Reklama

Reklama

V zimě roku 1820 byla velrybářská loď z Nové Anglie napadena čímsi neuvěřitelným: velrybou mamutích rozměrů s obrovskou vytrvalostí a téměř lidskou touhou po odplatě. Toto skutečné námořní neštěstí inspirovalo spisovatele Hermana Melvilla k napsání románu Bílá velryba. (Freeman Ent.)

Recenze (544)

Ant 

všechny recenze uživatele

Skvělá podívaná o tom, jak těžký život měli velrybáři a čím vším si museli projít, aby uživili rodinu. Film stojí a padá s výkony herců a s celkovou atmosférou. Obojí bylo nad očekávání. Celý vzhled filmu je unikátní a ten žlutý filtr mě neskutečně bavil. Nicméně Hemsworth je tím, kdo táhne celý film. Ten chlap má tolik charisma, že by na té loďce mohl blouznit celý film sám a já bych na to šla stejně tak. Ne, není to revoluční film, ale je to právě ten tip filmů, který mi v dnešní době chybí. Historický film s lidským příbehem o přežití, který 120 minut bez přestávky baví, dojme a nechá vás toužit po tom, aby byl ještě o hodinu delší. 7,5/10 ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Budem sa musieť otvorene priznať, že ma tento film skutočne nebavil. A pritom je to téma, ktorá by mala zaujať okamžite, no podané je to tak, že na to pozerám len s výrazom, kde ma absolútne nič na filme nezaujíma. A aký je dôvod? Postavy v tomto filme sú skutočne nezujímavé a plytké, že sú mi osudy všetkých hrdinov absolútne ukradnuté. A to je dosť škoda. Občas mám pocit, že aj triky trošku krívali, celkovo to bolo okey, no boli momenty, kedy podľa mňa zelené steny boli veľmi viditeľné. A keď sa s tým človek musí pretĺkať, tak je to škoda. Čo príbeh? Je zaujímavý, no keby to postavy neťahali dole. Občas som sa do toho začal ponárať, no o pár scénok neskôr ma to zase ťahalo von, Ocením ale aspoň celkom dobrú réžiu, pocit, že sme na skutočnom mori a snahu hercov do toho niečo dať. Ale keď sú postavy zle napísané, je to ťažké. Sklamanie. A veľké.Hodnotenie: C ()

Yoshitsune 

všechny recenze uživatele

Mám rád, když Ron Howard točí ty svoje naturalistické filmy, ve kterých nic nezlehčuje a postavy nechá umírat, trýznit a dohnat je až k šílenství. A to je i tenhle případ, je teda fakt že ten vizuál, mi ze začátku nesedl a říkal sem si že se to časem zlepší. Nezlepšilo, ten vizuál byl fakt otřesný, ta žluto, zeleno, modrá to bylo strašný a opravdu nehezký. Ale příběh, herecké výkony a akce tak tady si nemůžu stěžovat. Příběh je k zamyšlení, člověk jakož to pán tvorstva a celé planety, dostane na frak od velryby a po tomhle už člověk neni zase takový drsňák. K hereckým výkonům nelze nic vytknout, kapitán je arogantní a nezkušený, první důstojník zase sežral všechnu moudrost na světě a pokora mu nic neřiká. Takže jejich vztah je už od začátku, dost napjatý, čekal sem kdy jeden z nich půjde přes palubu, joooo Bounty.......trochu sem nechal unést. K akčním scénám, akce je sice rychlá, ale má vynikající tempo a dynamiku, takže se člověk fakt nenudí, a taky je napínavá a hlavně je přehledná. A to ani nezmiňuji hudbu, když nastane akce, tak to ten Španěl docela slušně rozjede. Co se týče toho, koho budeme mít dneska k večeři, tak je jasné že tady nejsou žádné šílené brutální kanibalistické scény, ala Italské horory. Takže to co bylo ve filmu, mi bohatě stačilo, ono v podstatě celý film je parádní, ale ta vizuální stránka, to fakt kazí. A v tomhle je problém, velice dobře natočený film, s hloubkou, monumentální akcí a vynikajícími herci, si to nechá zkazit od nějakého producentského vrtochu. Jelikož vizuál vypadá jako když ho někdo pochčije a pak to rozmaže. Takže sem rozhodl, přestože vizuální stránka filmu je pochcaná, tak vše ostatní funguje na jedničku a když to srovnám s The Finest Hours, tak tomuhle filmu nelze nic vytknout. ()

