Reklama

Reklama

Babadook

(festivalový název)
Trailer 1

Amelia prišla počas tragickej autonehody o svojho manžela. Ťažkú životnú situáciu jej neuľahčuje ani syn Samuel, ktorý trpí poruchou správania. Samuel ju navyše každý večer presviedča o tom, že sa v jeho izbe nachádza postava zo strašidelnej knihy, "Mr. Babadook". Je skutočným dôvodom jeho nevypočítateľného správania choroba? Alebo je Amelia natoľko unavená, že nie schopná vnímať skutočnosti, ktoré sa okolo nej dejú? (*CARNIFEX*)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (429)

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Babadook se mi výjimečně líbil, protože nejprve nevíte, co na vás tvůrci zamýšleli jako horor, jestli toho malého uřvaného smrada (vynikající casting, klobouk dolů, zajímalo by mě, jestli z toho malý neměl pak faktické noční můry..), nebo lehce nesmělou nestvůru Babadooka, který si pak zasedne na kloučkovu mámu. Co se mi na tom líbilo nejvíc, byla ta nádherná kniha, páni, už během sledování jsem si říkala, že by nebylo špatné si takovou nějakou vyrobit (ne teda doslovně na toto téma, ehm) a když se mi něco takového zalíbí, je pak těžko střílet průměr, i když si to konec zaslouží... I přes to, že v závěru tvůrci poztráceli koule, dech a hororový imidž, je to fajnová záležitost za 4*. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Paní Kentová, točte, točte a ještě jednou točte dál. Mě si nevšímejte. Za takových deset let po dalších takových obdobných pičovinách určitě natočíte něco moc hezkého, barevného, smysluplného a na pokračování. A moc hezky vykrádáte Lynche, Křemílka a Vochomůrku, Rákosníčka, Kubulu a Kubu Kubikulu, respektive Barbuchu (no jo, mně už je to jasný, BAbadook rovná se BArbucha!!! A já si pořád říkal, že je mně to nějak povědomé, ale odhalil jsem to), Boogeymana, Paranormal Activity, a co já vím, na jakém čísle by se ta vaše "zlodějna" zastavila, kdyby ten rozvláčný a nemožně stupidní horor neskončil. No řeknu Vám, místy to byl fakt horor. A to nemyslím ironicky. Mě ten Russell Brand v cylindru, co v tom Vašem filmu vystupoval, v noci překvapit na hajzlu, tak fakt nevím, co bych si počal. A mimochodem, nejeblo Vás z toho uřvaného kloučka? On takový kluk nezbeda, jakým byl Samuel ve Vašem filmu, ten dá nervům zabrat. Hrát neuměl, hnusný byl, jak sračka z hub a ryčel, jak když vyhlašuje chemický poplach. Jestli se nepletu, tak s Essie Davis Vás asi pojí přátelství, když jste si ji vybrala do filmu. Tedy žádná star to zrovna není, ale kupodivu hrála dobře. Ale to ostatní, přiznejme si to na rovinu, jste moc nezvládla. Váš film není ani atraktivní, ani děsivý, ani příliš originality nepobral. Uznejte sama, za co byste chtěla dobré známky? Především ty Vaše psychedelické výjevy laskavě příště dotáhněte do smysluplné, respektive zajímavé formy. Takové rozvláčné sračkování musí mít také svůj řád a ten jste mu nedala. Film se ke všemu jevil delší, než ve skutečnosti byl. Přiznám se, že jsem rád, že to vaše veledílo mám za sebou. Znáte to. Na poloamatérské věci nemám čas. A nemám jenom Vás. Pár pasáží ukázalo, že nějaký potenciál ve Vás dříme. Většinou to však byla fraška, To není dobrá vizitka pro horor. Nelekl jsem se ani jednou. Lekl bych se jedině v tom případě, že byste se odhodlala obohatit hororový svět ještě o druhý díl. To už si nechte od cesty. Tuhle chujovinu vyklopte do septiku a pokuste se příště natočit něco originálního a pokud možno atraktivnější formou. Na strašidla z knížek, pařezové chaloupky, skříně nebo z hajzlu, se vyserte. To už tady bylo mnohokrát a rutiku s tím nenaděláte. Větší utahanou debilovinu jsem dlouho neviděl. Sto let za hororovými opicemi, a to úplně po všech stránkách. Výsledkem je obehraná zvětralina od protinožců, jejíž proklamovaný depresivní dopad na moji psychiku, se zcela minul účinkem. Relativně vysoké hodnocení má nezaslouženě. A je pro mě stejnou záhadou, jako samotný Babadook. Mé hodnocení: 20% ()

