Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Říká se: "Nedráždi hada bosou nohou". John Wick je zabiják na odpočinku, přesně ten typ chlápka, kterému je lepší se vyhnout. Vloupat se mu do domu, ukrást auto a zabít milovaného psa, to se prostě nemělo stát. Střední zlodějíčkové to nevěděli, jejich bossové v podsvětí ale ano. A musí jednat. Takže zatímco se John Wick vydává na svou drsnou vendetu, stává se zároveň terčem svých bývalých kolegů - nájemných zabijáků. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (1 879)

POMO 

všechny recenze uživatele

Keď v akčňákoch sú tak dôležití bad guys... A čistokrvnejší akčňák než John Wick sme tu nemali celú dekádu. A jeho bad guy je strejda z obchodu s matrioškami s dobrým úmyslom v očiach. Táto nepochopiteľná castingová slabina ide navyše ruku v ruke s réžiou, ktorá chce na jednej strane dojímať na rakovinu zomrelou manželkou či gaunersky zašliapnutým šteňaťom, a súčasne baviť cynickými vtípkami a nadhľadom. Čím vytvára ešte zvláštnejší pocitový mišmaš, ktorý od statusu rýdzeho béčkového nezmyslu úspešne zachrǎnuje - a to rázne obraciame mincu, ktorá Johna Wicka vyťahuje na tri a pol hviezdy: cool temný formálny štýl, výborné superostré akčné scény, efektný Reevesov pomstiteľ a zopár scenáristických nápadov, ktoré film spestreujú komiksovou exotikou (hotel pre zabijakov). ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Když jsem se tu ještě před zhlédnutím po kolena brodil v čerstvém ejakulátu místních nadšených „akčních fajnšmekrů“, připadal jsem si, jako bych v rubrice „Vážná seznámení“ nalezl inzerát následujícího znění: „Divoká bruneta, 26, občasná modelka, pevné čtyřky, katalogová prdelka, finančně nezávislá, s vášní pro obstarožní otyloně hledá společníka pro zaplacenou bezuzdnou multiotvorovou půlroční all inclusive dovolenou na Bora Bora. Zn. Verbal vítán.“. Reagoval jsem. Jaké pak bylo mé překvapení, když se na koordinační schůzku přišourala vydojená oplácaná čtyřicítka, které už kapku začínalo smrdět z huby, a zeptala se, jestli bych ji nechtěl někdy o prázdninách pochcat v Bělském lese. Sice asi lepší, než si zhoršovat artritidu v zápěstí a uhonit si na stará kolena tenisový loket, ale, kurva, čumět hodinu a tři čtvrtě na to, jak nejhrozivější, nejobávanější a nejlepší nájemný vrah Kínu, kterého v jednom kuse někdo mlátí, bodá a jinak mu ubližuje, asi tak dvacetkrát nachlup stejně ukáže nějakým statickým Rusákum, jak se hezky naučil ippon seoi-nage, přičemž dalších asi tak sto bez lekrace, jakéhokoliv nápadu, drajvu nebo děje střelí do hlavy, to opravdu nestojí ani za tu námahu rozepínat si zip. Dám dvě, aby mi zase nějaký ten mentálně vyrovnaný pomocnoškolský Rambo nevyhrožoval do pošty, že mě za to „vikuchá a znasliní mi roďynu“, ale s odřenýma koulema a náramně pokřivenou držkou. ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

Na hongkongské heroicbloodshedové gangsterky od Johna Woo chybí Johnu Wickovi víc přepálených emocí, cit pro patřičnou absurditu a vedle vlastně frajerských padouchů taky nějaký odporný skřet, jenž celá mlata vydrží až do úplného závěru (via The Killer i Hard Boiled). Leč samurajský patos mezi zabijáky, práce s všem postavám všeobecně známým hrdinou, první precizně gradovaná půlhodina a zejména přestřelka v baru... to vše dalo vzpomenout na zlaté doby objevování hongkongské akční školy. Totéž ostatně platí i pro ukázkovou přehlednost akce (v mizanscéně, rámování a překvapivě úsporném střihu) i parádně ekonomickou práci hrdiny v rámci "jeden proti nespočetnému množství nepřátel" - jen škoda, že padouši jsou vlastně do jednoho sympaťáci a skutečná svině je nakonec jen za "macguffina", tedy za vlastně nepodstatnou záminku, jež ten akční stroj opakovaně nakopává. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Málokdy je v áčkovém filmu k vidění tak špinavá, neučesaná akce, kde se v záchvatu boje mlátí do právě zašité rány, protivníci se v 95% případů uzemňují tím nejjistějším způsobem, tedy headshotem, kde KONEČNĚ auta po nárazu nevybuchují a ženy se KONEČNĚ perou jako ženy (tedy přes sílu to nepůjde, tak úskokem), takže nekoukám na jejich tvrdé pěstní rány a kopy, které by vzhledem ke své fyziognomii nebyly schopny, jako se to naopak v rámci genderové pseudo-vyváženosti děje v drtivé většině filmů dnešního Hollywoodu. A navíc se tady vtipně ozvláštňuje klišé akčních filmů, takže nájemní vrazi mají svůj hotel se svými pravidly a nezpochybnitelným důvodem pro masakrózní hody je zabitý vořech. Což dokážu pochopit, mě kdyby někdo šáhl na křečka, John Wick by byl hadr i se svým arzenálem. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

