu, který jsem viděl. To už samo o sobě znamená hodně a především asi to, že na něj nikdy nezapomenu. Za to ale nemůže jenom samotný fakt prvního viděného filmu na festivalu, jako spíš samotný příběh, který mě během okamžiku vhodil do nějakého nejistého meziprostředí toho nejhoršího panelákova, kterého byste si v "civilizovaném" světě snad jenom dokázali na zlomek vteřiny představit. No a v tomto prostředí má hlavní roli Vincent Cassel, který byl naprosto skvělej, ale opět předvedl roli, která nikomu za žádných okolností nemůže být sympatická. Tudíž jeho klasika a já opět marně budu čekat dál, jestli se někdy vůbec dočkám. Partyzán nicméně otevřel hodně zajímavé téma a uzavřel ho přesně v tu chvíli, kdy jsem se nad tím vším začal zamýšlet. Výborný film, ale na mě možná až moc depresivní. I když...jak se to vezme. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Divný film. Film artově zakuklený, jehož svět vypadá východoevropsky, ale vyznění chce mít globální. Možná pokus o sondu do pubertálního vzdoru dospívajícího chlapce a otce/patriarchy, ovšem bez psychologického rozměru, jelikož nastíněný kontext byl velmi povšechný a působil jako podobenství. Možná film o sektě a sektářském myšlení. Možná o tom, že partyzánský odboj se dá dělat i uvnitř malé komunity lidí. Možná... Mnohem lepší zamyšlení se nad možností vzpoury proti dominantnímu klanovému patriarchovi lze zhlédnout třeba v Proti vlastní krvi... PS: Angličtina s desítkami různých přízvuků trhá uši a působí velmi nevěrohodně... ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„MOŽNÁ SI MYSLÍŠ, ŽE VÍŠ, CO JE ŽIVOT. JSI JEŠTĚ DÍTĚ. MALÉ DÍTĚ. I TUHLE ZBRAŇ UMÍŠ DRŽET JEN PROTO, ŽE JSEM TĚ TO NAUČIL JÁ…“ /// Film postavenej na Vincentovi, sympaticky sekundujících parchantech a zajímavým nápadu, je předvedenej dosti neatraktivně. Navíc z něj necáká ani logicky vočekávanej psychologickej rozměr. Ta neatraktivita je možná schválně, ale to druhý neukecaj! Ke všemu se tohle vyprávění o Gregorym a jeho partě dost vleče. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Přemejšlím, jak se zařídit na rumunským sídlišti. 2.) Zjistím, že s puberťákama se nemám dávat do holportu. 3.) Thx za titule „mezokain“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

emma53

všechny recenze uživatele

Partyzán ve mně vzbudil tak velkou roztříštěnost pocitů, že nejsem zatím schopná ho nějakým způsobem ohodnotit. Herecký výkon Vincenta byl jak jinak než výborný, ale na Jeremyho oči a celkově na jeho Alexe dlouho nezapomenu. Co jsem ale vnímala velmi intenzivně, byl hudební podkres této "Dalího" filmové tvorby. Nicméně Ariel Kleiman je pro mě velkým otazníkem. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Mno... vo filme, kde účinkuje tridsať národností a všetci ''spievajú'' po anglicky, ako ked' my sme za totáča recitovali Hviezdoslavov Kubín, tak to už by bol snád' lepší i slovenský dabing, ktorý brutálne odstreľuje uši od hlavy. ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Zdánlivě tématicky nevyužitý malý komorní drama, který má ale po skončení závěrečných titulků větší emocionální dopad, než kde jakej oscarovej kýč. Skvělá kamera, soundtrack i výborní herci - jak dospělí, tak děti. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Tenhle film, je přesně ten důvod, proč Vincenta tak bezmezně miluju. Jako herce, samozřejmě. Umí jít proti proudu a (někdy) dokáže kývnout na scénář, nad kterým by jeho někteří kolegové ohrnuli nos. Jemu je to, ale jedno a za to jsem osobně moc rád. Jeho výkon je tradičně skvělý, což lze říct i o dětských hercích, kteří spolu s netradičním příběhem tvoří jedno z největších filmových překvapení tohoto roku. A to myslím naprosto vážně. Vinci, jen tak dál, tohle se ti moc a moc provedlo. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Pozor na deti s modrými batohmi a s vatou v ušiach. Natočené to nebolo zle, pomalé tempo mi nevadilo, Vincent zase raz výborný, hudba tiež, námet originálny, zodpovedanie otázok som ja nepotrebovala, zodpovedala som si ich sama ... ale aj cez to všetko, ma film extra neohúril. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Zvláštní hybrid mezi thrillerem a uměním za každou cenu, který ve výsledku nefunguje ani na jedné rovině. Jako film o využívaných dětech to není vlastně vůbec napínavé, a jako pohádka ze světa, který je tak trochu mimo náš prostor a čas, obsahuje příliš konkrétních věcí, které odkazují ke každodenní realitě - přitom však nejsou víc rozvedeny a nechávají velké množství otazníků nad logikou filmového světa - jak to vlasatně celé funguje? Proti komu se bojuje? A bojuje se vlastně proti někomu? Dává pak název partizán smysl? ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Docela silný snímek, který si moc hraje na to, jak je velkým filmem, přitom samotné sledování toho příběhu je docela dobrý zážitek. Je zde spousta zajímavých aspektů, které jsou s příběhem spojeny a které samy o sobě stojí za to. Ta umělecká forma je mnohdy až na škodu, což mi trochu vadilo a tolik jsem si film neužil. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