Ratemus 

všechny recenze uživatele

Ale jo, dalo se na to koukat, pěkný dobrodružný výpravný snímek s pohodovým castingem a příběhem....bylo to hezký ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Originál bohužel nepřekonán. Mořská atmosféra sice nechybí stejně jako velkolepá výprava, nicméně digitální sekvence jsou až příliš okaté a celkový dojem kazí. Mě osobně však nejvíce zklamal samotný Moby Dick. Nejenže chybí vygradované první setkání s velrybou, ale není zde tolik popisována jako mýtický mořský démon, kterého nelze polapit, tak jak to vyjádřil John Huston ve své verzi z roku 1956. Za mě tedy průměrný remake, který rozhodně nebude legendou. 65% ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Aj napriek niektorým slabším scénam, a tým nie celkom vydareným trikom, ma film nenudil. Rada som si pozrela všetky tie známe tváre v iných polohách (thor, voldemort junior, prípadne novodobý spiderman). In the Heart of the Sea je taký typický dobrodružný film, ktorý si človek asi najviac vychutná v kine. Chválim aj to, že od skutočného príbehu sú tam len malé odchýlky. 3,5* ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Neskutečný reálný příběh lovců velryb, který je zachycen i ve slavné knize. Skličující záběry na genezi rybolovu těchto úžasných mořských gigantů. Chris má dostatečné charisma na to, aby se na něm dal postavit příběh, který vcelku drží jak tu linii bájnou, tak i celkový příběh nepokulhává a vtahuje diváka do hlubin oceánů na jedné kocábce. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Nie celkom film pre ochranárov. Výborná kamera a perfektná druhá tretina filmu nebola zavŕšená vo finále, ktoré by z tohto počinu urobili nadpriemernú záležitosť. Žiadna z načrtnutých tém tu nebola veľmi dopracovaná. Kapitán sa so svojim dôstojníkom nepohodol len okrajovo, kanibalizmus a hrozné podmienky prežitia boli takisto nedotiahnuté a málo znázornené. Tu ostal potenciál veľmi nevyužitý. Navyše mám obavy, že u mnohých divákov si hlavné postavy nezískajú srdcia bodaním do "bezmocných" veľrýb. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Po prakticky dokonalých "Rivalech" další z řady slabších kousků Rona Howarda, který však mohl být vynikající. Téma boje s Bílou velrybou, by v novodobém kabátu nemuselo být vůbec špatné, ale Ron Howard, bohužel snímek nepojal, jako dobrodružný biják, jako spíše nepříliš záživnou konverzačku s minimem zajímavých nebo snad dokonce strhujících scén. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Uuuuffff, strašně rutinní a odfláknutá podívaná.Na to, kolik film stál se vůbec Howardovi nedaří budovat napětí, težko byste se dohledali nějaké velkolepé nebo snad dokonce emotivní scény.Celé to na mě působilo jako dvoudílný televizní film natočený tak v roce 1998.Hádám, že rozpočet padl hlavně na herce a kostýmy, ano kostýmy a možná trochu výprava to je asi tak jediné, co se povedlo.Na jedno podívání solidní průměr, ale od takových jmen před i za kamerou, včetně námětu asi čekáme už v týhle době sakra víc.60%. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Právě snaha zahrnout do rekonstrukce katastrofy i průvodní okolnosti bohužel poznamenala konvenčně budovaný scénář, jejž musí Ron Howard neustále povyšovat režijní bravurou. Vlastní děj je totiž rámován setkáním Melvilla s jedním z přeživších námořníků, který spisovateli své zážitky vypráví, a jejich společnými úvahami. Také rozvržení sil na palubě Essexu se blíží modelové partii. V souboji dvou mužů je Chris Hemsworth dokonalost sama: urostlý, pohledný, zodpovědný, čestný, zkušený mořský vlk milovaný posádkou i těhotnou manželkou, s níž se dojemně loučí. Kdežto kapitán, kterého hraje Benjamin Walker, je symbolem protekčního syna, jenž si musí úctu podřízených teprve