P. S. I Love You pro chlapy. Včetně romantického konce. Vážně:) Tedy není tam Skot hrající si na herce a na Ira, ale to rozhodně není na škodu;) John Wick je akční zážitek roku, srovnatelný s Gibsonovým Paybackem (a s P. S. I Love You;)). Od dokonalosti ho dělí v některých scénách přece jen trochu moc fotříkovsky přátelský Michael Nyqvist coby hlavní záporák, a pak závěrečné zúčtování, které je od okamžiku rozmlácení všech aut v dohledu dost slabé. Jinak je to efektní a stylové až na půdu, a jasná comicsová stylizace je taky velice dobrý tah. Až na to, že by postavy nemusely být právě comicsově šablonovité. Ale tady vlastně nejde moc o herce, ale o cool obleky, PŘEHLEDNÉ a efektivní (efektní taky) souboje a přestřelky (v hlavní roli Heckler & Koch P30L s hooodně dobře vypadajícím kompenzátorem), a - světe div se - funkční humor. Je tu vlastně ještě jedna vada na kráse, a to zcela náhodný výběr toho, která ruská věta bude (alespoň v kinoverzi) otitulkována (a že rusky se tady mluví hodně), k čemuž přidává svoje záporné body ještě překladatel do českých titulků. Jeho dílo dokládá úpadek tohoto řemesla, za což abychom byli féroví, mohou v nezanedbatelné míře i studia/distribuční společnosti se svojí paranoiou, bránící překladateli provést jeho práci (ačkoliv s nepřekládáním slova Bogeyman nemá studio nic společného, že?). Já jsem každopádně už dlouho neodcházel z kina tak spokojen jako po zhlédnutí Johna Wicka, takže mu uděluji jako EXTRA ZÁBAVNÉMU béčku silných 80%. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Jak už napsal Marigold, takhle měla vypadat filmová adaptace Maxe Paynea. Noirová stylizace (neony, déšť, noc, velkoměsto). Lehce „cheesy“ pulpová atmosféra. Komiksově nadsazené univerzum ruských mafiánů a nájemných vrahů (s tak promyšlenou mytologií, až mne překvapilo, že předlohou skutečně nebyla žádná komiksová série). Revenge zápletka ohlodaná na kost (ale ne tolik, abychom nechápali hrdinovu motivaci). Melodramatické flashbacky jsou nenásilně zakomponované do hlavní dějové linie a většina zúčastněných ví, jak to v podsvětí chodí, pročež mohou jít bez dlouhých úvah a řečí rovnou k věci. Prosté pozadí hrdinova příběhu ani zbytečná slova tak nikdy na dlouho neodvádí tok vyprávění daleko od akčních scén. Díky ukázněné kameře, delším záběrům a opodstatněným střihům jde o scény krásně přehledné, připomínající více asijské akce (k nimž režiséři přičichli díky spolupráci s Wachowskými) než současnou „realisticky“ roztřesenou hollywoodskou produkci. Čistý styl snímání likvidačních scén, s plynulými přechody mezi jednotlivými záběry, navíc souzní s čistým stylem práce Johna Wicka, který si potrpí na uklizeném kvartýru a většinu zloduchů pro jistotu umlčí kulkou do hlavy. Kromě možnosti vychutnat si choreograficky elegantní, precizně rytmizovanou kombinaci střelby a bojového umění v plné kráse tak styl akčních sekvencí slouží zároveň k charakterizaci protagonisty, na kterou pro všechno zabíjení jinak nezbývá moc času. Pro vychutnání filmu zároveň nepotřebujeme vědět víc, než že je John Wick cool zabiják. Zde se nabízí další paralela s akčními videohrami, které v prokreslování postav nezacházejí o moc dál (další podobnost pak lze spatřovat v hotelu, který funguje jako save-pointu, kde si hrdina může odpočinout a nechat se vyléčit). Svou videoherní povahu film pro větší názornost tematizuje také vtípkem zakomponovaným do jedné z akčních scén, kdy se protnou fikční světy hry a filmu. John Wick ukazuje, že snaha vycházet vstříc hráčům (a na ni vázané těžení z videoherní