První snímek, který jsem viděla na letošním KVIFF, nasadil pro následující dny laťku hodně vysoko. Herecký výkon mladého Jeremyho zastínil i tradičně výtečného Cassela, o tomhle chlapci snad ještě uslyšíme. Jsem ale přece jenom příznivce polopatických vysvětlení, chyběla mi nějaká hlavní motivace Grigoriho, proč vůbec komunitu založil... ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Jedním z rysů současného "artového" filmu je schopnost podívat se na známou věc z neznámého úhlu. A právě o tento úhel jde, pod tímto úhlem směřuje výsledný vektor ke svému cíli. A tento úhel můžeme stanovit jen tehdy, známe-li jeho výchozí bod, působiště. Je to harémové stádo s dominantním samcem, pravěká horda, náboženská sekta, reálný socialismus? Orientovat se můžeme jen podle toho, co je ve filmu explicitně zřejmé: nutnost vždy a nesporně dokazovat loajalitu s režimem a prakticky demonstrovat, že okolní svět je jiný, tedy zlý. A právě to jsou nejvýraznější znaky všech totalit (mluvit pouze o totalitě nacistické nebo bolševické je pošetile zjednodušující). My, starší Češi, to známe z praxe. Kdo uvedené předpoklady nesplňoval, zůstal sedět v kurníku se slepicemi (já - jako spousta dalších - jsem nesměl vycestovat a mít nějakého podřízeného pracovníka), pokud se mu z něj nepodařilo utéct... Kleimanův film končí v podstatě dříve než začal, neboť stále jen popisuje "výchozí stav". K akci, která musí následovat, se už nedostane. A jaká to bude akce? Domnívám se, že to bude Freudův oblíbený příběh: zabití otce spolkem bratrů - příběh s mimořádnými důsledky pro celou lidskou kulturu, ke které tento film rozhodně patří. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Kedže približne v tretine filmu vytušíte,ako to celé dopadne, tak zvyšok filmu Vám síce prinesie zážitok v podobe celkom dobrých hereckých výkonov Gregoriho a Alexandra, ale filmu už chýba akékoľvek napätie a je to už iba oddiaľovanie očakávaného konca, ktorý režisér nechal trochu aj na fantázii divákov, ale asi nikto si svoj koniec domyslí inak. Ešťeže Gregori svoj "klan" nevychovával aj v náboženskom duchu, pretože to by tu zase boli úchvatné komentáre.Takto ich je málo, lebo k tomuto filmu sa vyjadruje ťažko, treba vidieť a vytvoriť si vlastný názor. 45% ()

Vessper 

všechny recenze uživatele

Opravdu nevšední a originální film se skvělou kamerou, kde charismatický Vincent Cassel kraluje. I klučík Jeremy Chabriel hraje na svůj věk velice dobře. Zhlédnuto na Kviff 2015 a rozhodně to stojí za to! ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Originální námět je stále vzácnější úkaz. Tady se to myslim povedlo. Když se navíc přidá Vincent a sympatický klučina v hlavní roli... První projekce 50. KVIFF již jsem absolvoval ( a nakonec jedna z nejlepších ). P.S. Po roční přestávce mi tahle projekce připomněla ty drobné radosti, co člověk zažívá ve Varech: velký sál sám o sobě, sympatická delegace, která přiletí přes půl planety včetně bezprostředního klučiny a herečky, pro který je to první role, aplaus pro mistra pokladače mikrofonu pana Folprechta... ()

Reklama

Reklama