Reklama

Reklama

Nejvýznamnější operace 2. světové války: Bitva u Stalingradu

(TV film)
  • Velká Británie Battle of Stalingrad
všechny plakáty
Velká Británie, 1995, 2x58 min

Obsahy(1)

Bitva u Stalingradu přinesla rozhodující obrat ve vývoji války na východní frontě. V červnu 1942 zahájil Wehrmacht svou letní ofenzívu. Přes Donskou step zaútočili Němci a jejich spojenci směrem k Volze a Kavkazu. Zpočátku vše probíhalo podle plánů OKW. Rudá armáda nápor nevydržela a ustupovala. Pro obranu si Sověti vybrali strategicky položené město na Volze, nesoucí navíc jméno muže č. 1. Od srpna 1942 do konce ledna 1943 tam probíhaly krvavé boje doslova o každý metr čtvereční. S nástupem zimního počasí převzali iniciativu Sověti. Rozprášili rumunské, maďarské a italské oddíly. V posledním dějství dramatu se sto tisíc Němců ocitlo v obklíčení, ze kterého už nebylo úniku. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

Shakers 

všechny recenze uživatele

Ďalší perfektný diel a ďalší zásadný zvrat. Friedrich Paulus nemal ľahké dobyť Stalingrad, obzvlášť, keď strýko Adolf presadzoval svoju (chybnú) stratégiu. 100% - 5* ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Česká televízia pripravila do vysielania 1. a 2. sériu z Britského seriálu Battlefield (Bojisko) pod názvom „Najvýznamnejšie operácie 2. svetovej vojny“. Dokumenty boli spracované s použitím archívnych materiálov z Moskovského archívu, ktorý sa po prvý krát otvoril po 50 rokoch od významných udalosti v priebehu vojny. A tak tieto dve série boli spracované v rokoch 1994 až 1996. Dostali sme sa k 12. dielom (1.diel Bitka o Francúzsko, 2.diel Bitka o Britániu, 3.diel Bitka o severnú Afriku, 4.diel Bitka na východe, 5.diel Bitka u Midway, 6.diel Bitka o Atlantik, 7.diel Bitka u Stalingradu, 8.diel Bitka o Taliansko, 9.diel Bitka o Normandiu, 10.diel Bitka o Leyte, 11.diel Bitka o Rýn, 12.diel Bitka o Berlín). Každý z dielov je rozdelený do dvoch časti, 1. časť je informatívna a zachytáva udalosti ktoré predchádzali bitkám, ktorá sa odohráva v druhej časti a zároveň je podrobená rozboru príčin porážky respektíve víťazstva. ()

Reklama

Reklama