estetiky) nemusí spočívat jen ve frenetickém střihu. „Herní“ může být film také důrazem kladeným na maximální přehlednost akce a přímočarostí vyprávění, která není zastíraná, nýbrž hrdě stavěná na odiv. Jestliže druhý Zátah dosud v kategorii nejlepších akčních filmů letošního roku neměl silnou konkurenci, teď už ji má. 80% ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Ani termíny jako "akční jednohubka" nebo "čistá žánrovka" ve mě fakt nevyvolají nadšení ve filmu, kde chlap střílí všechny svoje protivníky proto, že mu zločinci vzali to poslední, co mu zbylo od manželky. Jistě, situace je to emocionální, ale nevěřím jí, snímek by se dal zpracovat psychologicky nebo jako drama, ale podezírám tvůrce, že chtěli natočit masakr a potřebovali výchozí bod, který na mě zpracovali málo uvěřitelně. Emoce to ve mně nevyvolalo žádné a ani akční část jsem si moc neužil a to už pár let umím. Keenau je docela charismatický, ale v tomto ho na celé čáře převálcoval Michael Nyquist. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Päť bodov za akci, nula bodov za příběh. Problém je, že jsou zde současně sekvence, v nichž je evidentně záměrně vtip a nadhled, ale i sekvence, které jsou natočeny zcela vážně. Bohužel i v těch vážných chvílích je to tak strašně pitomé (Keanu tulící se k mrvtému pejsáčkovi za zvuků teskné hudby), že jsem se musel smát. Už jen pro tu zatraceně stylovou akční scénu na diskotéce ten film ale beru na milost a alespoň mírně nadprůměrných šest bodů z deseti se mu udělit odvážím. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ze správnýho akčního filmu má kapat pot, krev a má smrdět mrtvolama a v tomhle ohledu lze Johna Wicka považovat přímo za velkododavatele. Zápletka příběhu skutečně neobjevila Ameriku, ale správnej akčňáček nemá zdržovat dějem, ale akčnit. A to přesně John Wick dělal, sice bylo zřejmé, že chodil na kurzy přežití k Chucku Norrisovi a na mluvené slovo uvalil úsporný opatření, ale jak uslyšel ruštinu, začal velkolepou kulkovanou, nožovanou i pěsťovanou. Nejvíc mě potěšilo, že z filmu rozhodně není cítit „néé kurva to tam nedáme nebo by na to nemohli jít děti“. Tohle je akční poctivka s vynikající hudbou, kvalitní kamerou a především rejžovaná klukem co má akci v krvi, protože nikdo nerozumí filmový akci líp než kaskadér s vydařenou praxí. A když je ke všemu ještě talentovaný šikula na akční režii, tak mě nezbejvá než ze sebe vydat jedno spokojené ňam. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Akčný film roka. Zďaleka. Keď to Keanu začne asi po 20 minútach kosiť, vyliezol mi na tvár blažený úsmev... a zliezol až o 150 mŕtvol neskôr. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Obdivuhodná žánrová čistota (to filmařské nadšení z toho cáká s puberťáckou chutí) si úplně nesedí se scénářem, který nekulhá v motivacích, nebo dialozích (naopak, ta jednoduchost boduje), ale paradoxně bych uvítal ještě více zlomených rukou, prostřelených hlav a celkově bych v té fanboyovské exhibici vlastně ještě o chlup přitvrdil, protože ta skvělá technická stránka k tomu vybízí jako máloco. Slabší čtyři, ať nežeru, vybrané momentky si rád pustím znovu. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Naprosto poctivá a přímočará řezničina, která nehledí vůbec na nic. Prostě jenom koná. A koná poměrně obstojně, což je příjemné zjištění, protože od Keanu Reevese bych takovou roli asi už ani nečekal. I když, nikdy se nesmí říkat nikdy. John Wick se tak vysloveně předvedl a já se po dobu 101 minut dobře odreagoval, vypnul a prostě a jednoduše bavil. ()