Reklama

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Bubák je v tomto hororu jen vsuvka, neleze z něj strach a ani nic nepředvede. Jako zápor to nevidím, protože koukat na Samuela ze začátku stálo za to. Jenže místy bych ho chytil za hlavu a omlátil mu jí o zeď já, protože tak dementně křiklavě provokativní hlas jsem už dlouho neslyšel. V polovině se to obrátí a matce ze všeho začne jebat místo něj a teprve potom Babadook chytí nějaký náboj. Čekal jsem trochu něco jiného, ale i tak docela slušný horor, u kterého si své klady najdete .. 6/10 = 63% ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Schizofrenicko-psychologická two characters show, která rozhodně nevyniká z pohádky vycházejícími pokusy o strašení, ale daleko více zpracováním, hereckými výkony a stísněnou atmosférou. Ta má oporu v charakterovém guláši, kdy se film tváří prvně jako Kevin, no nakonec málem dopadne všecko trochu jinak, ale to bych zbytečně spoileroval. Klučina a jeho hraní mi sem pásli jako prdel na hrnec, navíc mě odrovnala originální anime scénka s knížkou, takže za mě rozhodně palec nahoru. Dá se doporučit, a tento kousek, i když na plnej to není, se asi objeví v mojí letošní nej desítce. 80% ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

/Spoilery/ Mě překvapuje, kolik lidí tady nepochopilo, o čem vlastně Babadook je a proč je ten chlapeček tak neskutečně otravný. Napadlo vás vůbec, že do strašáka, kterého si vymyslel její syn, si Amelie promítne svoje negativní pocity vůči svému dítěti? Nezapomeňte, že se Samuel narodil v ten den, kdy zemřel jeho otec (Sam ani v ten den nemůže slavit svoje narozeniny). Když se to spojí s klukovou hyperaktivitou a outsiderovstvím, pak není divu, že z toho začne neurotické matce hrabat - a ona si začne představovat věci (nejen Babadooka, ale třeba i šváby za lednicí, kteří tam vůbec nebyly). Babadook je zkrátka metafora - všechno negativní v Amélii, co ji "posedne" a ona se stane "zlou" matkou, která konečně dá průchod svému vzteku. V tom je Babadook originální a skvělý. Samozřejmě nemusíte přijmout tuhle moji teorii (navzdory tomu, že ve filmu je spousta vodítek). Tenhle film můžete vnímat i jako psychologický horor s bubákem - a funguje stejně dobře. Tleskám režisérce/scénáristce za vymazlenou vizuální stránku a skvěle napsanou hlavní ženskou hrdinku. Amélie zdaleka není dáma v nesnázích - je to silná a zajímavá ženská. Mimochodem, pokud vám nedošlo, co se vlastně stalo v závěru filmu, tak tady je vysvětlení: http://movies.stackexchange.com/questions/27494/ending-of-babadook ()

Galerie (31)

Zajímavosti (4)

  • Postava Babadooka sa v roku 2017 stala významným symbolom LGBT (lesbický, gay, bisexuálny a transrodový) komunity. Pomohol tomu aj fakt, že ho Netflix zaradil medzi tieto tipy filmov. (Marceloo)

Reklama

Reklama