získat.Nicméně zdvořilé dusno mezi nimi buduje účelné napětí ještě dříve, než se plátno sycené dobovým koloritem ponoří do tísnivé temnoty bouře a pak konečně potká první kořist. Jakkoli digitální trikovou umělost nelze přehlédnout, vyvažuje ji živelná radost lovců, takřka klukovská hravost, s níž se řítí po vlnách jako na saních. Tam, kde se věcná pozorovatelská nálada snímku blíží profesnímu románu, je asi nejsilnější, počínaje předsmrtným chrlením velrybí krve a konče odsekáváním tuku v jejích útrobách. Coby dobrodružný příběh s pečlivou výpravou historických kostýmů a rekvizit, s dobrými herci, mezi nimiž vyniká Cillian Murphy, a se zručným střihačem se dá snímek V srdci moře vcelku bez problémů konzumovat. Pokud jde o mystický obraz nekonečné samoty oceánu, daleko působivější poctu už mu vzdal nádherný film Pí a jeho život. A ve finále Howardově novince ubírá body proletářská moralita, která by se dala shrnout, „kterak dělníci moře pozvedli hlas proti vykořisťovatelům tyjícím z jejich mozolů“. Což je vykřičník papírový, patetický a v duelu člověka s přírodou až směšně zbytečný. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Priznám sa, že extra neobľubujem režiséra - Howarda, ktorého réžijne vedenie, mi nesedí, ba ani sedieť, asi nikdy nebude ! Naposledy nakrútil, fakt výborný film, pred dávnymi 15. rokmi - A Beautiful Mind, kedy na plnej čiare - skóroval ! Odvtedy si síce pozriem pravidelne jeho - novinky, ktoré ma ale viac - menej, ďalej nezaujímajú, najnovší film, kam si prizval Chrisa Hemswortha, s ktorým spolupracoval na predchádzajúcom snímku - Rivali, tiež nie je trefa do čierneho, lebo Hemsworth, je zaškatuľkovaný herec, známy ako „tĺk s kladivom” , alias - Thor, a tak si myslím, že vážnejšie úlohy, proste nezvláda, alebo, neutiahne sám film, to je holý fakt !!!! , kto je vôbec - Benjamin Walker ? Aha, to je ten otrasný herec z Abraham Lincoln: Lovec upírov, tak to je ďalšie mínus, či Cillian Murphy, ktorý má už dávno - najlepšie roky za sebou, tak obsadenie - NULA BODOV ! Ani kamera - Dod Mantleho, bohvieako neprospieva, ktorý sa vyžíva vo všelijakých možných uhloch kamery, to má asi vsugerované z oscarového Milionára z Chatrče, za ktorý obdžal - toho bezvýznamného zlatého plešivca ! A čo tie zbesilé strihy ? Takisto to celú situáciu zhoršuje ! A to ani nevravím o CGI, ktoré doslova bije do očí ! I napriek všetkým negatívnym stránkam, ktoré film má, je to vskutku pozeratelný film bez väčšej ujmy na zdraví ! ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Dobrodružství na sobotní odpoledne. Nijak neurazí, přestože je provedení viditelně digitální. Pěkná hudba. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Osobně mám moc rád vizuálně okázalé filmy, které se odehrávají na moři (viz Titanic nebo Pí a jeho život), takže jsem se na V srdci moře opravdu těšil a ve výsledku jsem rozhodně nebyl zklamán. Ve filmu se účelně mísí dvě časové linie, které tvoří pěkný a konzistentní celek. Co vlastně stálo u zrodu jednoho z nejslavnějších amerických románů? Kde končí pravda a začínají výmysly? Film nepostrádá jak slušné technické zpracování tak dobře zvolené herecké obsazení, plus to vše stojí na dobrém námětu. Zkrátka snímek, který určitě stojí za to zhlédnout v kině, přičemž se divák může náležitě kochat všemi výše zmíněnými kvalitami. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Pravdou je, že Melvillove spracovanie románu Bielej veľryby má v sebe hlbší dosah, táto "predloha" je príbehovo rozpačitá, lebo mnohé motívy ( konflikt kapitána a prvého dostojníka ) vyšumia do stratena. Napriek tomu sa na film dobre pozerá, obrazovo je dokonalý, kamera si to užíva, samotná kostra príbehu je v poriadku a má potrebné napatie. Príjemná oddychovka. ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Román Bílá velryba jsem nečetl a vlastně se o něm dozvídám až z filmu. Příběh je zasazen do roku 1820 a loď Essex se vydává na lov velryb, ale narazí na velkou bílou velrybu a jejich loď je zničena. Začíná tak boj o přežití. Film se mi celkem líbil, příběh je napínavý, Chris Hemworth je ve své roli dobrý. Ale přeci jen takové Kon-Tiki nebo Pí a jeho život byli prostě na vyšším levelu. Tady to mohl být možná o trošku kratší a mohlo to mít lepší vizuál. Takže dávám 3,5*. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Téma mi je moc sympatické, ale to provedení se nějak nezdařilo. Jedna věc je opravdu zvláštní CGI, které k reálným obrazům moc nepasuje, druhá věc je chaotická akce - často snímána "umělecky", v různých detailech, polodetailech. Film je tak v některých momentech dost nepřehledný. Taky mě mrzel nedostatečně vykreslený vztah kapitána s jeho prvním důstojníkem, ono se mezi nimi vlastně zas až tolik nepřihodilo. Je to opravdu škoda, protože dané časové období a téma filmu mohlo být skutečně dechberoucím vhledem do drsných časů amerických velrybářů. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Howard točí skvělé filmy, ale občas si neodpustí nějakou tu koninu. V srdci moře k nim bezpochyby patří. Digitální vizuál jak z nějakého cool úspěšného seriálu a totálně předvídatelný a klišoidní děj a herectví všech postav. Dle mého naprosto zbytečný film, který je svým vizuálním pojetím sto let za opicema. 3/10 ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Starodávný příběh nejklasičtějšího ražení zpracován nejmodernějšími filmařskými prostředky. A to nikoli proto, aby byla co nejlépe vybudovaná dobová iluze, ale naopak, aby by se nejlépe demonstrovaly schopnosti vysokofrekvenčních digitálních kamer, jejich kompaktnost, mobilita a takřka nekonečná nastavení clon a post-produkčních efektů. Díky tomu film ani náhodou nepřipomíná historická dobrodružství typu Moby Dick či Master & Commander, ale naopak spíše technologické experimenty jako Pitofův Vidocq nebo korejský Pohwa sokeuro. Nicméně digitálními kapkami potřísněné objektivy, od nichž se odráží slunce, kamery přidělané na mobilních předmětech či first-person záběry, a to třeba klidně i z pozice velryby, jsou přesně ty úchylnosti, které já můžu. In the Heart of the Sea je místy až neskutečný vizuální zážitek, který si nelze plně užít jinak než v super ostrém HD rozlišení, protože místy se toho děje na obrazovce tolik, že nižší kvalita bude ohrožovat přehlednost. Podrobnou detailní prací s částicovými efekty (veškeré stříkance vody, kapky, trosky, prach apod jsou ostré i v pohybu) se zážitek dá trochu přirovnat s filmy jako Gamer či Pacific Rim. Jedinou skvrnou na vší té radosti je akorát za každé okolnosti štramácký pinďour a násilnický mačo (sorry, on tak fakt působí) Chris Hemsworth. ()

Související novinky

20 největších propadáků poslední dekády

20 největších propadáků poslední dekády

15.12.2019

S blížícím se koncem roku se pochopitelně pojí vznik různých žebříčků, rok 2019 je ale specifický ještě v tom, že spolu s ním zároveň končí i celá dekáda, a to ohlížení proto bude místy větší.… (více)

Na Filmovém víkendu ČSFD rozdáme 1000 plakátů!

Na Filmovém víkendu ČSFD rozdáme 1000 plakátů!

01.08.2017

Na šestém ročníku setkání filmových fanoušků již tento víkend nejen, že poběží největší filmové pecky roku jako Dunkirk, Strážci Galaxie Vol. 2 nebo sexy novinka Atomic Blonde, ale taky se bude… (více)

Co chystá režisér Rivalů?

Co chystá režisér Rivalů?

14.02.2014

Ron Howard je hollywoodský veterán, jenž se blýsknul Apollem 13, Čistou duší nebo Duelem Frost/Nixon. Nejvíc lidí ale zřejmě potěšil loňskými Rivaly, kteří momentálně drží 8. pozici v žebříčku… (více)

Reklama

Reklama