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $20miliónov║Tržby USA $43,037,835║Tržby Celosvetovo $88,761,661 ▐ Tržby za predaj Blu-ray v USA $25,257,599║ Tržby za predaj DVD v USA $22,891,230║ akčný nárez roka 2014, Keanu Reeves valí ako v kedysi Matrixe, priamočiara likvidačná akcia, ktorá schová aj konkurenta Equalizer, akčná smršť kde je non-stop na čo pozerať, ruky-nohy-náboje lietajú v rýchlom slede, proste masaker, akčná maškrta ktorá nemá konkurenta široko ďaleko, plus na vrch to má luxususné obsadenie a nápadito vytvorený svet zabijákov, kde nechýbajú pravidlá a samozrejme že príde aj na nevyhnutých "upratovačov" čističov obetí a po Johnovi Wickovi ich ostávali fakt kopy /100%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Pejskaři jsou strašný hovada, obzvlášť, když jim ruský podsvětí přezdívá Baba Jaga. Ten scénář je surreálná slátanina od hlavy až k patě, byť obsahuje pár docela cool nápadů (odbory nájemných zabijáků). Chad Stahelski coby specialista kaskadér nic z toho neřeší a bere to tak, jak se mu dostalo pod pařáty. Ze psa vám pukne srdce, Keanu se tváří jako reinkarnace Satana od začátku do konce, postavy nejsou jenom ploché, jsou spíš přejeté parním válcem. Naštěstí vskutku pekelné zádumčivé dialogy, které působí jako kompilace špatných komiksových bublin, vyvažuje celkem slušná porce nadhledu a ještě větší porce akce. Tady se ukazuje, že Chad ví, o čem točí (báječně rytmizovaná mlata v diskoklubu, kde se tempo boje spojuje s proměnami tanečního parketu) a občas se dokonce zdá, že solidně ovládá filmový jazyk (bezeslovná koláž v expozici, solidně načasované fórky). Bohužel v dialozích mu ujíždí nohy do stojky a absolutně se mu nedaří film vygradovat (oba ruští padouchové totiž v jádru stojí celkem za prd). Takže naprosto absurdní příběh, vyvedený stylově jako temná osudová podívaná s dostatečnou porcí nadhledu a nedostatečnou porcí autocenzury. Buď si to jako action junkies užijete naplno (nějak takhle mohl vypadat Max Payne), nebo to v klidu projedete se směsicí pobavení a úšklebků. Ono je to v jádru vlastně strašně tupá psina. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Je tomu mnoho let, co Keanu Reeves v dokumentu Matrix revisited, velice trpěl při všech bojových scénách. Že se po letech vrátí jako stylový nájemný vrah, který využivá mix (velice kontaktních) bojových umění a přesné střelby, jsem nečekal. O to víc mě překvapuje výsledek, který má "koule", jasný cíl a způsob, jak ho dosáhnout. John Wick se zaryje pod kůžu z důvodu jasně pochopitelných motivů (chlap a jeho pes/auto) a poodhaluje možná tu část chlapa, kterou by chtěl mít každý z nás (jasně, nasereš mě, tak půjdu a poznáš peklo). Vedle Reeves excelují i vedlejší postavy v čele s Michaelem Nyqvistem. Svět zabijáků má obrovský potenciál ve své mytologii, Continental hotelech a možná se dočkáme budování série, která bude levná (30-40m za film) a současně progresivní. PS: a pak, že Equilibrium nebylo v ničem novátorské:) ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Tohle je prostě čirá žánrová radost. Radost z toho, že se kaskadéři dostali k režii, že se jim vyplatilo kamarádství s Keanu Reevesem a že sehnali dost peněz na to, aby mohli hnát deadcount někam ke stovce! John Wick zabije strašně moc lidí, důležitější ale je, že si dosyta užijete každý headshot (minimálně 50% úmrtí?), probodnutí a zpřelámanou končetinu. Pánové zkrátka vědí, co dělají, a nebojí se ani westernových poct s luxusní károu místo věrného oře. To ale pořád není všechno. Do Wickovy ploché a často kostrbaté zápletky je totiž vměstnána vítaná dávka nadhledu a humoru. Akční scény jsou tak pravidelně následovány úsměvnými debatami, ve kterých zkrvavený Keanu vyhlásí recepčního, policajta nebo třeba bývalého kolegu. Snadněji tak filmu odpustíte i slabší finále a budete doufat, že duo režisérů i Keanu brzy natočí nějaký další krvavý balet. (7+/10) ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Potešili gun-kata prostocvikové variácie a Daniel Bernhardt, svojho času viac ako dôstojný nástupca po Van