Reklama

Reklama

Babadook

(festivalový název)
Trailer 2

Amelia prišla počas tragickej autonehody o svojho manžela. Ťažkú životnú situáciu jej neuľahčuje ani syn Samuel, ktorý trpí poruchou správania. Samuel ju navyše každý večer presviedča o tom, že sa v jeho izbe nachádza postava zo strašidelnej knihy, "Mr. Babadook". Je skutočným dôvodom jeho nevypočítateľného správania choroba? Alebo je Amelia natoľko unavená, že nie schopná vnímať skutočnosti, ktoré sa okolo nej dejú? (*CARNIFEX*)

(více)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (429)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Amelia prišla počas tragickej auto nehody o svojho manžela. Ťažkú životnú situáciu jej neuľahčuje ani poruchou správania trpiaci syn Samuel. Ten ju navyše každý večer presviedča o tom, že sa v jeho izbe nachádza postava zo strašidelnej knihy, "Mr. Babadook". Je skutočným dôvodom jeho nevypočítateľného správania choroba? Alebo je Amelia natoľko unavená, že nie je schopná vnímať skutočnosti, ktoré sa okolo nej dejú? Kiež by som dokázal byť z toho mála čo "Babadook" ponúka tak nadšený ako podaktorí užívatelia. Nie že by ma tento mysteriózny psycho snímok nebavil, no spoliehať sa vyslovene len na atmosféru mi príde prinajmenšom trúfalé. Nie každého totiž vtiahne takýto dej, a tak chudobný počin takmer bez hororových prvkov nemusí vždy zožať úspech. Hlavná "hrdinka" si bez pochýb zaslúži dvojitý honorár. Pred jej dramatickým výkonom klobúk dolu! Škoda lacného vizuálu v určitých momentoch, ale o to pri "Babadook" nejde. Ako som už spomínal, koho vtiahne dej, bude spokojný - 60%. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si na začátku říkal, kdo nakonec bude větší monstrum, děsivá příšera z knížky nebo nekonečně zlobivý kluk...? Ohledně vývoje precizně gradovaného děje možná lze i něco málo předvídat, obzvlášť víte-li předem, že sledujete horror, stejně mě ale dokázal Babadook v nejedné věci překvapit, když se situace na půdě jednoho domu v kruhu syna, matky, psa a pomyslné příšery – tajemné noční můry – dokáže slušně obrátit. Překvapila mě na současný horror i neskutečně strhující atmosféra přítomná po celou dobu, včetně nečekaného prolínání reality s nočními můrami a fantaskními scénami. Před koncem se začal až mírně ztrácet, ale pak mě potěšilo, když jsem se díky poslednímu zvratu mohl přesně dovědět, jak se to s tím nebezpečným Babadookem vlastně má a film mi dával smysl. Silně na mě v nejedné scéně působilo psychologické zpracování myšlenky o tom, že pomyslný démon se může „převtělit“ v jisté chvíli do jakéhokoliv člověka, který se pod vlivem nahromazených faktorů stane dočasně posedlý jistou negativní vlastností nebo jindy vybuchne na krátkou chvíli s reakcí, jakou už za pár minut lituje. Hodně mě upoutala nápaditá děsivá kreslená knížka coby ikonický prvek filmu, v jehož stylu pak plynou i závěrečné titulky, nebo též krátké sestřihy scén z fantaskních a strašidelných filmů v televizi a těší mě, že filmová Austrálie si zde s debutující režisérkou zachovala dostatek osobitosti. Herečka v hlavní roli (Essie Davis) vážně excelovala. 5 hvězd ale přes všechny klady zdaleka neudělím, protože v poslední třetině (od drsné scény se psem) se pro mě film proměnil v až příliš těžké a šílené psycho, jaké jsem místy nedával, ale silný zážitek se zásahem se rozhodně konal. Patřím k těm, které závěr potěšil. [75%] ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Celkem luxusní horůrek s působivou atmosférou, kterou narušuje snad pouze jedno psychopatické dítko, jehož pokus o herectví je nesledovatelný. Na druhé straně barikády je zcela kontrastní Essie Davis, která si ovdovělou nervově zhroucenou matičku střihla opravdu luxusně! A máme-li matku samoživitelku a její dítě, které těžce nezvládá, leč se ze všech sil snaží, tak máme o naprosto depresivní atmosféru postaráno. Pár uleknutí na diváky číhá. Bubák určitě ujde. Nejděsivější však určitě není bubák, nýbrž ta představa, pokud se troufnete na chvíli vžít do role dané matky. Takový život by určitě nikdo vést nechtěl. Před sedmi lety se ji odebral na věčnost manžel a stále se nedokázala naladit na běžný život. V podstatě celý svůj život odevzdala svému nesnesitelnému dítěti. Vede těžce samotářský život. Svému úlisnému kolegovi odmítá roztáhnout nožky a pouze pomocí vibrujících přátel nahání v noci bobry, přičemž ji její synátor ani tuhle chvilku odmítá dopřát. Ve finále natáhne pomyslné bačkůrky pouze spoiler → jeden pejsek← spoiler, ale to na depresivnosti pranic nemění. Z mého pohledu určitě jeden z vydařenějších horůrků posledních let. I přes těžce nevydařený, divný, potažmo skoro až debilní závěr, budu hodnotit pozitivně. Cosi do sebe to mělo! ()

Ratemus 

všechny recenze uživatele

Horor trochu jinak, ale pořád kvalitní dílo. Já byl nadšenej, není to ten typický horor plný lekaček, krve a sraček, jak už to v dnešní době bývá. Atmosféru to má výbornou, místy jsem byl docela fakt posranej až za ušima. Kent to zvládl dobře, za mě určitě nejlepší horor 2014 protože ta atmosféra je fakt úžasná a napětí se místy dá krájet, dokonce jsem chvílema ani nedýchal. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Jennifer Kent sehnala dostatek drobných a dala svému původně krátkometrážnímu a povedenému bubákovi celovečerní podobu. Výsledek je ale docela rozporuplný, na jedné straně stojí slušné herecké výkony jak unavené matky, tak jejího uvřískaného "Kevina a místy velmi slušná atmosféra, na druhé na několika místech levnými triky zmršený bubák Babadook, který klidně mohl zůstat ve stínech a tragikomický závěr , při němž mi na mysli vytanul Střihoruký Edward a bylo po hororu. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (4)

  • Postava Babadooka sa v roku 2017 stala významným symbolom LGBT (lesbický, gay, bisexuálny a transrodový) komunity. Pomohol tomu aj fakt, že ho Netflix zaradil medzi tieto tipy filmov. (Marceloo)

Reklama

Reklama