Dammeovi v Bloodsport 2. Zvyšok občasný úškrn na tvári, oveľa viac ale pachuť kŕča. 5/10 ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Sice nejde o druhý příchod Spasitele, ale o takové malé spasení skomírajícího (sub)žánru ano. Což není zase až tak málo, ne? A zvlášť pak pokud nostalgicky vzpomínáte na devadesátky, kdy akční film pro kina nebylo synonymum pro přebujelou CGI animaci o záchraně jsoucna (meta)chlapíkama v trikotech, ale šlo o chlapácký film s nenabušenými nevzhlednými týpky ve špinavých tílkách, s bouchačkou v ruce a se smradlavým podpaždím, kterým šlo spíše o přežití/pomstu/hrozbu lokálního charakteru. A přesně takovou postavou je i Max Payne... Ehm, John Wick, který nedostal do vínku nějakou superschopnost (i když ten jeho 100+1 headshot už jí pomalu je), ale ultimátní motivaci „vy ruský parchanti, zabili ste mi štěně, který mi dala umírající manželka a vokradli mě tak vo truchlení, takže vám teď všem chtě nechtě musím vystřílet mozky z hlav", kterou nepřebijete, ani kdybyste k napsání postav povolali z hrobu páně Čechova. Jde prostě o přímočarý béčkový hravý akčňák staromilského ražení, který netrpí na rozklepanou kamerou a je nepolíbený maniakálním střihem či CGI skopičinami. A díkybohu se nebere ani trochu vážně (tedy až na ten rádoby tklivý úvod). ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Výprodej headshotů, na každého se dostane. Kromě těch se mi ale líbil i ten hyperrespekt, kterej John Wick sklízel od všech. Třeba jak nechal odejít toho sekuriťáka před klubem. Každopádně choreografii přestřelek, jsem si naposledy takhle užil v Drogové válce od Johnieho To. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„JOHN SI PRO TEBE PŘIJDE. A TY S TÍM NIC NENADĚLÁŠ, PROTOŽE SE NIC DĚLAT NEDÁ…" /// John zrovna neprožívá šťastný období. Po smrti manželky potkal podobnej osud i jeho fenku Daisy. Tentokrát za to nemohla choroba, ale grupa ruskejch kryplů, kteří ji spolu s Johnem vzali bejsbolkou. Není třeba se v tom víc hrabat. Prostě nadešel čas ukázat, že nasrali špatnýho chlápka… Další z filmů, ve kterým je třeba někoho pomstít. Tohle prostě funguje, ať už v nich hraje kdokoliv a mstí se za cokoliv. Důležitý je na začátku zvednout adrenalin obecenstvu, který pak mačká palečky a lační po krvi. Kladný postavě tak nezbejvá nic jinýho, než kosit, kosit a kosit. Což Reeves zvládá na výbornou. Snaží se, co mu náboje a prostřílený tělo dovolí. Výsledkem mixu ruční práce a souvislý střelby je násilí a krev. To všechno dává dohromady sympatický béčko, ze kterýho stříká (kromě červený barvy) obdiv tvůrců k filmům s bojovým uměním, anime, ale i spaghetti westernům. Akční pecka, po níž je skóre dua Washington/Reeves vs. ruská mafie 421:0. P.S.1(poprvé).: Těch 421 berte s rezervou, rozlámal se mi sčot. P.S.2(podruhé).: 3a½!, takže 3*. Přeci jen bych úvítal alespoň malou myšlenku. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Nasral jsem chlápka, co tužkou (obyčejnou) vyčistil bar. 2.) Sáhli mi na štěně. (Plzeň 12%? Tak to bych vraždil!). 3.) Thx za titule „.Bac“ a „Clear“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE *** NAPĚTÍ * Závěrem taková BLBOST (a přitom, kolik to muselo dát práce…) ()

Související novinky

Další Jurský svět natočí David Leitch

Další Jurský svět natočí David Leitch

06.02.2024

Deset let uplyne letos od té chvíle, co původem kaskadéři Chad Stahelski a David Leitch udělali obří díru do akčního světa snímkem John Wick. Ukázali, že s jednoduchým scénářem, nikterak obřím… (více)

Pátý John Wick je v přípravě

Pátý John Wick je v přípravě

26.05.2023

Šéf studia Lionsgate Joe Drake potvrdil, že první debaty ohledně pátého Johna Wicka již proběhly a snímek tak v budoucnu nejspíš opravdu vznikne. Víceméně tak ujistil především akcionáře, kteří by… (více)

John Wick je miliardář

John Wick je miliardář

22.05.2023

Ačkoliv to tak po kvalitním, ale relativně nenápadném prvním filmu v roce 2014 nemuselo vypadat, ze série o nájemném vrahovi Johnu Wickovi se stal globální hit. Překvapivě se díl od dílu zlepšovala… (více)

Reklama

Reklama